edu.bmp (8582 bytes)GEO               romaniaflag.gif (6407 bytes)
Instruire si Informare prin Internet 
          Baze de date si de imagini din geografia Romaniei

 

Home ] Up ] Caracteristici geografice generale            Elementele geografice de unitate teritoriala majora a Romaniei ] Carpatii Orientali ] Carpatii Occidentali ] Carpatii Meridionali ] Dealurile de vest si Campia de vest ] Delta Dunarii ] [ Depresiunea Transilvaniei ] Dunarea si spatiul de influenta directa ] Zona Litorala ] Campia Romana ] Podisul Dobrogei ] Subcarpatii Getici si Podisul getic ] Subcarpatii Curburii ] Subcarpatii Moldovei si Podisul Moldovei ] Unitatea geografica si economica a Romaniei ]

Prezentare
Informatii selective

Prezentare
    Depresiunea Transilvaniei este cea mai mare depresiune din interiorul arcului carpatic. Are un relief colinar, de unde denumirea de "colinara", care i se poate atribui depresiunii intercarpatice a Transilvaniei.
    Este marginita de cele trei ramuri carpatice, care isi iau numele dupa pozitia fata de aceasta zona depresionara: Carpatii Orientali (in est), Carpatii Meridionali (in sud) si Carpatii Occidentali (in vest).
    Spre nord-vest exista o legatura mai larga cu Dealurile si Cimpia de Vest pentru jugul intracarpatic.
PodTrans.GIF (35835 bytes)

Relief si subdiviziuni
Clima si hidrografia
Vegetatia, fauna, solurile, monumentele naturii.
Resursele si  activitatile industriale
Caile de comunicatie
Potentialul turistic si turismul


Relief si subdiviziuni

    Depresiunea Transilvaniei reprezinta o regiune mai scufundata a structurilor geologice care alcatuiesc Carpatii.
    Fundamentul ei, alcatuit din sisturi cristaline si conglomerate cretacice, se afla la o adincime de 4.500 m, ceea ce arata ca, la sfirsitul Cretacicului, aceasta arie carpatica a inceput sa sufere o scufundare; scufundarea a fost lenta, judecind dupa sedimentele paleogene si neogene, dispuse in succesiuni continue si care au umplut depresiunea din baza spre partea superioara.
    Ultimele sedimente (pliocene) s-au depus pe margini, in legatura cu ariile pe unde s-a retras marea pliocena (pe Somes, Mures, Olt).
    Ridicarea succesiva a Carpatilor, incheiata la sfirsitul Pliocenului, a antrenat si Depresiunea Transilvaniei in aceasta miscare ascendenta si a determinat transformarea ei integrala in uscat.
    In est, eruptia lantului vulcanic a complicat putin structura sedimentelor subiacente anterioare, curgerile de lave, care au acoperit pe alocuri stratele sedimentare, formind un relief de platouri usor inclinate.
    Pe margini, o data cu ridicarea zonei montane, s-au activat cutele diapire (cu simburi de sare), care au ajuns pina la suprafata (la Praid, Turda, Ocna Dej, Cojocna, Ocna Mures, Ocna Sibiului).
    Datorita evolutiei si structurii geologice, depresiunea colinara a Transilvaniei este formata din doua zone relativ concentrice, diferite: in centru o zona de structuri cvasiorizontale, pe alocuri boltite sub forma domurilor, iar in exterior o structura cutata (mai slab in vest si sud si mai accentuat in est).
    Zona centrala da un relief orizontal si domol, asemanator unui relief de podis (Podisul Transilvaniei), iar zona cutata, la contactul cu aria montana, da o zona a depresiunii submontane (in vest si sud) sau o succesiune de depresiuni si dealuri (in est), asemanatoare Subcarpatilor.
    Depresiunile submontane din vest si sud sint: Depresiunea Almasului Depresiunea Iara (marginita de Dealul Feleacului),  culoarul Turzii si culoarul Alba Iulia - Turda (despartite de Dealul Mahaceni), Depresiunea Sibiului (pe Cibin) si Depresiunea Fagarasului (pe Olt). Acestea sint depresiuni de contact cu acumulari piemontane, terase fluviale (pe Aries si Mures) si glacisuri-terasa fluvio-glaciare (in Depresiunea Fagarasului).
    In partea de est exista o succesiune de depresiuni si dealuri care creeaza un relief asemanator Subcarpatilor, de unde denumirea de Subcarpatii Transilvaniei.
    Aceasta succesiune cuprinde, dinspre lantul vulcanic spre podis, tipurile clasice: depresiuni submontane, dealuri "interne", depresiuni intracolinare, dealuri "externe" (care reprezinta deja marginea Podisului Transilvaniei):
  a) depresiunile submontane sint: Bistrita, Valeni de Mures, Praid, Odorheiu Secuiesc, Homoroadelor si Hoghiz;

