Apendans
Loopt van de Korte Poten
naar de Herenstraat

Index

 

 

In eerste instantie heette dit straatje Korte Herenstraat. De oorsprong van deze naam is niet ten volle bekend.

In een protocol van 28 Oktober 1668 van een notaris is sprake van een "huysinge in de Pooten alwaer de Apendans is uithangende". Th. Morren deelt mede dat die benaming voor het laatst in 1740 voorkomt en wel in een schuldbrief van een hypotheek.

De Franse gezant in Den Haag, had in het begin van de 18de eeuw, in de Casuaristraat enige stallen laten bouwen en in een nabijgelegen straatje (nu deze straat) enige huizen voor zijn dienaren doen inrichten. Den Haag was toen het brandpunt van spionage en contraspionage en de mogendheden zonden hun beste diplomaten, die een grote staat moesten voeren, naar ons land. De Franse gezant was omringd door edelen en pages en in zijn dienst stonden lakeien en hardlopers, koeriers, en jagers, koetsiers en palfreniers. Om al deze lieden te huisvesten en de vele paarden en koetsen onder te brengen, was het patriciėrshuis met zijn bijgebouwen aan de Prinsessegracht te klein. Vandaar dat hier een "appendance" van het Franse gezantschap verrees.

Deze huizen werden als "les Appendances" aangeduid en de volksmond zou dit tot Apendans verbasterd hebben. In de wegwijzer van J.v.d. Schouw van het jaar 1896 luidende aldus: "Nadat in 1815 het tegenwoordige rijksarchiefgebouw tot paleis voor de moeder van Koning Willem I was bestemd, werd in dit straatje een gedeelte van het huispersoneel gehuisvest. Ter onderscheiding van hen die in het paleis woonden, werden zij als wonende in het appedentie aangeduid. De volksmond maakte er Apendans van. De eerste lezing lijkt mij het meest waarschijnlijk, aangezien die ruim een eeuw eerder plaats vondt.