NedStat Rating

-----

INFORMATIE OVER CRYPTO

-----

Hallo scannerfreak of luisteramateur !

-----


Beknopte informatie over encryptionsystemen.

Ik zie vrij regelmatig, vooral op de scannerpagina's, vragen omtrent het fenomeen VOICE SCRAMBLE, in de volksmond ook wel 'crypto' genoemd. Om maar direct met de deur in huis te vallen ENCRYPTION (zo heet deze techniek eigenlijk) is een heel breed begrip. In dit hoofdstuk behandel ik slechts heel oppervlakkig het begrip 'crypto'. Voor diegene die meer wil weten over de techniek die hier achter schuil gaat, komt er binnenkort een vervolg op dit hoofdstuk. Niet alles van encryptie kan onder deze noemer geplaatst worden. En.......de ene scramble hoeft beslist niet gelijk te zijn aan de ander. Er zijn HARDWARE MATIG EN SOFTWARE MATIG ENCRYPTION SYSTEMEN, daarover later meer. Er bestaan diverse systemen nl; de analoge voice scramble of de digitale voice scramble, en wat is nu precies het verschil ? We zullen beginnen met de "gewone scrambler" t.w.

  • SINGLE-CODE-SPEECH-INVERSION SCRAMBLER met vaste toon en dan komt de
  • SLOW-ROLLINGCODE-SPEECH-INVERSION SCRAMBLER en daarna de
  • FAST-ROLLINGCODE-SPEECH-INVERSION SCRAMBLER.
    Dit zijn analoge systemen, men 'husselt' een toon en de spraak wat door elkaar (donald duck ). Bij de eerste wordt er slechts 1 toon aan de spraak gemengd bij de andere twee voegt men er ook meerdere tonen en een vooraf bepaald algoritme aan toe zodat de tonen nooit hetzelfde zijn en ook nooit op een zelfde moment worden geschakeld. Er is ook de DIGITALE VOICE SCRAMBLE de z.g.n:
  • DSP-DVP-VERICRYPT en andere vormen hiervan afgeleid.
    Bij deze systemen hoort u dus niets meer wat ook maar enigszins op spraak kan lijken.Het klinkt vaak als gepiep of gewoon als 'witte ruis' of gerommel/brommen sommige in het ritme van de spraak andere kontinu.Maar.....dat hoort u niet, dus lijkt het op niets. Er bestaan ook nog Speech Inversion Systemen die een samenvoegsel zijn van bovengenoemde mogelijkheden nl. de
  • HOPPING-ROLLING-CODE-SCRAMBLE,
    deze is nog weer net even geavanceerder dan de gewone ROLLING-CODE, en zo zijn er nog heel veel systemen in de handel. We hebben het nu even gehad over de HARDWARE MATIG scramble, er bestaan ook nog softwarematig encryption. Van dit onderwerp weet ikzelf erg weinig af, daarom wil ik je graag verwijzen naar mijn links hieronder. Daar zitten een aantal leuke bij o.a. van ASCOM de grootste en bekenste leverancier van zowel de hardware als de software encryption systemen. Deze Zwitserse firma levert aan diverse overheden in een groot aantal landen. Ga gauw even kijken, want er zijn veel audio samples en gratis software. Voor de kenners: Helaas heb ik veel te weinig ruimte om heel uitgebreid op deze techniek in te gaan, mijn excuus hiervoor. Maar heb je een specifieke vraag, schrijf mij even een E-mailtje. Ik zal deze dan kort proberen te beantwoorden. Voor info over de diverse systemen, zie mijn links.