b) dealurile situate spre interior (dealuri "interne") sint Magura Rez, Dealul Siclodului, Dealul Bicheci ( 1.080 m, cel mai inalt deal din Depresiunea Transilvaniei), Firtus, Sinioara, Nadascut;

c) depresiunile intracolinare, situate spre zona de podis sint: Dumitra, Voivodeni, Magherani - Atid si Cristuru Secuiesc;

d) spre podis o serie de dealuri (Dealul Homat, Dealul Sieului s.a.) leaga aceasta zona cutata de structura orizontala din centru.


Podisul Transilvaniei, situat in interior, este format din:
  a) Podisul Someselor, traversat de Somes (intre Dej si Jibou) cu altitudini de 500 - 600 m (altitudinea maxima 694 in Dealul Bobilna); mentionam patrunderea unei structuri montane (Culmea Breaza, 974 m), care inchide o depresiune de trecere spre podis (Depresiunea Lapusului);

b) Cimpia Transilvaniei, intre Somes si Mures, o “cimpie” in sens agricol, ea fiind o regiune deluroasa relativ neteda, cu vai scurte pe care s-au amenajat iazuri;

c) la sud de Mures, Podisul Tinavelor, Podisul Hirtibaciului si Podisul Secaselor.
 


Clima si hidrografia

    Depresiunea colinara a Transilvaniei se inscrie in tipul climatului de dealuri (in cea mai mare parte de dealuri joase; dar si de dealuri inalte), avind iarna un climat de adapost,. datorita pozitiei din interiorul arcului carpatic; are totodata influente oceanice, cu un climat umed si moderat termic.
    Precipitatiile insumeaza 600-800 mm anual. Predomina Vinturile de Vest, iar in Depresiunea Fagaras se manifesta Vintu Mare (un vint de tip foen.

    Depresiunea colinara a Transilvaniei are o bogata retea de riuri, colectata de trei mari cursuri de apa: Somesul si Muresul, care apartine grupei de vest si Oltul, care apartine grupei de sud. Somesul se formeaza chiar in Depresiunea Transilvaniei, prin unirea Somesului Mic (cu izvoare in Muntii Apuseni) si a Somesului Mare (care izvoraste din Muntii Rodnei), fiecare primind o serie de mici afluenti.

    Principalul riu din Depresiunea Transilvaniei este Muresul, care o strabate pe directia NE-SV si primeste afluenti mai importanti pe Tirnava (formata la Blaj, prin unirea Tirnavei Mari cu Tirnava Mica), Secasut, Sebesul, Ariesul si Ampoiul. In sud depresiunea este strabatuta de Olt, care aduna toate riurile ce coboara din Fagaras, precum Homoroadele (Mare si Mic), Cibin cu Sadu si Hirtibaciu.
    Mentionam lacurile formate pe masivele de sare (Ocna Sibiului, Ocna Dej, Turda, Sovata), iazurile (prezente indeosebi in Cimpia Transilvaniei: Geaca, Zau, Catina), lacurile hidroenergetice (in constructie pe Olt si in Depresiunea Fagaras).
 

Vegetatia, fauna, solurile, monumentele naturii.

