L'EUROPA
IDEAL
Maastrich és unió econòmica, monetària i política. Però Maastrich implica també una uniformització d'actituds en relació amb la societat i el medi ambient. El setmanari francés Actuel, mentre espera el referèndum, s'ha plantejat publicar quina pot ser, des del seu punt de vista, l'Europa dels seus somnis. Gran part dels punts, especialment pel que fa a serveis socials, laborals o sanitaris, han estat extrets de lleis i reglamentacions de països, casualment els més desenvolupats en aquests aspectes, com ara Dinamarca o Alemanya. La resta prové dels altres estats membres, especialment França, Anglaterra i Luxemburg.
INTERIOR
·Qualsevol que haja nascut a la Comunitat pot reivindicar la nacionalitat europea i els drets que se'n desprenen (França, Alemanya i Gran Bretanya).
· Els estrangers que resideixen a la Comunitat poden votar en les eleccions locals (Dinamarca i Països Baixos).
· El Document Nacional d'Identitat no és obligatori (Gran Bretanya).
· Tots els ciutadans dels antics imperis d'Europa tenen dret de vot i són elegibles en qualsevol tipus d'elecció (a Anglaterra per exemple és el cas dels ciutadans de la Commonwealth).
· Un de cada tres diputats europeus és una dona (Dinamarca).
JUSTÍCIA
· Els ciutadans de la Comunitat disposen d'un Tribunal Constitucional per a defensar els seus drets i queixar-se dels abusos de l'Administració (Espanya).
· Les presons són mixtes. Els detinguts reben la seua companya o company a les cambres d'amor. Poden seguir cursos a l'exterior (Dinamarca).
· Les dones embarassades no són empresonades (Itàlia).
· Si un terç dels diputats ho demana, una nova llei, per a ser aplicable, haurà de sotmetre's a Referèndum (Dinamarca).
ENSENYAMENT
· Des de l'Escola Primària, els xiquets aprendran una segona llengua (Bèlgica, Dinamarca, Països Baixos i Itàlia).
· A partir de l'Institut serà obligatori l'estudi de tres llengües (a Luxemburg els estudiants d'Institut tenen 16 hores de classes de llengües a la setmana).
· L'ensenyament és obligatori fins els 18 anys. Els alumnes amb dificultats podran alternar classes teòriques amb un aprenentatge en l'empresa a partir dels 15 anys (Alemanya).
· Alguns col·legis disposen d'un programa específic per als alumnes dolents. Està construït al voltant d'un projecte d'un llarg viatge en autobús. La preparació del viatge serà l'ocasió d'aprendre una llengua estrangera, de descobrir una altra civilització, d'iniciar-se a la mecànica. Al col·legi s'imparteix un curs d'educació sexual i de prevenció contra la SIDA (Dinamarca).
· L'escola està oberta a tots el menors independentment de la seua nacionalitat i las seua religió. Aprenen la seua llengua a més d'aquella que domina en la regió d'Europa on habiten (La Broad Heath School a Anglaterra. S'hi ensenyen quatre religions i s'hi celebren totes les festes asiàtiques i cristianes).
· D'altra banda, una directiva europea de 1977 imposa als estats membres l'ensenyament gratuït als fills de treballadors immigrants en la llengua del país i en la seua llengua materna. Cada 7 setmanes els estudiants en tenen una de vacances (França).
· A més de les beques, tant la residència universitària com els menjadors reben fortes subvencions estatals i estan obertes a tots els estudiants a preus molt baixos (Alemanya i França).
SALUT i SANITAT
· Es fomenta el part a domicili de les dones (als Països Baixos el 30% de les dones donen llum a casa).
· L'haixix i la marihuana es venen lliurement als cafés (Països Baixos).
· La medicina és gratuïta (Dinamarca).
· Es pot acudir a la consulta privada de qualsevol metge a partir de la Seguretat Social. Es paguen els honoraris, que seran retornats per la Seguretat Social al pacient (França i Bèlgica).
DEFENSA
· Cada ciutadà pot triar fer o no el servei militar (Irlanda, Luxemburg i Anglaterra).
·El qui han estat cridats a fer el servei militar rebran una compensació d'unes 140.000 ptes. al mes (Portugal i Dinamarca).
