VIATGE A GRÈCIA



El filòsof Alfons Martí Bauçà (Mallorca, 1968) s’ha llançat a escriure sobre els seus viatges. L’any passat amb Una aventura americana feia un retrat, tot desfent prejudicis, dels Estats Units. Enguany amb Una aventura grega ens descobreix Grècia.


Imagineu que la vostra llibreria té una secció fixa dedicada a la literatura de viatges. És en aquest lloc on trobareu l’últim llibre d’Alfons Martí Bauçà. No és el producte d’un malalt de ruïnes i museus. És el relat d’un viatger que observa l’entorn, conversa amb les persones i fa una aproximació conscient a una cultura clàssica grega que ja fa molt de temps que es va esvair.

Per a escriure un bon llibre de viatges cal ser un viatger, no un turista, i tenir la capacitat de saber mirar, saber escoltar i saber comprendre. Com diu Josep Roca, "els autors anglesos, en sentit ampli, han sabut combinar molt bé aquest costum pel viatge heroic i solitari, la curiositat geogràfica, el bagatge científic i cultural necessari per a enfrontar-se al món, amb un domini del reportatge com a gènere, acompanyat de la gran tradició literària dels grans novel·listes del segle XIX. A més, la sàvia combinació entre el sentit de l’humor, capacitat crítica i ironia, els ha sabut despullar de temptacions etnocentristes alhora que situar-se en el punt de vista adequat per a convertir un relat de viatge en una gran obra de literatura". Si fem cas d’aquesta reflexió, Una aventura grega és un llibre de viatges com cal.

Hom pot començar a llegir Una aventura grega amb la intenció de trobar, de la mà d’un viatger il·lustrat, una font de coneixement i de formació intel·lectual per unes terres considerades bressol de la cultura occidental. El lector comprovarà des de les primeres pàgines que allò que té davant seu és la crònica de la Grècia real i contemporània ja que el filòsof i escriptor mallorquí no cau en l’encegament, d’alguns autors, que fa que tot allò que no siga clàssic li produïsca fàstic. Aquesta aventura grega és, per tant, un viatge interior i exterior que ens mostra una Grècia gens estereotipada o idealitzada.

Del mateix autor cal destacar l’assaig En tierra de fariseos, una crítica mirada del folklore polític català i la ja esmentada Una aventura americana.

Cal advertir als responsables de l’editorial que en la 1a edició encara hi ha errades que són producte d’una deficient revisió tipogràfica. Aquestes deficiències, la majoria lletres transposades, sorprenen el lector i desmereixen la qualitat –fora de dubte- del text original.

Josep Manuel Martínez Polo