    Vegetatia si fauna sint caracteristice padurilor de foioase.
    Solurile cele mai raspindite sint cernoziomurile levigate bogate in humus si cu fertilitate ridicata (in Cimpia Transilvaniei), solurile argiloiluviale, soluri brune si brune-acide (cambisoluri).Exista citeva rezervatii naturale: Finatele Clujului; Poiana Narciselor (in apropiere de localitatea Vad, cu inflorire in jurul datei de 20 mai), Padurea Mociar; Lacul fara fund de la Ocna Sibiului, Ripa Rosie (linga Sebes), vulcanii noroiosi de la Hasag.

Populatia si asezarile omenesti

    Teritoriul Depresiunii Transilvaniei, fiind situat in plina zona carpatica inconjurata de o "coroana de munti" ca o cetate naturala, si beneficiind de condiliile naturale deosebit de favorabile, a constituit un teritoriu de straveche, continua si intensa populare umana, din cele mai vechi timpuri istorice pina astazi.
    Este suficient sa amintim numeroasele descoperiri arheologice din paleolitic si neolitic, apoi puternica umanizare din perioada daco-romana; Transilvania a constituit centrul geografic si economic al statului dac, apoi al provinciilor romane de la nord de Dunare; asezarile urbane ale perioadei daco-romane (Apulum - Alba Iulia, Potaiassa - Turda, Napoca - Cluj-Napoca, Cedonia - Sibiu, Brucla - Aiud au stat la baza retelei de orase din evul mediu, iar Depresiunea Transilvaniei, impreuna cu aria montana si zonele circumcarpatice reprezinta nucleul de formare a poporului roman.
    In feudalism si epoca moderna, Depresiunea Transilvaniei si spatiul adiacent au cunoscut o importanta dezvoltare economica, legata in principal de utilizarea agricola a terenurilor si valorificarea resurselor subsolului. Condiliile istorico-sociale din diferite perioade au facut ca, pe linga romani, sa se stabileasca aici, in anumite momente istorice, maghiari, secui, germani si alte nationalitati.
    In prezent Depresiunea Transilvaniei este o regiune intens populata. Densitatea populatiei este mai mare in bazinul mijlociu al Muresului (100-150 loc/Km2) si in jurul marilor orase, si mai redusa in Podisul Hirtibaciului si o parte din Podisul Secaselor.
    Orasele principale din Depresiunea Transilvaniei sint: Cluj-Napoca (328.000 loc.), Sibiu (170.000 loc.), Tirgu Mures (164.000 loc.), Bistrita (88.000 loc.), Alba Iulia (71.000 loc.), Medias (64.000 loc.), Turda (61.000 loc.); la acestea se adauga orase mijlocii (intre 20.000 - 50.000 locuitori) cum ar fi: Fagaras (45.000 loc.), Odorheiu Secuiesc (40.000 loc.), Dej (41.000 loc.), Reghin (39.000 loc.), Sighisoara (36.000 loc.), Tirnaveni (30.000 loc.), Sebes (30.000 loc.), Aiud (32.000 loc.), Cimpia Turzii (29.000 loc.), Gherla (26.000 loc.), Blaj (23.000 loc.); exista si orase mici (sub 20.000 locuitori), care completeaza reteaua de mai sus: Cisnadie, Ocna Mures, Agnita, Nasaud, Jibou, Sovata, Cristuru Secuiesc, Ludus, Beclean, Victoria, Talmaciu, Dumbraveni, Iernut, Rupea, Copsa Mica, Ocna Sibiului, Avrig.

    Orasele principale au fost prezentate succint in partea generala. Orasele mijlocii si mici au profiluri urbane, economice si functionale proprii, cu numeroase trasaturi specifice, pe care le vom sublinia pe scurt.
    Cimpia Turzii este, cunoscut prin “industria sirmei”, in perioada interbelica fiind unul dintre putinele centre siderurgice ale tarii; orasul si-a modernizat infrastructura urbana, este nepoluat (in comparatie cu Turda) si are o zona industriala bine conturata teritorial.
    Aiud, cu origini in antichitate (Brucla), are in partea centrala un aspect medieval; intreprinderea metalurgica a supradimensionat functia industriala; este si un centru de vinificatie, care utilizeaza resursele viticole din apropiere.

