INFORMACIÓ D´ANT MAIG 2002

CALENDARI DE REUNIONS D´ANT

Reunió de la junta directiva, dilluns, 6 de maig del 2002, a les 21,30 hores, a Can Sostres.

Reunió del grup d´ornitologia, dilluns, 13 de maig del 2002, a les 21,30 hores, a Can Sostres.

Reunió del grup de botànica, dimecres, 22 de maig del 2002, a les 20,30 hores, a Can Sostres.

ACTIVITATS D´ANT

Divendres, 3 de maig. Finalitza el termini de presentació dels fulls d´inscripció al 2n. Curs de reconeixement d´arbres i arbustos.

Dissabte, 4 de maig. S´inicia el 2n. Curs de reconeixement d´arbres i arbustos. Cal recordar que si no s´inscriuen un mínim de 12 persones el curs no es realitzarà.

Divendres, 10 de maig. Finalitza el termini per rebre les respostes del 1r. Concurs d´identificació d´aus sobre les fotografies nº 7 i 8 corresponents al mes d´abril. Junt amb aquest full informatiu rebreu les fotografies nº 9 i 10 corresponents al mes de maig.

Diumenge, 12 de maig, a les 16 hores, a Can Sostres. Sortida de camp del grup de botànica per continuar fent el catàleg d´arbres singulars.

Dissabte, 25 de maig. Sortida de primavera del grup de botànica al Montseny o al Cadí.

Diumenge, 26 de maig, a les 16 hores, a la plaça de l´Església. Sortida ornitològica per l´entorn de Torrelles.

PAGAMENT DE LES QUOTES DE SOCI DEL 2002

Recordem als socis que fins ara no ho hagin fet que cal fer efectiu el pagament de la quota corresponent a l´any 2002, abans del 30 de juny. A partir d´aquesta data es faran avisos nominals a les persones que no s´hagin posat al corrent en el pagament de la quota i  podran ser donats de baixa, com a socis de l´entitat, per impagament.
També us recordem les formes de pagament:
És recomanable fer el pagament directament a qualsevol membre de la junta directiva.
Fent l´ingrés al compte d´estalvi de “la Caixa” nº 2100-279-51-0100377943 obert a nom d´ANT.
Fent arribar la domiciliació bancària a la junta per a que es pugui presentar el corresponent rebut.

ALTRES REUNIONS I ACTIVITATS

Dimecres, 8 de maig, a les 21 hores, a l´Ajuntament. Presentació del sistema de recollida selectiva porta a porta dels residus sòlids urbans als membres del Consell Local de Medi Ambient.

Dijous, 9 de maig, a les 21 hores, al Casal Infantil i Juvenil de Marianao de Sant Boi de Llobregat. Reunió de la Plataforma Pro-Espai Natural (Agrícola-Forestal) Montbaig-Montpedrós- Puig Vicenç. 

SORTIDA DE PRIMAVERA DEL GRUP DE BOTÀNICA 

El grup de botànica prepara la sortida de primavera per al proper dissabte, 25 de maig. La destinació encara no s´ha decidit i és a escollir entre el Montseny o la cara sud del Cadí-Moixeró. La decissió es prendrà a la reunió del grup del mes de maig. Dependrà de si es fa, finalment, el 2n. Curs de reconeixement d´arbres i arbustos. En aquest cas es realitzaria conjuntament amb les persones inscrites al curs i, igualment, estaria obert a tots els membres de la nostra associació. Si esteu interessats en aquesta sortida, veniu a la reunió del grup de botànica del dimecres, 22 de maig, a les 20,30 hores, a Can Sostres.

1r. CONCURS D´IDENTIFICACIÓ D´AUS

Les respostes correctes a les sis primeres fotografies són aquestes:

Foto nº 1: Anthus pratensis Titella Meadow Pipit Bisbita Común
Foto nº 2: Anas clypeata Ànec cullerot Northern Shoveler Cuchara Común
Foto nº 3: Motacilla cinerea Cuereta torrentera Grey Wagtail Lavandera Cascadeña
Foto nº 4: Tachybaptus ruficollis Cabusset Little Grebe Zampullín Común 
Foto nº 5: Turdus viscivorus Griva Mistle Thrush Zorzal Charlo
Foto nº 6: Calandrella brachydactyla Terrerola vulgar Short-toed Lark Terrera Común

Recordeu que el termini per a les respostes de les fotos nº 7 i 8 finalitza el 10 de maig.

CLASSIFICACIÓ DELS CONCURSANTS:
60 punts: Marc Pérez, Teresa Pardo, Lluís Estrada i Rosa Simon.
50 punts: J.A. Calero, Francesc Capdevila, Ricard Carcelen, Núria Roma, Vicenç Roig i Fernan Dumé.
40 punts: Job Roig.
30 punts: Laia Marco, Marta Prats, Marta Salvador i Emili Roig.
20 punts: Jordi Roma.

