Olot

Gegant i Gegantessa

AIO. Col·lecció Pere Pagès. Estrena dels últims vestits dels gegants el setembre de 1.983. Autor: Pere Pagès. Any 1.983

(Fotos i text: extretes de http://gegants.olot.org amb el consentiment de Xarli. Gràcies!!!!)

 

El gegant:

Data d'estrena: Corpus de 1889

Autor: Miquel Blay

Música: Miquel Sisé

Lletra: popular

Alçada: 4,12 m

Pes: 77 kg

Quan balla?: per Corpus i per les Festes del Tura (setembre)

La notícia més antiga de la seva existència ens porta a l'any 1521. Sembla ser que només ballava en la festivitat de Corpus acompanyat de tamborí i flabiol, encara que les confraries olotines se'n servien en les seves pròpies festes i celebracions. L'any 1571 es fa un nou gegant que no seria modificat fins a principis del segle XIX quan se li construeix un altre cap que s'atribueix a l'escultor Ramon Amadeu, refugiat a Olot durant la Guerra del Francès. Segons la tradició s'hauria inspirat en un veí del barri de l'Apartament conegut per en Xamfaina. L'any 1888, el cap es va haver de retirar i se n'encarregà un de nou a l'escultor Miquel Blay, sota la direcció del seu mestre Berga i Boix. Aquell va prendre com a model un encarregat del taller de sants "L'Art Cristià". Aquest gegant va ser estrenat la diada de Corpus de 1889. Entre els molts premis i guardons concedits al Gegant cal destacar la Medalla d'Or i el Diploma d'Honor que va rebre en el Concurs de Gegants, Nans i Monstres Típics, que va tenir lloc a Barcelona, dins les Festes de la Mercé, l'any 1902. L 'any 1989 Olot va commemorar el centenari de l'actual Gegant amb una gran festa on van ser convidats nombrosos gegants de tot el Principat. Actualment el Gegant viu a I'Hospici juntament amb la seva companya la Gegantessa i el seu seguici, nans i cavallets, i solament surt a ballar per Corpus i per les Festes del Tura. Fins l'any 1980 era fet de guix i fusta i pesava 93 kg. Actualment, és de fibra de vidre i alumini, i pesa 77 kg. Té una alçada de 4,12 metres, cosa que ha provocat que, en les cercaviles, més d'una vegada quedés enganxat en algun fil elèctric.

 

La gegantessa:

Data d'estrena: Per Corpus de l'any 1.609

Autor: Ramon Amadeu

Alçada: 3,93 m

Pes: 67 kg

Música: Miquel Sisé

Lletra: popular

Quan balla?: per Corpus i per les Festes del Tura (setembre)

 

Els Olotins van haver d'esperar 88 anys a tenir la parelleta. Sabem poques coses de la nostra Geganta. Sembla ser que la primera aparició com a nova companya del Gegant fou la diada de Corpus de 1609. Els cònsols de la vila, representants municipals de l'època, van pagar vint liiures per a la seva construcció. Aquesta gegantessa no va ser modificada fins al 1753 quan se li va fer un cap nou. Tretze anys més tard, l'any 1769, tant ella com el gegant es muden amb un vestit fet d'indianes, les teles de cotó i estampades d'una sola cara, que donaven fama a la indústria olotina del moment.

No va ser fins l'any 1889 que aparegué la gegantessa tal i com la coneixem ara. Celestí Devesa va ser I'encarregat de fer el nou cap, que substituïa el modelat per Ramon Amadeu a inicis del mateix segle. Aquesta fou presentada a la vila juntament amb el nou gegant la diada de Corpus del mateix any. En un principi la mestressa portava una mantellina al cap i un ventall de plomes a la mà, elements típics de l'época. Va ser, tot just l'any 1915 que tot i seguint un projecte de l'artista Iu Pasqual, se li va reformar el pentinat, van suprimir-li la mantellina i li van canviar el ventall per l'actual ram de flors. L'any 1980 la gegantessa a mans dels operaris de l'Art Cristià va aprimar-se 18 kg. de cop i passà a pesar 67 kg. L'alçada, però, no va variar i continua medint 3,93 m. Pel que fa al vestit, el que porta ara, va ser confeccionat l'any 1983 per la sastreria teatral Llorens de Barcelona.

Tots aquells que la volgueu veure ballar haureu de venir fins Olot ja que així es va aprovar a l'Ajuntament. Tot seguit us afegim l'acord de la Comissió de govern de l'11 de maig de 1995.