    Sebes, oras initial intarit, cu aspect medieval si cu o prezenta saseasca importanta, este cunoscut in prezent prin combinatul de industrializare a lemnului si industria de marochinerie.
    In jurul Sibiului exista un interesant sistem de orase satelit: Cisnadie (industria de covoare), Ocna Sibiului (oras-statiune ce valorifica lacurile sarate, in antichitate si evul mediu centru de extractie a sarii), Talmaciu (cu industria de prelucrare a linii si lemnului), Avrig (cu industria sticlei si intreprinderea mecanica de la Mirsa).
    Activitatea urbana si industriala a “Tarii Fagarasului” este concentrata in orasul Fagaras (cu aspect initial medieval, in prezent cu ramuri ale industriei chimice) si Victoria (un oras complet nou, cu ramuri ale aceleiasi industrii chimice).
    Odorheiu Secuiesc, cu o populatie predominanta secuiasca, are si ramuri industriale specifice (industria de prelucrare a bumbacului, industria lemnului, constructii mecanice); Reghin este cunoscut prin industria de prelucrare a lemnului de rezonanta. Bistrita s-a dezvoltat foarte mult atit economic cit si urban; populatia s-a dublat in ultimele doua decenii, iar industria are un profit diversificat (electrotehnica, lemn, materiale de constructie, textile, produse alimentare, articole de ceramica fina, sticlarie); Nasaud, vechi centru cultural, are un profil industrial mai modest. Beclean, desi cu o populatie relativ redusa numeric, este un centru industrial activ (cu industrie siderurgica, industria inului, prelucrarea lemnului) si un nod feroviar.
    Dej, desi are o pozitie geografica deosebita (la confluenta Someselor si a unor cai rutiere si feroviare foarte importante), traditii urbane si industriale (prelucrarea lemnului), s-a dezvoltat mai putin in ultima perioada. Asemanator orasul Gherla, tot cu profil industrial, centrat pe prelucrarea lemnului.
    Orasul “dublu” Ludus-Iernut, intersectat de Mures, are o industrie notabila (extractia gazului metan, termoenergie, industria inului, zaharului si a produselor lactate, industria materialelor de constructie, prelucrarea cauciucului).

    Tirnaveni are un profil economic preponderent de industrie chimica (carbid, acid sulfuric, materiale plastice, produse clorosodice).
    Blaj, la confluenta Tirnavelor, denumit “Mica Roma” de Mihai Eminescu, are si in prezent functii culturale, de invatamint, la care s-au adaugat functii industriale (prelucrarea lemnului, metalurgie, materiale de constructie).
    Copsa Mica, situat in apropiere de Medias, este cunoscut prin industrii de traditie (negru de fum, acid sulfuric, prelucrarea zincului), dar si prin gradul inalt de poluare si distrugere a mediului.
    Sighisoara, cu aspecte medievale, are industrii supradimensionate (utilaje tehnologice, materiale de constructii, textile, ceramica fina, prelucrarea bumbacului, industria fibrelor sintetice la Albesti, produse lactate), care se afla in prezent in proces de transformare; are un potential turistic deosebit, dar dotari reduse.

    Dumbraveni, situat pe Tirnava Mare intre Sighisoara si Medias; a fost initial o localitate cu o importanta populatie armeneasca.

    Cristuru Secuiesc este cunoscut indeosebi prin extractia gazului metan, iar Agnita prin industria de incaltaminte si marochinerie.

    Asezarile rurale din Depresiunea Transilvaniei au si ele unele aspecte specifice. In Podisul Tirnavelor si Hirtibaciului sint frecvente asezarile compacte, cu un nucleu initial fortificat (Apold, Biertan, Cetatea de Balta, Vurpar etc.).
    In Cimpia Transilvaniei si dealurile dintre Nasaud si Bistrita predomina asezarile adunate, dar exista si localitati rurale dispersate.
    Exista, de asemenea, localitati rurale cu functii urbane notabile: Teius (industria zaharului si mare nod feroviar), Teaca, Band (ambele in Cimpia Transilvaniei), Prundu Birgaului (cu industria lemnului si hirtiei), Petresti (cu industria hirtiei), Saliste (linga Sibiu, cu industria linii), Albesti (linga Sighisoara, cu industria de fibre de matase artificiala), Hoghiz (cu industria cimentului), Apahida (nod feroviar), Aghiresu (extractia caolinului, producerea cernelei).

