Eix@mple Web textos

 

Francesc PUJOLS


GAUDÍ


Vaig parlar de l’afer amb l’editor López Llausàs i li devia interessar perquè ens vam entendre de seguida i jo li vaig lliurar l’original del treball que tenia llest, La visió artística i religiosa de Gaudí, el qual aparegué, si mal no ho recordo, l’any 1927. Constitueix un homenatge al gran arquitecte fillprojecte d’en Gaudí per a la Colònia Güell de Reus (com el general Prim i com Fortuny), i que jo vaig començar d’admirar, sense conèixer-lo, a través de la seva obra, durant les visites dominicals que vaig fer, de petit, en companyia del meu pare, a les drassanes, per dir-ho així, on es construïen les naus i els pals de pedra de l’arca magna consagrada a la Sagrada Família i també (d’acord amb les portes del temple, segons el projecte de Gaudí) a la Vida, a la Mort i a la Resurrecció. El goig de veure sorgir del fons de la terra -encara que també es podria dir del fons del mar, estirada pels ternals de Déu- aquella catedral tota regalimant de l’aigua de la vida, no va fer sinó augmentar amb els anys, però jo, que hi gaudia tant, observava, amb tristesa, que rarament m’hi trobava amb altres catalans. I és que de Gaudí, en parlava tothom i no se’n preocupava ningú. Ni els artistes més intel.ligents de Catalunya -amb l’excepció de Xavier Nogués- no llucaven, en aquella època, el geni de l’home que jo anomeno "el gran arquitecte de l’Univers". I fins alguns -com en Canals i en Labarta- el detestaven cordialment.

[...]

    Les meves converses amb el poeta de la pedra figuren, com és natural, en l’opuscle que vaig dedicar-li, perquè són essencials per a entrar en la llum de la seva visió artística i religiosa com, per exemple, aquella en què parlant de Shakespeare, em va dir que Hamlet era un Orestes gòtic i que, per tant, no es podia considerar un personatge nou, sinó la deformació d’un personatge vell. La missió de l’un i de l’altre (consistent a venjar la mort del pare matant l’assassí d’aquest) és, en efecte, la mateixa. Però Gaudí feia veure també que entre la concepció d’Èsquil i la de Shakespeare hi havia la mateixa diferència que existeix entre un temple grec antic i una catedral gòtica, perquè si el primer, com Orestes, és ple de llum a l’exterior, les catedrals, com Hamlet, porten la llum a l’interior. De manera que per a Gaudí, l’art clàssic era una exteriorització estètica (o, com jo dic, la religió al servei de l’art), i l’art gòtic, una interiorització (o sia l’art al servei de la religió). L’ideal, per al nostre arquitecte, consistia a fondre la visió artística i religiosa en una sola concepció. I en això devia pensar quan afirmava seriosament que la Sagrada Família era un temple hel·lènic perquè creia, no menys seriosament, que l’estil que ell havia descobert (o redescobert, com Shakespeare quan creà Hamlet) era l’estil que els grecs haurien fet modernament sense el col·lapse que els ensorrà. Per això també volia policromar la pedra, com feien els grecs. En realitat, aquests, en desaparèixer del mapa artístic del món ja havien llegat a la Humanitat els models definitius de l’obra d’art i ni ells mateixos, si haguessin continuat florint, no els haurien pogut superar. El somni de Gaudí no era més que un somni, del qual, però, resta la grandiosa tomba flamejant de la Sagrada Família, ja que guarda els ossos del seu creador a la cripta, bastida en els seus fonaments pel primer arquitecte que va treballar-hi, que es deia Villar [...]

    Però deixant de banda les evocacions mortuòries i retornant a la vida del Temple del Camp de l’Arpa (del qual també se’n podria dir el Temple de l’Arpa del Camp o l’Arpa del Camp del Temple, perquè les tres denominacions donen una idea poètica, musical i religiosa d’aquella construcció), jo deia en el meu opuscle que la Sagrada Família és no solament un resum de la història de l’arquitectura del passat, sinó del present i del futur, tal com indiquen les portes i les al·legories amb les quals Gaudí va voler cantar, poeta de la pedra, tota la vida de la Humanitat, amb el seu estil sense parió i només comparable al que Wagner aplicà a la música i al que jo vaig provar de donar a la meva prosa en el Concepte general de la Ciència catalana i altres obres, sense excloure’n l’assaig sobre Gaudí dedicat en bona part a establir analogies entre el geni estilístic de l’arquitecte català i del compositor alemany, les quals són visibles, principalment, entre la casa d’en Milà (dita "la Pedrera") del Passeig de Gràcia de Barcelona i el Capvespre dels déus, ja que totes dues obres tenen les mateixes formes colossals i monstruoses, amb el mateix ritme enorme i ondulant que fon la línia amb el conjunt.
    Si aquest sistema d’analitzar i comparar l’estenguéssim a cada una i a la totalitat de les obres de l’home que es creia ser un artista hel·lènic, veuríem que el seu geni era el resultat fabulós d’una barreja de concepcions i d’estils (indis gòtics, barrocs) amb predomini de l’estil germànic arquitectònic modern, però d’una tal grandesa, desenfrenada i contorsionada com la mateixa biologia, que els deixa petits a tots, com si ell sol s’hagués encarregat de fer en arquitectura el que tots els altres artistes, Picasso inclòs, havien volgut realitzar en el camp vastíssim de les altres belles arts. Fill d’una època en què totes les manifestacions artístiques s’han caracteritzat per cercar en la deformació i en la inharmonia l’element essencial de la bellesa, que és la vida, Gaudí, mut com la pedra, sense conèixer les creacions principals del seu temps i sense moure’s de Barcelona, assolia una categoria universal fins al punt que cap arquitecte ni artista del món no pot, a hores d’ara, ignorar-lo ni deixar d’estudiar-lo, encara que no segueixi les seves concepcions ni el seu exemple. "Gràcies, doncs, a Gaudí -profetitzava jo en el meu opuscle- Catalunya esdevindrà un capítol fonamental en la història de l’art." I ara, quinze anys després, ja es pot dir que la meva profecia és una realitat.
    La visió artística i religiosa de Gaudí acaba evocant la resposta que l’arquitecte universal va donar als canonges que la catedral de Palma de Mallorca els quals li retreien que, a dir de la gent, la tribuna, reconstruïda per ell, d’aquella catedral "semblava un tramvia". "I que no és ben bonic un tramvia?", va saltar Gaudí, com si pressentís que el seu destí terrenal era acabar sota les rodes d’un d’aquells vehicles que el va atropellar -potser perquè ell sempre anava a peu- i com si, en comptes d’agafar ell el tramvia, el tramvia l’agafés a ell per a portar-lo al cel.
    La publicació inesperada de l’opuscle (perquè no va precedir-la cap anunci i jo no n’havia parlat gairebé amb ningú), va ser un motiu d’estupefacció per a molts i d’esverament per a d’altres.

Del llibre Francesc Pujols vist per ell mateix de Bladé Desumvila, Ed. Pòrtic.
(pàgs. 316-9)

La il·lustració és d’un dels projectes de Gaudí



lincs
  Francesc Pujols vist per ell mateix altres textos d’aquest llibre
  Francesc Pujols: profecia la famosa profecia sobre els catalans (in Diccionari de Citacions)


[ Nabí | Canigó | Josep Pla | Macbeth | L’Odissea | Diccionari de Citacions | Literatura ]

Eix@mple Web