Hgeocities.com/adviesraad/HVPersbericht2002_Onrendabele_investeringen.htmlgeocities.com/adviesraad/HVPersbericht2002_Onrendabele_investeringen.htmlelayedxDjJ%OKtext/html+%b.HTue, 13 Oct 2009 11:47:10 GMT Mozilla/4.5 (compatible; HTTrack 3.0x; Windows 98)en, *CjJ% HVPersbericht2002_Onrendabele_investeringen.page

Huurdersvereniging
Rijnstede
voor huurders van De Woningstichting te Wageningen
You need Java to see this applet.


index

contactpersonen

doel

werkwijze

resultaten

werkplanning


achtergrond-
informatie


links


Persbericht dinsdag 16 juli 2002

Huurdersvereniging Rijnstede: gemeente moet meebetalen aan nieuwe huurwoningen


Huurdersvereniging Rijnstede vindt dat de gemeente Wageningen moet meebetalen aan nieuwbouw door De Woningstichting. Als de gemeente wil dat De Woningstichting onrendabele investeringen pleegt, dan mag het niet zo zijn dat alleen de huurders hieraan meebetalen in plaats van alle Wageningers. Dat zou een onevenredige lastenverzwaring voor de huurders betekenen. Dit heeft de Huurdersvereniging afgelopen vrijdag tijdens een kennismakingsgesprek laten weten aan de heer Huijbers, de nieuwe wethouder van Volkshuisvesting.

De Huurdersvereniging behartigt de algemene belangen van de huurders van de Woningstichting in Wageningen. De Huurdersvereniging beperkt zich niet tot de belangen van alleen de zittende huurders, maar kijkt ook naar de toekomst. Het is van belang dat er ook dan voldoende sociale huurwoningen zijn. Het kost veel geld om de huren van nieuwbouwwoningen ook voor mensen met lagere inkomens betaalbaar te houden, en om woningen (zoals woon-zorgcomplexen) voor speciale doelgroepen te bouwen. Woningbouwcorporaties moeten op deze onrendabele investeringen veel geld toeleggen. Daar komt nog bij dat de rijksoverheid overweegt om binnenkort de vrijstelling aan corporaties van vennootschaps-, overdrachtsbelasting en BTW af te schaffen.
Onlangs hebben de Gemeente Wageningen,  De Woningstichting en de Stichting Sociale Huisvesting Wageningen de Overeenkomst prestatie-afspraken 2002-2003 afgesloten. Hierin staat dat de zogeheten onrendabele top van nieuwbouwprojecten voor rekening moet komen van de woningbouwcorporaties. De gemeente zou hierbij wel als tegemoetkoming een sociale grondprijs kunnen hanteren. De komende jaren zal echter vooral sprake zijn van inbreidingslocaties waarvan het grondeigendom niet bij de gemeente berust. Een sociale grondprijs is dan niet aan de orde.

De Huurdersvereniging is van mening dat onrendabele investeringen door De Woningstichting voor rekening moet komen van de maatschappij als geheel (gemeente), en niet alleen van de huurders. Het kan niet zo zijn dat alleen de zittende huurders hiervoor moeten opdraaien en daardoor worden geconfronteerd met extra huurverhoging of uitstel van de verbetering aan hun woningen. De Huurdersvereniging is van mening dat de gemeente wanneer het berekenen van een sociale grondprijs niet tot de mogelijkheden behoort of onvoldoende soulaas biedt  - aan de corporaties andere extra financile mogelijkheden moet bieden. Bijvoorbeeld door ze in staat te stellen duurdere koopwoningen te bouwen. Wanneer dat niet gebeurt, zal de Huurdersvereniging negatief adviseren aangaande extra onrendabele investeringen.
De Wageningse huurders bevinden zich overigens in goed gezelschap. Ook de VROM-Raad, een officieel adviesorgaan van de regering, geeft aan dat er te gemakkelijk wordt gedacht dat investeringen wel uit de koopkracht van de bewoners of het vermogen van de corporaties gehaald kunnen worden.