Resursele si  activitatile industriale

    Depresiunea Transilvaniei dispune de gaz metan, carbuni (in cantitati mici), sare, precum si o serie de resurse fizico-geografice (hidroenergie, pasuni, paduri, izvoare minerale etc.
    Gaz metan se extrage din domuri la Sarmasu, Zau de Cimpie, Medias, Nades, Deleni etc.; iar carbune brun in bazinul Almasului (Cristoltel, Ticu, Tamasa). Este cunoscut ca Depresiunea Transilvaniei da intreaga productie de gaz metan a tarii. In prezent centrul de coordonare al activitatii de extractie si distribuire a gazului metan (prin conducte) este la Medias.
    Energia electrica se produce la Singeorgiu de Padure - Fintinele, Ludus - Iernut, precum si in alte termocentrale mai mici.
    Metalurgia feroasa este prezenta la Cimpia Turzii, Beclean, iar metalurgia neferoasa la Copsa Mica (prelucrarea zincului).
    Industria constructoare de masini produce: utilaj minier, masini-unelte (prese hidraulice) masini si utilaje agricole, aparatura de masura si control (la Sibiu); utilaj si echipament industrial pentru dotarea altor ramuri (Cluj-Napoca, Tirgu Mures, Sighisoara), produse electrotehnice (Cluj-Napoca, Tirgu Mures, Bistrita), autobasculante si remorci (la Mirsa), bunuri metalice de uz gospodaresc (la Medias).
    Pe baza sarii extrasa la Ocna Mures, Praid, Ocna Dej se fabrica produse clorosodice la Ocna Mures, Turda, Tirnaveni; alte produse chimice sint: acid sulfuric (Copsa Mica), ingrasaminte azotoase (Tirgu Mures, Victoria, Fagaras), ingrasaminte chimice concentrate complexe (Tirgu Mures), negru de fum pentru obtinerea cauciucului sintetic (Copsa Mica), prelucrarea cauciucului (Ludus), inlocuitori ai pielii (Orastie), materiale plastice (Tirnaveni si Victoria), celuloza si hirtie (Dej si Petresti), produse farmaceutice (Cluj-Napoca si Tirgu Mures), produse cosmetice (Cluj-Napoca).
    Industria lemnului este reprezentata prin: cherestea de rasinoase (Reghin si Talmaciu), cherestea de foioase (Orastie); combinate de prelucrare complexa a lemnului (Gherla; Reghin; Blaj, Sebes), articole de sport si instrumente muzicale (Reghin).
    Industria materialelor de constructii produce: var (Tirnaveni), ciment, var si ipsos (Turda), caramizi si tigla (Turda, Alba Iulia, Sighisoara, Tirnaveni, Cluj-Napoca, Cimpia Turzii, Sintimbru), caramizi refractare (Alba Iulia), faianta si portelan (Cluj-Napoca, Alba Iulia, Turda, Tirnaveni, Sighisoara, Sibiu, Bistrita); geamuri (Medias, Tirnaveni); sticlarie (Sighisoara, Avrig, Bistrita); cristaluri (Medias).

    Bine dezvoltate sint ramurile: usoara si alimentara.

    Industria usoara este prezentata prin: industria bumbacului (la Medias, Sighisoara, Talmaciu, Cisnadie, Odorheiu Secuiesc), industria linii cu vechi traditii in zona Sibiului (Sibiu, Cisnadie, Talmaciu, Orlat, Saliste), industria inului si cinepii (Dumbraveni, Beclean Sighisoara, Ludus), matase artificiala (Albesti, Sibiu, Cisnadie), tricotaje Cluj-Napoca), confectii (Cluj-Napoca, Tirgu Mures etc.
    Industria alimentara este reprezentata prin: morarit si panificatie (Sibiu, Cluj-Napoca, Tirgu Mures), fabrici de zahar (Tirgu Mures, Ludus, Teius), conserve si preparate din carne (Sibiu, Medias, Cluj-Napoca), conserve de fructe (Bistrita. Dej).

