FixClinique

Proceduri de Chirurgie plastica

Epilarea definitiva cu ajutorul laserului

Informatii generale
Care sunt avantajele acestei interventii?
Cum este facuta interventia de epilare cu laser?
Cat dureaza tratamentul
Unde se face tratamentul?
Cata suferinta provoaca interventia?
Care sunt consecintele?
Candidatul ideal
Alte informatii importante
Riscuri si restrictii
Costuri
Intrebari pentru doctor
Nu uitati:

Informatii generale

Milioane de barbati si femei cu o pilozitate ridicata petrec nenumarate ore cu metodele de epilare temporara - incluzind: epilarea prin radere, epilarea cu ceara, epilarea prin aplicarea epilatorilor chimici si epilarea prin pensare.
O metoda traditionala semipermanenta, electroliza, cauterizeaza si distruge fiecare folicul de par, dar aceasta procedura cere destul de mult timp pentru a fi aplicata.
Epilarea cu ajutorul laseului este o noua forma de tratament, foarte promitatoare. Laserul actioneaza prin transmiterea de energie in pigmentul firului de par, care este absorbita de foliculul care il inconjoara.
Caldura generata distruge foliculul si opreste producerea parului.
Epilarea cu laser se poate face pe orice suprafata a corpului unde exista pilozitate in exces, o exceptie importanta fiind zona ochilor.
Deoarece laserul actioneaza simultan asupra mai multor folicule, suprafetele mai mari cum ar fi spatele, bratele sau picioarele pot fi tratate cu aceeasi usurinta ca si suprafetele mai mici precum mustata sau zona inghinala.
Cu toate acestea, deoarece eliminarea parului excesiv se efectueaza pe baza culorii acestuia, culoarea parului trebuie sa fie mai inchisa decat cea a pielii pentru ca laserul sa fie eficace.
Fiecare persoana are metabolism specific, nivel hormonal propriu, tip anume de fir de par si numar diferit de folicule, toate acestea putind influenta rezultatul.
In plus, parul normal parcurge un ciclu de crestere constand din 3 etape:
faza anagen, sau faza de crestere,
faza telogen, sau faza de repaus,
si faza catagen sau faza de tranzitie.
In timpul fazei anagen, parul este predispus energiei laserului, pe cind in timpul fazelor telogen si catagen este rezistent la actiunea laserului.
In orice moment, vor exista proportii diferite de par corporal in fiecare din aceste faze, astfel incit fara mai multe sedinte de tratament este imposibila indepartarea completa.


Daca vreti sa apelati la depilarea cu ajutorul laserului informatiile date in continuare va vor familiariza cu procedura. Pentru mai multe informatii privind modul in care va poate ajuta aceasta procedura va recomandam sa consultati un medic specialist dermatolog.
go top

Care sunt avantajele cele mai obisnuite ale acestui tratament?

Epilarea cu ajutorul laserului este o metoda eficienta, cu actiune durabila utilizata pentru indepartarea parului nedorit, economisind o mare parte din timpul si energia alocate anterior altor metode.
Pentru a se vedea daca parul va raspunde favorabil tratamentului cu laser se pot face teste pe portiuni mici.
Daca aveti tenul inchis, vi se va cere sa aplicati o crema de decolorare pe suprafata care urmeaza a fi tratata pentru a facilita concentrarea energiei laserului asupra foliculei de par si nu asupra pielii.
go top

Cum este facuta interventia de eplilare cu laser?


Se va rade complet suprafata ce urmeaza a fi tratata si se va aplica o crema cu efect anestezic pentru a minimiza disconfortul. In timpul procedurii veti simti emisii intense de lumina asupra pielii pe masura ce laserul este absorbit de foliculele de par.
Fiecare puls al laserului dureaza o fractiune de secunda si actioneaza asupra unei suprafete de aproximativ 1/2 inci patrat ( circa 3 cm patrati).
Cele mai multe lasere sunt prevazute cu sisteme de racire pentru a reduce temperatura pielii, constituind astfel un anestezic blind si prevenind arsuri cauzate de caldura generata de laser.
go top

Cat dureaza tratamentul?

