¬ Luonnekuvaus

Yleisesti Hessu on pirteä, iloinen ja reipas suomenhevonen. Aina välillä se saattaa olla helvetillisen rasittava, ruuna meinaan tykkää ihmisten ärsyttämisestä. Onneksi näitä piruilipäiviä on kuitenkin harvassa, ja kaikki saavat nauttia Hessun valoisammasta puolesta. Hessu tulee toimeen melkein kaikkien kanssa, vaikka kyllä se joitakin henkilöitä saattaa vierastaa. Täydellisen luottamuksen hankkiminen ei ole siis äärimmäisen vaikeata, mutta kyllä siihen aikaa ja vaivaa vaaditaan. "Oman ihmisensä" kanssa Hessu mielellään puuhastelee kaikenlaista ja viettää aikaa, eikä ruunalla pahemmin ole kiire minnekään. Hessu on aikalailla muutenkin rauhallinen, se ei hötkyile ja sätkyile tiukemmassakaan kohdassa. Se kylmän viileästi ensin seuraa tilannetta, ja vasta sitten toimii (jos toimii :)). Rauhallisuus saattaa joskus taantua laiskotteluksi, ja ruuna mielellään nautiskelee kauniista kesäpäivästä laitumella ilman häiriöitä. Laitumelta Hessua onkin joskus vaikea saada kiinni, sillä kyllähän se aavistaa joutuvansa töihin. Laitumella Hessu viihtyy muiden hevosten läheisyydessä, vain aniharvoin se vetäytyy yksikseen käyskentelemään. Muiden hevosten kanssa ruuna tykkää riehua ja kyhnytellä, piehtaroida ja laiduntaa. Kaikin puolin Hessu on tuntemisen arvoinen hevonen; sen kanssa ei tule tylsää mutta välillä sen kanssa voi ottaa enemmänkin kuin rennosti. Rauhallinen, iloinen ja mukava tapaus.

Ratsastaessa ruuna on välillä innokas, välillä laiska. Reippaus riippuu päivästä, ajankohdasta ja siitä kuka on selässä. Tuttu ratsastaja saa kyllä kaiken irti Hessusta, mutta hiukan kokemattomampaa Hessu osaa jekuttaa. Tyypillisintä on että ruuna esittää tyhmempää kuin onkaan, ja pääsee näin helpommalla. Hyvän ratsastajan kanssa Hessu on yhteistyökykyinen, ja pyrkii eteenpäin suhteellisen innokkaasti. Hessun askeleet on hiukan pompottavat, varsinkin ravi, joten ihan nautinnoksi ratsastusta ei voisi sanoa sen suhteen. Kouluratsastuksessa Hessua saa pyytää peräänantoon liiankin kauan, mutta kunnon panoksella saa sen muotoon. Kulmissa ja volteilla ruuna taipuu kohtuu hyvin, ja pysyy muodossa koko ajan. Kouluratsastuksesta Hessu ei suuremmin välitä, mutta menee sen verran kuin osaa eli KN Special -radan kepeästi. Esteet ovat enemmän herran mieleen, ja innokkuus saattaa joskus kostautua. Hutiloidessaan Hessu tiputtelee puomeja takajaloillaan, ja kurvit saattavat mennä liian pitkiksi. Kunnon pidätteillä ruunan saa pysymään sopivassa vauhdissa, jolloin esteet ylittyvät kunnolla. Maastossa Hessu saattaa sätkiä olemattomia, vain päästäkseen kotiin työnteosta, mutta käsissä se pysyy hyvin jos ratsastaja osaa varautua. Kovia ääniä kuullessaan Hessu hyppää ainakin metrin ilmaan ja lähtisi sen jälkeen mieluiten kiitolaukassa kotiin. Vempeleitä, kuten autoja ja traktoreita, Hessu ei suuremmin säiky. Pieniä vihreitä miehiä saattaa näkyä matkan varrella, mutta ratsastaja kyllä pystyy aavistamaan koska herra yrittää jekuttaa. ;) Hessu tykkää rannalla laukkaamisesta ja uimisesta, eli järveen sen menee enemmän kuin mielellään. Ratsastuslajien lisäksi Hessu kilpailee valjakkoajossa, ja kärryjen vetäminen on Hessun mielestä mukavaa vaihtelua. Valjakossa se menisi mieluummin kovempaa kuin tarvitseekaan, mutta malttaa kyllä mielensä. Hessu kilpailee avoimissa hevosluokissa.

Hoidettaessa Hessu saattaa tepastella paikoillaan, mutta vain sen takia että haluaa koko ajan nähdä mitä hoitaja tekee. Harjatessakin ruuna yrittää koko ajan kääntyillä ja kerjätä makupaloja. Jos kiire on, niin nopeiten hommasta hoituu niin että laittaa Hessun tallin käytävälle harjattavaksi. Harjatessa ruuna kutiaa hiukan mahan alta, joten silloin se saattaa nostella etujalkaa tai luimistella korviaan. Kavioita se antaa putsata, eli jalkojen kanssa ei ole ongelmia. Varusteiden kanssa Hessu jaksaa venkalata joka kerta, kuolaimia se ei suostu heti ottamaan suuhun ja nostelee päätään, satuloidessa se pullistaa mahansa palloksi niin ettei vyötä saa kiinni. Päättäväisellä otteella hoitajan tulee komentaa Hessua, niin että homma alkaa toimimaan. Huonoina päivinä Hessu pistää vastaan ja alkaa luimimaan ja näykkii ilmaa, mutta muutoin se tottelee päättäväisellä komennuksella. Ruokinta-aikana Hessu on rauhassa, eikä se hyökkää heti ruuan kimppuun kun ämpäriä tuodaan karsinaan. Taluttaessa ruuna mielellään menisi jonnekin muualle kuin siihen suuntaan mihin ollaan menossa, mutta kunnon otteella se pysyy oikealla tiellä. Traileriin Hessu menee mielellään, se ei millään tavoin pelkää pimeää ja ahdasta autoa. Kilpailupaikoilla Hessua joutuu pitelemään paremmin kiinni, sillä se niin mielellään menisi tekemään tuttavuutta muiden hevosten kanssa.

Kaiken materiaalin © mmango ellei toisin mainita.