Agricultura

    Agricultura dispune de un fond funciar mediu, dar foarte diferentiat: in lungul vailor, in depresiuni, Cimpia Transilvaniei si Podisul Secaselor predomina terenurile arabile cultivate cu cereale, plante tehnice (sfecla de zahar si, indeosebi, plante furajere), iar in celelalte regiuni terenurile ocupate de vii si pomi fructiferi, pasuni si finete naturale: pe intinderi mai mari, in partea de est, apar suprafete forestiere importante.
    Un important loc detine viticultura si pomicultura. Se remarca podgoria Tirnave - Alba Iulia, cu centrele viticole: Alba Iulia, Sard, Ighiu, Craciunel, Jidvei s.a. si podgoria Lechinta.
    Un sector important al agriculturii il reprezinta cresterea animalelor bovine (indeosebi in partea estica), ovine (mai ales in sud), porcine, pe baza de cartofi, indeosebi in Cimpia Transilvaniei si Podisul Hirtibaciului.

Caile de comunicatie

    Reteaua de cai de comunicatie urmeaza in general arterele hidrografice si asigura legaturi lesnicioase cu regiunile extracarpatice. Este necesar sa insistam putin asupra rolului cailor de comunicatie, pentru a intelege mai exact rolul zonei depresionare a Transilvaniei, ca “nucleu” al teritoriului romanesc.
    Astfel, de-a lungul Vaii Somesului Mare si a Bistritei (ardelene), ce trece prin     Depresiunea Transilvaniei in culoarul depresionar Birgau - Dorna spre Valea Moldovei  si Valea Bistritei, iar de aici spre nordul si centrul Moldovei; pe Valea Muresului (culoarul Deda-Toplita) se ajunge in Depresiunea Giurgeului, iar de aici, prin pasuri montane, relativ joase, spre Valea Bistritei si Trotusului; pe Valea Oltului si culoarele joase din sud-estul Depresiunii Transilvaniei se ajunge usor in depresiunea larga a Brasovului, iar de aici prin trecatori (Oituz, Intorsura Buzaului, Tabla Butii, Bratocea, Predeal, Bran - Rucar) spre Moldova si Muntenia; culoarul Oltului (Turnu Rosu - Cozia) a constituit un drum vechi de legatura intre regiunile de la nord si sud de acesta; spre vest, culoarul larg al Muresului a constituit o “axa” a Transilvaniei, care o lega totodata de regiunile situate spre vest (Cimpia de Vest, Banat); valea larga a Somesului se deschide spre nord-vest (dealurile Salajului, Cimpia Somesului), iar vaile din Muntii Apuseni permit un acces facil intre Transilvania si zonele de depresiuni-golf si cimpii situate la vest de acestia.

    Exemplele ar putea continua, dar acestea demonstreaza convingator ca “toate drumurile duc in Transilvania” (si invers) subliniind clar ideea de “centralitate” a Depresiunii Transilvaniei si a spatiului adiacent.
    In prezent, Depresiunea colinara a Transilvaniei constituie o regiune geografica foarte bine deservita de reteaua cailor de comunicatie. Este strabatuta de magistralele feroviare 2, 3, 4.
    Din aceste magistrale se desprind mai multe cai ferate secundare. Reteaua rutiera are in ansamblu aceeasi configuratie, dar este mai dezvoltata. Principalele aeroporturi sint la: Cluj-Napoca, Tirgu Mures si Sibiu.

