HEROIN

Heroin je ilegalna droga. On je opijat koji najbrže djeluje i najviše se zloupotrebljava. Heroin se dobija iz morfija, sastojka koji se u prirodi može izdvojiti iz sjemenki mahune nekih vrsta maka. Uglavnom se prodaje kao bijeli ili smeđi prah. Opijum se prodaje kao crna ljepljiva tvar poznata kao heroin crnog katrana. Iako čišći heroin postaje sve uobičajeniji, većina heroina koji se prodaje na ulici miješa se s drugim drogama ili tvarima kao što su šećer, škrob, mlijeko u prahu ili kinin.

Heroin se uglavnom injicira, ušmrkava/udahne ili puši. Intravensko injiciranje osigurava najjači intenzitet djelovanja i najbrži nastanak euforije (7 do 8 sekunda), dok injiciranje u mišić prouzrokuje relativno kratak nastup euforije (5 do 8 minuta). Kada se heroin ušmrkava ili puši, vrhunac djelovanja obično se počne osjećati između 10 i 15 minuta. Pušenje i ušmrkavanje heroina ne prouzrokuju vrhunac tako brzo i intenzivno kao intravenozno injiciranje.

Odmah nakon injiciranja ili šmrkanja, heroin prelazi iz krvi u mozak. U mozgu se on prelazi u morfij i veže se na receptore za opijate. Konzumenti vrhunac uglavnom opisuju kao osjećaj ugode. Vrhunac ovisi o količini uzete droge i brzinom kojom droga ulazi u mu mozak te se veže na receptore. Vrhunac kod heroina je popraćen blagim crvenilom kože, suhoćom usta, i osjećajem težine u ekstremitetima koji mogu biti popraćeni mučninom, povraćanjem ili žestokim svrabom. Nakon početnih efekata konzumenti kažu da su nekoliko sati pospani. Mentalna funkcija je zamagljena zbog djelovanja heroina na centralni živčani sustav. Rad srca je usporen kao i disanje.

Otprilike 1 od 5 ljudi koji konzumiraju heroin postanu ovisni. Fizička ovisnost raste s većim dozama. Uz psihičku ovisnost tijelo se privikava na prisutnost droge i nagli prestanak uzimanja dovodi do krize. Kriza se može pojaviti nekoliko sati nakon posljednjeg konzumiranja. Simptomi krize uključuju nemir, bol u mišićima i kostima, nesanicu, proljev, povraćanje, svrab i trzanje mišića. Najača kriza započinje između 24 - 48 h od posljednjeg uzimanja i prestaje nakon otprilike tjedan dana. Kriza nikad nije smrtonosna za zdrave odrasle osobe. Nekad se vjerovalo da je fizička ovisnost i pojava krize ključna za ovisnost o heroinu, sada se zna da to nije u potpunosti slučaj jer žudnja i recidiv se mogu pojaviti tjednima i mjesecima nako prestanka simptoma krize. Sad je poznato da pacijenti sa kroničnom boli kojima su potrebni opijati da bi funkcionirali (nekad na duži period) mogu jednostavno ostaviti opijate nakon što im se bol razriješi drugim sredstvima.

Medicinske posljedice kroničnog uzimanja heroina uključuju uništene vene, bakterijske infekcije krvnih sudova i srca, čireve i ostale infekcije mekog tkiva. Mnogi dodaci koji se dodaju heroinu u uličnoj preprodaji mogu uključivati tvari koje se ne rastapaju do kraja, te mogu prouzrokovati zakrčenje krvnih žila koji vode u srce, pluća, jetru, mozak, bubrege. To može uzrokovati infekciju iličak smrt djelova vitalnih organa. Naravno, djeljenje pribora za injiciranje ili tekućina može dovesti do najgorih posljedica - infekciju hepatitisom b, hepatitisom c, HIV - om i gomilom drugih krvnih virusa koji korisnici droge kasnije mogu prenijeti drugima.

Back to top

Reference:

Heroin info
 Heroin
 Opijati
 Ibogain
 Sve o heroinu
 Ovisnost o heroinu
 Ovisnost info

1