Recordeu que les fotografies que rebeu amb aquest full informatiu, en blanc i negre, es poden consultar, en color, a Can Sostres, a l´Ajuntament i a l´Ateneu, i amb més antel.lació, a la pàgina web (http://www.oocities.org/es/antlaformiga). A la web també hi podreu trobar les respostes correctes, quan hagi finalitzat el termini per concursar, la classificació i les bases. També podeu enviar les respostes al concurs a l´adreça electrònica d´ANT (ant_la_formiga@hotmail.com). 

INICI DE LA CAMPANYA D´ANELLAMENT A TORRELLES

Com ja havíem informat abans, s´ha creat una estació d´anellament d´ocells al nostre poble. A  primers de maig començarà el treball, que s´inscriu dins del Projecte Sylvia, d´abast europeu i impulsat, a Catalunya, pel Grup Català d´Anellament. Si hi voleu col.laborar, esteu interessats en l´ornitologia i/o sou membres del grup, poseu-vos en contacte amb l´anellador Marc Pérez (T. 616921013), o veniu a la reunió del grup d´ornitologia.

GRUP D´ESTUDI DE LES ACTIVITATS EXTRACTIVES

El dijous, 4 de març del 2002, es va celebrar la reunió per constituir el grup de treball sobre les activitats extractives a Torrelles. La gent que hi va participar va decidir no constituir el grup de treball. Per diverses raons personals de cadascun dels assistents i degut a l´escassa participació es va decidir no iniciar el treball d´aquest grup, això si,  recomanant a la junta directiva de l´ANT, que prengui la iniciativa davant les administracions per a que s´aconsegueixi l´actualització automàtica dels dipòsits destinats a la restauració paisatgística de les pedreres quan aquestes finalitzin la seva activitat.
 
2n. CURS DE RECONEIXEMENT D´ARBRES I ARBUSTOS

Després de la bona experiència que el primer curs, realitzat la passada primavera, va suposar per a l´Associació, s´ha decidit tornar-lo a convocar aquest any. Com l´anterior, aquest serà un curs bàsic, centrat en les espècies arbòries i arbustives que es poden observar a l´entorn de Torrelles i dirigit a aquelles persones que, sense coneixemnets de botànica, tinguin curiositat per conèixer la flora que els envolta. Constarà d´una classe teòrica i tres de pràctiques, que consistiran en dues sortides per Torrelles i una tercera al Montseny o al Parc Natural de Cadí-Moixeró, on ens familiaritzarem amb espècies que no veiem al nostre terme.

PROGRAMA DEL CURS:

Dissabte, 4 de maig, de 10 a 13 hores. Sessió teòrica.
*Estructura de les plantes. *Les fulles, les flors i els fruits. *Utilització de la guia de camp.
Dissabte, 11 de maig, a les 9 hores. 1ª. Sessió pràctica.
*Sortida de camp per Torrelles.
Dissabte, 18 de maig, a les 9 hores. 2ª. Sessió pràctica.
*Sortida de camp per Torrelles.
Dissabte, 25 de maig. 3ª. Sessió pràctica.
*Sortida de camp al Montseny o al Cadí-Moixeró.
Dissabte, 8 de juny, a les 10 hores.
*Prova d´identificació de mostres. *Lliurament de diplomes.
Direcció del Curs: Tomás Blasco Martín.
La sessió teòrica i la prova final es faran a Can Sostres.
Preus de la inscripció al curs: 6 euros, membres d´ANT, i 12 euros, no membres d´ANT.
Aquest curs només es farà si hi ha un mínim de 12 persones inscrites.
El divendres, 3 de maig, finalitza el termini per inscrivir-vos-hi. Encara hi sou a temps. Animeu-vos. Truqueu al 936890366 abans de les 20 hores del divendres.

CENS DE NIUS D´ORENETA CUABLANCA 2001

Fa pocs mesos que ha acabat el treball de redacció del cens de nius d´Oreneta cuablanca i d´Oreneta vulgar a Torrelles de Llobregat realitzat pel grup d´ornitologia. Posteriorment es va fer arribar una còpia a l´Ajuntament per a la seva informació i per a que no es torni a produir cap més agressió als nius instal.lats a les façanes.
El mètode de treball d´aquest cens va consistir en realitzar tres sortides de treball de camp realitzades el 10 i 16 de juny i el 22 de juliol del 2001, on s´omplien les fitxes i es realitzava un croquis de la situació dels nius a les diverses zones prospectades. Es va fer un seguiment més intensiu de la colònia d´Oreneta cuablanca més gran, a la Rectoria. A les sortides de camp del grup hi van assistir Francesc Capdevila, Fernan Dumé, Emili Roig, Job Roig, Vicenç Roig, Marta Salvador i Rosa Simon, els quals amb l´ajuda dels demés membres del grup varen anar recollint les aportacions de dades sobre nius d´Oreneta vulgar, més difícils de detectar.

