Η Πρώτη Ηλεκτρονική Εφημερίδα των Αγιωτών


 


ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΔΩΛ
ΑΠΕ
Larissa On Line
Ε.Ρ.Τ.

Finacial Times
New York Times
International Herald   Tribune
· BBC
· CNN
yellowtimes.org
· Znet (ο κ. Noam Chomsky και η παρέα του)

 

 


Η Γεωγραφική θέση της Αγίας

 

Υπογράψτε το   Βιβλίο επισκεπτών μας  


 


 

 
Δημοτικές Εκλογές 2002: 

Η Δημοκρατία μίλησε, οι πολίτες της Αγιάς επιλέξαμε την κ. Χριστίνα Χριστούλα ως δήμαρχο, του συνενωμένου Δήμου Αγίας. Τα πλήρη αποτελέσματα έχουν ως εξής:

 

Α' Κυριακή

 

 

Ψήφοι

%

Έδρες

Χ.Χριστούλα

2007

36,7

5

Σ.Μπαρμπέρης

1600

29,2

4

Α. Αποστόλου

1447

26,4

3

Μαγαζιώτης

418

7,6

0

 

B' Κυριακή

 

 

Σύνολο Εδρών

Ψήφοι

%

Χ.Χριστούλα

2541 50,4

14

Σ.Μπαρμπέρης

2499

49,6

6

 

.... 

Πιέστε εδώ για να διαβάσετε τη σύνθεση του νέου Δημοτικού συμβουλίου.

30/10/2002

Ευχάριστούμε πολύ τους φίλους αναγνώστες, για τα ηλεκτρόνικά τους μηνύματα.

 

 

 
Έξω Κόσμος

Το παρακάτω άρθρο δημοσιεύτηκε στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της Κυριακής 13-10-2002. Αφορά στην οργάνωση της αγροτικής παραγωγής σε μια εταίρο μας χώρα στην Ε.Ε. 

Ο αγροτικός κόσμος της Αγιάς, θα έπρεπε να δώσει μεγάλη σημασία στο άρθρο αυτό και να προσανατολιστεί, στην άντληση πληροφοριών και τεχνογνωσίας για τους τρόπους καλλιέργειας, οργάνωσης της αγροτικής παραγωγής και εκπαίδευσής των αγροτών, από τις συνεταιριστικές οργανώσεις της Δανίας. Φυσικά για να γίνει κάτι τέτοιο, απαιτείται να υπάρχουν αγροτικοί συνεταιρισμοί των οποίων οι υπάλληλοι να μην έχουν νοοτροπία Έλληνα δημόσιου υπαλλήλου της δεκαετίας του '80, Τα μέλη του Δ.Σ. να μην διακατέχονται από συμφεροντολογικό κομματισμό και οι συνεταίροι να θεραπευθούν από το σύνδρομο του κολίγα, που του καταντά εξοργιστικά παθητικούς.

Εκείνο που μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση είναι ότι στη Δανία για να γίνει κανείς αγρότης πρέπει να σπουδάσει τρία χρόνια. Όσα δηλαδή σπουδάζει κάποιος σε πανεπιστήμια τις Βρετανίας για να γίνει Manager, "Οικονομολόγος", Δικηγόρος, Μηχανικός, Φιλόλογος αγγλικής, κλπ. 

Δανία: αγροτική παραγωγή με... πτυχίο

Oι Eλληνες αγρότες έχουν πολλά να μάθουν από μια χώρα - πρότυπο στην E.E.

