ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΣΗΜΑΙΑ “ΜΑΣ”;

Η σημαία και Το κάψιμο της από εξεγερμένους στο Πολυτεχνείο `95 αποτέλεσε το μόνιμο σημείο αναφοράς του Κράτους και των οργάνων του το τελευταίο διάστημα. Τα ΜΜΕ και μέσo αυτών οι εξουσιαστές και τα τσιράκια τους, δεν έχασαν την ευκαιρία να προβάλλουν το γεγονός προσπαθώντας να στρέψουν ένα κομμάτι της κοινωνίας ενάντια στους αγωνιζόμενους

Η σημαία, ουρλιάζουν, είναι το “σύμβολο του έθνους”, της “πατρίδας”, τα “κωλόπαιδα”, τα “αντεθνικά στοιχεία”, Οι “απάτριδες”, “ποιος τους βάζει και τα κάνουν;” Αυτά και άλλα πολλά ακούγονται στη βιάση τους να υποβάλουν σε πλύση εγκεφάλου τους ανθρώπους που ξαφνιασμένοι ακούν εν έτι 1996 να αναφέρεται και να υμνείται η σημαία που τη θυμούνται πια μόνο στις “εθνικές” εορτές και την βλέπουν (ευτυχώς) μόνο —μέσο της TV— να βρίσκεται πάνω στα πέτα των βουλευτών επικρατείας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για να μην μπερδεύονται μεταξύ τους.

Σημαία και Εξουσία!

Οι εξελίξεις στο Αιγαίο στο διάστημα των τελευταίων ημερών αποτελούν μια ακόμα επιβεβαίωση του ρόλου που παίζει η σημαία για τους κυρίαρχους. Έχουμε και σ’ αυτή την περίπτωση μια ακόμα προσπάθεια εγκλωβισμού των καταπιεσμένων ανθρώπων μέσα στα εξουσιαστικά παιχνίδια.

Οι υποτιθέμενοι υπερασπιστές της σημαίας (αλλά στην ουσία υπερασπιστές των συμφερόντων της καταπίεσης και της εκμετάλλευσης) και διαχειριστές των Κρατικών υποθέσεων έφτασαν στο σημείο να δηλώνουν πως “δεν θα επιτρέψουμε να κατέβει η σημαία” και μερικές ώρες αργότερα να την κατεβάζουν μόνοι τους.

Είναι αυτοί οι ίδιοι που έσκιζαν τα ρούχα τους και προσπάθησαν να σύρουν στα δικαστήρια και να εξευτελίσουν αγωνιζόμενους ανθρώπους γιατί έδειξαν έμπρακτα την αντίθεσή τους στο σύμβολο του μίσους ενάντια στην ελευθερία και την ανισότητα ανάμεσα στους ανθρώπους.

Είναι πια καιρός να αντιληφθούμε πως οι φιλολογίες περί σημαίας είναι μια αφαίρεση της πραγματικότητας με σκοπό να μετατρέψουν τους ανθρώπους σε ενεργούς διεκπεραιωτές ξένων προς αυτούς υποθέσεων.

Στο κάτω-κάτω μια σημαία δεν είναι τίποτα περισσότερο από αυτό που πολύ χαρακτηριστικά διατύπωσε ο

— διωκόμενος γι’ αυτή του την άποψη— Βασίλης Διαμαντόπουλος: ΕΝΑ ΚΟΥΡΕΛΟΠΑΝΟ ΠΟΥ ΤΟ ΕΧΕΙ PAΨEI ΚΑΠΟΙΑ ΡΑΦΤΡΑ.

Οι οποιεσδήποτε μαγικές και υπερφυσικές ιδιότητες που του αποδίδονται μπορούν να γίνουν αποδεκτές μόνο από ανθρώπους που διατηρούνται ακόμα στην εποχή των δεινόσαυρων ή από ΒΛΑΚΕΣ.

 

Μια σειρά από “επιχειρήματα” ακούστηκαν από τους εξουσιαστές στην προσπάθεια τους να κερδίσουν τη συναίνεση της κοινωνίας σε ό,τι αφορά την κρατική βία που ασκήθηκε ενάντια στους αγωνιζόμενους της εξέγερσης του Πολυτεχνείου ‘95.

