·EL VALENCIÀ A L'AJUNTAMENT D'ALZIRA
______________________________________________________________________________________________
Hem sentit campanes i no del campanar sinó de la Casa de la Vila (Ajuntament) referents a que el Sr. Secretari de l'Ajuntament, a causa de la multiplicitat de llengües utilitzades (castellà, àrab, francés i valencià) i amb motiu de que la globalització, homogeneïtzació i nacionalització ha arribat a la nostra benvolguda Casa de la Vila, cal uniformar-se, és a dir, posar-se l'uniforme i fer que la comunicació desfile en una única forma i disposició que és com pertoca ad maiorem gloriam Dei i de la pàtria (Espanya?). I nosaltres preguntem: és o no oficial conforme a l'Estatut d’Autonomia i la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià la presència de la nostra llengua? Bé, segons l’article 7è de l’Estatut d’autonomia el valencià és llengua oficial de la Comunitat Valenciana: “tots tenim el dret de conéixer-lo i usar-lo”. Si açò no fora prou, els articles 27 i 28 d’aquesta llei imposen als poders públics, entre ells l’Administració Local, l’obligació de fomentar-ne l’ús en totes les acticvitats administratives. La gravetat de l’assumpte és tal que si en compte de no complir la llei en matèria lingüística no es complira en matèria sanitària o en l’hisenda pública possiblement ja hi hauria algú en la pressó o cessat del seu càrrec.
Més encara: ¿el progrés no sorgeix del diàleg que s'estebleix entre pensaments diferents, opinions diferents, sensibilitats diferents i llengües diferents? Nosaltres així ho creiem i donat el nivell cultural superior que suposem al Sr. Secretari de l'Ajuntament, també ell així ho deu creure. Més, per què ara, després de vint anys i escaig d'ajuntaments democràtics, reculem en els drets lingüístics de la població d'Alzira? Serà que encara no sona bé parlar valencià en el seu Ajuntament? Serà que encara, després de tants anys, el valencià escrit no és comprés encara pel més alt funcionari municipal? O tot açò serà només producte de la campanya uniformadora planificada, ordenada i sibilinament posada en pràctica a tots els nivells (estatal, autonòmic i municipal) amb la consigna de no fer un posicionament radical, d'enfrontament als ciutadans i anar, en canvi, tallant, minant, amb premeditació i traïdoria, tots els drets de les minories diferents que conviuen (¿volen realment que convisquen?) a l'Estat espanyol, i en aquest cas concret en la ciutat d'Alzira?
On estan els partits polítics representants "democràtics" dels ciutadans que parlen del valor de les diferències i del seu dret a existir i a tenir cabuda en el nostre marc ciutadà? Han informat als ciutadans, que són els seus electors, d'aquestes decisions preses pel Sr.Secretari municipal? On està la interacció elector-elegits base de qualsevol democràcia real i encara més, quan aquesta es dóna a nivell municipal on realment ens coneixem tots i és molt més fàcil portar-la a la pràctica?
O pot ser, són els digníssims funcionaris de la Casa de la Vila els reals detentadors del poder municipal? Si açò és així, aleshores per a què les eleccions municipals?
Esperem la resposta, ja siga dels ciutadans, ja siga dels partits, ja del Secretari municipal per a demostrar-nos la validesa de la democràcia. Visca la diferència.
______________________________________________________________________________________________
COL·LECTIU ALQUIBLA:B.Hernandis,J.Pons,S.Llàtzer,P.Carreres, J.Antón. L'ALFIL, 25/03/2001