Durata tratamentului poate varia considerabil in functie de marimea portiunii care urmeaza sa fie epilata si a tehnicii utilizate. Epilarea unei portiuni mici cum este cea aflata deasupra buzei superioare poate dura circa 5 minute, in timp ce epilarea unor portiuni mai mari cum ar fi spatele sau picioarele poate dura pina la 1 ora.
Din moment ce laserul afecteaza numai firele de par aflate in stadiul de crestere si nu toate firele de par se vor afla in acest stadiu in acelasi timp, este necesar sa fie facute mai multe epilari ale aceleiasi suprafete pentru a fi indepartate in mod eficient toate firele de par de pe acea suprafata.
Urmatoarele sedinte de tratament vor fi programate la interval de cel putin 1 luna, cind veti observa probabil regenerarea firelor de par care anterior se aflau in faza de repaus.
go top

Unde se face tratamentul?

Epilarea cu laser se face de regula in cabinetul unui doctor nefiind necesara internarea in spital.
go top

Cat de dureros este tratamentul?

Este de asteptat sa simtiti un oarecare disconfort in timpul tratamentului. Acest disconfort se manifesta de obicei prin senzatia de arsura sau intepatura si variaza de la un individ la altul.
Se poate aplica pe piele, inaintea tratamentului, o crema care sa amorteasca locul pentru a reduce durerea.
go top

Care sunt consecintele?

Ulterior efectuarii acestei proceduri, suprafata tratata poate fi rosie sau umflata asa cum se intimpla in cazul expunerii la soare.
Doctorul dvs. va poate prescrie o crema tropicala pentru a alina usturimea.
Se mai poate intimpla ca pielea sa capete un aspect de crusta, dar aceasta reactie ar trebui sa dispara in citeva zile.
Desi va puteti relua activitatile obisnuite, trebuie sa evitati expunerea suprafetei tratate la soare.
Curatati suprafata cu un sapun usor si apa si nu utilizati produse care ar putea irita pielea (cum ar fi Retin-A sau astringente)
Veti observa fire de par "crescind" pe suprafata respectiva cam la zece zile de la efectuarea tratamentului.
Acestea sunt de fapt firele de par deteriorate care cad si nu reprezinta o regenerare a acestora.
Puteti rade aceste fire de par daca va deranjeaza, dar nu le indepartati cu ceara, nu le pensati si nu le decolorati atita timp cit va aflati intre sedintele de tratament.
Daca aveti ten inchis, puteti observa o deschidere temporara a culorii pielii in zona respectiva.
Desi majoritatea pacientilor sunt satisfacuti de rezultatele epilarii cu laser, este imposibil de prevazut daca tratamentul va avea succes pentru fiecare individ in parte.
Regenerarea foliculelor de par din diferite parti ale corpului si la indivizi diferiti variaza semnificativ. Sunt necesare de obicei tratamente multiple pentru a indeparta permanent firele de par si in unele cazuri nu se obtine indepartarea completa a firelor de par.
Cu toate acestea, in asemenea cazuri, veti avea mai putin fire de par in zona tratata decit ati fi avut daca nu ati fi facut procedura.
go top

Candidatul ideal

In general candidatul ideal pentru epilarea cu ajutorul laserului trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
* Este sanatos fizic
* Este stabil din punct de vedere psihologic
* Are ten deschis si par de culoare inchisa
* Nu are parul blond sau roscat
* Nu s-a bronzat de curind
* Are parul aspru
* Doreste sa-si schimbe aspectul
* Este dispus sa aloce timp substantial procesului
* Sint bine informati in legatura cu procedura
* Au asteptari realiste in ceea ce priveste rezultatul
Punctele enumerate mai sus constituie doar o parte din criteriile pe care doctorul dvs. le va lua in considerare in scopul de a determina daca procedura aceasta este recomandabila in cazul dvs.
go top

Alte informatii importante:

