Förslag till flagga för Bohuslän

Bohusläns flagga
Bohusläns flagga

Flaggan är konstruerad utifrån det faktum att Bohuslän en gång varit norskt, därav de röda fältet, med den smala vita linjen, och att det numera är svenskt, därav det blågula korset.
Det är också de färger som ingår i Bohusläns vapen. (se nedan) Det röda tornet, med gula portar samt det blå lejonet, med inslag av gult, och det blå svärdet med inslag av vitt.
Färgerna skall också representera Bohusläns olika näringsgrenar. Röd står för industrin som har varit en stor näring, (varven på Hisingen, kexfabriken i Kungälv, petroliumindustrin i Stenungsund, varven i Uddevalla, pappersbruket i Munkedal, konservindustrin i Lysekil, och stenhuggeriet i bl.a Bohus-Malmön, och Krokstrand)
Blått står för havet och sjöfarten, vitt representerar fisket, där den vita färgen får symbolisera, sillen, torsken och fiskmåsarna, dessa trogna följeslagar till de bohuslänska fiskebåtarna.
Till slut den gula färgen får representera en ofta bortglömd del av Bohuslän, nämligen det bohuslänska jordbruket med sina gula fält.
När man talar om Bohuslän, handlar det mest om klippor och hav, men stora Bohuslänska härader som Tunge, Sörbygden och Bullaren, var i stället jordbruksbygder, och dom representeras av det gula korset. Vidare kan det röda representera, den bohuslänska graniten, och blodet av de bohuslänningar som har fått sätta livet till i alla brödrakrig, som skövlat den bohuslänska bygden, och även de som gett sitt liv till havs, under utövande av fiske och sjöfart. Det blå, förutom havet kan också på representera alla vackra sjöar i det inre av Bohuslän, såsom Bullaresjöarna, Kärnsjön, Kornsjöarna, Lersjön, Sannesjön mm. Det gula alla de gula fältena man kan se i Bohuslän, men även de gula blommor som växer rikligt utefter den bohuslänska kusten. Dessutom går gul, vit och röd färg igen i Bohusläns landskapsblomme Kaprifol.

Bohusläns vapen
Bohusläns vapen