La Gallina Pelada Sin título

Cim de la Gallina Pelada (2317m)

Sortida que ofereix unes excel·lents vistes de tot el que es el prepirineu; Rasos de Peguera, Port del Compte, Pedraforca, Serra del Cadí, es una ascensió fàcil i ràpida al punt culminant de la serra d’Ensija, per la seva boscosa vessant nord. Camí que passa per diverses fonts d’aigua permanent. Els principals atractius d’aquesta ascensió són la descoberta dels enormes rasos herbats que s’estenen per les parts altes del massís.

ACCES: agafem la C16 de Manresa – Berga – Túnel del Cadí, un quilòmetre avanç d’arribar a Guardiola de Berga passem un túnel i tot seguit hi ha l’encreuament de la B-400 direcció Massís del Pedraforca. Seguim la B-400 una vegada passat Saldes trobarem el coll de la Trapa, passem el coll i tot seguit trenquem a l’esquerra direcció Vallcebre, seguim la pista asfaltada (avanç pista sense asfaltar) passem pel pla de Palomera i uns 300m després, just en un revolt a la esquerra hi ha el començament de la ascensió per la font Freda, al costat de la carretera trobarem petites zones per aparcar el cotxe.

Després d’aparcar el cotxe trobem l’indicador de la Font Freda i unes escales que ens porten a una zona preparada per fer pic-nic on hi ha la font, allà mateix veurem els indicadors per pujar al refugi d’Ensija .

DESNIVELL: 650m

El principi del recorregut es bastant pronunciat i amb pedra desfermada, remuntem per la vora dreta del barranc de la font d’Ensija, passem quasi a tocar la font de l’Orri que raja amagada sota un roc. Cap als 1860m, el corriol abandona la rasa i s’enfila a buscar un contrafort (Planella Petita) pel llom del qual continua guanyant altitud. En arribar a un replà herbat (Planella Gran) el camí desapareix momentàniament, cal seguir prat amunt, les fites i els rastres de corriol reapareixen aviat. El panorama cap al nord és magnífic. El corriol voreja una elevació de la carena i arriba a una coma desolada, tot seguit. Al davant s’estén la gran depressió del clot d’ensija. Tot seguit descobrim el refugi d’Ensija.

El refugi d’Ensija (2060m) a la vessant nord de la Gallina Pelada, compta amb 32 places guardades d’abril a octubre, o 6 places lliures sense guardar. Servei de menjars i begudes, calefacció, aigua, dutxes, llum, cuina, servei de guia. Propietat de la F.E.E.C.

La font d’Ensija, abundosa i ben arranjada, és al darrera del refugi. El camí, de nou fressat, passa per sobre del refugi i de la font i flanqueja amunt, cap a ponent, el vessant de la muntanya. S’assoleix un coll molt marcat al peu de la Gallina Pelada, a la carena culminant. Només resta enfilar el dret rampant, que condueix directe al cim.

TOTES LES FOTOS

Pag.1
Pag.2
Pag.3
Pag.4

Pagina principal els xiruques