Kidnap op zee (1971)
Deel 3 in de serie over de student bosbouw Rob Staalman, diens dikke broer Hein Staalman, die van lekker eten houdt, en hun twee vrienden, de Vlaming Marcel Boeynants, die het ambt van journalist ambiëert, en de adellijke rechtenstudent Rik (Diederik) graaf van Rechteren Röling.

Met hun avontuur in Noorwegen (zie “De Noorse verrader”) hebben de vier helden een grote som geld verdiend. Van dat geld kopen zij nu het zeiljacht Deep Swingle om samen van een ontspannen vakantie op het water in Frankrijk te kunnen gaan genieten.
Na vertrek uit de haven ontvangen zij over de radio een vreemd bericht: “IDLE PAKKET ROGER ANKER ZUIDWEST KUST CROISIC DINSDAG WACHTEN INSTRUCTIES MIGGS GARUZIN”. De vier heren speculeren over de betekenis van dit bericht.
’s Avonds, als een storm uitbreekt, heeft de Deep Swingle bijna een aanvaring met een motorjacht, dat geen verlichting voert. De vier zien nog net, voordat het schip in de donkerte verdwijnt, dat het schip de naam Garuzin draagt. De volgende ochtend in de haven van Roscoff lezen ze in de krant dat het elfjarige meisje Mary-Ann Motts is ontvoerd. Zij is de dochter van de rijke industrieel Sir Anthony Motts en diens vrouw Gwendolyn. Rob Staalman en de zijnen leggen nu het verband tussen het vreemde bericht, de bijna aanvaring en de ontvoering. Zij besluiten naar Le Croisic te varen om te proberen de Garuzin te vinden. Voor afvaart waarschuwen ze nog wel sergeant Herbie Middleworth, die ze nog kennen van hun avontuur in Noorwegen en werkzaam is bij de Britse geheime dienst MI-5. In de haven van Le Croisic ligt inderdaad de Garuzin. Samen met Middleworth, die in Le Croisic aan boord stapt van de Deep Swingle, volgen ze de Garuzin.
Op de Garuzin proberen Miggs en zijn mannen Hammer, de marconist Marconi/Macaroni en Storky de overdracht van het losgeld van 1 miljoen te regelen. Via de radio leiden zij het schip van de vader van Mary Ann naar een boei, waar hij het losgeld moet achterlaten.
De vier jongens en Middleworth zoeken ondertussen naar het goede moment om Mary-Ann uit de handen van haar belagers op de Garuzin te bevrijden.
Uitg. De Fontein BV., De Bilt. ISBN 90 261 1204 1. Omslag: Herson.
Wederom een spannend jongensboek. Het verhaal wordt redelijk rechttoe-rechtaan verteld. Echte grote tegenslagen krijgen Staalman c.s niet te verwerken. Het verhaal is natuurlijk wat gedateerd (jaren ’70, de heren gaan uit hun bol van de muziek van Tee Set), maar het is nog steeds goed leesbaar en voor degenen die in hun jeugd de Rob Staalman en Sander Wolf boeken verslonden is het lezen zelfs een heerlijke duik in de nostalgie.
Zoals bij ieder jongensboek moet de lezer zich niet gaan afvragen waarom de autoriteiten niet zelf de bende oprollen (de plaats van de Garuzin was immers bekend) en waarom zij de jongens het gevaarlijke werk laten verrichten (nota bene de bevrijding van Mary Ann). Er zijn immers niet zoveel spannende, geloofwaardige plots te verzinnen waarin jongeren het speurwerk tot het einde verrichten, zonder de politie in te schakelen.