ðHgeocities.com/Colosseum/Loge/5276/sblt.htmgeocities.com/Colosseum/Loge/5276/sblt.htm.delayedx)QÔJÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÈÀ²åÔ6OKtext/htmlp0iÔ6ÿÿÿÿb‰.HThu, 06 May 1999 22:11:32 GMT€Mozilla/4.5 (compatible; HTTrack 3.0x; Windows 98)en, *)QÔJÔ6 Texel De Stichting
Het Schip
Behoud
Geld
Levendige Vaart
Historie "Texelstroom"
Loodsbotters
Vele Tonnen
Donatie mogelijkheden
De "bemanning" van de Stichting
Comité van aanbeveling
Den Helder - Texel - Wieringen
Exploitatie
Adres

loodsbotter "TEXELSTROOM"

Behoud Loodsvaartuig onder Zeil!

In de haven ligt ze, zwart massief ogend, haar sierlijke lijnen een zeilschip eigen, onder de waterlijn verbergend. Ze is op leeftijd, de dame, maar eenmaal op open water zeilt ze als een jonge bruid. Fier doorklieft haar rondborstige boeg het onstuimig bruisend schuim. Wat een schip, wat een schoonheid!
Een stichting beijvert zich voor restauratie en het in de vaart houden van deze monumentale noordzee-botter, die bijna een eeuw dienst heeft gedaan in de zeegaten van de Nederlandse kust; waarvan een groot deel in het noordwestelijk kustgebied.

De Stichting

De Stichting Behoud Loodsvaartuig "Texelstroom" wil de klassieke loodsbotter "Texelstroom" in levendige vaart  houden en daarmee traditionele nautische vaardigheden bewaren als cultureel erfgoed.

Het Schip

De stalen Noordzeebotter "Texelstroom" is gebouwd in 1906, op de Rijkswerf te Amsterdam.
Afmetingen: 17,20 x 5.20 x 2.10 m.
Vijftig jaren diende zij het Loodswezen, eerst in de afhaal- en peildienst, later als betonningsvaartuig. In 1918 is de eerste motor geplaatst. Sinds oktober 1959 is de "Texelstroom" in particuliere handen.
Zes loodsbotters zijn gebouwd. De "Texelstroom" is de nestora van de drie die bewaard zijn gebleven.

Haar Behoud

Voor behoud van de loodsbotter "Texelstroom" is nodig:
herstel van het vlak; versteviging van het dek; conservering door stralen en coaten, binnen en buiten; herinrichting inzake machinekamer, electrische installatie, watertanks; intimmering met behoud van authentieke loodskooien.
Uitgangspunten bij de restauratie zijn: veiligheid, authenticiteit en het eenvoudig karakter van het schip.

Geld

De Stichting Behoud Loodsvaartuig "Texelstroom" ontkomt niet aan de ijzeren wetten van de harde zilveren guldens. Voor aankoop van het schip en een gedegen aanpak van de restauratie is tweehonderdvijftig-duizend gulden nodig. Dit bedrag moet worden bijeengebracht door het uitgeven van  certificaten en door sponsoring en subsidies.

Levendige Vaart

Het oorspronkelijk zeilschip "Texelstroom" getuigt van 50 jaar loodsenhistorie en leent zich bijzonder voor educatie betreffende: traditionele nautische vaardigheden, geschiedenis, maritiem milieu.
Haar zeewaardigheid staat garant voor ontspanning op Waddenzee en Noordzee voor gezelschappen vanuit instellingen,  bedrijven en andere organisaties, alsmede individueel geïnteresseerden tijdens, dag-, week-, en weekend-zeiltochten en bij speciale evenementen.

Historie "Texelstroom"

De eerste drie jaar van haar carrière bleef de "Texelstroom" opgelegd. In 1910 begon de dienst in Delfzijl, daarna doorwandelde ze cyclisch alle districten. Een overzicht staat in tabel 1.

