Home 

Artiklar

Tal i kammaren, Europaparlamentet

24 oktober 2000 

En europeisk författning 
  

Fru talman,  
Den intresserade medborgaren som vill veta hur EU styrs kastar sig knappast med entusiasm över Amsterdamfördraget som sänglektyr. Och skulle hon till äventyrs göra det är det inte säkert att hon blir klokare. Inte ens den mycket engagerade Europakännaren tar sig med lätthet genom de fördrag som reglerar en hel del av våra gemensamma förehavanden i Europa 

Fördragen är svårtillgängliga, stundtals motsägelsefulla, svårlästa och föga inspirerande. Vackra europeiska värderingar blandas med tekniska protokoll i en salig röra. Så kan vi inte ha det. 

Om vi vill öka kunskapen och engagemanget i det europeiska projektet är det ett minimikrav att det skall vara enkelt att ta reda på hur unionen styrs och varför. Så är idag inte fallet, något som lyfts fram i herr Duhamels utmärkta betänkande.  

Efter Nicemötet, som vi alla hoppas blir framgångsrikt, är det viktigt att ta nästa steg i arbetet mot en mer demokratisk union. Då är det dags att se över fördragen.  

För den liberala gruppen är det uppenbart att de europeiska fördragen behöver göras medborgarvänliga. Det innebär i ett första steg att förenkla, flytta om och rensa bort. Förslaget från universitetet i Florens visar att detta går att göra. Men nästa steg är att skapa en riktig europeisk författning. Europas medborgare behöver, är värda och vill enligt undersökningar ha, en gemensam konstitution som tydligt uttrycker EU:s värderingar och målsättningar, som förklarar makt och ansvarsfördelningen mellan institutionerna, men också mellan institutionerna och medlemsländerna. Medborgarnas rättigheter bör regleras genom att slutsatserna från konventet inkorporeras. Detta är en spännande process, inte helt enkel, men viktig. Givetvis måste medborgarna göras delaktiga i arbetet, inte minst medborgarna i kandidatländerna som förhoppningsvis är medlemmar om ett par år. En författning är en alleuropeisk angelägenhet.  

Arbetet med författningen bör innehålla en ambition att förenkla men också att rensa bland EU:s arbetsuppgifter. Detta är helt nödvändigt om EU skall kunna fungera i framtiden. En klarare kompetens- 
fördelning och en tydligare subsidiaritetsprincip måste vara ledord.  

Av konventets arbete lärde vi en hel del, det är en arbetsmetod som kan användas även om en del måste förändras så att medborgarna får större plats. En framtida författning kan inte bli en skrivbordsprodukt från Bryssel.  

Fru talman, Vaclav Havel sade i denna kammare för en tid sedan att han önskar sig en europeisk författning skulle kunna delas ut till och läsas av alla unionens 11-åringar. Det tycker jag är en bra målsättning. Beslutet att påbörja arbetet måste tas i Nice. Det är roligt att det franska ordförandeskapet är positiva till en författning. Då kan vi tillsammans övertyga mina landsmän och under sitt ordförandeskap ta upp stafettpinnen.  

Cecilia Malmström 
Cecilia Nu