Atentie: aceasta pagina (fara reclame) este accesibila si la adresa http://www.ducu.de

Obiective românesti incluse pe lista patrimoniului mondial UNESCO
Radu Cerghizan


    Bisericile de lemn din Maramures
 
Grupeaza opt monumente inscrise in anul 1999 pe lista patrimoniului mondial UNESCO:
 
 
  • Bârsana, 1720, hram "Intrarea Maicii Domnului in Biserica"; plan dreptunghiular cu absida in cinci laturi; turn-clopotnita pe pronaos; acoperis cu dubla poala.
  • Budesti, 1643, hram "Sf. Nicolae"; plan dreptunghiular cu absida poligonala si decrosata; picturi murale populare din 1762.
  • Desesti, 1770, hram "Sf. Paraschiva"; mentionata pentru prima data inca din 1360, picturi realizate de catre mesterul Radu Munteanu la 1780; colectie de icoane pe lemn din secolul 17 si pe sticla din secolul 19.
  • Ieud (Biserica din Deal), 1364, hram "Nasterea Maicii Domnului".
  • Plopis, 1796, hram "Sf. Arhangheli"; plan dreptunghiular cu absida si decrosata; pridvor pe latura de vest; inaltime foarte mare a turnului clopotnita.
  • Poienile Izei, 1604, hram "Sf. Paraschiva"; plan dreptunghiular cu absida altarului patrata; spre vest pridvor cu stalpi de lemn; pictura murala in stil popular din 1794.
  • Rogoz, 1663, hram "Sf. Arhangheli"; incendiata de tatari si refacuta la 1717; remarcabila prin frumusetea siluetei si a decoratiei; picturi murale realizate de mai multi mesteri la sfârsitul secolului 17 si inceputul secolului 18.
  • Surdesti, 1767, hram "Sf. Arhangheli"; biserica din bârne de gorun pe soclu de piatra; turn de 54 m inaltime flancat de patru turnulete; picturi interioare din secolul 18.

    Bisericile din Moldova de nord
 
Bisericile din Moldova de nord au fost incluse in anul 1993 pe lista patrimoniului mondial UNESCO:
 
 
  • Arbore, hram "Taierea capului Sf. Ioan Botezatorul"; ridicata la 1503 de catre pârcalabul Luca Arbore; plan longitudinal fara turla; in naos doua nise practicate in grosimea zidurilor, in chip de abside; la exterior ampla absida pentru masa pomenilor (caracteristica ce mai apare la o singura biserica); pictura din 1541.
  • Humor, hram "Sf. Gheorghe"; ridicata la 1530 de logofatul Teodor Bubuiog, pe locul unei asezari anterioare din secolul 14. Fara turla. Arhitectura armonioasa prezinta necropola si pridvor deschis – primul din arhitectura moldoveneasca. Pictura exterioara – tema centrala, asediul Constantinopolului. Tablou votiv cu familia domnitorului Petru Rares.
  • Moldovita, hram "Buna Vestire"; rezidita de domnitorul Petru Rares pe un amplasament mai vechi; unul dintre cele mai importante monumente de arta veche româneasca; picturi murale din 1537, la interior si exterior; tema principala – Asediul Constantinopolului.
  • Patrauti, hram "Sf. Cruce"; ridicata de Stefan cel Mare la 1487; de mici dimensiuni, dar foarte frumos proportionata; plan triconc cu turla pe naos; foloseste un element specific arhitecturii moldovenesti – arcele piezise; pictura interioara deosebit de valoroasa – tabloul votiv cu scena „Plângerii” si „Cavalcada sfintilor militari”.
  • Probota, hram "Sf. Nicolae"; ctitorie a lui Petru Rares la 1530; pictura interioara (refacuta) si exterioara (distrusa) din 1532; arhitectura reprezentativa pentru Moldova secolului 16.
  • Suceava, hram "Sf. Gheorghe"; ridicata 1514-1522; picturi murale remarcabile; la exterior fragmente de pictura pe fatade; racla de argint a Sf. Ion cel Nou.
  • Voronet, hram "Sf. Gheorghe"; ridicata de Stefan cel Mare la 1488; plan triconc, turla pe naos; in naos picturi originale; din 1547 pridvor inchis si pictura exterioara ("albastrul de Voronet"); tema principala a picturii – "Judecata de Apoi".

