đHgeocities.com/adviesraad/HVAdvies2002_Prestatieovereenkomst.htmlgeocities.com/adviesraad/HVAdvies2002_Prestatieovereenkomst.htmlelayedx HVAdvies2002_Prestatieovereenkomst.page

Huurdersvereniging
Rijnstede
voor huurders van De Woningstichting te Wageningen
You need Java to see this applet.


index

contactpersonen

doel

werkwijze

resultaten

werkplanning


achtergrond-
informatie


links


Advies Prestatie-overeenkomst

Aan : Dhr. Huijbers, Wethouder Volkshuisvesting Gemeente Wageningen


Hierbij zenden wij u enkele bespreekpunten ten behoeve onze afspraak met u op vrijdag 12 juli om 11.00u in het gemeentehuis te Wageningen.
Deze punten zijn opgesteld naar aanleiding van de “Overeenkomst prestatie-afspraken 2002-2003” die de Gemeente Wageningen met De Woningstichting en de SSHW in februari van dit jaar heeft afgesloten.

We stellen het op prijs in het gesprek aandacht te besteden aan de volgende punten:

1. Nadere invulling jaarlijks driehoeksoverleg
De Huurdersvereniging verwelkomt de afspraak om te komen tot een jaarlijks driehoeksoverleg tussen gemeente, corporaties en huurdersorganisaties.
Huurdersvereniging Rijnstede stelt voor om dit driehoeksoverleg een duidelijke plaats te geven in de procedure voor de jaarlijkse beleidsafspraken tussen gemeente en corporaties. Deze procedure voorziet in het gereed zijn van het concept beleid op 1 juni. Een driehoeksoverleg jaarlijks omstreeks begin september biedt de mogelijkheid dit concept te bespreken.

2. Gevolgen planstelsel uit de Nota Wonen voor Wageningen
De Nota Wonen introduceert een heel planstelsel: Nationaal akkoord wonen, regionale woonvisies, en elke gemeente moet met partijen bekijken hoe voldoende gedifferentieerde woonmilieus te bereiken zijn. Daarvoor is het volgens de Nota Wonen nodig dat er per gemeente een probleemanalyse wordt verricht, de situering van woningen wordt bekeken, en een vernieuwingsstrategie wordt ontwikkeld.
Het prestatie-contract is het sluitstuk van dit traject. In de Wageningse prestatie-afspraken 2002-2003 ontbreekt een verwijzing naar dit traject.
Huurdersvereniging Rijnstede is geďnteresseerd in de resultaten die een dergelijke stelselmatige analyse voor de Wageningse situatie zou opleveren, en verneemt graag van de gemeente hoe de Wageningse prestatie-afspraken en de nota “Woonbeleid met kwaliteit” zijn geposioneerd ten opzichte van dit planstelsel.

3. Onrendabele investering door DWS laten financieren door de gehele maatschappij
De “Overeenkomst prestatie-afspraken 2002-2003” geeft aan dat de onrendabele top van nieuwbouwprojecten door de corporaties voor rekening moet komen van de corporaties. De gemeente zou hierbij een “sociale grondprijs” kunnen hanteren.
De Huurdersvereniging is van mening dat onrendabele investeringen door De Woningstichting voor rekening moet komen van de maatschappij als geheel (gemeente), en niet alleen van de huurders. De komende jaren zal vooral sprake zijn van inbreidingslocaties waarvan het grondeigendom niet bij de gemeente berust. De Huurdersvereniging is van mening dat de gemeente – wanneer het berekenen van een sociale grondprijs niet tot de mogelijkheden behoort of onvoldoende soulaas biedt  - aanvullend hierop aan de corporaties extra financiële mogelijkheden moet bieden door ze bijvoorbeeld in staat te stellen duurdere koopwoningen te bouwen.