Potentialul turistic si turismul

    Depresiunea colinara a Transilvaniei se remarca prin turismul cultural legat de multimea monumentelor istorice si de arta din orasele mari (Sibiu, Alba Iulia, Cluj-Napoca, Sighisoara, Tirgu Mures, Medias, Fagaras, Bistrita, Blaj). De asemenea, prezenta a numeroase cetati taranesti (Cisnadie, Feldioara, Rupea etc.), statiuni balneoclimaterice (Ocna Sibiului, Ocna Mures, Ocna Dej, Bazna, Sovata, Praid), maresc potentialul turistic al regiunii.
 

Informatii selective (pastile) despre Depresiunea colinara a Transilvaniei
Depresiunile submontane din vestul si sudul depresiunii colinare a Transilvaniei:

Dintre depresiunile de pe latura rasariteana, cele cu caractcter intracolinar sunt:

Dealurile din est, de la nord la sud , cu o structura asemanatoare dealurior colinare din Depresiunea colinara a Transilvaniei sunt:

Motivarea denumirii de campie pentru subunitatea cuprinsa intre vaile largi ale Muresului si ale celor doua Somese:
Traseul Oltului in cadrul Depresiunii colinare a Transilvaniei si afluentii pe care-i primeste:
Locurile din Depresiune colinara a Transilvaniei in care, in masive de sare, s-au format lacuri:
In Depresiunea colinara a Transilvaniei se produc frecvente alunecari de teren, favorizate de substratul argilo-marnos,. Plantatiile viticole constituie un remediu - centrele viticole cuprinse in pogoriile Tarnavelor, Alba-Iulia, Lechinita:

Motivarea temperaturilor mai ridicate si a precipitatiilor mai reduse de pe latura vestica si sudica a Depresiunii colonare a Transilvaniei:
Traseul Oltului in cadrul Depresiunii colinare a Transilvaniei si afluentii pe care-i primeste:
Locurile din Depresiune colinara a Transilvaniei in care, in masive de sare, s-au format lacuri:
Depresiunile drenate de Mures si afluentii sai din Depresiunea colinara a Transilvaniei sunt :
Formele de relief -  Dealurile si depresiunile submontane din Podisul Transivaniei

Ape curgatoare - Dealurile si depresiunile submontane

Podisul Someselor
Ape curgatoare- Podisul Someselor
Campia Transilvaniei

Ape curgatoare Campia Transilvaniei
Podisul Tarnavelor
Ape curgatoare  Podisul Tarnavelor


Depresiunile submontane din vestul si sudul depresiunii colinare a Transilvaniei:
In Nord-Vest si Vest :
- Depresiunea Lapus;
- Depresiunea Almas;
- Depresiunea Iara;
- Depresiunea Alba-Iulia - Turda.

In Sud:
- Depresiunea Sibiu;
- Depresiunea Fagaras.

Dintre depresiunile de pe latura rasariteana, cele cu caractcter intracolinar sunt:
- Depresiunea Voievodeni;
- Depresiunea Maghireni - Atidī
- Depresiunea Cristuru - Secuiesc;
- Depresiune Rupea.ne Rupea.

Dealurile din est, de la nord la sud , cu o structura asemanatoare dealurior colinare din Depresiunea colinara a Transilvaniei sunt:
- Dealul Cetatii;
- Dealul Sicului;
- Culmea Sinioara;
- Dealul Becheci;
- Dealul Siclod;
- Dealul Firtus;
- Dealul Magura Rez;
- Dealul Homat;
- Dealul Nadascut.

Motivarea denumirii de campie pentru subunitatea cuprinsa intre vaile largi ale Muresului si ale celor doua Somese:
Campia Transilvaniei este denumita astfel datorita importantei sale ca zona agricola.