Tης Tάνιας Γεωργιοπούλου

H Δανία, μια χώρα με τους μισούς κατοίκους της Eλλάδας (5.356.394), το ένα τρίτο της έκτασης της χώρας μας (42.930 τετραγωνικά χιλιόμετρα) και σαφώς δυσμενέστερες κλιματολογικές συνθήκες, έχει καταφέρει να κατέχει περίοπτη θέση στην αγροτική οικονομία της E.E. Δύο βασικά στοιχεία έπαιξαν σημαντικό ρόλο σε αυτήν την ανάπτυξη. Oι αγρότες της χώρας είναι επαγγελματίες με ανάλογη μόρφωση και η αγροτική γη απαγορεύεται να αλλάξει χρήση, ιδιαίτερα μετά την είσοδο της χώρας στην Eυρωπαϊκή Eνωση. Aκόμα, η Eνωση Aγροτών είναι εξαιρετικά δυναμική και ασκεί μεγάλη επιρροή, τόσο ανάμεσα στους αγρότες όσο και στους καταναλωτές ....

Πιέστε εδώ για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.

30/10/2002

www.oocities.org/dotiaion

 

Αλληλογραφία

Προς: κάποιους Δημοσιογράφους της Λάρισας

Ευτυχώς που τελειώσατε, με τις Δημοτικές-Νομαρχιακές εκλογές, γιατί σας είχει βγει η γλώσσα........από το γλείψιμο.

 

 

Ανδρών Επιφανών ρήσεις;
                                                   

Τάδε έφη                                                                            Ιωάννης (Γιάννος) Παπαντωνίου,                                Υπουργός επί της Εθνικής Άμυνας

 

"Θα πάμε στην Ευρώπη και θα διεκδικήσουμε τα χρήματα που ανήκουν στους Έλληνες αγρότες"

Δημοτικό Ωδείο Λάρισας 3 IX 2002

Ποιος υπέρτατος κοινωνικοοικονομικός νόμος ορίζει, κύριε υπουργέ, ότι τα χρήματα των Ευρωπαίων φορολογουμένων, ανήκουν στους Έλληνες βαμβακοπαραγωγούς; Μήπως φταινε οι ευρωπαίοι συμπολίτες μας που από τα τρία κοινοτικά πλαίσια στήριξης, έγιναν μηδαμινές αποτελεσματικές επενδύσεις στον αγροτικό τομέα; Φυσικά όλοι είμαστε σύμφωνοι με την αναδιανεμητική πολιτική της Ε.Ε. αλλά το να υποστηρίζουμε, ότι τα χρήματα αυτά μας ανήκουν δεν αποτελεί μόνο αντιεπιστημονικό λαϊκισμό, αλλά και επικίνδυνο λαϊκισμό. Τέτοιες δηλώσεις απειλούν την προσήλωση των Ελλήνων στην ιδέα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Γιατί, όταν τα χρήματα της ευρωπαϊκής αναδιανεμητικής πολιτικής, θα κατευθύνονται προς τις νεοενταχθείσες χώρες, κάποιοι ( από αυτούς που σας ακούγανε χειροκροτώντας στο Δημ. Ωδείο Λάρισας) θα εξακολουθούν να θεωρούν ότι ανήκουν σε αυτούς, και το χειρότερο ότι είναι οι νεοενταχθείσες χώρες που τους τα στερούν. Ενώ θα τους τα έχουν στερήσει οι "ελλιπείς" επενδύσεις των κυβερνήσεων σας. Όταν ένας άνθρωπός πεινάει, κύριε υπουργέ, το καλύτερο που έχεις να κάνεις δεν είναι να του δώσεις ψάρια να φαει, αλλά να του μάθεις να ψαρεύει. Αυτό είναι επένδυσή. Εσείς κύριε υπουργέ τι επενδύσεις έχετε κάνει, ώστε να μπορούν οι αγρότες να ζούνε (όχι να επιβιώνουνε) από τα προϊόντα της γης τους χωρίς να ζητιανεύουν* επιχορηγήσεις

Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να ρωτήσουμε τους αγροτοσυνδικαλιστές της Αγιάς γιατί, ενώ δεν λαμβάνουν καμιά επιδότηση για τις καλλιέργειες του μήλου, συμμετέχουν σε κινητοποιήσεις που προβάλλουν έντονή την απαίτηση, για συμπληρωματικές επιδοτήσεις στους βαμβακοπαραγωγούς. Δεν αντιλαμβάνονται ότι αποδυναμώνουν έτσι, το αίτημά τους για Δημόσιες επενδύσεις στον αγροτικό τομέα, στην περιοχή μας; 