    WAAROM CRYPTO ? ( spraakversluiering )

    Om te voorkomen dat het overgrote deel van de luisteraars REALTIME tijdens 'gevoelige' activiteiten kan meeluisteren, maakt men gebruik van spraakversluiering. Het gaat metname om de term REALTIME/DIRECT meeluisteren omdat de uitgezonden berichten alleen op DIT moment interessant zijn voor derden en niet na een langere periode. Hier in Nederland slaagt men daar in 96% van de gevallen in. Voor de overige 4% geldt dat 1% de middelen, kennis en het geld in huis heeft om WEL realtime mee te kunnen luisteren. En dat de resterende 3% uit de fanatieke hobbyisten bestaat. Deze kunnen met behulp van speciale software en andere hulpjes wel ACHTERAF beluisteren wat er die bewuste dag gebeurd is. Omdat dit NIET realtime is, vinden de overheden het totaal niet belangrijk, tenslotte wat heb je er aan om gesprekken te horen die langer dan 5 minuten geleden hebben plaatsgevonden. NIETS OF WEINIG DUS, de luisteraar wil op het zelfde moment de dingen weten en horen als de instanties die er op dat moment actief mee bezig zijn.De overheid vindt dit voldoende en houdt er gewoon rekening mee dat er altijd door bepaalde groepen meegeluisterd kan worden. Daarom wordt spraakversluiering meestal toegepast tijdens speciale opdrachten zoals observatie, controles of rampen door de OT's, AT's, RLD, BVD, SOCIALEDIENST en andere met de opsporing belaste overheidsdiensten. Een goed voorbeeld van het laatst genoemde is de BIJLMERRAMP, daar werd erg veel gebruik gemaakt van 'crypto', was er misschien iets wat wij niet mochten weten of horen ???

    WAAROM DECODEREN ?

    Omdat de meeste mensen nogal nieuwsgierig zijn, willen we natuurlijk graag weten wat er zoal gezegt wordt tijdens deze gesprekken. Welnu 90% van de inhoud van deze gesprekken is gewoon onzin en voor de meeste van ons totaal niet interessant, een voorbeeld van z'n gesprek;

    *Jan, zeg 'die bolle' verlaat nu het pand, en stapt in die rode mazda.

    *Oke Henk, heeft hij iets bij zich en is 'die zwarte' nog in het pand aanwezig ?

    *Ja, een wit/gele plastic tas en 'die zwarte' is nog binnen maar volg jij met de charlie 1/2 'die bolle' dan blijven wij met de delta 1/2 hier wachten op 'die zwarte'.

    Nou, dit ging zo nog heel lang verder, weet u misschien wie 'de bolle' en 'de zwarte'zijn ? Nou,...............ik niet. Of wat dacht u van deze;

    *Mart, als jij straks even tijd hebt, wil je dan aub bij die snackbar aan de overkant even 1 patatje/met, 2 kroketten, 3 broodjes kaas en 6 milkshakes voor ons afhalen ? ik heb onderhand wel ergens trek in gekregen vanaf vanmorgen 8 uur.

    *JAAAAAAA, da is goe, maar ken jij da dan eerst effe telefonisch bij die toko bestelle ?

    *Dat is goed Mart, je hoort zo van mij.

    Leuke informatie toch........en u maar luisteren en gissen wat er gezegd lijkt te worden of u denkt; waar zijn ze nu weer mee bezig. Het is natuurlijk veel leuker te weten te komen waar 'die bolle' en 'die zwarte' zich bevinden of waar ze heen gaan......of waar die snackbar is gevestigd. En dat wordt nu nooit eens door deze groepen gezegt, helaas voor u. Om daar achter te komen heb je geen scramble decoder nodig, maar heel andere geavanceerde apparatuur ............. begrijpt U wat ik bedoel !?

