edu.bmp (8582 bytes)GEO               romaniaflag.gif (6407 bytes)
Instruire si Informare prin Internet 
          Baze de date si de imagini din geografia Romaniei

 

Home ] Imagini din Romania ] Ghidul  schiturilor si manastirilor din Romanaia ]
Up ] Ardealul ] Oltenia ] Muntenia ] Moldova ] Dobrogea ] [ Banat ]

Ghidul  schiturilor si manastirilor din Romanaia

Banat
CATEDRALA MITROPOLITANA ORTODOXA ROMANA TIMISOARA
CATEDRALA EPISCOPALA ORTODOXA ROMANA CARANSEBES
Schitul Bogaltin
Schitul Borlova Muntele Mic
Schitul Calugara
Manastirea Hodos Bodrog
Manastirea Izvorul Miron
Manastirea Nera
Schitul Piatra Scrisa
Manastirea Saraca
Manastirea Timiseni
Schitul Vasiova
Schitul Valiug de pe Muntele Semenic



CATEDRALA MITROPOLITANA ORTODOXA ROMANA - TIMISOARA

Cu hramul “Sfintii Mari Ierarhi: Vasile, Grigorie si Ioan” (30 ianuarie);
Municipiul Timisoara, jud.Timis, 50 km S de Arad, 60 km NV de Lugoj, 34 km
SE de Jimbolia; construita intre anii 1936 si 1945, tarnosita in 1946 in prezenta
Patriarhului Nicodim; biserica monumentala, unul dintre cele mai mari si mai
frumoase lacasuri de inchinaciune ortodoxa din tara, ridicata dupa proiectul
arhitectului I.Traianescu, in stil bizantin, cu elemente inspirate dupa modelul
bisericilor moldovenesti, ctitorite de Binecredinciosul Voievod Stefan cel Mare si
Sfant, la alte proportii (1500 mp suprafata cladita, 83,7 m inaltime la nivelul
turlei principale) fatade din caramida aparenta rosie si galbena imbinata cu
discuri smaltuire si firide pictate; interior cu bogate picturi murale in fresca,
executate de pictorul Anastasie Demian, cu coloane laterale, impresionant prin
luminozitatea perfecta (16 ferestre (16 ferestre la cupola mare, 32 ferestre
laterale), cromatica armonioasa a frescelor; capacitatea de a cuprinde 5000 de
credinciosi la slujbe, adaposteste in pronaos racla cu moastele Sfantului Ierarh
Iosif cel Nou de Partos (+1656), fost mitropolit al Timisoarei; muzeu de arta
medievala cu o valoroasa colectie de icoane banatene din sec. XVII-XVIII in
sobsolul Catedralei Mitropolitane; sapte clopote (8000 kg.) armonizate de
compozitorul Sabin Dragoi; rang de Catedrala Arhiepiscopala din 1947;
biserica de lemn cu hramul “Sfantul Losif cel Nou de la Partos” (15
septembrie), stramutata din com.Hodos in parcul rezidential; biblioteca cu
30.000 volume, carti rare -- unele incunabile, manuscrise.

