Harry Potter i l'encís per la lectura



Harry Potter i l'encís per la lectura
Article publicat en El Temps
Núm. 966

Lluny de ser una moda efímera, el regnat de J.K. Rowling i el seu personatge estrella, Harry Potter, es perpetua. Un fenomen social nascut de la literatura, traslladat al cinema i expandit gràcies al marxandatge fins l'últim racó. Aquest xiquet, amb la seua màgia, fa que l'èxit no s'ature.

“Ja fa uns anys que el Marc va deixar d’enlluernar-se amb els llibres il·lustrats amb cocodrils vermells, conills blaus i girafes verdes. Els seus pares, tampoc no recorden quan va ser l’última vegada que van explicar-li, a la vora del llit, el conte de la Ventafocs o el de la Blancaneus i els set nans. El Marc té onze anys i, potser per això, no ha escoltat mai parlar d’en Guillem Brown ni de les aventures dels cinc. Al col·legi, a l’hora del pati, juga al futbol i a la Playstation i riu quan recorda amb els companys el capítol d’en Shin Chan. Per Carnestoltes es va disfressar d’en Harry Potter. És un personatge que li agrada molt. Ha llegit els quatre llibres que hi ha publicats i està impacient per llegir els altres tres que falten i que encara no estan publicats. Afortunadament, pensa, el pare li ha promès que aquest Nadal aniran al cinema a veure Harry Potter i la cambra secreta.”

Aquest és tan sols un exemple triat a l’atzar entre milers d’infants, joves i adults de tot el món que deixen un moment de banda els videojocs i la televisió per la lectura de les aventures d’un jove desvalgut que tot d’una descobreix que té els poders màgics que tots voldriem tenir.

El boom Potter
Amb els llibres de Harry Potter, el professorat i els pares tenen la sensació que poden aplicar els postulats d’en Daniel Pennac (Com una novel·la) i crear lectors que devoren llibres de més de 300 pàgines. L’últim llibre publicat, Harry Potter i el calze de foc, en té quasi 700. Que un xiquet llija un llibre de 700 pàgines trenca tots els esquemes.
I és que l’escriptora escocesa J. K. Rowling ha trobat una fórmula que combina màgia, fantasia i una visió molt moderna de la societat, tot combinant una bona intriga, bèsties fantàstiques i un ambient juvenil molt franc i obert.. Amb tot, la manera en què l’escriptora ha atrapat els lectors és un fenomen insòlit en la història de la literatura infantil. Hi ha de tot, però és simptomàtic que hi haja molts lectors que no volen llegir altra cosa que les aventures d’en Harry. D’altres, però, continuen amb Tolkien en un salt una mica arriscat, potser coincidint amb l’estrena cinematogràfica paral·lela.

Amb tot, l’univers màgic de Harry Potter és un digne hereu de la literatura fantàstica anglesa, sobretot de Tolkien, Carroll i Dahl. I és ja un clàssic. Bona prova d’això són els llibres que estudien l’obra de J. K. Rowling. Un dels més venuts és l’estudi de Daniel Colbert Els mons màgics de Harry Potter que desvetlla les històries que hi ha al darrere de les aventures i personatges d’aquesta sèrie. També aprofita el boom El diccionari del mag, escrit per Allan Zola Kronzek i Elizabeth Kronzek (pare i filla) que ens expliquen d’on provenen els elements que l’escriptora escocesa ha articulat al voltant del seu famós personatge.

Heroi postmodern
El que és ben cert és que Harry Potter és ara el referent heroic d’una nova generació. Una generació que ha retrobat el gust per la lectura amb un heroi comparable a l’Ulisses d’Homer o el Sherlock Holmes de Conan Doyle. Una generació, això sí, marcada pel marxandatge i la televisió.

L’opinió d’un expert
Andreu Sotorra, escriptor, periodista i crític de literatura infantil i juvenil, preguntat sobre les claus d’aquest fulminant èxit, opina que “els llibres de Harry Potter, avui, ja no són llibres sinó un producte que es ven per altres hams. Un joc anunciat per televisió, material escolar, gorres i motxilles i, a més, els llibres. I, sobretot, cinema. Cinema llarg, ple d'efectes i d'un món impossible, màgic. Per tant, cinema insuportable per a la majoria dels pares que hi acompanyen els petits. Harry Potter és un toc "chic" de la infància d'aquest principi de segle. O bé estic amb Harry Potter, i me'l sé de cap a peus, o no existisc.”

Altres llibres, continua Sotorra, “que tenen els mateixos ingredients que el Potter no han tingut el mateix èxit perquè no han tingut l'oportunitat d'entrar en un embolcall de promoció com el de Harry Potter. I això és aplicable tant a autors catalans com a autors d'una altra galàxia. És evident que els milers de lectors o espectadors de Harry Potter no es dediquen a la crítica de cinema ni a la de literatura i per tant no tenen necessitat de criteris "acadèmics" ni literaris ni cinematogràfics. En aquest sentit, ens acostem al consum cultural que té com a model el consum de la televisió. Qui mana és el comandament. I el comandament no té criteri. Es mou per impulsos.”

Harry Potter i la literatura infantil i juvenil en català
Per a Andreu Sotorra, “encara no es nota l'efecte Harry Potter en els autors. És evident que els autors actuals han deixat de banda fa temps el gènere fantàstic, com a recurs literari, potser perquè no trobaven sortida editorial. Domina molt, però, la temàtica realista, des dels llibres per als primers lectors fins als d'adolescents. I es tendeix a la còpia de la còpia de la fotocòpia. S'ha tocat sostre i se n'ha ressentit tant l'originalitat com l'estil i la llengua. En general, s'escull un llibre, a l'hora d'editar, més per l'anècdota que explica que no per la seva qualitat literària (trama, llengua, estil, tradició o trencament). Això també passa en la literatura per a tots els públics, però en el cas dels llibres per a joves estem jugant amb lectors en formació i és més temerari continuar així, si volem que la literatura i el llibre es valoren pel que poden oferir de diferent en relació a altres suports expressius més mediàtics. La literatura catalana ha de captivar lectors per ella mateixa i no per imitacions d'èxits de fora. Harry Potter es llegeix prou en català, segons dades dels editors, i és un cicle novel.lístic traduït de l'anglès del qual no havíem de prescindir. Bingo per a l'editor, doncs.”

Josep Manuel Martínez Polo
martinez.polo@ua.es

Josep Manuel Martínez Polo
martinez.polo@ua.es