    NIEUWE ONTWIKKELINGEN

    Omdat een scramble systeem over het algemeen vrij kostbaar is,( gelukkig voor ons ) en niet onder alle omstandigheden goed werken, heeft men nu betaalbare alternatieven gevonden zoals het GSM NETWERK, TRAXIS, SEMAFOONS EN MDT. Een aantal grotere overheidsdiensten heeft zijn voertuigen en personeel nu al standaard uitgerust met deze 'betaalbare' communicatiemiddelen. Zoals u onderaan bij mijn 'LINKS' kunt zien, zijn hier voor ons weer nieuwe mogelijkheden om deze te beluisteren of te bekijken. Voor de verre toekomst wordt het weer iets moeilijker.Een aantal fabrikanten is nu bezig met het op grotere schaal productie rijp maken van een 'oud' militair systeem nl;

    SPREADSPECTRUM:

    Omdat het leger voor zijn communicatie nu op grote schaal gebruik maakt van satellieten die rond onze aarde draaien, is deze MODE nu beschikbaar voor het landmobile werk, het 'gewone' volk dus. Je kunt dit vergelijken met SUPER BREEDBAND FM, dus nog breder dan de FM omroep. Sterker nog het zend uit op een volledig gedeelte van een frequentieband. Bijvoorbeeld ergens tussen 800 - 900 Mhz of 1800 - 1900 Mhz of nog hoger. Dit zijn dus volledig digitale systemen er is dan ook geen enkel analoog signaal meer te horen ! Met spreadspectrum wordt er uitgezonden over het GEHELE BEREIK, EN NIET OP KANALEN !!! Je ontvangt op een normale scanner helemaal niets. Maar..... zet je hem op de AM-MODE dan hoor je wat gebrom en gepiep dat lijkt op de stoor signalen die een PC kan veroorzaken op je scanner. Op een goede spectrumanalyzer zie je een iets verhoogde ruisvloer, enige Db's. ( Kijk eens tussen 226.6 en 228.2 Mhz naar digitale radio, en dan bedoel ik echt kijken want met een gewone scanner hoor je niets meer, alleen maar witte ruis ). Een ander voorbeeld is tmGREENPOINT en het nieuwe DECT net. Bij GSM hoor je nog iets wat lijkt op een draaggolf, vies signaal trouwens dat GSM, bij tmGREENPOINT of DECT hoor je dus op NFM en WFM ook echt helemaal niets meer ( probeer ook hier eens op AM-MODE ).
  • KLIK HIER VOOR SPECTRUM-ANALYZER DISPLAY.


    FREQUENTIE HOPPING:

    Bij gebruik van deze methode 'hopt' de zender en de ontvanger gelijktijdig, met een niet vooraf te bepalen en in willekeurige volgorde of tijdseenheid, van het eene naar het andere kanaal. Dit kunnen wel 100 of meer kanalen zijn. ( met 'hoppen' wordt bedoeld : wisselen van kanaal ). Op elk van deze kanalen hoor je dus een gedeelte van een zin, woord of letter....... van een gesprek. ( LETWEL: dit kunnen dus ook meerdere gelijktijdig gevoerde gesprekken zijn ). Dit is afhankelijk van...., en hoe snel de zender 'hopt'. Dit 'hoppen' gaat met behulp van door een algoritme en een met synchronisatie pulsen gestuurde digitale zender en ontvanger. Het is dus niet, zonder speciale apparatuur, te volgen of te verstaan. Als je geluk hebt, ontvang je alleen maar flarden van een zin of erger nog, van alleen een woord, en dan nog van meerdere gesprekken tegelijk..... Al was ik nog niet volledig gestoord, bij langdurig hiernaar luisteren zou ik dat zeker worden. En als het een volledig digitaal systeem is/wordt, ontvang je weer geen eene ..... b.. ! Zo, dit is/wordt de toekomst van het 'spreeknet' van de overheden. Ik bespreek hier nu niet het MDT, dit systeem is minder geschikt geschikt voor het snelle werk ( moet je echt typediploma 'super-snel-typen hebben'). Succes met de hobby en het beluisteren van het (on)bekende.



    DE VERSCHILLENDE SOORTEN VAN SCRAMBLE


    Er bestaan twee manieren van scrambling nl: de analoge of digitale manier.

    ANALOGE SCRAMBLING

    Bij deze systemen kunt u horen dat er gesproken wordt, zelfs of het een man of vrouw is.

