logo_small.gif (25417 bytes)                                                                                                                                                                                                   

Jag fick mitt kennelnamn registrerat under 1999, men har som du märker inte någon tik - men en dag skall det finnas små Knorringar registrerade. Just nu väljer jag att koncentrera mig på hannar och genom dom lära mig så mycket som möjligt om avel, av både mops och pyrrar.

Mopsar och pyrrar kan ju tyckas vara en märklig kombination av raser - och det kan ju ligga något i det... Men, de kompletterar varandra bra i sina olikheter, samtidigt som de har vissa saker gemensamt, t ex står det i pyrre-informationen som rubrik, att den är "liten, livlig och lycklig". Detta skulle precis lika gärna kunna beskriva en mops, även om de kanske är lite livliga på olika sätt. Mopsen kan ju kanske, för den oinvigde, te sig som en liten soffpotatis, men ingenting kan vara mer felaktigt. Det är en hund med ett himla drag i. En mopsvalp är t ex något av det mest livliga som finns. Mopsen är dessutom en tuff liten rackare, som överhuvudtaget inte har något begrepp om hur liten han/hon faktiskt är, vilket kan vara lite läskigt eftersom de gladeligen springer fram till de största raserna utan minsta rädsla. Till detta kommer dessutom deras avsaknad av förståelse för när en annan hund har fått nog. De kan helt enkelt inte få in i sitt lilla huvud att alla inte är lika förtjusta i dom som dom själva är! Mopsen beskrivs ofta som en clown, vilket är helt korrekt. De har en enorm förmåga att få den mest pessimistiska omgivning på ett strålande humör med sina upptåg och miner. För det lilla skrynkliga huvudet kan uttrycka många olika saker... Mopsen är inte dum på något sätt (den beskriv faktiskt som en intelligent hund), men det innebär inte att dom alltid är så förtjusta i att göra det vi människor säger åt dom. Detta gäller i allra högsta grad min mops Igor som har en bestämd uppfattning om hur det mesta skall vara, och gör man inte som han tycker så har man helt enkelt ett problem... en strejkande  hund. Nu skall sägas att detta inte är något generellt för mopsar, min lilla Boris är raka motsatsen och följer minsta vink jag gör...

Men är du nyfiken på en mops och om du funderar på att skaffa en, så bör inte elitlydnad vara det du har tänkt ägna dig åt. Det finns stora risker att detta kommer att misslyckas... Detta drag hos mopsen skall pyrren få komplettera är det tänkt. Vallhundar är kända för sin vilja att göra sin ägare till viljes och dessutom tycka att det är fantastiskt kul! Pyrren är inget undantag till detta. Det är en vallare som utför sitt jobb genom att springa i hasorna på fåren, skälla och nafsa dem i benen... och det gör de med en enorm skicklighet. I Frankrike vinns nästan alla valltävlingar av en pyrre. Min  pyrre och jag skall gå på både lydnad, agility och vallning är det tänkt, så jag kommer verkligen att få mopsens drag kompenserade. Mer information om pyrren kommer när jag väl har fått en och på det sättet fått lära känna den närmare.

Skriv gärna ett brev till mig. Jag vill hemskt gärna ha kontakt med såväl mops och pyrre intresserade som andra som har ett stort intresse för hundar. E-posta nu eller skriv några rader i min gästbok.

Tack för att du besökte min sida. Välkommen åter.

MVH/Natasja

back.gif (11974 bytes)

1