CATEDRALA EPISCOPALA ORTODOXA ROMANA CARANSEBES
cu hramul "Sfantul Gheorghe" (23 aprilie); orasul Caransebes, jud. Caras-Severin, 73 km N de Orsova, 41 km NE de Resita, 44 km SE de Lugoj, 71 km SV de Hateg, drum modern si cale ferata Timisoara-Orsova si Resita-Hateg; asezata pe o veche vatra monahala, probata de toponimul Apa Monahilor, citat in anul 1581 in Caransebes; consemnata ca "manastirea de piatra" in 1752 de preotul Daia Miscoviciu, numita "biserica soborniceasca cu hramul Sfantul Mucenic George" in anul 1759, pe piatra comemorativa din pristol pusa de Episcopul Ioan Georgeviciu; prima atestare scrisa despre Catedrala in anul 1738, cea mai veche apartine preotului Ioan Popescu, "cand s-a spart orasul de turci"; Catedrala este ctitorita inainte de 1738, restaurata si marita catre sfarsitul sec. al XVIII-lea sub protopopul Tomici, sfintita in anul 1796 de Episcopul Ioanovici de Sacabent; mica pentru aceasta functie, dar frumoasa, interior bogat impodobit cu fresce murale, executate de pictorul Dimitrie Turcu, pe cheltuiala lui Manoile Stancoviciu; iconostas sculptat in 1862, pictat si impodobit cu aur de pictorul Gutsch dm Viena; turn cu orologiu, clopot din 1817 pretunat ulterior; Catedrala Episcopala de la infiintarea Episcopiei Romane Ortodoxe din 4 iulie 1864, prim Episcop Ioan Popasu (1865); proiect pentru constructia unei Catedrale noi (A. Ghidiu si I. Balan, Caransebes,1909; Nicolae Corneanu, Caransebes, 1940).

SCHITUL BOGALTIN,

de calugari, reinfiintat in 1990, cu hramul "Sfintii Apostoli Petru si Pavel" (29 iunie); satul Bogaltin, com. Cornereva, jud. Caras-Severin, 28 km NV de Baile Herculane, 69 km SE de Caransebes; ctitorit intr-o poiana din padurea satului Bogaltin de monahia Nimfodora si mai multe familii de credinciosi, in anul 1949, cu sprijinul centrului eparhial; biserica din piatra si caramida, sfintita in anul 1959.

SCHITUL BORLOVA-MUNTELE MIC,

de calugari, reinfiintat dupa 1990, cu hramul "Sfantul Ilie" (20 iulie); satul Borlova, com. Turnu-Ruieni, jud. Caras-Severin, 13 km SE de Caransebes, 12 km de satul Borlova; ctitorit in 1939 de primaria Municipiului Timisoara; biserica din barne de lemn, situata la o altitudine de 1445 m, pe Muntele Mic, imbina trasaturi arhitecturale specifice stilului maramuresan, turn inalt, interior nepictat, cu icoane portative, iconostas sculptat de Stefan Gojo - Timisoara, pictat de pictorul Simion Bacala; biserica sfintita in 1940 de Arhiepiscopul Vasile Lazarescu; cruce de lemn la 1800 m pe Cleantul Gainii; in jur, cabane amenajate.

SCHITUL CALUGARA,

de calugari, cu hramul "Acoperamantul Maicii Domnului" (1 octombrie) si zi de pelerinaj la Izvorul Tamaduitor; localitatea componenta Ciclova Montana - orasul Oravita, 9 km E de Oravita; sihastrie fondata pe Muntele "Calugarul", datata la sfarsitul sec. al XIII-lea si inceputul sec. al XIV-lea (Ioanichie Balan, 1982); pestera descoperita in 1859, sapata in piatra in forma de bolta si locuita de un pustnic in sec. XVII, cu icoane, obiecte de cult si "moaste pietrificate"; amenajata sub forma de capela de ierom. Alexie Nedici si credinciosii din Oravita Romaneasca si Montana, sfintita in 1859; biserica actuala de zid, ctitorita intre 1860 si 1861 de acelasi ierom. Alexie Nedici (†1862), sfintita in 1861; intreg ansamblul de cladiri anexe mistuit de incendiul provocat de un trasnet cu ani in urma, azi in curs de restaurare; traditia pelerinajului antreneaza credinciosi si din Iugoslavia; odoare si carti vechi; brau de izvoare reci, cu ape tamaduitoare la poalele stancii (Nicolae Corneanu, 1940).

