La desertificació: entre la ciència i la política

 

La desertificació és un concepte comú clarament relacionat en el nostre imaginari col·lectiu a un desert africà. Aquest ha estat un cas exitós d'una incorrecta estratègia de comunicació que va transformar la paraula desertificació en una mediàtica però distorsionada paraula clau, usada per obtenir l'atenció mundial al problema, però que divulga una imatge allunyada del nostre paisatge mediterrani futur.
Actualment la convenció internacional firmada per més d'un centenar de països, ha creat una estructura per a l'acció política, mentre la comunitat científica encara està lluny d'entendre com la desertificació evolucionarà en el futur, i els països es van comprometent a formular accions i polítiques a fí de mitigar els processos de degradació del sòl i els efectes de la sequera.
La Convenció de les Nacions Unides aprovada en el 1994 a París defineix el terme «desertificació» com un procés de degradació de la terra que afecta a les zones àrides, semiàrides i seques subhumides, i que és el resultat de les variacions climàtiques i de les activitats humanes. En aquesta definició no va estar especificada la relació entre les variacions climàtiques i les activitats humanes, ja que aquesta interacció és objecte d'una altre convenció de les Nacions Unides.
Ara bé, aquesta relació existeix i ha estat en part clarificadora des de la perspectiva del fenomen del gasos de l'efecte hivernacle, però encara està lluny d'una comprensió profunda i d'un anàlisis de les seves conseqüències a llarg termini. Els vincles existents entre el comportament humà, el canvi climàtic, la deforestació, la pèrdua de la biodiversitat i la desertificació, que nosaltres podríem identificar en rang i en ordre d'importància, és complex. El caràcter multifactorial dels focus que estan implicats en els processos de desertificació limiten la nostra habilitat per a predir la direcció d'aquest fenomen i la seva velocitat. Temps i espai juguen un rol important i no ens veiem en condicions per a crear un model comprensible de cara al futur. D'altra banda, la comunitat científica està d'acord que necessita avançar en dues direccions paral·leles. Una direcció simplement científica que apunta a millorar la comprensió del fenomen a nivell local i global, i els seus vincles per a construir escenaris més acurats pel futur; i una altre direcció basada en el «sentiment de no culpabilitat», que apunta a fomentar accions i polítiques a nivell local i regional a fi de mitigar i prevenir els processos de desertificació.
Les causes i els efectes del procés de degradació a nivell local i regional si que ja són enteses i analitzades. Per exemple, en el cas mediterrani.
La Regió Mediterrània és un complex mosaic de paisatges que han estat establerts i cultivats durant molt de temps. Caracteritzada per una alta densitat de població, una agricultura intensiva i una alta industrialització, aquestes tres realitats han fomentat una explotació no sostenible dels seus recursos. Els factors socioeconòmics han jugat un paper clau en la transformació del paisatge. L'abandonament de les terres marginals, la pràctica d'una agricultura intensiva en altres àrees, una sobreexplotació dels recursos hídrics i la pèrdua de sòl per les urbanitzacions, han estat alguns d'aquests factors. Totes aquestes conseqüències podrien haver estat readressades per polítiques i accions que s'haurien d'haver coordinat i implementat específicament en àrees sensibles al risc de la desertificació.
La comunitat científica ha pretès identificar les àrees sensibles establint uns indicadors comuns i una metodologia acceptada d'anàlisi per a verificar i arribar a aproximacions comunes. Per altra banda, grans esdeveniments han estat fent més intel·ligible la maquinària del canvi climàtic, intentant donar respostes als interrogants que s'amaguen en els canvis induïts a la superfície per activitats humanes (deforestació, pol·lució) i que afecten a l'atmosfera i creen una retroalimentació a la maquinària climàtica.

El què podem dir avui és que estem lluny de la resposta, i que si, els fenòmens observats com ara els llargs períodes de sequera, l'increment de la variabilitat de les precipitacions, i l'increment de la temperatura estan generats indirectament per les activitats humanes; podrien mostrar una inèrcia natural que ha de preocupar-nos pel nostre futur i portant-nos a millorar els nostres esforços per tal de minimitzar l'explotació dels recursos naturals.

Nicola Colonna

 

Tornar a la pàgina principal de CTMA