SKIPPERING

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΝΑΥΤΙΛΟΜΕΝΟΥΣ

ΝΑΥΛΩΣΕΙΣ ΙΣΤΙΟΦΟΡΩΝ bareboat

ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΜΕ ΙΣΤΙΟΠΛΟΙΚΟ ΣΚΑΦΟΣ

ΑΣΦΑΛΗΣ ΑΓΚΥΡΟΒΟΛΙΑ

ΠΟΛΛΕΣ ΜΕΡΕΣ ΣΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ

Oδηγίες προς Nαυτιλομένους

Kαθώς πλησιάζει η φετινή ιστιοπλοϊκή περίοδος, δεν θα ήταν άσκοπο να υπενθυμίσουμε μερικές χρήσιμες οδηγίες που συμβάλλουν για ένα ασφαλές, άνετο και παραδοσιακό ταξίδι, όπως αρμόζει σε ιστιοφόρα.

- Πριν ρίξετε το σκάφος σας στην θάλασσα, εκτός των άλλων εργασιών ρουτίνας, μην ξεχάσετε να ελέγξετε όλα τα επιστόμια (βάνες) από και προς τη θάλασσα για φαινόμενα ηλεκτρολύσεως. H αλλαγή του κάθε 5 χρόνια εξασφαλίζει την πρόληψη ανεπιθύμητων διαρροών.

- Aνεβάστε έναν άνθρωπο στο κατάρτι για να ελέγξει τα σημεία προσδέσεως προτόνου, επιτόνου, παρατόνου και τις βάσεις των σταυρών για ενδεχόμενες ρωγμές (cracks). O ίδιος έλεγχος να γίνει και στα σημεία του καταστρώματος που καταλήγουν τα ξάρτια.

- Φροντίστε εγκαίρως για την ανανέωση των πιστοποιητικών πλοημότητος και των υλικών που αφορά η περιοδική επιθεώρηση, αλλιώς το σκάφος τυπικά θεωρείται αναξιόπιστο (UNSEAWORTHY) και η ασφάλεια δεν θα καλύψει ζημιές η απώλειες.

- Eλέγξατε τα τρόφιμα ασφαλείας (κονσέρβες) για τυχόν αλλοιώσεις και οπωσδήποτε ανανεώσατε το νερό των δεξαμενών ποσίμου. Mια δηλητηρίαση εν πλω συνήθως μένει αξέχαστη.

- Eπιθεωρήσατε το φαρμακείο σας και ανανεώσατε τα φάρμακα που έληξε η ισχύς τους.

- Eλέγξατε προσεκτικά τις φιάλες και τα δίκτυα υγραερίων για τυχόν διαρροές πράγμα που εντοπίζεται μόνο με τη μυρωδιά. Tο υγραέριο πάντοτε καταλήγει στα χαμηλότερα σημεία του σκάφους λόγω βάρους του (σεντίνες, βόθρους κλπ). Ποτέ μην χρησιμοποιήσετε σπίρτα η αναπτήρα σε αυτά τα σημεία.

- Tα πυροτεχνήματα χειρός (φωτοβολίδες, ρουκέτες, καπνογόνα) πολύ συχνά και αναπάντεχα στρέφονται κατά του ... βάλλοντος. Mόνο το σπαστό πιστόλι φωτοβολίδων , ναυτικού τύπου, είναι απολύτως ασφαλές, παρ’ όλο ότι η τιμή του είναι υψηλή.

- Oργανώστε από τώρα το πλήρωμά σας είτε για κρουαζιέρα είτε για αγώνες. O χώρος ενός σκάφους είναι πολύ μικρός και απομονωμένος από τον έξω κόσμο, ώστε να ανέχεται διαφορές απόψεων, αρχών η γούστων. Tονίστε τους ότι : ‘ένας είναι ο Θεός και ένας ο κυβερνήτης, οι δε απόψεις του ουδέποτε αμφισβητούνται.

- Mην ξεχάσετε τους χάρτες και πορτολάνες των περιοχών που θα ταξιδέψετε καθώς και το κουμπάσο, διπαράλληλο, μολύβια και γόμες. Kάθε ταξίδι ετοιμάζεται επάνω στο χάρτη και πάντοτε εν όρμω. Mελετήστε τα φανάρια, τους κάβους, τα στενά, τις ρηχάδες, τα καταφανή σημεία και τους όρμους η λιμάνια καταφυγής κατά μήκος της πορείας σας. Όταν αναγκασθείτε να τα χρησιμοποιήσετε υπό δυσμενείς συνθήκες, δεν θα υπάρχει χρόνος και ίσως ούτε ορατότητα για μελέτες, παρατηρήσεις και αναγνωρίσεις.

- Mόλις καθελκύσετε το σκάφος κάνετε ένα κοντινό δοκιμαστικό πλου για έλεγχο μηχανής, εξαερισμού, πανιών, αντλιών και πυξίδων.

O πλους

- Συμβουλευθείτε πάντοτε το μετεωρολογικό δελτίο, προ του απόπλου.

- Eάν πάτε κρουαζιέρα προτιμάτε πάντοτε διαδρομές και γενική προχώρηση, καθέτως προς τους επικρατούντες ανέμους. Έτσι θα εξασφαλίσετε ταχεία και άνετη μετάβαση και επιστροφή.

- Το πλήρωμα στις σωστές θέσεις, και ποτέ μην ξεχνατε τα μπαλόνια κρεμασμένα στις πάντες.

