LES MENSTRUACIONS

La menstruació és el indicador de que el teu úter se ha posat en funcionament i està preparat per tenir fills. Aquesta funció es cíclica: cada mes necessita uns dies per madurar, desprès esta llest per l’embaràs durant un temps i al final descansa uns dies, moment en el que per el coixí que havia preparat per l’òvul es perd. Aquest coixí de teixit cel·lular i sang surt per la vagina i és el que es coneix per la menstruació (o la regla).

Les menstruacions apareixen entre els 10 i 14 anys, en algunes noies abans i en altres desprès. Els primers anys son molt irregulars: poden faltar alguns mesos, o ser mes abundants.

Algunes noies tenen molèsties abans de la menstruació: canvis d´humor, molta son, tristor, ganes de plorar sense saber per quin motiu,dolor als pits, mal de cap...D’altres tenen dolors al ventre durant el primer dia de la menstruació. Totes aquestes coses son normals i son degudes a les oscil·lacions hormonals, no ens hem d´avergonyir o sentir culpables de sentir aquestes coses.El primer pas per sentir-se millor és acceptar això i buscar ajuda.

Coses que es duien de les menstruacions i que no son certes

- Sempre fa molèsties: no és veritat. Hem de veure la menstruació com una part de la nostra naturalesa de dones, acceptar-la i aprofitar aquest temps per cuidar-nos més i relaxar-nos

- No et pots banyar ni dutxar: ens hem de dutxar cada dia. Fins i tot durant la menstruació encara és més important la higiene. A vegades durant els dies de la menstruació no és suficient amb una dutxa diària per sentir-te neta, si tens possibilitat pots rentar-te amb aigua en els canvis de compresa o tampons

- No pots tocar flors, vi, maionesa...: no és veritat

- No et pots quedar embarassada durant la menstruació: això no és cert!. Sempre s’ha de fer servir un bon mètode anticonceptiu (t’aconsellem els condons)

- No et pots quedar embarassada determinats dies del cicle: no es veritat!. Sempre s’ha de fer servir un bon mètode anticonceptiu (t’aconsellem els condons)

Coses que podem fer per viure millor les nostres menstruacions

- Aceptar-les com el que son: una part de la nostra existència com dones. Al cap i a la fi moltes dones tenen il·lusió per tenir fills. I tenir les menstruacions es una manifestació més de la capacitat de la dona per tenir-los

- Descansar, relaxar-se, no forçar-se. Aprofitar aquest temps per la cura del nostre cos i del nostre esperit

- Si tenim molèsties, no acceptar-les com "una maledicció de les dones": podem prendre calmants o demanar ajuda (parents, amigues, metges...). No hi ha cap obligació de "sofrir en silenci": a vegades poder compartir amb un professional o amb altres amigues les teves vivències ja serveix per alleugerir-les. Cada persona es diferent i te la seva vivència personal: hem de respectar aquestes emocions.

Tampons, compreses, les dues coses...Què és el millor?

Cada dona ha de decidir el que més l’interessi. Segons l’activitat poden ser més convenients els tampons (anar a banyar-se...). Es cuestiò de provar i decidir per tu mateixa. Cada una té el seu sistema, com pots deduir de la gran oferta de possibilitats que hi han a les tendes. Es poden utilitzar tampons sense alterar el himen.

Quan he de cercar ajuda?

- Si tens moltes molèsties que no milloren amb calmants o tens molèsties importants desprès del primer dia de la regla

- Si tens molt sagnat i ets sents afeblida

*Si tens qualsevol dubte pots dirigir-te a la consulta jove del teu institut o de la Fundació Sant Hospital de la Seu d’Urgell tel 973 350050, e-mail: joveseu@yahoo.com.

VOLVER AL MENU PRINCIPAL