Etiler İlköğretim Okulu'nun yapımına 1936 yılında başlanmış, 1938 yılında eğitim - öğretime açılmıştır.

Kasabanın merkezinde olan okul özel idareye ait 3419 metrekarelik tapunun 540 metrekaresini işgal etmektedir. 6 dershane, 1 öğretmen odası, 1 müdür odası olup, tek katlı taştan bir binadır.Yörenin tek okulu olarak 1968 yılına kadar hizmet vermiştir.

Devletin her kademesinde olan bir çok kişi yetiştirmiştir. Bu yıla kadar adı Kemerhisar İlkokulu olarak adlandırılmıştır. Bundan sonra adı çeşitli uygarlıklara beşiklik etmesinden dolayı Etiler İlkokulu olarak değişmiştir.

Etiler İlköğretim Okulu son yıllarda bakımsız kalmıştır. Okul hala kullanılmakta olduğundan onarıma gereksinim duyulmuştur. 1996 yılında onarım isteği Sayın Valimiz Adil YAZAR tarafından kabul görmüş ve Valimiz onarımla bizzat ilgilenmiştir. Yapının tarihi bir özelliği olduğundan onarım, yapının tarihi özelliğini gösterecek şekilde düşünülmüştür.

Bu onarımda çatı aktarılmış, tahta kaplama yapılmıştır. İç ve dış sıva tamamen sökülmüş, taban döşemeleri çıkartılarak karo döşenmiş, kapı ve pencereler değiştirilmiş, tavanları ve saçakları yağlı boya ile boyanmıştır.

Bu tamirat sonucunda okul yeni bir hüviyet kazanmıştır. Okul Cumhıriyet tarihinin ilk yapılan okullarından biri olduğu için değerli bir yapıdır

OKULUN TARİHÇESİ

MİMARİ ÖZELLİKLERİ

Yapı tek katlı bir bina olup döneminin özelliklerini göstermektedir. 6 derslikli yapının, girişi beşik kemerli olup, girişim tam üsründe daire formunda, ortasından beton bir bölmeye bölünmüş aydınlık penceresi bulunmaktadır. Bu pencerenin üzerinde siyah şerit şeklinde düz bir şerit vardır. Bu TC formındaki şekil Türkiye Cumhuriyeti'nin özelliğini yansıtmaktadır. Yine kemerde basamaklı ahşap geçişler kullanılmıştır.

Yapının temelindeki kesme taş örgüsünün arasındaki harç daha sonrasındaki tamir sırasında, beton harca dönüştürülmüştür. Yapının duvar kenarları yine kesme taşla zigzag şeklinde tezyin edilerek değişik bir form verilmeye çalışılmıştır. Kesme taşlar sonraki tamirle boyanmış, dah sonra da özelliğini kaybettiği düşüncesiyle boyana yerler traşlanmıştır. Kapı girişlerinin üstü önceden ahşap olup daha sonra değiştirilerek kontraplakla kapatılmıştır.

Pencere üstlerinde yine ahşap malzeme kullanılmış, üzerleri sonradan boyanmıştır. Çatı önceden tahta kirişlerden oluşurken daha sonra değiştirilerek yenilenmştir.

Yapıda ki bütün kapılar ahşap olup, üzerinde hiç bir yıpranma görülmemektedir. Bütün bu özelliklerden de anlaşılacağı gibi yapı, Cumhuriyet döneminin yapılarındandır. Yapı gösterdiği mimari özelliği ile korunması gereken bir yapı özelliğini göstermektedir.

 

 

ANASAYFA