  • Single code Speech Inversion Scrambler
  • Slow-of Fast rollingcode Speech Inversion Scramble
  • Hopping rollingcode Speech Inversion Scramble
  • Het Telsy crypto systeem.
      Deze maakt gebruik van Band Splitting, dwz. de spraakfrequenties van
      0 tm 3000 Hz worden in blokken gedeeld
      (Bijv. 0-200 200-400 400-600 600-800 Hz etc) en daarna met behulp van een
      algoritme heel snel door elkaar geschud.






    DIGITALE SCRAMBLING

    Bij de meeste van deze systemen hoort u niets meer wat ook maar enigsinds op spraak kan lijken. Het klinkt vaak als gepiep of gewoon als 'witte ruis' of gerommel/brommen, sommige in het ritme van de spraak andere continu. Maar.....dat hoort u niet, dus lij


  • DVP (Digital Voice Protection - tmMotorola)
      DVP, een term die Motorola heeft verzonnen om een eerste stap te zetten in de 'digital voice protection'. Het is een protocol dat in bezit is van Motorola, die een zelf-synchroniserende
      encryptie gebruikt, cipher feedback.

      DVP heeft twee betekenissen: Digital Voice Privacy en Digital Voice Protection, dezelfde encryptie protocol, verschillende termen.

      De basis DVP protocol heeft 2.36 x 1021 verschillende 'keys'.

      Variatie op de originele protocol:
      DVP-XL, beschikbare 'keys': 7.9 X 1028. Heeft een ander soort encryptie: counter addressing

      DVP is NIET te hacken, werkt met time stamps en is VOLLEDIG DIGITAAL 64 Kbit, dus ruis. Alle truuken die er zijn, zitten hierin.
      DVP gebruikt niet-lineaire schuifregisters om de sleutel te genereren, er kunnen volgens de reclamefolder 2.36 * 1021 sleutels gemaakt worden.
      Gebruikers: BVD, AOVD, FIOD, LEGER, SOCIALEDIENST, OVERHEID.


  • DSP (Digital Signaal Processing)

  • VeriCrypt - tmMotorola
      Dit is al een behoorlijk oud, 25 jaar, digitaal systeem wat tot op heden nog
      steeds in gebruik is, en hoorbaar, bij OT's in omgeving van Amsterdam.
      Deze maakt gebruik van Time Domain Scrambling, de spraak word eerst in een
      buffer opgenomen, daarna in stukken gehakt, en de stukjes worden geschud,
      door de lucht verzonden, en aan de andere kant weer in de juiste (tijd)
      volgorde gezet. De originele naam = BBC 1100.
      Bij dit systeem kan men ook nog wel iets van een menselijke stem waarnemen.

      Volgens het geruchten circuit schijnt dit system al enige tijd geleden gekraakt te zijn door een groepje 'heren' uit het Gooi.
      Nouja gekraakt......................men haalde tijdens een aktie een 'truukje' uit, om aan te tonen dat het systeem niet 'waterdicht' meer is.
      (ik wil hier heel nadrukkelijk melden dat ik dit niet zelf heb gezien, maar alleen via allerlei wilde verhalen heb vernomen).




  • Spreadspectrum
      Spreadspectrum is een dusdanig complex systeem dat ik u voor technische achtergronden verwijs naar onderstaande link.

    SEE FOR MORE INFO ABOUT THESE SYSTEMS OUR TECHTALK.



  • Frequentie Hopping

      Freguentie Hopping is een 'oud' militair communicatie systeem.
      Daarom is er nog heel weinig van bekend.
      Het is tevens ook nog een heel erg technisch en komplex systeem het is daarom niet snel en makkelijk te analyseren.
      Wil je echt ALLES weten over deze erg ingewikkelde materie ?
      Volg dan ook onderstaande links. Ikzelf snap er nog niet veel van ............. U wel ?






