•ACLARIR QÜESTIONS (Per una capitalitat comarcal decorosa)
______________________________________________________________________________________________
Alzira està trasbalsada. Per tot arreu sents com la gent comenta les darreres notícies que afecten la Institució insígnia de la vida pública local. La temperatura ciutadana ha aconseguit graus elevats d'interés i preocupació. Una vegada més, els alzirenys se saben el centre d'atenció de les mirades de la comarca, i alguns temen, com en tantes coses, que ara tampoc no vagen a estar a l'altura que tothom espera d'ells. Aquí l'home civil se sap civil. Però, despreparat per a la cultura democràtica, assisteix atònit i passiu davant uns esdeveniments en els que intueix que alguna cosa li va en joc. I no és, només, el prestigi.
Mancada d'associacions ciutadanes, d'allò que modernament s'anomena teixit social. O si es vol d'una altra manera: davant l'atonia manifesta d'organitzacions ciutadanes que en situacions crucials no s'atreveixen a exercir de polítiques i fer sentir la seua veu per aclarir les situacions per les quals passa la vida pública i dignificar-la moralment. Tot sembla com si la ciutadania, centre de referència privilegiat de tota democràcia, esdevinguera, per la seua feblesa, una pressa massa fàcil en mans dels interessos d'aquells que es passen tot el dia maquinant la manera de fer-se amb la cosa pública, d'apropiar-se-la i de convertir-la en patrimoni particular.
Tenim un teixit social massa feble, la qual cosa el fa massa desorganitzat, massa passiu i, per tant, fàcilment manipulable. I el cas és que la política -que cap ciutadà no ho oblide- és massa important com per a deixar-la en mans dels polítics. Almenys d'aquells que no intenten aprendre l'assignatura del que cal que siga la democràcia, la cultura del pacte, l'ètica de la responsabilitat política compartida i l'administració mancomunada del poder.
Però a la ciutadania li interessa saber, sobretot, si amb determinades maniobres, Alzira sabrà eixir amb la seua dignitat moral enfortida, imprescindible en una ciutat que vulga exercir com a cap de comarca, o si la ciutat apareixerà com essent l'objecte del tripijoc indecorós de les més variades i burdes maniobres polítiques, de dins i de fora, que sols omplirien d'oprobi la ciutat i nosaltres, els seus ciutadans.
I perquè la imatge d'aquest poble, la noblesa dels seus ciutadans, la decorositat i dignitat de tothom, es mantinguen intactes, a ulls dels de dins i dels de fora, cal que la justícia aclarisca sense embulls els esdeveniments que uns ciutadans i els seus instigadors propiciaren a la Casa de la Vila, la casa de Tots (no d'uns pocs), escrivint amb les seues accions, de tots i per tots conegudes, amb noms i cognoms consignables, una pàgina de la vida pública d'aquesta Vila, que quedarà gravada com una de les més ignominioses. I que la gent mantinga açò en la memòria col•lectiva, per a pública vergonya.
Hem assistit a maniobres pel trencament del Pacte Municipal que des de la darrera legislatura ha estat mantenint-se entre el PP, el PSOE i UPV a la nostra ciutat. Aquest és l'objectiu preferent, ara. No se'n poden descartar altres objectius darrers. Però, es diga el que es diga, els polítics signants del Pacte Municipal no tenen raons objectives per a deixar de costat aquest. Una altra cosa són les raons subjectives que esperonades pel fibló dels interessos forans vulguen capgirar la situació a costa de la pau pública, la ignomínia col•lectiva i la indignitat dels qui es dobleguen davant les pressions intrigants. El resultat sempre serà el mateix: la postergació social i econòmica de la ciutat com a resultat de les baralles d'una divisió muntada sobre l'ambició, l'ànsia de poder i la manipulació democràtica.
______________________________________________________________________________________________
COL•LECTIU ALQUIBLA:S.Llàtzer,J.Pons,P.Carreres,M.Mengual,B.Hernandis,F.Camarasa,J.Antón. Diari LEVANTE.11/6/96.