MANIFEST DE VALÈNCIA
de l'Assemblea de Regidors i Regidores de Cultura i Medi Ambient
del País Valencià, Catalunya, Illes Balears, Catalunya Nord, la Franja de Ponent i l'Alguer
Preambul
Les dificultats objectives del procés de transició a la democràcia van obligar a ajornar alguns objectius polítics que havien estat assumits com a propis per totes les forces polítiques democràtiques de l'antifranquisme. Aquests objectius, relacionats amb l'aprofundiment dels vincles històrics, socials, culturals, lingüístics i fins i tot econòmics, que existien i existeixen entre el País Valencià, les Illes Balears, la Franja de Ponent, Catalunya Nord, Andorra, Catalunya i l'Alguer, podien aparéixer per a determinades mentalitats com a obstacles innecessaris per a consolidar el projecte democràtic espanyol, en una primera fase de transformacions polítiques. El cas és que no tan sols es van abandonar en aquesta etapa, sinó que es van establir garanties legals per evitar-ne qualsevol possibilitat formal, com ara l'article 145 de la Constitució. A més, les dinàmiques polítiques electorals de tots aquests anys, divergents a cada territori, han contribuït a que al cap de vint-i-cinc anys fins i tot les relacions de proximitat s'hagin refredat, si no han topat amb grns dificultats o han estat gairebé sota sospita permanent. A excepció dels qui treuen rendiment polític d'aquest estat de coses, per a tota la resta de la societat que constitueix aquests territoris, el balanç d'aquest increment en l'aïllament ha estat socialment i econòmicament insatisfactori, culturalment regressiu i políticament perjudicial.
A les envistes del segle XXI, i en el context plural de la Unió Europea, sense escàndols de cap tipus i amb normalitat, ha de ser possible refer unes bones relacions lògiques i tornar a trobar espais comuns de col·laboració que permetin superar les limitacions ara injustficades en el marc democràtic establert i articular el treball en aquests espais comuns de cara al futur.
Més en particular, i per evitar marcs polítics que parteixen d'unes lògiques amb una definició extremadament estreta del que són les seues possibilitats de col·laboració, creiem que és en l'àmbit municipal en el que ara es pot trobar el camí privilegiat d'aquest retrobament. L'àmbit municipal reuneix diversos avantatges que podem resumir en tres punts: en primer lloc, és el de la més alta densitat democràtica per proximitat als ciutadans i ciutadanes i per possibilitat de control democràtic, i per tant, el de més legitimitat democràtica per emprendre iniciatives innovadores; en segon lloc, la seua heterogeneïtat política permet que qualsevol projecte de col·laboració sigui una afirmació de transversalitt ideològica que impedeix lectures electorallistes o conjunturals. Finalment, l'àmbit municipal és el que té un coneixement més directe de la realitat comuna i alhora diversa d'aquest espai territorial compartit, i per tant, el que pot modular millor les col·laboracions i els intercanvis desitjats.
Particularment, hi ha tres espais de progrés que poden ser especialment sentits com els propis i els prioritaris d'aquesta col·laboració, que ara destacar: el dels intercanvis culturals, que inclouen els derivats de la unitat de la llengua pròpia, especialment rellevants quan la dimensió del mercat és una garantia de supervivència; el de les mesures mbientals que avui dia s'han de prendre en una perspectiva territorial integrada i des d'una cultura de valors socials compartits i, finalment, el de les polítiques comunicatives que ens han de dotar d'unes xarxes comunes que impedeixen el triomf definitiu delsimperis del pensament únic. Certament, hi ha molts altres espais de col·laboració útils per encarar amb èxit alguns dels nous desafiaments socials, i que van des de polítiques d'integració social davant la incertesa de la multiculturalitat fins a la defensa d'uns espais de promoció de la participació de la societat civil, i que poden plantejar-se els reptes comuns que tenim en els àmbits de l'educació i de la solidaritat, entesos tots dos conceptes en un sentit ampli. Aquests objectius els considerem avui per avui prioritaris. Però cal fer passa darrere passa.
Manifest
És per totes aquestes raons que, reunits a la ciutat de València en una assemblea de regidors i regidores de municipis de tots els territoris de l'àmbit lingüístic català, en concret del País Valencià, Catalunya, les Illes Balears i Ptiüses, la Catalunya Nord, la Franja de Ponent, Andorra i l'Alguer, amb un passat comú i una voluntat comuna de futur, volem fer públic el nostre compromís de:
1. Reprendre la tradició política d'una visió global que integri una llarga experiència d'indentificació comuna entre els nostres pobles i ciutats.
2. Afavorir l'intercanvi d'experiències culturals, ambientals i comunicatives per tal de donar-nos suport mutu, per aconseguir que es potenciïn entre elles i fer-les més efectives, i impulsar els agermanaments entre els nostres municipis.
3. Incrementar la nostra capacitat de resposta davant dels reptes d'una uniformització econòmica i cultural que podria disminuir el protagonisme dels nostres ciutadans i ciutadanes en les seues responsabilitats democràtiques locals i globals, i actuar així amb una renovada capacitat d'integració dels col·lectius nouvinguts que venen a cercar una millora de les seues condicions de vida.
4. Facilitar l'arribada als nostres ciutadans i ciutadanes d'una producció cultural pròpia, no alienada, a l'alçada dels desafiament de la indústria actual, però que no hagi de renuciar ni a la història comuna ni a les possibilitats de convertir-la en un espai de comunicació i de reconeixement privilegiat.
5. Avançar en una cultura ambiental compartida amb capacitat de constucció d'un paisatge humanitzat que ens identifique com a membres especialment responsables del tros del qual hem de garantir la sostenibilitat. Impulsar xarxes de ciutats i pobles cap a la sostenibilitat com a instrument per coordinar esforços contra les agressions medioambientals que pateixen els nostres territoris i per impulsar polítiques basades en les agendes locals 21.
6. Coordinar les polítiques que afecten directament el territori, com el foment del transport públic o el turisme respectuós amb el medi ambient.
7. Fomentar la col·laboració entre les federacions i associacions de municipis dels nostres respectius territoris.
8. Compartir un fòrum municipal permanent d'intercanvi d'experiències i de col·laboració, amb seu a la ciutat de València, que faci possible l'existència de reunions periòdiques especialitzades, el reforçament del treball a l'espai comunicacional, la presència en l'espai virtual a través d'Internet, així com qualsevol altra iniciativa que garanteixi la represa natural d'una relació que no és només de bon veïnatge, sinó que implica la relació fraternal que sempre havíem desitjat i que ha de fer possible un projecte col·lectiu compartit en un espai de vida en comú.
València, 6 de maig del 2000
Transcripció: S.Llàtzer