Us donem les dades obtingudes sobre els nius d´Oreneta cuablanca que són les més fiables.
Total de nius censats: 211. Nius sencers: 157. Nius trencats: 54. Nius ocupats: 88. Nius vuits: 69
Total nius Rectoria: 108. Nius sencers: 75. Nius trencats: 33. Nius ocupats: 44. Nius vuits: 31.
Total nius ca la Flora: 32. Nius sencers: 32. Nius ocupats: 25. Nius vuits: 7.
D´aquestes dades es dedueix que la colònia més gran és la de la Rectoria, però la de ca la Flora té més bona salut. Té un percentatge més gran d´ocupació dels nius i aquests estan en més bon estat de conservació. Pel que fa a la resta tenen una relació d´ocupació més baixa degut, possiblement en molt bona part, a una ocupació ocasional.

Pel que fa al cens dels nius d´Oreneta vulgar cal dir que els resultats són molt menys fiables degut a la més gran dificultat de localització dels nius al ser, aquests, en interiors de cases, cellers, granges, masies, galliners, corrals, etc. Aquestes són les dades obtingudes:
Total de nius d´Hirundo rustica: 67. Nius ocupats: 44. Nius vuits: 19. Nius sencers: 63. Nius trencats: 4.

1ª MARATÓ ORNITOLÒGICA DE TORRELLES

El passat dissabte, 20 d´abril, es va fer la 1ª. Marató ornitològica torrellenca de les 6 a les 14 hores. Hi varen participar 18 observadors, amb diversos graus d´experiència, distribuits en tres grups que varen competir entre ells. En total s´aconseguí detectar 46 espècies diferents i guanyà el concurs el grup nº 3, encapçalat per Fernan Dumé, amb 41 espècies. En acabat, es va fer un dinar a les Barbacoes de les Camanyes, on s´aportaren els resultats aconseguits per cada grup i on, després de dinar, s´observà l´Aligot comú, espècie no detectada durant la marató. Entre els comentaris recollits de les persones que no formen part del grup d´ornitologia podriem dir que varen ser gratament sorpresos per l´alegria i l´humor en que es va desenvolupar, almenys en algun grup, la marató, i també agradà molt la sorprenent diversitat de cants i veus sentits a primeres hores del matí per els que matinaren més.

OBSERVADORS DE LA 1ª MARATÓ ORNITOLÒGICA

GRUP Nº 1:                                 GRUP Nº 2:                                   GRUP Nº 3:
Francesc Capdevila                   Tomás Blasco                                Fernan Dumé
Albert Garcia                                        Àngela Fàbregues                          Rosa Simon
Josep Vico                                            Josep Lluís Sanz                            Ricard Carcelen
Montserrat Ferré                                   Marta Salvador                              Núria Roma
Àngela Vico                                          Jordi Gimenez                               Josep Mª Domenech
                                                              Guillem Gimenez                          Job Roig
                                                         Isabel Blasco

ESPÈCIES DETECTADES A LA 1ª MARATÓ
      
Gallinula chloropus Polla d´aigua  Luscinia megarhynchos Rossinyol 
Falco peregrinus Falcó pelegrí   Turdus merula Merla
Alectoris rufa Perdiu roja   Cettia cetti Rossinyol bord
Phasianus colchicus Faisà   Sylvia melanocephala Tallarol capnegre
Columba livia Colom    Sylvia atricapilla Tallarol de casquet
Columba palumbus Tudó    Philloscopus collybita Mosquiter comú
Streptopelia decaocto Tórtora turca  Aegythalos caudatus Mallerenga cuallarga
Myopsitta monachus Cotorreta grisa  Parus cristatus Mallerenga emplomallada
Cuculus canorus Cucut    Parus ater Mallerenga petita
Otus scops Xot     Parus caeruleus Mallerenga blava
Athene noctua Mussol comú   Parus major Mallerenga carbonera
Strix Aluco Gamarús    Certhia brachydactyla Raspinell comú
Apus apus Falciot negre    Oriolus oriolus Oriol
Upupa epops Puput    Garrulus glandarius Gaig
Jynx torquilla Colltort    Pica pica Garsa
Picus viridis Picot verd    Corvus corax Corb
Ptyonoprogne rupestris  Roquerol  Sturnus vulgaris Estornell vulgar
Hirundo rustica  Oreneta vulgar   Passer domesticus Pardal comú
Delichon urbica Oreneta cuablanca  Passer montanus Pardal xarrec
Motacilla cinerea Cuereta torrentera  Serinus serinus Gafarró
Motacilla alba Cuereta blanca   Carduelis chloris Verdum
Troglodytes troglodytes  Cargolet  Carduelis carduelis Cadernera
Erhitacus rubecula Pitroig        Emberiza cirlus Gratapalles