 
    Situri sasesti cu biserici fortificate din Transilvania
 
Grupeaza sapte monumente inscrise in anul 1993, respectiv in 1999, pe lista patrimoniului mondial UNESCO:
 
 
  • Biertan-Birthälm; biserica hala, 1492-1515; gotic târziu, cu elemente de Renastere la unele portale; amvonul sculptat in piatra este una dintre cele mai importante scupturi transilvane; altar poliptic valoros realizat intre 1483-1524; usa sacristiei este considerata o capodopera a genului.
  • Câlnic-Kelling; prima atestare documentara in secolul 13; donjon paralelipipedic puternic (mentionat la 1270) denumit "turnul Siegfried"; cetatea taraneasca amenajata in secolele 15-16.
  • Dârjiu-Dersch; biserica hala unitariana; secolele 14-15; fortificata in secolul 16; picturi murale la interior foarte valoroase.
  • Prejmer-Tartlau; cea mai puternica cetate taraneasca din Transilvania; biserica evanghelica - gotic timpuriu cu influente cisterciene ridicata la 1250; plan cruciform; altar poliptic valoros; ornamente baroce; fragmente de pictura murala la interior si exterior.
  • Saschiz-Keisd; biserica evanghelica 1493-1496; remarcabila prin modul de fortificare a constructiei; plan cu o singura nava, cor alungit si absida poligonala.
  • Valea Viilor-Wurmloch; biserica "Sf. Petru", secolul 13; amplificata si fortificata in sec. 15-16; biserica are aspectul unui turn puternic, fortificat si inconjurata de ziduri puternice fortificate.
  • Viscri-Deutschweisskirch; ridicata spre sfârsitul secolului 16; incinta dubla; biserica evanghelica in stil gotic, cu multe transformari suferite in secolele 15-17.

 
    Cetatile dacice din Muntii Orastiei
 
Grupeaza un numar de sase monumente inscrise in anul 1999 in patrimoniul UNESCO. Toate monumentele sunt amplasate in Muntii Orastiei, la sud de orasul Orastie. Acces pe sosea nemodernizata spre monumente si apoi pe jos.
 
 
  • Banita, se afla pe un colt de stânca izolat, numit Dealul Bolii sau Piatra Cetatii (902 m), la câtiva km vest de orasul Petrosani.
  • Capâlna; cetate dacica amplasata pe culmea "La Cetate", 610 m altitudine.
  • Costesti-Blidaru; cetate din secolul 2 i.C. (anul 106); a fost resedinta permanenta a regelui dac Burebista; cetatea are doua incinte alaturate, cu ziduri construite din blocuri de calcar; inconjurata de val de pamânt.
  • Costesti-Cetatuie; cetate cu turnuri de aparare amplasata pe Dealul Cetatuia (561 m altitudine).
  • Luncani-Piatra Rosie, in satul Bosorod, cetate dacica de piatra cu cinci turnuri si poarta datând din secolul 1 i.C. si secolul 1 d.C.; a fost distrusa dupa razboiul daco-roman din anul 106; obiecte descoperite: sabie din fier de origine celtica; invelisul unui scut de parada, candelabru din bronz.
  • Sarmizegetusa Regia, fostul centru politic, administrativ si militar al statului dac la finalul secolului 1 i.C. si inceputul secolului 1 d.C. Una dintre cele mai mari cetati de refugiu din Transilvania. Plan poligonal, ziduri de piatra cu doua porti si mai multe terase amenajate. Intre cetate si complexul de sanctuare, alee pavata - "Via sacra"; doua sanctuare: patrulater mare (sase siruri de câte zece tambure cilindrice de calcar) si mare circular (calendarul dacilor, in care anul era socotit de 360 zile).
 
Manastirea Horezu
Inclusa pe lista patrimoniului mondial UNESCO din anul 1999. Cel mai vast ansamblu de arhitectura medievala pastrata in Tara Româneasca. Principala ctitorie a domnului Constantin Brâncoveanu. Ansamblul cuprinde mai multe constructii dintre care se detaseaza biserica (1690-1693). Plan triconc cu turla pe naos si pronaos. Pridvor amplu cu arcade sustinute de zece coloane de piatra sculptate cu motive renascentiste. Tablou votiv cu domnitorul si familia acestuia. Celelalte cladiri (turnul clopotnita, paraclisul, trapeza) impresioneaza prin frumusetea si eleganta formelor.
 
 
Sighisoara
Cel mai frumos si complet ansamblu urban medieval din România. Cetate din secolele 14-17, strazi inguste, case masive din caramida, centura de ziduri si turnuri de aparare. Cel mai interesant – Turnul cu ceas sau Turnul Sfatului. Monumente importante: biserica manastirii (secolele 13-15); biserica din deal (secolele 14-16); casa in care a locuit Vlad Dracul si s-a nascut Vlad Tepes.
 
 
Delta Dunarii
Cel mai nou si jos teritoriu al României, cu un relief in continua formare si remodelare. Este a doua delta ca marime din Europa. Altitudinea minima este de –36 m pe bratul Chilia si maxima de +13 m pe dunele de pe grindul Letea. Cu o suprafata de 2.590 kmp, Delta Dunarii include atât suprafete de uscat (circa 15% din suprafata la un nivel normal al celor trei brate ale Dunarii, ce au transformat-o si o strabat) si terenuri mlastinoase cu lacuri si gârle. Bratele principale ale Dunarii - Chilia, Sulina si Sf. Gheorghe - rezultate din separarea apelor Dunarii la Ceatalul Izmail (Chilia in bratul Chilia, bratul Tulcea, acesta din urma bifurcandu-se la Ceatalul Sf. Gheorghe in Sulina si bratul Sf. Gheorghe).