·LA NORMALITZACIÓ DEMOCRÀTICA A ALZIRA
______________________________________________________________________________________________
Dels resultats de les darreres eleccions municipals a Alzira es pot extreure com a primera conclusió la gran debilitat de totes les forces democràtiques de la població. Aquest fet es fa evident en constatar que la candidatura rnés votada va ser la corresponent a un partit de nova creació que sota la disfressa suposadarnente progressista de les seues sigles (Partit Socialista Independent) recolzava un projecte de tipus populista basat en els agravis que la conjura de determinats partits democràtics (PSOE i UPV) havien fet al seu líder carismàtic. "Vota Paco Blasco" i el concepte de traició a la voluntat popular han estat els eixos de la seua campanya electoral.
Una segona conclusió d'aquestes eleccions és la manca de credibilitat de les forces democràtiques, que no han sabut explicar de forma convincent a la població d'Alzira els motius reals que els dugueren a valorar la conveniència de, mitjançant una moció de censura, treure de l'alcaldia d'Alzira a un personatge de los característiques de Paco Blasco, que no eren altres que el seu caràcter personalista i les seues pràctiques antidemocràtiques, si no corruptes, i de clientelisme com a forma d'actuació política. És així com s'explica que un individu, amb indicis evidents de practicar determinades formes de corrupció i que ha estat reprovat per totes les forces polítiques amb representació municipal (responsabilitat política), que no proves (responsabilitat penal), el que és molt diferent, es puga presentar a les eleccions com a víctima de la conjura dels partits polítics i ser la llista més votada.
Una tercera conclusió d'aquestes eleccions ha estat la clara derrota de les forces d'esquerres. L'enfonsarnent del PSOE i l'estancament d'EU-Els Verds i UPV han fet impossible l'opció d'un govern de progrés, en no comptar amb el nombre suficient de regidors. Sembla clara la debilitat de les denominades esquerra reformista, esquerra transformadora i nacionalisme progressista, així com la necessitat de, mitjançant la discussió i el debat polític, sentar les bases en les quals es recolze l'avanç d'un projecte transformador (d'esquerres, nacional i ecologista) a la nostra ciutat.
Durant els dies previs al debat d'investidura, el fantasma de la possibilitat que Blasco tornara a ser investit ha planejat, amb més o menys força, damunt totes les forces polítiques democràtiques. El record de les seues actuacions com alcalde, el seu estil autoritari i demagògic i la certesa que la seua elecció comportava l'ascens d'un projecte personalista que s'esgota en ell mateix i que duria a la Població d'Alzira a l'enfrontament civil, ha fet que tots els partits polítics democràtics valoraren la possibilitat d'un pacte d'investidura o de govern que impedira l'accés de Paco Blasco a l'alcaldia. Aquest pacte semblava molt difícil d'aconseguir tant per les diferències programàtiques dels distints partits polítics com pel perill d'animar el victimisme d'aquest personatge.
El pacte de govern signat per la majoria de les forces democràtiques de la ciutat (PP, PSOE i UPV) ha aconseguit el que sembla el més important en aquest moment, la normalització democràtica a la ciutat, assegurant la governabilitat i amb voluntat expressa de garantir "la bona administració de l'Ajuntament, la transparència, l'eficàcia i la participació, evitant els enfrontaments, les actituds autoritàries i personalistes, el clientelisme i el nepotisme".
El risc més evident és, sens dutbe, que aquest pacte fracasse, amb l'efecte debilitador de totes los forces demcràtiques que aquesta possibilitat real tindria. La generositat en els plantejaments i l'aprofundiment en el que es coneix com a democràcia participativa semblen més necessàries que mai. Un major contacte amb la població, el raonament i la transparència en les propostes i una major participació en la presa de decisions par part de la població i els agents socials, semblen l'única vacuna contra el populisme i la garantia que no tornaran els fantasmes del passat.
______________________________________________________________________________________________
COL·LECTIU ALQUIBLA:S.Pastor,J.Antón,B.Hernandis,S.Pérez,A.Martínez,X.García, V.Pérez.Diari LEVANTE.1/7/95.