* Περί ζητιανιάς πρόκειται κύριοι συνάδελφοι-αγρότες όταν κλίνουμε τους δρόμους και ζητάμε επιδοτήσεις, στην τιμή του παραγόμενου προϊόντος, και μάλιστα, περί θρασύτατης ζητιανιάς. Και ας μη μας κοροϊδεύουν όσοι μιλούν, για αγωνιστικές και δίκαιες διεκδικήσεις. Φέρουνε και αυτοί, ως συνδικαλιστικά όργανα (όπως κατ' επέκταση και εμείς) ευθύνη, που δεν ελέγξανε (-με), ποιες επενδύσεις γίνανε στον αγροτικό τομέα, πόσο αποτελεσματικές ήτανε και αν γίνανε όσες αναλογούσαν στα σχετικά κονδύλια της Ε.Ε. 

11/10/2002

e-mail: dotiaion@yahoo.gr

 
Ένα σπάνιο Ντοκουμέντο:

Το τελευταίο άρθρο του  υποψηφίου Δημάρχού Λάρισάς, Νομάρχη Λάρισας, πρώην Υπουργού Υγείας, πρώην Βουλευτή, Ιωάννη Φλώρου, στην εφημερίδα "Ελευθερία"

Στόxοι ευρύτερης αναπτυξιακής σημασίας για τη Λάρισα.

Η Λάρισα, όπως και όλες οι πόλεις, είναι τεxνητό κατασκεύασμα που δημιούργησαν οι άνθρωποί της ανάλογα με τα ερεθίσματα που κάθε φορά είxαν και τις προτεραιότητες που έμπαιναν για λόγους ιστορικούς, πολιτισμού και ανάπτυξης.....

Είναι η πρώτη φορά που διαβάζω άρθρο του κ. Φλώρου, διαβάστε το και εσείς αγαπητοί μου συμπολίτες. Θα αντιληφθείτε μέσα από την ποιότητα των ελληνικών που χρησιμοποιεί, ποια ήταν η μόρφωση των ανθρώπων που κυβερνούσαν τη δεκαετία του '80. Τότε που εμείς, πηγαίναμε σχολείο, την εποχή που άρχιζε η απαξίωσης της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας. Διαβάστε παρακαλώ.

11/09/2002

www.oocities.org/dotiaion

 

 
Περί βιτρίνας 

Η μόνη, αντιπαράθεση που έλαβε χώρα κατά την προεκλογική εκστρατεία στο Δήμο μάς, ήταν αυτή μεταξύ του υποψηφίου Δημάρχου κ. Αποστόλου και του απερχόμενου Δημάρχού κ. Μαυρογίαννη. Την αντιπαράθεση των δύο ανδρών πυροδότησε μια δήλωση του κ. Αποστόλου, στην οποία υποστήριζε ότι, το έργο της "αναπαλαίωσης"...!!! του κτιρίου της Χρυσαλλίδας, και η  χρησιμοποίησή του ως πολιτιστικό κέντρο αποτελεί, έργο βιτρίνας. Η απάντηση του κ. Δημάρχου υπήρξε άμεση λέγοντας, ότι το έργο της "αναπαλαίωσης" του κτιρίου της "Χρυσαλλίδας" αποτελεί έργο πολιτισμού, και πως ο πολιτισμός είναι ένας τομέας στον οποίο δίνει, ως δήμαρχος, μεγάλη σημασία

Ας δούμε όμως κατ' αρχάς, τι σημαίνει η λέξη βιτρίνα. Παραθέτουμε την ερμηνία του λήμματος βιτρίνα από το λεξικό του κ. Μπαμπινιώτη. 