    Decoderen van scramble

      Tja................. wat zal ik hier nu eens van zeggen.
      Nou daar gaat hij dan.
      Metname de betere inversion en digitale 'scramble' zijn NIET of NIET MAKKELIJK te decoderen. Het gaat om een dusdanig complex systeem, dat het voor de meeste hobbyisten vrijwel onmogelijk is om deze te decoderen.
      De simpelere INVERSION systemen zijn vrij makkelijk te decoderen, echter deze heel eenvoudige manier van scramble wordt op dit moment alleen nog toegepast op de simpele draadloze telefoons.
      Het decoderen van scramble is een kostbare en bovenal tijdrovende zaak.
      Als u over voldoende technische vaardigheden, de benodigde pecunia en heeeel veel vrijetijd, beschikt is het misschien een leuk item om daar eens een studie van te maken.
      Heeft u dit echter niet.......... dan kunt u het decoderen gewoon vergeten.
      In hoofdstuk 2 ga ik daar wat uitgebreider op in en tevens zal ik u wat informatie geven of er DECODERS bestaan en waar deze te verkrijgen zijn.
      Alvast hierop vooruitlopend : het blijft voor de meeste hobbyisten eigenlijk
      een onmogelijke en kostbare aangelegenheid.






    Versluieren van spraak


      Wie telefoon- of radiocommunicatie wil versluieren kan een aantal wegen inslaan:
      De oudste typen spraakcrypto-apparatuur worden scramblers genoemd. Hierbij wordt het gesproken woord zelf versluierd, ofwel door het door elkaar gooien van de volgorde van kleine stukjes gesproken woord (Time Domain Scrambling), of door te rommelen met de
      Daarnaast is het mogelijk de spraak eerst te digitaliseren (in nullen en enen om te zetten) en de zo verkregen 'bit'-reeks te versleutelen. Het versleutelde bericht moet dan weer omgezet worden in een geluidssignaal dat geschikt is om over de telefoon of e
      Voor beide methoden geldt dat het belangrijk is dat alles 'real time' werkt, wat wil zeggen dat het verzenden van de versleutelde berichten zo snel gaat dat een direct gesprek mogelijk blijft.

    Volgorde door elkaar (Time Domain Scrambling)
      Deze vorm van scrambling verdeelt de gesproken tekst eerst in 'blokken' van meestal bijna een halve seconde. In de apparatuur is een geheugen ingebouwd om deze 'blokken' op te slaan. Het stukje spraak van een halve seconde wordt vervolgens in kleinere stuk
      Wanneer de halve seconde in 15 stukjes wordt verdeeld, is theoretisch het aantal door-elkaar-hussel mogelijkheden circa 1,3 x 1012. Dat is te veel om op goed geluk weer te proberen de oorspronkelijke boodschap in elkaar te puzzelen. Iemand die naar op deze stukjes spraak. Je kan wel horen of er door een man of een vrouw gesproken wordt. Doorzetters zijn op een gegeven moment in staat individuele sprekers te herkennen. Dit soort apparatuur was in de jaren '70-'80 in Nederland bij observatie-teams in gebruik,

    Frequentie-omzetting (Frequency Domain Scrambling)
      Spraak bestaat uit geluidsgolven van verschilende frequenties. Bij frequentie-omzetting wordt een truc uitgehaald met de frequenties waaruit de spraak is opgebouwd: elke frequentie wordt in een andere gewijzigd. In de wat oudere systemen gebeurde dat steed
      Bij modernere systemen geldt dat voor elke te onderscheiden frequentie van de spraak een andere sleutel wordt gebruikt om haar om te zetten. Lagere frequenties worden hierbij naar hogere omgezet en hogere naar lagere. Op dit moment worden vooral systemen g
      Groot voordeel van deze methode is dat tijdens de communicatie geen vertraging ontstaat. Het principe kan zowel bij telefoon- als radio-communicatie verbindingen toegepast worden.

