Hessun hoitopäiväkirja! <3

Vuosi 2008 -- Vuosi 2007

¬ Lauantai 29.11.2008 - kirjoittaja mmango
Kohta ollaankin jo joulukuussa ja saadaan koristella talli kaikkeen jouluhärpäkkeeseen! Ihanaa! :) Hessun kengittäjä kävi eilen ja ruunalle laitettiin tilsakumit ja hokit jalkoihin ettei vaan kaaduta missään kurveissa. Käytiinkin heti testaamassa uusia kenkiä kentällä hyppäämällä pieniä esteitä. Kentän pohja oli onneksi pehmeä lumen ansiosta eikä alla ollut petollista jäätä.

Tänään saavuin tallille jo melko varhain, jo kymmenen aikaan. Anne oli juuri saanut hoidettua hevoset ulos ja siivonnut karsinat, joten kävimme tallituvassa napostelemassa pientä evästä ja joimme glögiä. Suunnittelimme myös että voisimme tänään lähteä yhdessä maastolenkille, vaikka ollaankin tässä Hessun kanssa maastoiltu vähän turhankin ahkerasti. :D No ei se mitään, kumpikin meistä nauttii suuresti ulkomaailmassa liikkuminen! Anne päätti ottaa itselle alleen suomenhevostamma Mirellan, joka on Hessun tavoin oikein innokas maastoilija. Syötyämme ja rupateltuamme suuntasimme Annen kanssa ulos jakamaan hevosille päiväheinät vähän aikaisemmin, jottei maastoretki siirtyisi kovin myöhäiseksi. Hessun ja Mirellan syödessä kävin itse siivoamassa Hessun karsinan, pesin varusteet melko perusteellisesti (hyvä minä!) ja siivosin meidän kaappia ja varustelaatikkoa. Heitin vaikka mitä turhia lippusia ja lappusia roskiin, samoin tyhjät putelit ja purkit.

Reilu tunnin päästä kävimme hakemassa suomenputet sisään, ja itse jätin Hessun käytävälle hoidettavaksi. Harjailin ruunan huolella, ja huomasin ettei se ollut tänään ihan niin pirteä kuin yleensä. Liekö sitten tänään hiukan huonompi päivä? Välillä mahan alta harjattaessa Hessu oikein luimi vihaisen näköisenä, joten yritin hoitaa sen mahdollisimman vähän sitä ärsyttäen. Saimme itsemme nopeasti siihen kuntoon että varusteet olivat päällä ja olimme itsellemme pukeneet lämpimästi ja laittaneet muutamat heijastimet. Nousimme ratsaille tallin edessä ja suuntasimme pellon reunaa pitkin pikkumetsikköä kohti.

Ratsastimme leppoisasti Anne ja Mirella edellä peltoa pitkin lähelle pientä asumusrykelmää, jonka ohitimme pellolta noustuamme tietä pitkin. Jatkoimme Seppeleen metsiin, missä ravailimme lumisia polkuja pitkin. Linnut laulelivat ja hepat olivat oikein virkeitä. Mirella meinasikin välillä innostua pikakiituriksi, mutta Anne sai pidettyä sen hyvin käsissä. Hessu taas oli edelleen vähän möks, mutta ei osoittanut mieltään temppuilemalla. Annen kanssa pohdimme matkan varrella, jos Appelsiiniin keksisi jonkinlaista joulutoimintaa, ihan leppoisassa mielessä. Pääsimme takaisin isommalle hiekkatielle ja kuljimme sitä laukkasuoraa kohti. Kun pääsimme suoralle, oli hepat jo niin innoissaan että mitä siinä turhaa pidättelemään! Päästelimme koko pätkän todella kovaa, sillä pohja oli siinä oikein hyvässä kunnossa eikä liukastumisen vaaraa ollut! Laukkasuoralta oikaisimme taas tielle ja melkein samantien sukelsimme taas pellolle ja sitä kautta metsiin. Metsässä ravailimme ja kiipeilimme pieniä mäkiä, oli hyvää reeniä meidän suomenputeille. Lopulta pääsimme tuttuihin kotimaisemiin ja saavuimme takaisin Appelsiinin pihaan. Kello oli jo lähemmäksi iltapäiväneljää, joten olimme olleet matkalla lähes kaksi tuntia. :) Hieno reissu tuli kyllä tehtyä, täytyy nauttia lumimaisemista ennen kuin ne taas sulavat.

