TIMOR HAMUTUK INICI


 

     Qui sou?

      La Asociación de Amigos de Timor - Timor Hamutuk es una ONG valenciana que, des de la primavera de 1997, de una forma més organitzada, i abans, de manera molt més puntual, vol donar a conèixer i treballar per la problemàtica i situació de Timor Leste al món de parla catalana i castellana. Ara composen la junta directiva: President: Jose Antonio Rocamora.  Vicepresident: Josep Lacomba.  Secretari: Pascual Serrano.  Tresorer: Rafael Campos.  Autor d´esta web: Jaume Espinosa.

      Com ho feu?

      Aquesta tasca de sensibilització de la gent cap a aquesta problemàtica ha sigut portada endavant principalment amb la realització de conferències per part dels líders de la resistència timorenca a la ocupació indonesia, entre les quals podem destacar la del Premi Nobel de la Pau de 1996 Jose Ramos-Horta al CEU San Pablo de la ciutat d´Elx (Baix Vinalopó) o les de Carlos Borromeo per ciutats d´Alacant i Murcia.

     Altres recursos han sigut les xarrades de membres de Timor Hamutuk (Junts amb Timor) a diversos llocs de la península ibérica com  Elx, Barcelona, Pais Basc, Lleó, Madrid, Porto etc. ; la realització de taules informatives, articles i rodes de premsa a diversos mitjans de comunicació nacionals i internacionals i la denúncia amb manifestacions davant la ambaixada indonesia de les violacions als drets humans que les forces d´aquest pais desenvolupaven sobre el poble timorenc.

    Tambe en la promoció de declaracions de ajuntaments i de les Corts Valencianes (1997 i 1998) en les que es denunciava la situació d´opressió dels pobles timorencs i indonesi.

     Feu altres activitats?

     Entre els nostres objectius també esta el recolzament i ajuda material a timorencs residents a la Península Ibérica i  fer de mitjancers per poder enviar ajuda  a aquesta nova nació com l´enviament de llibres per a biblioteques o la realització de projectes de cooperació al desenvolupament en colaboració amb ONGs locals de Timor Leste.

     Entre d´altres activitats realitzades podem destacar la preparació dels observadors enviats des d´ Espanya al referèndum per la independència realitzat a Timor en 1999 per mitjà de un curs realitzat a Aldaïa (Horta de Valencia), cas de Felipe Briones membre fundador de la Plataforma de Juristes per Timor Est (IPJET), i la traducció des del àngles al castellà de informació referida al conflicte per a la ONG australiana ETISC (East Timor International Support Center).

     Agraïments

    Aprofitem per donar les gràcies a totes aquelles persones que sense pertànyer al grup han facilitat aquesta tasca amb les seues colaboracions com Miquel Angel, Pere, Marcel, Raul, Francisco Sanchez, Clara i tants altres sense els quals tota esta feina seria molt més feixuga i sense oblidar un agraïment amb saudade a Luzia de Almeida que va morir abans de poder veure un Timor lliure i independent.