Tabel 1   Dienstjarenverdeling over de loodsdistricten.
District Perioden     Aantal jaren 
1     Delfzijl  1910 - 1911   1
2     Terschelling/Harlingen 1911 - 1914   1952 - 1958 10 
3     Texel 1914 - 1922 1936 - 1952   22
4/5  Goeree/Maas 1922 - 1936     14
In 1914  stond het schip te boek als "Botter No. 1", in 1925 werd dit "Motorbotter No. 1". Haar naam "Texelstroom" kreeg ze officieel in 1946.
Hetzelfde jaar werd een stalen mast gezet, met laadboom om tonnen te lichten. De ijzeren paal waarop nu de windsnelheids-meter van Vuurtoren Eierland staat is in 1948 met de "Texelstroom" in Oudeschild gebracht.
Haar eerste motor, een 44 pk tweecylinder Kromhout, werd geplaatst in 1918 op de Rijkswerf Willemsoord.
De "Texelstroom" is een MONUMENT! Haar sierlijke lijnen verraden een kenner dat ze gebouwd is als zeilschip, nog voor de motor haar intrede deed. Inwendig garanderen zware stringers stoere stevigheid van een kwaliteit die niet meer wordt gebouwd. Het vlak was destijds 9 streep (millimeter) dik.

Loodsbotters

Van de zes loodsbotters waren er twee van hout en vier van staal. Een van de houten botters stond bekend als "het bokje van schipper Pronker". Ze werd verkocht aan de Dienst der Zuiderzeewerken en verdween vol stenen in de Afsluitdijk.
Van twee van de botters is van na 1946 niets meer bekend.
De derde stalen loodsbotter (1915) kreeg de naam "Jan van Gent", verliet in 1952 het loods-wezen en werd verlengd tot 22 m door een bergingsbedrijf in Zeeland. In 1969 kwam ze in aanva-ring met een dienstdoend, hoe kan het, loodsvaartuig en zonk. De bergers haalden haar weer boven water. Volgens  de gegevens heet de "Jan van Gent" nu "Doggers-bank" en ligt ze met brandschade op een werf in Venezuela.
De jongste loodsbotter is van 1923 en was direkt gemotoriseerd. Ze diende tot 1964, kwam als zeil-charterschip in de Middelandse Zee en ligt nu bij de Kromhoutwerf in Amsterdam.
Met haar 50 jaren trouwe dienst was de "Texelstroom" het langst bij het Loodswezen.
Schepen beloodsen deed men al in de zestien-de eeuw. De eerste loodsen waren lokale vissermannen. De eerste loodsen in dit zeegebied woonden in de dorpen Oudeschild en Den Hoorn op Texel.
In december 1615 werd de eerste ordonantie op het Loodswezen van kracht, waarbij onder meer de rechten en lonen van loodsen werden vastgelegd. Aan het hoofd van het loodswezen stond het College voor de Pilotage. De commissarissen van de pilotage waren vertegenwoordigers van de 4 grootste zeesteden: Amsterdam, Hoorn, Enkhuizen en Medemblik. De overlieden vervulden lokaal een kaderrol bij de loodsdiensten. In 1975 werd de College van Pilotage opgeheven en resorteerde het loodswezen onder het Departement van Marine.
Aan de dynamische zandige Nederlandse kust is het loodsen nog immer aktueel.

Vele Tonnen

Tweeëneenhalve ton beton is verwijderd, tweeëneenhalve ton aan geld moet worden ingebracht om de loodsbotter duurzaam te verbeteren. Zonder hulp van anderen redden de "Texelstroom" en de behoudstichting het niet.
De Stichting Behoud Loodsvaartuig "Texelstroom" kan op verscheidene wijzen financieel worden ondersteund.
In de tabel  is weergegeven wat de mogelijkheden zijn, met de bijbehorende bedragen. Ook staan de gunsten vermeld.

 Donatiemogelijkheden

Aanduiding Bijdrage Gunsten
1 Commissaris van pilotage  f 10.000,- Een dag per jaar gebruik van schip en bemanning, 
   - bij opheffing terugbetaling naar rato
2 Overman  f      500,- Een maal per jaar mee op een dagtocht voor overlieden, 
   - bij opheffing terugbetaling naar rato
3 Donateur   f        50,-  of meer Een keer per jaar mee op een korte vaartocht
4 Giften en Legaten naar believen, Faciliteiten belastingdienst
Belangstellenden worden op de hoogte gehouden van de ontwikke-lingen middels een nieuws-brief.
Donaties en giften kunnen worden overgemaakt naar:
rekening nr 3625 50 441, Rabobank Texel, t.n.v. Stichting Behoud Loodsvaartuig "Texelstroom".
Voor deelname als Overman of Commissaris van Pilotage kunt u  bijgaand aanmeldingsformulier invullen en opsturen.