Ας πάρουμε όμως τα πιο … εκλεπτυσμένα επιχειρήματα.

α) Η σημαία συμβολίζει το λαό...

Αν είναι έτσι κι αν όλοι είναι υπέρ της αδελφοσύνης των ανθρώπων για ποιο λόγο ανέχονται. στο όνομα αυτής της αδελφοσύνης, να καίγεται η τούρκικη σημαία από κούρδους διαδηλωτές; Κι ακόμα γιατί δέχονταν τόσα χρόνια (ακόμα και σήμερα) το κάψιμο της αμερικάνικης σημαίας από διαδηλωτές; Είναι δυνατόν να πιστεύει κανείς στην αδελφοσύνη των λαών και να δέχεται αβίαστα το κάψιμο της σημαίας των αδελφών του; Συνεπώς πολλά δεν στέκονται σωστά σ’ αυτή την εκδοχή.

β) Η σημαία συμβολίζει το έθνος...!

Μέσα από το κάψιμο μιας σημαίας εκφράζονται μια σειρά από καταστάσεις. Στη θέα του καψίματος μιας σημαίας κάποιοι που διαπνέονται από τον εθνικισμό και τον ρατσισμό αισθάνονται πως εκείνη τη στιγμή έχουν φουντώσει οι φούρνοι που καίνε τους αλλόφυλους (γι’ αυτούς .. .πας μη Έλλην βάρβαρος).

Το ίδιο ισχύει και αντίστροφα. Όσοι αντικρίζουν τη σημαία “τους” να καίγεται και διακατέχονται από εθνικισμό θα πρέπει να νοιώθουν πως βρίσκονται μέσα σ’ ένα καμίνι που τους καίει. Κι όμως μετά το κάψιμο της σημαίας παραμένουν άθικτοι.

γ) Για τη σημαία θυσιάστηκαν άνθρωποι...

Αν κάποιοι πραγματικά έδωσαν τη ζωή τους για μια αφαίρεση της πραγματικότητας, ήταν δικαίωμά τους να το κάνουν. Αυτό όμως δεν υποχρεώνει τους υπόλοιπους να κάνουν το ίδιο.

Πίσω όμως από τέτοιες ουσίες υπάρχουν άλλα πράγματα που θεωρήθηκαν πολύ πιο σημαντικά από όσους προέβησαν σε αυτές τις πράξεις. Αν κάποιοι πίστευαν πως με την κυριαρχία του ενός συμβόλου πάνω σε ένα άλλο θα ζούσαν καλύτερα, τότε κανείς δεν τους φταιει επειδή διάλεξαν ή εξαναγκάστηκαν να διαλέξουν λάθος σκέψη και λάθος δρόμο.

Κι ας μη ξεχνάμε πόσοι πολέμησαν τη Γερμανική σβάστικα νομίζοντας πως αν στη θέση της θα έμπαινε κάποια άλλη σημαία θα ζούσαν καλύτερα. Το πόσο καλύτερα έζησαν αμέσως μετά και πόσο ευτυχισμένοι είναι σήμερα, μπορούν να το κρίνουν μέσα από τις συνθήκες που βρίσκονται.

δ) Η σημαία είναι ένα σύμβολο...

Πράγματι. Κι όπως κάθε σύμβολο γι’ άλλους δεν εκφράζει τίποτα και γι άλλους πάρα πολλά.

Γεννηθήκαμε μέσα σ’ ένα σύστημα επιβολής όπου από την πρώτη στιγμή προσπάθησαν να μας κάνουν πλύση εγκεφάλου ώστε να φτάσουμε να λατρεύουμε αυτό που μας προβάλλουν σαν πατρίδα μας, το έθνος, τη σημαία και άλλα παρόμοια.

Η σημαία εκφράζει πάρα πολλά για κάποιους. Αυτοί είναι οι εξουσιαστές που βάζουν τις σημαίες δυο

διαφορετικών κρατών μπροστά στέλνοντας τους ανθρώπους στους πολέμους που σκαρώνουν για να αποκομίσουν από αυτή τη αλληλοσφαγή οφέλη και προνόμια: δύναμη. εξουσiα, χρήματα.