Hoidin Hessun karsinassa, heitin varusteet pois päältä ja harjailin hiukan. Heitin selkään hikiloimen ja kevyen huovan kuivumisen ajaksi. Heitin Hessulle vähän ylimääräistä heinää järsittäväksi ja kävin sillä aikaa siivoilemassa omat tavarani paikoilleen. Kävimme Annen kanssa taas ottamassa pienet glögihömpsyt ja siivoilimme vähän tallitupaa. Ollaan kyllä tänään oltu niin ahkeria siivoojia, että... ! Kävin vilkaisemassa missä kunnossa Hessu oli ja herra olikin kuivunut jo oikein hyvin. Päätin kuitenkin ottaa vain hikiloimen pois päältä ja jätin huovan selkään, koska ulkona pakasti kuitenkin sen verran. Vein Hessun ulos tarhaansa missä Ropsu jo kovasti odotti kaveriaan. Ruunat päättivätkin pitää pienen kisailun heti alussa, kunnes taas rauhoittuivat möllöttämään keskenään. Kävin vielä heittämässä muutaman ylimääräisen porkkanan Hessun ruokakuppiin ja tein ilta- ja aamuruuat valmiiksi. Lopulta katsoin ympärilleni ja tuumasin että eiköhän tämä ollut tällä kertaa tässä, kävin huikkaamassa Annelle heipat ja lähdin köröttelemään kotio päin. :)¬ Sunnuntai 23.11.2008 - kirjoittaja mmango
Tänään saatiin käyttöön Hessun uutukainen satula, kun vanha pääsi hajoamaan. Käytiin testaamassa satulaa maastolenkillä ja hyvin pelittää. :) Hessu tuntui hiukan löysältä ratsastaa mutta kunnon kohotus aloitetaan ensi viikolla. Tehotreeneihin sisältyy kaikennäköistä jumppaa!

Tilannepäivityksenä sen verran että Hessu etsii vieläkin hoitajaa, tänään osallistuttiin estevalmennukseen ja uudet kengät + hokit tullaan laittamaan tuossa ensi viikon perjantaina.¬ Tiistai 18.11.2008 - kirjoittaja mmango
Tänään kävi tallilla eläinlääkärimme Jorma, joka tarkasti Hessun jalan. Diagnoosi sanoi että jalka on täysin parantunut eli voimme taas jatkaa normaalisti, jippii! :) Hessu sai ilokseen muutaman ylimääräisen porkkanan parantumisen kunniaksi.

Eläinlääkäri-Jorman lähdettyä harjasin Hessun ja laitoin sille varusteet. Jalkoihin pintelit ja sitten menoksi! Kentällä Hessu oli jo aivan täpinöissään, kyllähän se jo arvasi että pääsisi viimeinkin tekemään jotain. Jo alkuverkan aikana se yritti kovasti lähteä käsistä. Tehtiinkin paljon voltteja ja kiemurauria että Hessu lämpenisi vähän. Lämmitelyravin aikana teimme kahdeksikkoa ja isoa pääty-ympyrää, jota sitten pienennettiin ja suurennettiin. Sitten vähän kävelyä jonka jälkeen testailtiin etuosa- ja takaosakäännökset, pohkeenväistöä ja sulkutaivutusta. Kaikki meni oikein hienosti, Hessu todellakin loisti! Ei olisi ikinä uskonut että Hessua kiinnostaisi näin paljon kouluratsastus... :D Vähän aikaa taas kävelimme ja sitten tehtiin laukkaharjoituksia kumpaankin suuntaan, reenattiin laukanvaihtoa liikkeessä ja tehtiin isoja ympyröitä. Loppuverryttelyn aikana Hessu sai juosta pitkin ohjin ja sitten oltiinkin jo valmiita loppukävelyyn. Hyppäsin portin luona jo selästä ja vein lähes höyryävän Hessun talliin sisälle.