Βιτρίνα (η) 1. η προθήκη, χώρος καταστήματος με τζάμι ή κρύσταλλο, όπου εκτίθεται δειγματοληπτικά το εμπόρευμα  2. (ειδικοτ.) οικιακό έπιπλο με κρύσταλλο στη μπροστινή πλευρά, όπου εκτίθενται ποτήρια, ασημικά ή αξιόλογα διακοσμητικά αντικείμενα 3. (γενικοτ.) κάθε προθήκη που έχει προστατευτικό τζάμι: ~ μουσείου ΣΥΝ. Σκευοθήκη 4. (μτφ) καθετί που εντυπωσιάζει, που προβάλει προς τα έξω ως το καλύτερο στοιχείο ενός χώρου, αυτό που αντιπροσωπεύει, που αντανακλά το περιεχόμενο ( όπως η προθήκη καταστήματος προβάλλει ότι καλύτερο διαθέτει ): η εθνική ομάδα είναι η ~ του ποδοσφαίρου μας· ΦΡ έργο βιτρίνας (το) δημόσιο έργο που γίνεται για εντυπωσιασμό και ψηφοθηρία, χωρίς να υπάρχει άμεση ανάγκη (λ.χ. σιντριβάνια, αισθητικές παρεμβάσεις κ.λ.π., κατ αντιδιαστολή προς τα έργα υποδομής). [ ΕΤΥΜ μεταφορά στα ελλην. Του γαλλ. vitrine< vitre τζάμι < λατ. vitrum γυαλί].

Από τον παραπάνω ορισμό μπορούμε, κατ' αρχάς να συμπεράνουμε ότι η χρήση υαλοπινάκων, ώς εξωτερικών τοιχωμάτων τόσο στην είσοδο του κτιρίου, όσο -κυρίως- και στην νεοανεγερθείσα πτέρυγα, καθιστούν το όλο έργο, κυριολεκτικά βιτρίνα. Άλλωστε είναι αυτή - η επιλογή των υαλοπινάκων ως δομικών υλικών- που έκανε, μια φερέλπιδα αρχιτέκτονα μηχανικό, συντοπίτισσα μας, να παρομοιάσει το εν λόγο κτίριο με... εμπορικό κέντρο (αναρωτιέμαι τι θα έλεγε για την υπερβολική χρήση της πέτρας Πηλίου).

Θα πρέπει, βεβαίως να παραδεχτούμε ότι, έστω και αν αρχιτεκτονικά το έργο προσομοιάζει σε βιτρίνα, είναι δυνατό, και είναι και αναγκαίο, να μην αποτελέσει έργο βιτρίνας. Ένα πολιτιστικό κέντρο, είναι ένα δημόσιο έργο, για το οποία υπάρχει ανάγκή -και συγκεκριμένα για την Αγία άμεση. Η ανάγκη όμως της ύπαρξης του έργου αυτού προσδιορίζεται κυρίως από την ανάγκή της χρήσης του - και μάλιστα της βέλτιστης χρήσης.

Είναι λοιπόν αναγκαία για να μην επιβεβαιωθεί ο χαρακτηρισμός του έργου βιτρίνας, η συχνή χρήση του κτιρίου της χρυσαλλίδας, για διοργάνωση εκδηλώσεων οι οποίες θα προωθούν τον πολιτισμό και την πολιτιστική ψυχαγωγία. Mέχρι στιγμής κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί. Το υπαίθριο θέατρο του πολιτιστικού κέντρου της "Χρυσαλλίδας" έχει φιλοξενήσει πλήθος απολιτιστικών δραστηριοτήτων. Κορυφαίες κατά τη γνώμη μας υπήρξαν: οι γυμναστικές επιδείξεις ιδιωτικού γυμναστηρίου, εκδήλωσή που εντάσσεται στη διαφημιστική καμπάνια μιας ιδιωτικής επιχείρησης και η ανεκδιήγητη παράσταση, του περιφερειακού θεάτρου Καρδίτσας, οπού κάποιος αυτοβαυκαλιζόμενος και αυτοθαυμαζόμενος σκηνοθέτης πραγματοποίησε, μια θλιβερά γελοία διασκευή του κλασσικού έργου του Μολιέρου "Γιατρός με το στανιό". Φωτεινή εξαίρεση αποτέλεσε το " Όνειρο Θερινής Νυκτός" από το ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας. Δυστυχώς ο μικρός χώρος του υπαίθριου θεάτρού αποδείχθηκε αφιλόξενός για το αριστούργημα του Σαίξπηρ.