Traseul Oltului in cadrul Depresiunii colinare a Transilvaniei si afluentii pe care-i primeste:
- traveseaza defileul Racos din muntii Persani;
- dreneaza Depresiuena Hoghiz unde primeste ca afluenti Homoroadele;
- strabate de la est la vest depresiunea Fagaras la iesirea careia primeste ca afluen Cibinul ( rau care dreneaza Depresiune Sibiu)
uni
tcu Hartibaciu.  Ģ

Locurile din Depresiune colinara a Transilvaniei in care, in masive de sare, s-au format lacuri:
- Ocna-Dej;
- Ocna-Mures;
- Turda;
- Ocna Sibiului;
- Sovata

In Depresiunea colinara a Transilvaniei se produc frecvente alunecari de teren, favorizate de substratul argilo-marnos. Plantatiile viticole constituie un remediu - centrele viticole cuprinse in pogoriile Tarnavelor, Alba-Iulia, Lechinita:
- Ighiu;
- Cricau;
- Craciunel;
- Jidvei;
- Aiud;
- Sard;
- Alba Iulia;
- Apold;
- Meidas;
- Richis;
- Lechinita.

Motivarea temperaturilor mai ridicate si a precipitatiilor mai reduse de pe latura vestica si sudica a Depresiunii colonare a Transilvaniei:
Fenomenul este determinat de prezenta unor mase de aer foehnice ce coboara de pe pantele Muntilor Apuseni in vest si ale Muntilor Candrel si Fagaras in sud; in depresiunea Fagaras se remarca u vant local , "vantul mare"

Depresiunile drenate de Mures si afluentii sai din Depresiunea colinara a Transilvaniei sunt :
Muresul dreneaza:
- Depresiunea Valenii de Mures;
- Depresiunea Voievodeni;
- Depresiunea Alba-Iulia - Turda.

Tarnava Mica dreneaza:
- Depresiunea Praid,;
- Depresiunea Maghereni - Atid.

Tarnava Mare dreneaza:
- Depresiunea Odorhei;
- Deoresiunea Cristur.

Gurghiul dreneaza:
- Depresiunea Voievodeni.

Niraju
l dreneaza:
- Depresiunea Praid;
- Depresiunea Maghereni - Atid.

Ariesul dreneaza:
- Culoarul Turzii.

Ampoiul dreneaza:
- Depresiunea Alba-Iulia.

Sebesul dreneaza:
- Culoarul Orastiei;
- Depresiunea Alba-Iulia.

Formele de relief -  Dealurile si depresiunile submontane din Podisul Transivaniei

Pe latura vestica Depresiuni
Almas
Iara
Culoarul Turzii
Culoarul Alba Iulia
Dealuri din Podisul Transivaniei
Feleac - 832 m
Mahaceni - 518 m

Pe latura sudica - Depresiuni
Culoarul Orastiei
Sibiului (Tara Cibinului)
Fagarasului (Tara Oltului)

Pe latura estica - Depresiuni interne
Dumitra
Bistritei
Valenii de Mures
Praid
Odorhei
Homoroadelor
Hoghiz

Dealuri interne
Cetatii - 739 m
Sinioara - 755 m
Becheci - 1080 m
Siclod
Firtus - 1060 m
Rez - 933 m
Nadascut
Depresiuni externe
Voivodeni
Magherani Atid
Cristuru Secuiesc
Rupea

Dealuri externe
Sieului - 746 m
Homat

Pe latura nordica - depresiuni
Lapus
Dealuri
Culmea Brezei

Ape curgatoare - Dealurile si depresiunile submontane
Somes
Almas
Agrij
Lapus
Somesul Mare
Salauta
Bistrita
Sieul
Somesul Mic
Mures
Gurghiu
Niraj
Aries
Ampoi
Sebes
Secasul Mare
Tarnava Mica
Tarnava Mare
Visa
Secas
Olt
Cibin
Sadu
Homorodul Mare
Homorodul Mic
Hartibaci

Podisul Someselor
Dealuri inalte de peste 600 m

Ape curgatoare- Podisul Someselor
Somes
Somesul Mare
Somesul Mic
Lapus

Campia Transilvaniei
Dealuri inalte de peste 500 m

Ape curgatoare Campia Transilvaniei
Somesul Mare
Somesul Mic
Mures

Podisul Tarnavelor
Dealuri inalte de peste 600 m in N
Podisul Hartibaciului in SE
Podisul Secaselor in SV

Ape curgatoare  Podisul Tarnavelor
Mures
Tarnava Mare
Tarnava Mic
Hartibaci
Visa
Secas

 

1