Για τους ίδιους τους εξουσιαστές, πάλι, η σημαία αυτή δεν εκφράζει τίποτα αφού Προκειμένου vα διατηρήσουν τα πλούτη και τη δύναμή τους ασπάζονται ξένες σημαίες. Πόσοι, αφεντικά πατριώτες, υπηρέτησαν τη σβάστικα στην περίοδο της κατοχής και στη συνέχεια μεταπήδησαν ξανά στη γαλανόλευκη γιατί έτσι εξυπηρετούνταν καλύτερα τα συμφέροντά τους;

Και για να πάμε λίγο πιο πίσω. πάμπολλοι απ’ αυτούς που υπηρετούσαν την σημαία του βυζαντίου έσπευσαν να προσκυνήσουν τη λατινική ή την τούρκικη γιατί έτσι θα μπορούσαν vα διατηρήσουν τη δύναμη τους και vα συνεχίσουν να εκμεταλλεύονται και vα καταταλαιπωρούν τους φτωχού; και αδύναμους ανθρώπους.

Πάμπολλοι είναι αυτοί που άφησαν την λατινική σημαία ή την ρώσικη (π.χ. Καποδίστριας) προκειμένου vα επιβάλλουν τις θελήσεις τους πάνω σε καταπιεσμένους πληθυσμούς.

Για vα μην πάμε μακρύτερα.

Οι εφοπ-ληστές βάζουν στα καράβια τους Λιβεριανή ή Νιγηριανή ή οποιαδήποτε άλλη σημαία Τους βολεύει στις ...κονομισιές τους. Οι περισσότεροι (εκτός των αφελών) που κόπτονται για τη σημαία “μας” έχουν καταθέσει τις περιουσίες που έχουν αποκομίσει από το αίμα και τον ιδρώτα των ανθρώπων, στη σημαία (και στις τράπεζες) της Ελβετίας. της Γερμανίας, της Αμερικής κλπ.

Κάθε κρατική σημαία είναι ένα σύμβολο κυριαρχίας πάνω στους ανθρώπους. Οι σημαίες και τα λάβαρα των αρχόντων ήταν πάντα στόχος των εξεγερμένων. Καταστρέφονταν πριν ή μετά από τους τυράννους. Η καταστροφή μιας σημαίας ήταν το μήνυμα που έπαιρναν οι άρχοντες από τους υποδουλωμένους. Η καταστροφή. πάλι, μιας σημαίας ήταν το τυπικό επισφράγισμα της συντριβής της εκάστοτε κυριαρχίας.

Ο μύθος για τη σημασία και την υπέρτατη δήθεν αξία μιας σημαίας είναι ένα κρατιστικό κατασκεύασμα που θέλει vα πείσει μόνον αφελείς.

Σημαίες χρησιμοποίησαν κατά καιρούς και οι σκλαβωμένοι άνθρωποι στις εξεγέρσεις και τους αγώνες τους.

Όχι όμως για να υποδουλώσουν ούτε για να υποδουλωθούν σ’ αυτές, αλλά για να ξανακερδίσουν τη λευτεριά

τους.

Οι σκλάβοι χρησιμοποίησαν την κόκκινη σημαία όχι για vα εγκλωβίσουν ανθρώπους κάτω από αυτό το λάβαρο αλλά για vα συντρίψουν την τυραννία. Οι αναρχικοί αποδέχονται την χρήση της μαύρης σημαίας γιατί αυτή αποτελεί ένα μέσο έκφρασης ενάντια στην κρατική τυραννία, ένα μέσο έκφρασης της πάλης για την πανανθρώπινη ελευθερία. Ότι λοιπόν εκφράζει την εξέγερση και τη διαρκή πάλη για την επαναπόκτηση της χαμένης ελευθερίας, δεν μπορεί vα αποτελέσει μέσο καταπίεσης κι εκμετάλλευσης. Ιδιαίτερα μάλιστα όταν η αποδοχή του ή μη γίνεται αβίαστα

Αντίθετα κάθε κρατική σημαία συμπυκνώνει το μίσος των εξουσιαστών σε κάθε τι το ανθρώπινο, τον εξαναγκασμό των ανθρώπων vα υποταχθούν στις θελήσεις τους κράτους και των οργάνων του (και, φυσικά. Την εξαναγκαστική αποδοχή της σημαίας).

