Preparant la visita al Discóbol al MARQ.

La Belleza del Cuerpo. Huellas Griegas en la Contestania from MARQ. Arqueológico de Alicante on Vimeo.

 

Me complau especialment retomar temes antics - antics?, de fa un parell d'anys -. I dedicar-los un temps una atenció. En aquest cas tenir l’ocasió d'or de contemplar en directe una escultura que vaig estudiar, - i somniar -, al 2005. .Al primer curs que vaig fer sobre Història de l'art a València : el Discòbol de Miró. Ací està el que vaig escriure aleshores sobre l'autor i la seua escultura.

Recorde la corpulenta humanitat del professor David Villaplana, - sempre puntual a la cita -, i els seus encertats i necessàriament breus comentaris. Me va posar com a tema d’investigació l’amant d’Adriano. El nom del qual se me fa difícil recordar. Me va costar trobar referències. Recorde que no me donava pistes. Volia que m’ho currara. Ja està clar s’hi tracta d’Antinoo. El resultat, - pobre-, d’aquest treball està a http://es.oocities.com/artclassic2005/treball/index.htm.

Me crida l'atenció que suposávem en marbre l'escultura original. A hores d'ara s'hi considera que va ser en bronze.

Els apunts sobre la asignatura Història de lArt Clàssic les tenim a http://es.oocities.com/artclassic2005/apunts/index.htm (1).

Nota de http://www.artehistoria.jcyl.es/historia/obras/7936.htm :

"La transición del estilo severo a la época clásica plena o madura está representada por Mirón, gran escultor y broncista de extraordinario prestigio. Su empeño en reproducir la realidad y por la preocupación por la simetría serán sus principales características como se observa en su célebre Discóbolo, una de las obras más famosas de la escultura griega.

Como tantas veces se ha señalado, representa el Discóbolo un avance originalísimo y decisivo en el estudio del movimiento violento, de la tensión muscular consiguiente y de la integración de la figura en el espacio.

Todos estos logros quedan sometidos al principio rector de la plástica clásica: la frontalidad del punto de vista principal. El modelado es típico del estilo severo. "

 

 

Discóbol de Copenhague (Jardins del Botànic)

 

 

Còpia Lancelotti. Actualmente se encuentra en el Museo Nazionale Romano de Roma.

 

 

Nota de :

"Mirón representa el cuerpo en el momento de su máxima tensión; ese esfuerzo no se refleja sin embargo en el rostro, que muestra solo una tenue concentración. La torsión del cuerpo, es vigorosa, pero al mismo tiempo armoniosa y delicada. Todo el cuerpo está echado hacia delante, para producir con el balanceo posterior el impulso necesario para poder lanzar el disco.

Como casi todas las esculturas griegas, actualmente no subsiste el ejemplar original, seguramente realizado en bronce, y la obra se conoce por múltiples copias en mármol talladas en época romana. De entre estas copias que han sobrevivido una de las más famosas es la primera en ser descubierta en la época moderna, en la Villa Palombara propiedad de la familia Massimo, en 1781. Esta copia es conocida como Lancelotti. Actualmente se encuentra en el Museo Nazionale Romano de Roma.

Otra copia notable fue descubierta en 1790, y procede de la Villa Adriana de Tívoli. Esta escultura es propiedad del Museo británico desde 1805, en donde se encuentra a la vista del público. Hasta octubre de 2009 estará expuesto como préstamo en el Museo Arqueológico de Alicante MARQ."

 

Notes

(1) 2.- Primer periode clàssic/clàssic sever (480-450aC, 1ª meitat del s.V)

2.2. Esculptura.

característiques:

Proporció: Policlet va ser el teòric de la proporció amb els escrits que va fer sobre els canons. Text que es coneix per altres textos que l'esmenten.

Escultura equilibrada en l'expresió. No és una expressió com la del Arcaic, pero tampoc massa expresiva. Fidies es qui ho representa millor.

Té dinamisme. Moviment (com per exemple el Discóvol de Miró)

Flexibilitat als membres de l'anatomia. Alternança de músculs tensos amb d'altres relaxats.

Eviten la simetria, a diferencia de l'Arcaic.

Transparència als vestits de dones, els homes segueixen nus.

El material segueix sent el marbre o el bronze.

Naturalisme, intent d'escultures naturals

Els Guerres de Riace

Trobades al 1972 al mar davant de Riace a Calabria. Són de tamany natural. Es creu que el vaixell que les transportava es va enfonsar i es creu que anava a la Magna Grècia. Estan al museu del Regio de Calabria. Es desconeix l'autor, pero per les seves caracteristiques era un escultor de l'escola de Praxiteles. També podria ser el seu autor Pitagoras de Regio. Estil Grec Clàssic (àtic sever). A la 1a meitat del s.V a.C. Representen dos homes amb barba, nus, el pes recau sobre la cama dreta. Té el braç esqeurra doblegat por ejemplo aguantar una llança, un escut, una espasa,..L'escultor domina a la perfecció la representació de l'anatomia humana. Naturalisme en el trenat dels cabells (cap y barba). Expressió del rostre ferotge, tenen la boca una mica oberta i deixa veure les dents que estàven fetes de plata i els llavis de coure. Els ulls son d'ivori amb la pupila i l'iris de pasta de vidre. Representen uns homes madurs vigorosos. Tenen la musculatura molt perfecta. Té dinamisme. No te cap eix de simetria estricte com en l'Arcaic. No se sap quins guerrers son, podrien representar uns herois( Aiax) que sempre combatien junts.

Discóbol

Obra de Miró. Treballava normalment amb bronze, capta molt bé el moviment. Feta a mitjans del s.V a.C. No es conserva l'original, que devia ser de marbre. Té una compisició curvilinia amb un contrapes. La expressió del rostre no és l'adecuada per a l'esforç que fa l'atleta. El naturalisme anatòmic de Miró te una musculatura plana. La Part dreta és corba i la esquerra forma un angle recte.

Diadúmenos

Del 44 a.C. S'està lligant una cinta al cap. Està inclinat. El rostre té una expressió relaxada. És una obra de Policlet, qui introduí el canon, un sistema de proporció que deia que el cos era set vegades el cap, per exemple. La bellesa era a partir de càlculs matematics.

varietat temàtica.

tractament naturalista dels temes.

gran col·lecció d'estàtues a la "Liptoteca de Berlín".

"Superb naturalism (counterbalance of hips and shoulders) with transcendent idealism of athleticism and youth; occasionally they are equally charged, but clothed, depictions of women (Birth of Aphrodite)."

http://gate.cia.edu/cbergengren/arthistory/greece/

Study Questions:

How does the Apollo of the pediment sculptures of the Temple of Zeus at Olympia convey Apollonian ideals? What is his gesture, and what does it mean in the context of the events pictured (ie, the other sculptures in the pediment)?

--------------------------------------------------------------------------------

Discuss the development of female sculpture in Greek art, including an Archaic kore, Birth of Aphrodite, the Parthenon pediment "Three Goddesses", and Praxiteles' Aphrodite of Knidos.

--------------------------------------------------------------------------------

Discuss the development of the nude male in Greek art, including an archaic kouros, Kritios Boy, Zeus at Olympia, Doryphoros, Praxiteles' Hermes, and the Sleeping Satyr.

--------------------------------------------------------------------------------

What does Dionysis represent? How does his worship relate to early Greek Architecture? How was architecture transformed, subsequently?

--------------------------------------------------------------------------------

How do the types of Greek temples relate to each other? In what way are the rules of classical architecture a system? What was the result of this for future generations? "

 

1