4. Bewonerswensen bij sloop of renovatie bepalend laten zijn
De Woningstichting heeft voor de Irenebuurt de voorkeursstrategie sloop met vervangende nieuwbouw uitgesproken. Inmiddels is er een bewonersonderzoek uitgevoerd naar de wensen van de bewoners. Hieruit blijkt dat de voorkeur van circa driekwart van de bewoners uitgaat naar renovatie.
Eind dit jaar zullen de resultaten van het bouwtechnische onderzoek beschikbaar komen. Aan de hand hiervan zal De Woningstichting een principebesluit voorbereiden over sloop/ renovatie, en dit vervolgens ter beoordeling voorleggen aan de projectgroep waarin tevens de gemeente en de Bewonerscommissie Irene zijn vertegenwoordigd. Ook zal het besluit aan alle bewoners van de Irenebuurt worden voorgelegd.
De Huurdersvereniging sluit aan bij de voorkeur van de bewoners van de Irenebuurt voor renovatie, tenzij uit het bouwtechnische onderzoek zou blijken dat deze optie veel duurder is dan het alternatief sloop en vervangende nieuwbouw. De Huurdersvereniging is verheugd dat de gemeente in de concept-nota “Woonbeleid met kwaliteit” (juni 2002) aangeeft niet langer de technische kwaliteit als maatgevend te hanteren, maar de stem van de bewoners als basis te zullen nemen bij de aanpak van buurten en wijken.
Een keuze voor renovatie in plaats van sloop kan betekenen dat er voor de corporatie minder mogelijkheden zijn om geld te verdienen door omzetting van huur- naar koopwoningen. De Huurdersvereniging verzoekt de gemeente daarom om de keuze voor “de stem van de bewoners als basis” geen onverplichtende kreet te laten zijn, maar ook in financiële zin waar te maken.


5. Vervangende nieuwbouw moet passen in groter stedenbouwkundig geheel
De Overeenkomst Prestatie-afspraken geeft aan dat de gemeente voor buurten c.q. locaties waar sloop/ nieuwbouwplannen zullen plaatsvinden een (stedenbouwkundige) visie zal ontwikkelen. Op dit moment laat De Woningstichting door het bureau OD205 een stedenbouwkundig plan opstellen, als uitwerking van een eerdere visie voor Kolkakkerweg/ Nobelweg/ Dolderstraat die dit bureau heeft gemaakt in opdracht van de gemeente.
De Huurdersvereniging acht het noodzakelijk dat de plannen voor de Kolkakkerweg een integraal onderdeel vormen van een stedenbouwkundige visie voor de wijdere omgeving (Wageningen tusen Churchillweg en Diedenweg). Veel aspecten zoals verkeer, groen en water overschrijden immers de grenzen van het nieuwbouwplan. De Huurdersvereniging vraagt zich af of een visie voor alleen Kolkakkerweg/ Nobelweg/ Dolderstraat hiervoor voldoende kader biedt.

6. Verkoop van sociale huurwoningen alleen tegen marktwaarde
De Overeenkomst Prestatie-afspraken geeft aan dat wanneer huurwoningen verkocht worden aan zittende huurders dit in principe tegen marktwaarde moet gebeuren. Tevens wordt aangegeven dat zou moeten worden beoordeeld of lagere en middeninkomens tegen een lagere prijs zouden moeten kunnen gaan kopen. De concept-nota “Woonbeleid met kwaliteit”  kondigt daartoe een inventarisatie aan.
De Huurdersvereniging onderschrijft geheel dat de verkoop van huurwoningen in principe tegen marktwaarde moet gebeuren. Het is niet in het belang van de huurders dat corporaties de verkoop van huurwoningen subsidiëren. De Huurdersvereniging is van mening dat dit geld ten goede moet komen aan verbetering van de bestaande voorraad huurwoningen of aan matiging van de huurstijgingen
Elders in Nederland hebben corporaties initiatieven genomen om bij verkoop aan lagere en middeninkomens een lagere verkoopprijs te hanteren. Dit acht de Huurdersvereniging zeer ongewenst. Ook mogelijke voorstellen om “trouwe huurders”  een lagere verkoopprijs te berekenen kunnen niet op de instemming van de Huurdersvereniging rekenen.
De Huurdersvereniging staat overigens open voor eventuele andere modellen.