Λυπούμαστε, κ. Δήμαρχε, αλλά από τη μέχρι τώρα λειτουργία του υπαίθριου θεάτρου της "Χρυσαλλίδας" έχει και σ' εμάς δημιουργηθεί η εντύπωση ότι πρόκειται για έργο βιτρίνα. Ευχόμαστε να κάνουμε λάθος, και παρακαλούμε τη νέα Δημοτική Αρχή να οργανώσει ουσιαστικές πολιτιστικές εκδηλώσεις στο νέο μας πολιτιστικό κέντρο, ώστε να ικανοποιηθεί η ανάγκή πολλών για συνδημοτών, για  ενασχόληση σε πολιτισμικές  δραστηριότητες, αλλά και να προωθηθεί, από πολιτιστική σκοπιά, η αναβάθμισή του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων της περιοχής μας.

 

11/10/2002

www.oocities.org/dotiaion

 
Ένα ξένο άρθρο

Απόσπασμά άρθρού του καθηγητή κ. Γιανναρά στην εφημερίδα "Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" της Κυριακής 06-10-2002

 

H πολιτική αλαζονεία έχει όρια

Tου Xρηστου Γιανναρα

Aιρετοί νομάρχες και υπερ-νομάρχες ξέρουμε όλοι ότι είναι στερημένοι από ουσιαστικές αρμοδιότητες, παράγοντες διακοσμητικοί του δημόσιου βίου. Προσοντούχοι ή ατάλαντοι, ανιδιοτελείς ή αριβίστες, τον πολίτη δεν τον αφορούν. Tο καθεστώς της κομματοκρατίας (αυτό που υποκαθιστά στις μέρες μας την αντιπροσωπευτική δημοκρατία) έχει ακυρώσει στην πράξη κάθε πραγματικό ενδεχόμενο τοπικής αυτοδιοίκησης.....

Πιέστε εδώ για να διαβάσετε το απόσπασμα του άρθρου που παραθέτουμε

 11/10/2002

 

 
Ο Καιρός στην περιοχή μας

Click for Larissa, Greece ForecastClick for Larissa, Greece Forecast

 

 
Δημοτική Βιβλιοθήκη "Τακης Καρδάρας".

  

Ο Τάκης Καρδάρας, ήταν ένας από τους λίγους, πραγματικά επιφανείς Αγιώτες. Bουλευτής της Ενώσεως Κέντρου και ως το τέλος της κοινοβουλευτικής θητείας, τον χαρακτήριζε, η συναίσθηση της ευθύνης του αξιώματος, που κατείχε. Πέρα από το κοινοβουλευτικό του έργο όμως, ο Τάκής Καρδάρας προσέφερε στους συμπατριώτες του, ένα μοναδικό και πολυτιμότατο δώρο, τη δημοτική βιβλιοθήκη της Αγιάς. Δυστυχώς δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, την ακριβή ποσότητα της προσφοράς του, καθώς η βιβλιοθήκη, που φέρει το όνομά του, είχε εμπλουτιστεί και με πιο σύγχρονα του, βιβλία.

Το σημαντικό σε αυτή την υπόθεση, είναι ότι η προσφορά αυτού του διορατικού ανθρώπου - σύμβολό, για την πρώην επαρχία Αγιάς, δεν εκτιμήθηκε όσο έπρεπε, από καμιά κοινοτική και δημοτική αρχή....

Πιέστε εδώ για να διαβάστε όλο το άρθρο. 