MANASTIREA HODOS-BODROG,

de calugari, 32 vietuitori, cu hramul "Intrarea Maicii Domnului in Biserica" (21 noiembrie), zi de pelerinaj si pe 6 august; com. Felnac, jud. Arad, 20 km SV de Arad, 62 km NE de Timisoara; datata de unii istorici din sec. XII-XIII, plasata de traditie pe locul icoanei Maicii Domnului, scoasa la suprafata nisipului din ostrovul din lunca Muresului de coarnele unui taur - imortalizate deasupra usii de la intrare, in interior; citata documentar in 1233 ca mic asezamant monahal, cu "domeniul manastirii Hudus", in 1293, ortodoxa si romaneasca de la inceputuri (V. Vladuceanu, 1947); biserica actuala cladita din zid pe locul uneia anterioara din lemn, la sfarsitul sec. al XIV si inceputul sec. XV, pastreaza pe un perete inscriptia din 1523, consemnand numele "Egumen Michael", mentionat cel dintai, sediul Mitropolitului Cetati Lipova, Sofronie, la 1651, al Episcopului Timisoarei si Ienopolei, Isaia Diaconovici, in 1695; arhitectura stil bizantin (neoromanic), cu interventii in sec. XVII-XVIII atribuindu-i-se caracteristici in stil baroc (V. Dragut,1976); a doua ca vechime, prima atestare din 1177, dupa cea din lemn de la Cenad-Morisena (cca 1000), in vestul tarii; exterior cu fatade cumpatat decorate, interior cu valoroase picturi murale, fresca din sec. XVII, cu trasaturi caracteristice stilului brancovenesc, bogata in ornamentatie si bine conservata, "executate de mesteri formati in spiritul scolii de la Horczu"; paraclis in cladirea staretiei pentru pelerinaje, pictura in fresca de Anastasie Demian si Corneliu Cenanu, 1938; odoare, disc de argint placat cu aur (1523), ferecaturi in argint, potir de argint aurit (1732), manuscrise in limba slavona (sec. XV-XVI), carte rara, cruci sculptate impodobite cu margaritare, icoane din 1752; aici a zabovit putin Sfantul Cuvios Visarion, conducatorul miscarii antiuniate din 1774 in Banat, praznuit pe 21 octombrie; arhondaric.

MANASTIREA IZVORUL MIRON,

de calugari, 5 vietuitori, reinfiintata in 1990, cu hramul "Sfantul Ilie" (20 iulie); sat Romanesti, com. Tomesti, jud. Timis, 50 km NE de Lugoj, 60 km V de Deva (pe DN Deva - Lugoj - Timisoara -159 km); ctitorita in 1929 de Patriarhul Miron Cristea, pe locul si in amintirea unei manastiri cunoscuta prin traditie; biserica din piatra si caramida, sfintita in 1931; restaurata in anii '80; repictata si resfintita in 1991; paraclis cu hramul Sfantul Ioan Botezatorul (7 ianuarie), pentru pravila din timpul iernii; izvor cu ape termale tamaduitoare.

MANASTIREA NERA,

de calugarite, obste in formare, cu vietuitoare venite de la Asociatia Medical-Crestina "Christiana" - Bucuresti, reinfiintata in 1994, cu hramul "Sfanta Treime" (a doua zi dupa Rusalii); pe malul raului Nera, de la care si-a luat denumirea, langa satul Slatina-Nera, com. Sasca Montana, jud. Caras Severin, 24 km S de Resita si 29 km N de Moldova Noua; asezamant monahal in constructie de catre Asociatia "Christiana" Bucuresti.

SCHITUL PIATRA SCRISA,

de calugari, 2 vietuitori, reinfiintat dupa 1990, cu hramul "Duminica Tuturor Sfintilor" (26 iunie), zi de pelerinaj; com. Armenis, jud. Caras-Severin, 27 km S de Caransebes, 66 km N de Orsova; ctitorit in 1929 langa cheile Armenisului de credinciosul Vasile Dragan din Slatina in amintirea fiicei sale Mara, decedata; bisericuta incadreaza icoana "Sfanta Treime" pictata si descoperita pe o stanca langa inscriptia abia descifrabila "Piatra Scrisa"; icoana zugravita in sec. al XVIII-lea, restaurata in anul 1822, constituie astazi bolta capelei; estrada pentru pelerini din toate confesiunile, localnici si straini, construita de preotul Ilie Pepa din Armenis.