HABITATGE
· Als Ajuntmaents existeixen llistes de locals buits i la durada aproximada de la seua disponibilitat (a Gran Bretanya, l'Advisery Service for squaters).
· La col·lectivitat europea ha de propiciar un allotjament a tots els membres de la Comunitat Europea (Gran Bretanya).
COMUNICACIONS
· Els telespectadors poden aportar rectificacions al llarg del telenotícies utilitzant el telèfon. El seu testimoni serà retransmés en directe (Dinamarca).
· El culte a la personalitat dels presentadors està proscrit. El seu sou és el mateix que el dels altres periodistes de la redacció (Països Baixos).
· La participació dels horaris de les cadenes de televisió està dirigida per associacions de telespectadors (al Països Baixos 15.000 signatures són suficients perquè una organització política, religiosa, industrial o humanitària obtinga un temps d'antena).
· Es permet la publicitat comparativa sempre que no siga falsa, enganyosa, desraonada o contrària a les bones pautes del mercat (Països Baixos i Dinamarca).
· Com els consultoris psicoanalítics on cadascú parla dels seus problemes, els consultoris filosòfics han estat oberts per a discutir temes metafísics Països Baixos).
· El fet de lligar és un art ensenyat a les escoles especialitzades (a Itàlia el corteggiomento és l'objecte de cursets de cinc lliçons: l'abordatge, el somriure càlid, la mirada ardent, la galanteria o l'acudit i l'enganxada).
TREBALL
· Els assalariats tenen el dret d'agafar dues hores al dia per a fer la migdiada (a Itàlia, els comerços tanquen obligatòriament 2 hores per la migdiada).
· Un de cada dos empleats és una dona (a Dinamarca el 51% de les dones treballa).
· La setmana laboral no pot excedir les 35 hores setmanals (Alemanya).
· Els sindicals apliquen en les empreses polítiques antiracistes (el 200.000 afiliats de la FILCAMS -Federació dels treballadors del comerç, dels serveis i del turisme- a Itàlia organitzen festes multiracials).
· El treball a temps parcial és un dret (Gran Bretanya).
· Tots els aturats que han arribat a la fi de la seua indemnització tenen dret a un treball per a nou mesos en una empresa privada (Dinamarca).
· Els joves que entren en el mercat de treball no poden ser desocupats. Si no troben feina, es beneficien d'un contracte de formació-ocupació per a un període de tres anys (Alemanya).
· Existeix una jubilació avançada als 58 anys. Un 85% la tria (França).
ECONOMIA i FINANCES
· Els autors, compositors, pintors i escultors que resideixen a la Comunitat no han de pagar l'impost sobre la renda si poden justificar treballs dels quals ells són els creadors exclusius i si es comprometen a abandonar tots els seus drets d'autor a Europa (Irlanda).
· Els comerços obren dissabtes i diumenges (Escòcia i Luxemburg).
· Els interessos de compra d'una propietat són inferiors al 3% del preu (Irlanda).
· Les cases en construcció no han de pagar impostos (a Grècia, raó per la qual moltes cases no tenen teulada).
SOCIETAT
· Els cecs tenen el monopoli de la venda de bitllets de loteria europea (Espanya).
· Els menors poden escollir la contracepció i decidir d'avortar sense l'autorització paterna. És gratuït (és real en tots els països de la Comunitat excepte a Irlanda i Grècia en què l'avortament està prohibit).
· Els ingressos mínims a Europa per a una familia amb fills són de 140.000 pessetes mensuals (Països Baixos).
· L'horari de clausura dels bars i pubs, llevat de les discoteques, oscil·la entre les 2:30h i les 4:00 de la matinada enfront de les 23:00h a Anglaterra o de la 1h. a França (Espanya).
$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$
És costós, però no impossible, acostumar-se a la nova dinàmica europea que s'imposa. Construir aquesta Europa dels somnis és, ara per ara, una utopia que, tard o d'hora, pot fer-se realitat. Tot és qüestió de temps.
Síntesi parcial elaborada per la Revista ACTUEL.
Assistent d'Internet: Joan Miquel Pons
Transcripció: S.Llàtzer