GEOGRAFIA INICI


 

 

   Geografía física

   Timor Leste, es un estat localitzat a la part oriental de l´il.la de Timor i inclou l´enclavament d´Oecusse a la part occidental i altres il.les més petites com Atauro. Les estribacions més altes son el Ramelau (2.920m)i Aitana. La capital es Dili.  Es una nació situada a la Insulindia davant del mar del seu nom i de les costes australianes. Te uns 18.874 Km2 (es un poc més petit que el País Valencià) i una població aproximada de 800.000 habitants.

   Aspectes culturals

   N´hi ha uns dotze grups ètnics amb nou grups lingüístics de la família austronèsia pero la llengua més estesa i que actua com a "franca" es el tetum. Com a consequència de la invasió molta gent parla el bahasa o indonesi, única llengua permesa en el temps de la dominació. Una minoria i la gent provinent de l´exili parla el portugués i aquest pais es observador en la comunitat de països lusofons.

  A la educació les institucions son molt bàsiques pero ja hi ha llibres per a poder estudiar en tetum, que van anar editant les escoles catòliques. A Dili existeix una universitat, creada per els indonesis,  que tindrà un important paper per formar els quadres en els diversos ambits de la administració.

  En la sanitat destacar que a Timor es endèmica la malaria i la tuberculosi i amb les diarrees son les principals afeccions. Hi ha la necessitat de crear un cos médic  suficient a mig termini (es preveu que queden sols 20 metges timorencs desprès de la independència pero el 80% de les enfermeres son del pais) sense descuidar les millores de les condicions de sanejament,  alimentació i higiene. Segons el metge timorenc Sergio Lobo:" la major part de les malalties a Timor Est no necessita cures mèdiques. Les enfermeres i funcionaris locals entrenats poden tractar moltes d´aquestes enfermetats amb base als recursos que existeixen".

En el aspecte religiós hi ha una majoria catòlica, (recordar que el seu cap,el Bisbe Belo, va rebre el Premi Nobel de la Pau en 1996) amb moltes comunitats religioses, algunes de origen valencià (Oriola, Baix Segura);en els temps portuguesos la educació no primaria es reduïa a un seminari menor. També existeix una minoria protestant líderada fins fa poc per Arlindo Marçal, ara segon vicepresident del parlament timorenc i una altra musulmana, amb representants com el cap de govern Mari Alkatiri

  Geografía econòmica

    La economia principal de Timor abans de la invasió era la agricultura de autoconsum i sols la producció de un café de qualitat permetia altres ingresos. Sols una minoria eren pescadors. El comerç era en mans dels xinesos. El petroli era explotat de forma rudimentària pero en aquests moments ja hi ha acords amb Austràlia per explotar el existent al mar de Timor. Ara es viuen temps de recuperació despres de la destrucció deixada pels indonesis.