      Er bestaat ook apparatuur die beide bovenbeschreven methoden combineert. Dergelijke crypto is nog lastiger te breken. Deze apparaten kennen echter ook het nadeel van de eerste methode: er ontstaat ongeveer 1 seconde vertraging.
      Tot voor kort was het voor particulieren alleen mogelijk een beperkt aantal simpele scramblers te kopen. Die apparatuur levert misschien wel 'privacy', maar garandeert daarmee nog geen 'veiligheid'. Tegenwoordig zijn ook deze meer geavanceerde scramblers b

    Digitale spraak versleuteling
      Bij de modernste spraakcrypto-technieken wordt na versleuteling geen vervormde spraak verzonden, maar een signaal dat bits bevat. Nullen en enen worden daarbij weergegeven in te onderscheiden piepjes of rare toontjes. Tot zo'n zes jaar geleden leverde dit hele proces, digitaliseren, versleutelen en de bits weer omzetten naar een geschikt signaal (modem), nog te veel problemen op. Aan de ene kant leverde het digitaliseren een (te) grote hoeveelheid bits op. Aan de andere kant lukte het niet die hoeveelheid bits 'real-time' over te zenden.(1) De afgelopen jaren echter zijn methoden voor geluid-digitalisering ontwikkeld die minder bits opleveren. Ook verbeterden de technieken waarmee modems werken(2); hun snelheid is in korte tijd enorm toegenomen. Deze ontwikkelingen maakten de weg vrij voor digitale spraak-versluiering. Voor het versleutelen kunnen we in principe van dezelfde recepten gebruik maken die we eerder beschreven hebben: DES, IDEA of met behulp van een pseudo-'random' sleutel en XOR-operatie.(3) Apparatuur werkend met pseudo-'random' sleutels of DES komen tot nu toe het meest voor. Als je naar het resultaat van digitale spraak-versluiering luistert hoor je alleen nog maar ruis en doet niets je meer aan een gesprek denken. De Amerikaanse firma Motorola is één van de eerste bedrijven die op de markt kwam met een systeem dat geschikt is voor (mobiele) radiocommunicatie. (4) Zij noemden dat 'Digital Voice Protection', of DVP. Tegenwoordig leveren meer bedrijven digitale spraak-crypto-systemen, zoals het Britse Marconi en Zwitserse Ascom. Ook Philips produceert ze, maar loopt enigszins achter op de rest. Naast crypto voor radiocommunicatie is er nu ook crypto voor telefoon/fax/modem-verkeer te krijgen. Natuurlijk is het bij ieder crypto-systeem de vraag of niet ergens een achterdeurtje ingebouwd is waardoor de fabrikant (of overheid wanneer die er om vraagt) mee kan luisteren. Wie een kant-en-klaar systeem koopt weet namelijk niet precies wat er in zit. In dit opzicht lijkt het niet erg verstandig crypto-apparatuur van zulke bedrijven te gebruiken. Kies je daar toch voor dan is Ascom waarschijnlijk de minst slechte keuze. Over de prijs hebben we het tot nog toe niet gehad, dus dat wordt even schrikken. Twee crypto-eenheden (aan allebei de kanten één) kosten al gauw fl. 12.000,--. Apparatuur om sleutels aan te maken moet dan nog apart aangeschaft worden en voor een simpel programmaatje op de PC plus een kabeltje naar de crypto-telefoon vragen bedrijven zo'n fl. 5.000,--. De betere apparatuur is dus duur en bovendien slechts beperkt commercieel beschikbaar. Een beetje wizzkid kan natuurlijk ook zelf een crypto-systeem voor de normale telefoon in elkaar knutselen, met apparatuur die meestal al in huis is: een PC (voor het versleutelen), een geluidskaart (voor het opnemen en weergeven van geluid) en een modem (voor de communicatie met de andere kant). Voldoende kennis en doorzettingsvermogen om het geheel aan elkaar te koppelen is noodzakelijk. Een handzaam, mobiel geheel krijg je hiermee helaas (nog) niet. De eerste tips op dit terrein willen we wel vast geven.