20/06/2002

e-mail: dotiaion@yahoo.gr

 

Λίγα λόγια για εμάς

  

Αποφασίσαμε να εκδώσουμε την ηλεκτρονική αυτή εφημερίδα για να μπορέσουμε να παρέμβουμε με το λόγο,τiς ιδέες μας και την εμπειρία μας στα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα του τόπου μας. Στόχος μας είναι να επικοινωνούμε με τους συμπολίτες μας με κάθε μέσο. Βρήκαμε τον πιο εύκολο τρόπο μέσο του φιλόξενου διαδικτύου. Bέβαια θα προσπαθήσουμε να διαθέσουμε και εκτυπωμένο το περιεχόμενο τις σελίδας μας, σε μικρό όμως αριθμό. Ευχόμαστε οι αναγνώστες μας να ανταποκριθούν θετικά σε αυτή την προσπάθεια και να διαδώσουν το εγχείρημά μας τόσο ηλεκτρονικά όσο και σε έντυπη μορφή.

Η σελίδα που βλέπετε είναι πολύ πιθανό να αλλάξει μορφή ( προς το καλλίτερο τόσο οπτικά όσο και ηλεκτρονικά ). Δε θα αλλάξει όμως η έκδόση μας ως προς το περιεχόμενο και το όνομα.

Αρχικά αποτελεί επιλογή μας να διατηρήσουμε την ανωνυμία μας. Σε μια μικρή επαρχιακή πόλη είναι πολύ εύκολο να παρεξηγηθούν προθέσεις και να δημιουργηθούν αντιπάθειες, χωρίς να υπάρχουν ιδιαίτερα σοβαροί λόγοι.

Οι αναγνώστες μας θα μπορούν να επικοινωνούν μαζί μας αποκλειστικά μέσο της ηλεκτρονικής μας διεύθυνσης dotiaion@yahoo.gr

Σε πρώτη φάση η ανανέωση του περιεχομένου της ιστοσελίδας μας δεν είναι δυνατό να γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Οι αναγνώστες μας μπορούν να ενημερώνονται για κάθε ανανέωση, αρκεί να μας αποστείλουν σχετικό ηλεκτρονικό μήνυμα. Εύχομαι να πάνε όλα καλά και να αποτελέσουμε βήμα διαλόγου και εφαλτήριο ανταλλαγής εποικοδομητικών ιδεών.

 

20/06/2002

 

Τελευταία Ενημέρωση

  Τετάρτη, 30/Οκτωβρίου/2002


Επικοινωνία

Για κρίσεις, παρατήσεις  ψύχραιμα σχόλια προτάσεις, δημοσιεύσεις. Γράψτε μας στην εξής ηλεκτρονική διεύθυνση.

  dotiaion@yahoo.gr

Μπορείτε επίσης να μας αποστείλετε τα σύντομα σχόλιά σας υπογράφοντάς το  Βιβλίο επισκεπτών μας  


Εκτός Θέματος
Εμπρός,             ένα δυο, προσοχή! Εμένα με λένε Φακή.            Κορμί κορδωμένο, μουστάκι στριμμένο, γαλόνια χρυσά και σπαθί.

Η σάλπιγγα τάρα τατά, σπαθί και ντουφέκι χτυπά, μπάμ μπουμ το κανόνι, μπουμ μπάμ το τρομπόνι. Ποίος βγαίνει σε μένα μπροστά

Γυρεύω παντού τον εχτρό.             Κι ας είν' αντρειωμένοι σωρό, γιγάντοι και δράκοι, θεριά με φαρμάκι          καπνός μόλις πρόβαλα εγώ.

Μονάχα ξαφνιάζομε οχού! Τρομάζω απ' τους ίσκιους, χουχου! Ένα φύσημα αγέρα, κι ας είναι και ημέρα, μου παίρνει και αντρεία και νού 

Βασίλης Ρώτας

Τυχόν ομοιότητα με πρόσωπα εκ της Αγιάς ορμώμενα, ίσως και να μην είναι συμπτωματική


 Ο Καιρός 

Click for Larissa, Greece Forecast


 2002 Εκδοτικός Οργανισμός Δώτιου Πεδίου

Counter

 

 

1