De "bemanning" van de Stichting

Het bestuur van de Stichting Behoud Loodsvaartuig "Texelstroom" bestaat uit: J.M. Engelvaart (voorzitter), P.W. Lock (secretaris), J. Beijert (penningmeester), B.A. van Tilburg (historische zaken).
Diverse adviseurs in scheepsbouwtechnische zaken hebben hun medewerking toegezegd.
Voor de werkcommissies pr & fondsenwerving, historisch onderzoek, restauratie, beheer en exploitatie wordt naar een aanvulling van de bemanning gezocht

Comité van aanbeveling:

Mevr.V. Bos              directeur   V.V.V. Texel;
Dhr. R. Wortel           directeur T.E.S.O., Texel;
Dhr. J.G.A. Baas burgemeester van Wieringen;
Dhr. Hans Beukema maritiem auteur, gespecialiseerd in het loodswezen, Delfzijl

Den Helder - Texel - Wieringen!

Deze geografisch-maritieme namen zijn voor de historie van de loodsbotter  van grote betekenis geweest. De namen Texel en Texelstroom zijn geografisch met elkaar verbonden. Een schip met  de naam "Texelstroom" hoort op Texel. Vanaf 1906 sierde een stoomschip "Texelstroom" van C. en D. Mets de haven van Oudeschild. De nieuwste "Texelstroom", een motorschip, voer van 1966 tot 1990 voor de veerdienst T.E.S.O., ze was met zusterschip de "Marsdiep" de laatste van de generatie enkeldeksveerboten.
Het loodsbotter "Texelstroom", gebouwd in eveneens 1906, bevoer vanaf 1914 de Texelse wateren. In 1996 werd Oudeschild haar thuishaven.
Den Helder is met zijn visserij, marine en offshore-aktiviteiten de belangrijkste maritieme plaats in de kop van Noord-Holland. De aktiviteiten met de Texelstroom sluiten naadloos aan bij het maritieme en cultuur-historisch projekt op de oude rijkswerf "Willemsoord", met als thema Nederland Over Zee! Den Helder was enige tijd standplaats van de "Texelstroom".
Ook het eiland Wieringen mag in dit rijtje niet ontbreken.
In de oorlogsjaren lag de loodsbotter opgelegd in de haven van Den Oever op Wieringen

Thuishaven Oudeschild is een goede uitvalsbasis voor tochten over Wadden- en Noordzee.
Vanaf hier zijn ook de vroegere standplaatsen gemakkelijk aan te varen.

Exploitatie

Betreffende de exploitatie worden contacten onderhouden met V.V.V. Texel, het Maritiem en Jutters Museum in Oudeschild en de projektleider van de oude rijkswerf "Willemsoord" in Den Helder. Deze instellingen zegden toe medewerking te verlenen in promotionele sfeer.
De "Texelstroom" ademt geschiedenis. Haar verhaal over het loodswezen sluit nauw aan bij de juttersverhalen en de maritieme collectie van de musea in de regio. Traditionele nautische vaardigheden blijven levend op de "Texelstroom". Loden, loggen, peilen en sterren schieten lees je niet uit een boek, maar dat DOE je. Alleen dan blijft het verleden spreken.
De zeilen van de Noordzeebotter waarborgen gezonde ontspanning. In de ruis van een zeilschip klinkt de rust van de natuur. Bij wat meer wind tarten de elementen de limieten van menselijke spierkracht. Ontspanning door inspanning!
Team-work verlegt individuele grenzen en schept een band onderling.
 
De kracht van de "Texelstroom" ligt in de synthese van voldoende bewegingsruimte en intimiteit. Bewegingsruimte door holte en breedte van het schip, intimiteit wegens eenvoud en klein-schaligheid. Wat je beleeft, beleef je intens.
Voor dagtochten biedt ze plaats aan twintig personen, voor langere tochten kunnen 10 passagiers mee.

Voor geïnteresseerden in de cijfers, is een financieel exploitatieplan beschikbaar.
De "Texelstroom" is het toonbeeld van modern beleid: ze beweegt zich milieuvriendelijk voort, ze integreert mens en milieu en geeft toeristische meerwaarde aan de Kop van Noord-Holland.

Stichting Behoud Loodsvaartuig "Texelstroom"

Trompstraat 14a
1792 BK  Oudeschild Texel
Telefoon / Fax 0222 - 322328
b.g.g. 0222 - 312599
Rabobank 3625 50441
K.v.K. Alkmaar 37081142

Homepage: http://www.oocities.org/Colosseum/Loge/5276/
E-mail: texelstroom_1907@hotmail.com