Δεν μπορεί vα υπάρξει πιο κραυγαλέα έκφραση μίσους προς τους ανθρώπους από το σύμβολο εκείνο που τους οδηγεί με τη βία στα σφαγεία των εξουσιαστικών πολέμων, που ΚΑΙ μέσα απ’ αυτό επιχειρείται να επιβεβαιωθεί η διατήρηση της καταπίεσης και της εκμετάλλευσης, που πάνω ΚΑΙ σ’ αυτό βασίζονται εξουσιαστικά παιχνίδια και αλισβερίσια (βλέπε Μακεδονικό και το πρόσφατο “επεισόδιο” με την Τουρκία) στις πλάτες των ανθρώπων.

Μέσα από μια κρατική σημαία επιχειρείται vα χαθεί η ανθρωπιά και vα πάρει τη θέση της η κτηνωδία και η βαρβαρότητα. Αν κάποιος σκοτώνει ένα συνάνθρωπό του χάριν μιας σημαίας είναι ένα κτήνος. Αν πάλι κάποιος πεθαίνει σκέτα για μια σημαία είναι ένας βλάκας.

Αυτό το σύμβολο του μίσους ενάντια στους ανθρώπους. γίνεται ιδιαίτερα αντικείμενο επίθεσης εκ μέρους των καταπιεσμένων, σε στιγμές που εξεγείρονται. Η καταστροφή του αποτελεί για τους εξεγερμένους μια συμβολική πράξη απελευθερωτική και απελευθερωμένη από την καταπίεση και τα μέσα που την εκφράζουν.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που οι κρατιστές μέσα στη φτώχεια των μέσων που έχουν vα αντιπαραθέσουν ενάντια στον κοινωνικό αγώνα ξέθαψαν το πρόσχημα της καταστροφής του “εθνικού συμβόλουκαι το περιέφεραν εδώ κι εκεί σαν εξαπατημένοι έμποροι.

Στο κάτω κάτω αυτή τη φορά παρ’ όλες τις ψευδολογίες τους δεν μπόρεσαν να αποδείξουν την καταστροφολογία που αποτελεί μόνιμη καραμέλα τους. Το πραγματικό μήνυμα των εξεγερμένων “Εσείς μιλάτε για βιτρίνες κι εμείς μιλάμε για ζωές” τους άφησε άφωνους.

Κατάλαβαν πως σε μια εξέγερση η καταστροφολογία δεν έχει πέραση.

Κατάλαβαν, όμως, πολύ περισσότερο και με χειροπιαστό τρόπο πως αυτή τη φορά ο κίνδυνος ήταν πολύ κοντά τους. Έτσι έτρεξαν vα ψάξουν και vα ξεθάψουν από το εθνο-ρατσιστικό τους σκονισμένο μπαούλο άλλο επιχείρημα: Καμένη σημαία; Τσακίστε τα κωλόπαιδα..

Μ’ αυτόν τον τρόπο προσπάθησαν vα καλύψουν με τις “καμένες σημαίες τους” την εξέγερση της 17-18ης Νοέμβρη ‘95. Προσπάθησαν να καλύψουν την οργή του κόσμου που εξεγέρθηκε ενάντια στο κράτος.

Προσπάθησαν να καλύψουν το μίσος και την καταπίεση των εξουσιαστών και των θεσμών-μηχανισμών τους, Που καθημερινά βιώνουν στο πετσί τους οι άνθρωποι στο όνομα των νόμων και των πατρίδων.

Με την καμένη σημαία τους προσπάθησαν vα καλύψουν την μεγάλη πραγματικότητα που καταδεικνύει η ιστορία των ανθρώπων αυτού του πλανήτη:

 

ΟΤΙ ΟΣΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΞΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΙΕΣΗ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΘΑ ΕΞΕΓΕΙΡΟΝΤΑΙ

Όσο γι’ αυτούς που αβίαστα αποδέχτηκαν το κρατιστικό επιχείρημα “Περί σημαίας” καιρός είναι vα το ... ξανασκεφτούν!

 

Συνεργασία Αναρχικών Ομάδων για την Κοινωνική Αλληλεγγύη και την Πολύμορφη Δράση