Hoidin Hessun käytävällä, kuivasin sen kokonaan jonka jälkeen harjailin kunnolla. Puhdistin kaviot ja selvitin vielä hännänkin, oli sen verran takussa! Lopulta herra näytti ihan siedettävältä ja hiukan pitkästyneeltä, joten päästin sen karsinaansa maleksimaan. Varusteita yritin puhdistella vähän enemmänkin, viime pesukerrasta onkin jo aikaa. Voisi sitten viikonlopun aikana niitä siivoilla ihan ajan kanssa. Laittelin Hessun aamuruuat valmiiksi ja kävin heittämässä iltaheinät rupukalle. Kaurat jäivät Annen, joka ilmaantui tekemään iltatallia, huolehdittavaksi ja niin pääsinkin lähtemään kotiin KLF radiossa pauhaten. :)¬ Sunnuntai 16.11.2008 - kirjoittaja mmango
Viimeisestä hoitopäiväkirjamerkinnästä onkin aikaa, mutta se ei tarkoita etteikö Hessu olisi yhtä leppoisasti elellyt kuin ennenkin! Hessu on nautiskellut hiukan lomapäivistä tämän syksyn aikana, johtuen herran revähdyksestä vasemmassa takasessa. Hessu oli hiukan vauhdikkaalla päällä esteitä hypättäessä ja siinä tohinassahan kävi melkein ihan hassusti. Eläinlääkäri onneksi totesi meidän kuitenkin selvinneen enimmäkseen säikähdyksellä, mutta kylmähauteita ja voiteita ollaan jalkaan käytetty. Nyt rupeaa jo kaikki olemaan paremmin päin!

Tänään saavuin Appelsiiniin katsomaan Hessua vasta illalla, kun oli jo ihan pilkkopimeää. Hessu oli vielä Ropsun kanssa ulkoilemassa, ja koska Ropsu ei millään halunnut jäädä ulos yksin otin kummatkin sisälle. Annen kanssa juttelimme vähän aikaa samalla kuin harjailin Hessua mudasta. Hessu oli taas hiukan kieriskellyt siellä vetisimmässä kulmauksessa ja olikin aivan sen näköinen... Harjaaminen oli muutoinkin aivan tuskaista sillä lepäilyn takia Hessulla on aivan liikaa energiää ja herra käyttää sen usein minun jäynäämiseen tai muuhun ilkikuriseen. Meinasipa se kerran yrittää livahtaa ovesta uloskin. Harjaamisen jälkeen laitoin herralle suitset ja itselleni kypärän päähän, unohtamatta heijastimia kummaltakaan. Ajattelin että mentäisiin hiukan kävelemään pihapiirin ulkopuolelle, niin Hessu saisi jotain vaihtelua. Se lähtikin oikein mielellään kulkemaan pellon reunaa metsää kohti. Vaikka oli ihan pimeää, luotin kuitenkin täysin Hessun suuntavaistoon ja annoin sen mennä oikeestaan ihan minne se itse halusi. Välillä oltaisiin mielellään menty ravia mutta onnistuin kuitenkin pidättelemään Hessua sen verran, ettei lähdetty mihinkään kiitämään. Pellolta nousimme lopulta hiekkatielle ja kiersimme pienen lenkin Pyöstin vuorella.

Kotiin pääsimme vajaan tunnin reissaamisen jälkeen, ja vein Hessun heti karsinaan hoidettavaksi. Puunasin sitä vielä toisen tunnin jonka jälkeen se näytti oikein puhtaalta ja siistiltä. Hessu oli oikein tyytyväisen näköinen ja vielä iloisemmalta se näytti kun sai vihdoikin iltaruokansa turvan eteen. Jätinkin sen rauhassa syömään ja hoidin että kaikki tavarat olivat paikoillaan. Anne oli käynyt jo omat hevoset hoitamassa ja koska kaikki oli hyvin, niin moikkasin Hessua vielä ja laitoin valot pois ja ovet kiinni. Pienessä vesitihkussa lähdinkin ajelemaan sitten kotiopäin.

Kaiken materiaalin © mmango ellei toisin mainita.