MANASTIREA SARACA,

de calugari, 3 vietuitori, cu hramul "Schimbarea la Fata" (6 august), zi de pelerinaj pe 20 iulie; com. Semlacu Mic, jud. Timis, 24 km E de Deta si 67 km S de Timisoara; citata documentar in veacul XIII, la 1270, cu o moara pe langa "Sumig", posibila denumire a colinei de azi "Sumigu" din preajma ei; definita "pepiniera de schismatici" (de ortodocsi) intr-o sursa franciscana de la inceputul sec. al XV-lea, arsa si arata de turci la inceputul sec. al XVI-lea, rezidita de Macarie de la Tismana (V. Dragut, 1976), reinnoita si pictata de romanul George al lui Lazar si fiii sai in 1730; ruinata in 1865, reactivata in 1935 de Episcopia Caransebesului; arhitectura in sfil neoromanic de proportii reduse, dar bine armonizate, picturi murale interioare remarcabile, realizate in fresca, in stil bizantin de Andrei Zugravul si fiul sau Andrei, de Iovan si Chiriac in 1730, sub influenta scolii de la Horez, punct de plecare in dezvoltarea artei banatene; in anul 1771 adapostea fragmente din moastele Sfantului Artemon, Areta si din degetul Mariei Magdalena (V. Vladuceanu, 1947); scoala de pictura, cu intemeietori calugari dascali din Tismana - Tara Romaneasca; se pastreaza cu intreaga expresivitate frescele din 1730.

MANASTIREA TIMISENI,

de calugarite, 60 vietuitoare, cu hramul "Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul" (29 august); com. Sag, jud. Timis, 14 km S de Timisoara; ctitorita in 1944 de Mitropolitul Banatului, Vasile Lazarescu; biserica actuala ctitorita de Nicolae Corneanu, Mitropolitul Banatului, in 1968, pictata de Victor Jurca din Lugoj si sfintita in 1972; atelier de icoane, covoare si tricotaje.

SCHITUL VASIOVA,

(Sfantul Ilie de la Izvor), de calugarite, reinfiintat din 1990, cu hramul "Sfantul Ilie" (20 iulie) si cu zi de pelerinaj; localitatea Vasiova, componenta a orasului Bocsa, jud. Caras-Severin, 24 km NV de Resita, 44 km V de Caransebes si 1 km de la drumul modern, cale ferata ResitaVoiteg (62 km); ctitorit intre anii 1905 si 1907 de, ierom. Macarie Gusca pe locul inceput de credinciosul Nicolae Dragalina din Resita Romana; biserica impodobita cu iconostas sculptat de Petre Oancea din Vasiova in 1906, sfintita in 1907 de arhim. Filaret Musta, desfiintata in 1959; izvor cu ape tamaduitoare adapostit intr-o capela, ridicata drept recunostinta de Dumitru Perian in 1894 pentru recapatarea vederii de catre fiul sau, Alexandru Perian, prin spalare cu apa din acest izvor la 1850; valoroasa colectie de carte veche; atelier de pictat icoane.

SCHITUL VALIUG DE PE MUNTELE SEMENIC,

de calugari, reinfiintat in 1990, cu hramul "Sfantul Ilie" (20 iulie), zi de pelerinaj; com. Valiug, jud. Caras-Severin, 38 km SE de Resita, 51 km SV de Caransebes (prin Slatina Timisului); biserica ridicata cu multa maiestrie pe temelie din piatra intre 1945 si 1946, sfintita in 1946; frumoase usi imparatesti, pictate in sec. XVIII; lac de acumulare cu ape cristaline la Valiug, considerate, prin traditie, miraculoase, dupa scaldarea vulturilor, binefacatoare pentru primii intrati in lac.