Hgeocities.com/adviesraad/arAdvies2004_Huurharmonisatie.htmlgeocities.com/adviesraad/arAdvies2004_Huurharmonisatie.htmlelayedxLjJ"OKtext/html+"b.HTue, 13 Oct 2009 11:47:18 GMT Mozilla/4.5 (compatible; HTTrack 3.0x; Windows 98)en, *KjJ" arAdvies2004_Huurharmonisatie

Huurdersvereniging
Rijnstede
voor huurders van De Woningstichting te Wageningen
You need Java to see this applet.


index

contactpersonen

doel

werkwijze

resultaten

werkplanning


achtergrond-
informatie


links


Advies Huurharmonisatie 2004

Aan : De Woningstichting, 8 maart 2004

Geachte heer Mastenbroek,

Hierbij doe ik u het advies van Huurdersvereniging Rijnstede toekomen over de door u voorgestelde aanpassing van de streefhuren bij huurharmonisatie.

U stelt voor om voor om bij een aantal complexen de streefhuurpercentages naar boven bij te stellen tot tenminste 70% van de maximaal redelijke huurprijs, en voor een aantal complexen 75%.
In uw adviesaanvraag geeft u aan dat er een aantal aanleidingen bestaat hiertoe over te gaan. De brief geeft echter geen nadere toelichting op deze aanleidingen. Wel is een aantal doelstellingen opgenomen, maar deze werpen geen ander licht op de argumentatie voor het huidige huurharmonisatiebeleid.
Toen De Woningstichting ruim vijf jaar geleden het huurharmonisatiebeleid invoerde, is een weloverwogen keuze is gemaakt voor differentiatie van het streefhuurniveau (60%, 65% en 70%) op basis van de kwaliteit van de woning en de marktscore van de woning. In deze factoren zijn naar onze informatie geen belangrijke wijzigingen opgetreden.
Daarom adviseren wij u het bestaande huurharmonisatiebeleid te handhaven.

Huurdersvereniging Rijnstede wenst het huurharmonisatiebeleid nadrukkelijk te plaatsen in het licht van de bezuinigingen op het huursubsidiesysteem. Het Kabinet bezuinigt op de huursubsidie, en de kans bestaat dat deze op termijn zelfs geheel verdwijnt. Graag vernemen wij op welke wijze De Woningstichting hiermee zal omgaan. Zal De Wo-ningstichting bij afbouw van de huursubsidie overgaan tot inkomensbeleid door van la-gere inkomens lage huren te vragen? Zullen hiermee de gevolgen van de afbouw van de huursubsidie voor de lagere inkomens geheel of gedeeltelijk worden gecompenseerd? En zo ja, zal dan van hogere inkomens hogere huren worden gevraagd, of zal er minder worden genvesteerd? Wat is het huidige uitzettingsbeleid bij huurachterstand, en zal dit dan worden gewijzigd? Wat zijn de huidige kosten van het uitzettingsbeleid, en hoe zullen deze zich naar verwachting ontwikkelen? Zal De Woningstichting bij woningtoedeling strengere inkomenseisen gaan stellen, en wat betekent dat voor de gewenste omvang van de kernvoorraad?
Graag vernemen we uw visie op de gevolgen van de bezuinigingen op en mogelijke afschaffing van het huursubsidiesysteem.