Epilarea cu ajutorul laserului este mai eficienta in cazul persoanelor cu ten deschis si par inchis deoarece parul inchis absoarbe energia laserului cu mai multa eficacitate.
Persoanele cu ten inchis pot urma tratamentul atita vreme cit au par mai inchis la culoare decit pielea. Firele de par deschise la culoare sunt dificil de tratat indiferent de tipul de piele.
Doctorul dvs. va poate explica la ce trebuie sa va asteptati date fiind tipul dvs. de piele si de par.
go top

Riscuri si restrictii:

Desi tratamentul cu laser este in general sigur si eficace, pot aparea efecte secundare care includ:
* Pielea se poate inchide sau deschide la culoare in zona tratata.
* Pot aparea bataturi, arsuri sau cruste pe suprafata pielii
Aceste efecte secundare sint aproape totdeauna temporare. Cu toate acestea, pentru a reduce riscurile pe care le implica acest procedeu, respectati cu strictete toate indicatiile doctorului dvs. atit inainte cit si dupa procedura.
go top

Costuri


Costurile pentru o astfel de procedura sunt estimate la o medie de 150 US$
Aceste costuri difera in functie de caracteristicile personale individuale si de extinderea procedeului.
De regula numarul de repetari incluse in procedeu este de 3 in cadrul aceluiasi cost, efectuate la intervalele necesare eliminarii firelor aflate in faze diferite de dezvoltare.
go top

Intrebari pentru doctor:

Urmatoarele intrebari va pot ajuta in alegerea doctorului si va faciliteaza o mai buna intelegere a procedurii:
1. Sunt rezultatele pe care doresc sa le obtin si pe care le-am mentionat realiste?
2. Ce trebuie sa fac in vederea pregatirii pielii pentru tratament?
3. Unde are loc operatia? Cat dureaza?
4. Exista alte proceduri pe care trebuie sa le iau in considerare pentru a imbunatati efectele depilarii cu ajutorul laserului?
5. Cat costa procedura?
6. Ce experienta aveti in efectuarea acestor operatii? (De cit timp face aceste operatii si cite astfel de operatii a efectuat in ultimul an?)
7. Cat la suta din pacienti au avut complicatii? (Doctorul ar trebui sa va dezvaluie aceasta informatie)
8. Veti repeta operatia sau veti efectua corectii daca rezultatul nu este conform asteparilor? Daca va trebui repetata/corectatat voi plati din nou? (Doctorul trebuie sa va informeze care este politica sa in acest caz).
9. Pot sa vad poze cu cei mai recenti pacienti inainte si dupa operatie? Doctorul trebuie sa va puna la dispozitie poze cu cei mai recenti pacienti ai sai.
10. Imi puteti da numele si nr de telefon ai celor mai recenti pacienti care au avut astfel de interventii?
11. As putea viziona modul in care decurge procedura inainte de a ma decide sa recurg la aceasta? (Fie pe caseta video sau pe viu)
12. La ce urmari sa ma astept dupa operatie in ceea ce priveste usturime, la ce sa fiu atenta, medicatia, baia si masura in care pot efectua alte actitivati. Cereti doctorului o lista de activitati pe care trebuie sa le evitati.
13. Cine va asista la procedura? Ce pregatire au respectivele persoane? (Dermatologul este cel care efectueaza intregul procedeu?)
14. V-a fost vreodata respinsa, revocata, suspendata asigurarea de malpraxis?

go top

Nu uitati:

* Sa informati doctorul cu privire la alergiile de care suferiti (la mancare, pastile, elemente din mediul inconjurator)
* Sa informati doctorul despre toate medicamentele pe care le luati (atat cele prescrise cat si cele ne prescrise)
* Sa tineti seama de toate instructiunile pe care vi le da medicul cu privire la alimentatie, bauturi, fumat consumul de lichide, saruri si vitamine.
go top
Informatiile prezentate mai sus sunt destinate sa serveasca doar ca o familiarizare cu aceasta interventie. Acestea nu trebuie folosite cu scopul de a determina daca veti face sau nu tratamentul si nici nu constituie o garantare a rezultatului. Cea mai buna metoda pentru stabilirea optiunilor de care dispuneti este sa consultati un medic specialist care va putea raspunde la intrebari specifice legate de situatia dumneavoastra.
go top