    Zelf knutselen aan spraakcrypto
      Bij de eerste stap gaat het erom de spraak in zo min mogelijk bits om te zetten. De laatste jaren is veel gebeurd op het gebied van gedigitaliseerd geluid en beeldverwerking (multimedia). Allerlei geluidskaarten (audiokaarten) die geluid omzetten in bits z Modulatie, de techniek van de Subband Coder/Vocoder (bijv. Mpeg audio corder) en Lineair Predictive Coding (bijv. LPC-Celp). De laatste twee technieken leveren daarbij verreweg het minst aantal bits per seconde spraak op, LPC zou zelfs 750 bits/sec moeten zijn echter helaas (nog) niet standaard ingebouwd in de makkelijk verkrijgbare audiokaarten en dus duur. Als je electrotechnicus bent kun je in vakbladen schema's vinden en misschien zelf wat in elkaar solderen. De (goedkopere) chip die vaak standaard in a Als je eenmaal de spraak in zo weinig mogelijk bits hebt omgezet dan moeten die bits worden versleuteld. Bij digitale spraak codering kunnen in principe dezelfde versleutel-recepten toegepast worden die eerder beschreven zijn. Van groter belang is nu wel d deels natuurlijk weer afhankelijk is van de kracht van je computer. Als je gaat experimenteren is IDEA-blokvercijfering vermoedelijk de beste keuze. Het is gemiddeld twee keer zo snel als DES en lijkt veilig(er). De software-uitvoering is in broncode vrij Om de versleutelde spraak over te zenden heb je een modem nodig. De modernste, maar nu nog erg dure modems bereiken al snelheden van ongeveer 24.000 bps (werkelijke snelheid). Maar je koopt een modem met een snelheid van 14.400 bps en ingebouwd foutcorrect Als je zelf gaat knutselen zit je, met de huidige technische middelen, waarschijnlijk nog met een wat onhandelbaar systeem dat je alleen vanaf een vaste plaats kunt gebruiken. Modems over het autotelefoonnet kunnen niet op de hogere snelheden werken, en de laptop-computers zijn, omdat ze meestal extern zijn, niet snel genoeg.


  • NOTEN
    (1) Met de destijds bekende methodes om de bitreeks in een analoog signaal om te zetten zou om de gewenste snelheid te bereiken, een bredere bandbreedte nodig zijn dan telefoon toelaat. De frequenties van spraak liggen in het gebied tussen 300 Hertz

    (2) We onderscheiden 5 methoden om digitale data om te zetten naar een analoog signaal en weer terug. In oplopende volgorde van toenemende compressiegraad:
      Puls Amplitude Modulatie.
      Audio Frequency Shift Keying. (FSK)
      Biphase Modulatie.
      Quadrature Phase Shift Keying.
      Quadrature Amplitude Modulatie.
    (3) Om een pseudo'random' sleutel te maken wordt in spraakversluierings-apparatuur meestal gebruik gemaakt van zogenaamde schuifregisters. Er bestaan lineaire en niet-lineaire schuifregisters, die pseudo-'random' bitreeksen produceren. Lineaire schuifregisters zijn makkelijk te voorspellen en dus te kraken. Ze zijn echter goedkoop en snel en worden daarom toch veel toegepast. Geschikter voor veilige communicatie zijn de meer gecompliceerde niet-lineaire schuifregisters. Maar ook deze genereren per definitie pseudo-'random' en zijn dus kraakbaar. De vraag is alleen binnen welke tijd en met welke middelen.

    (4) DVP gebruikt niet-lineaire schuifregisters om de sleutel te genereren, er kunnen volgens de reclamefolder 2.36 * 1021 sleutels gemaakt worden.



    KLIK HIER voor TIPS en TRICKS voor het DECODEREN !

    -----


    MIDI Background Music will be changed Regularly


    This page hosted by Get your own Free Home Page