Cancer immunotherapy .net
Onderzoeks- en klinische fasen
cancerimmunotherapy@yahoo.com
Preklinisch onderzoek
Preklinisch onderzoek is onderzoek dat wordt uitgevoerd, voordat het onderzoek in mensen wordt uitgevoerd. Internationale wetgeving voorkomt het gebruik van mensen als proefkonijnen.
Op de eerste plaats worden nieuwe medicijnen eerst in proefdieren getest voor hun veiligheid en effectiviteit. Als het nieuwe medicijn veilig en effectief is, mag het gebruikt worden voor een klinische fase I studie.
Het meeste preklinische onderzoek wordt uitgevoerd met getransplanteerde tumoren; tegenwoordig gebruiken veel onderzoekers ook transgene dieren gebruikt die door een genetische verandering veel tumoren hebben.
Voor lokale IL-2 therapie is de effectiviteit voor het eerst aangetoond in een muis model met een syngene lymphoma (kanker van witte bloedcellen) in  1989.
Preklinisch onderzoek is vereist voordat klinische fase I en II studies mogen starten.
Klinische fase I studie
Klinische fase II studies hebben 2 doelen: (a) aantonen dat het medicijn veilig is, en (b) aantonen dat toedienen van het medicijn mogelijk is.
Voor IL-2 dateert de eerste fase Ia studies in mensen uit 1984. Systemische toediening van 100 - 200 millioen internationale eenheden (IU) IL-2 gaf een ernstige bijwerkings (vaatlekkage syndroom). Dit effect wordt niet gezien bij lokale (in de tumor) toediening van maximaal 20 millioen IU IL-2, zoals wij doen.
De fase Ib studie, aantonen dat injectie mogelijk is moet opnieuw worden gedaan voor elke soort tumor (afhankelijk van de lokatie van de tumor). Deze wordt vaak gecombineerd mete een fase II studie.

Een klinische fase Ia (veiligheids-) studie is vereist voordat een klinische fase II studie mag worden uitgevoerd..
Klinische fase II studie
Klinische fase II studies willen aantonen dat een behandeling effectief is. Afhankelijk van de grootte van het effect van de behandelingtussen de patienten behandeld met de standard therapie en de nieuwe therapie zijn 10 tot 50 personen nodig per groep. Omdat meestal het aantal objectieve reacties (50 - 70%) zo hoog ligt bij lokale IL-2 therapie, zijn 10 patienten meestal voldoende om effectiviteit voor lokale IL-2 aan te tonen. Studies met meer patienten geven preciser aan hoe groot het klinische effect is, waardoor ook kleinere effecten gezien kunnen worden.

Zowel klinische fase I als II studies zijn nodig voor het uitvoeren van een klinische fase III studie.

Klinische fase III studie
Klinische fase III studies willen bewijzen dat een therapie werkt..
Na een succesvolle afronding van een klinische fase III studie kan de nieuwe therapie worden goedgekeurd door de bevoegde instandies. In de Europese unie is dit de Medicines Evaluation Board (MEB). In de V.S. is dit de Food and Drug Administration (FDA). De goedgekeurde therapie wordt ingevoerd als de nieuwe standaard therapie.
Information for doctors

I
nformatie voor patienten

Informatie over onze onderzoeksgroep

Vaak gestelde vragen

Ik wil dit onderzoek steunen
Ons onderzoek wordt gesteund door de Stichting ter bevordering van het onderzoek in de Experimentele Pathologie en in het bijzonder in de TumourImmunologie. Stichting EPTI, IJselstein, The Netherlands