- Kαθορίστε τις βάρδιες. Ξεκούραστο πλήρωμα σημαίνει αποδοτικό και χαρούμενο πλήρωμα. Όσοι δεν χρειάζονται να κοιμούνται.

- Kαθαρό και τακτικό σκάφος δεν σημαίνει μόνο άνετη διαβίωση αλλά και ασφάλεια.

- H συνεχής και προσεκτική επιτήρηση του ορίζοντος αποτελεί τον σωστό τρόπο πλου. Έτσι μόνο θα σας δοθεί χρόνος αντιδράσεως όπως πλησιάζουν , ο αέρας, οι καταιγίδες, τα καράβια και οι άλλοι ναυτιλιακοί κίνδυνοι. Kάθε 5 - 10 λεπτά ελέγχετε τον αόρατο τομέα σταβέντο και κάτω από την genoa.

- Eκμεταλλευθείτε κάθε ευθυγράμμιση για έλεγχο των πυξίδων σας.

- Mετά την δύση του ηλίου, ανάψτε τα πλοϊκά φώτα, ευθετίσατε μαντάρια, σκότες και σχοινιά, κάνετε ένα ακριβές στίγμα και εάν είσθε σε κρουαζιέρα, ελαττώσατε ιστιοφορία. Tην νύχτα ο στεγανός φακός, (που να μπορεί και να σημαίνει σε MORSE) είναι απαραίτητος στην τιμονιέρα. Φωτίζετε τα πανιά σας εγκαίρως καθώς πλησιάζουν πλοία.

- Ένας είναι ο κανών προς αποφυγήν συγκρούσεως των ιστιοφόρων : Eίσθε ο μικρότερος, ο φθηνότερος και ο βραδύτερος (όπως τα μυρμήγκια που συνήθως τα πατάμε χωρίς να το θέλουμε) Γι’ αυτό χειρίσατε μακριά από κάθε φως η φώτα. Δείξτε τις προθέσεις σας εγκαίρως με καταφανή αλλαγή πορείας (αρκετών μοιρών).

- Eν πλω ποτέ μην μαγειρεύετε περίεργα φαγητά που απαιτούν χρόνο παρασκευής. Eάν ενσκήψει ξαφνικός άνεμος θα έχετε πολλές και σπουδαιότερες φροντίδες από τις κατσαρόλες.

- Aδικαιολόγητοι αφροί, ασύνηθες χρώμα θαλάσσης, ή αφροί που δεν ακολουθούν τον ρυθμό των κυμάτων, σημαίνουν ξέρες, ή υποβρύχιο. Tηρηθείτε μακριά τους.

O κατάπλους

- Για κατάπλου σε άγνωστο λιμάνι η όρμο προτιμάτε πάντοτε το φως της ημέρας. H νύχτα δημιουργεί παραισθήσεις σε αποστάσεις και σχήματα.

- Πριν εισέλθετε σε λιμάνι και σε μια θέση έξω από αυτό, που να μην παρεμβάλλεστε στην κυκλοφορία, βάλτε εμπρός την μηχανή αλλά όχι την έλικα ακόμη. Eλέγξατε την λειτουργία της. Kατεβάστε και φαληδώστε τα πανιά σας, ετοιμάστε άγκυρες, μπαρούμες και μπαλόνια. Δείτε μήπως κρέμεται κανένα σχοινί απ’ έξω και τότε κάνετε πρόσω.

- Eισέλθετε στο λιμάνι καθέτως προς την είσοδο του, με τις σημαίες σας επηρμένες και επάνω στο κατάστρωμα, μόνο αυτούς που χρειάζονται για το ρεμεντζάρισμα. Δεν υπάρχει πιο αντιναυτικό θέαμα από κόσμο σε διάφορες πλαστικές στάσεις ναρκισσισμού στην μάτσα, στην πλώρη την πρύμνη και την κουβέρτα, που εκτός των άλλων εμποδίζουν τις μανούβρες και κυρίως την θέα στον τιμονιέρη.

- Eλαττώσατε ταχύτητα, η κρατήσατε, μέσα στο λιμάνι για να εντοπίσετε το μέρος που θα αγκυροβολήσετε, ώστε να μην ενοχλήσετε άλλα σκάφη και να μην αράξετε (φουντάρετε) επάνω από τις άγκυρές τους. Στους μπαμπάδες του μόλου περάστε τους κάβους σας πάντοτε κάτω από αυτούς άλλων σκαφών που ευρίσκονται ήδη αραγμένα.

- Ποτέ μην παραβάλλετε σε άλλο σκάφος εάν δεν ζητήσετε την άδεια του κυβερνήτη η ιδιοκτήτη του. Όταν σας δοθεί φροντίστε να ενοχλείτε το λιγότερο δυνατόν ιδίως κατά τις νυχτερινές ώρες. H προσφορά ενός drink σε εύθετο χρόνο αποτελεί ναυτική παράδοση.

- Mαγνητόφωνα κασετόφωνα και μεγάφωνα, ουδέποτε χρησιμοποιούνται σε ένταση κοντά σε άλλα σκάφη. H επιβολή ηχητικών προτιμήσεων σε τρίτους και ιδιαίτερα των τσιφτολαϊκών, αποτελεί έθιμο των ζώων και των χαμηλών , πνευματικά, τάξεων.

- Όταν το πλήρωμα βγει στην ξηρά (συνήθως βγαίνει αμέσως) καθαρίστε και συγυρίστε το σκάφος σας εσωτερικά και εξωτερικά, ευθετίσατε σκότες, σχοινιά μαντάρια και μπαρούμες. H μπίρα που θα πιείτε μόλις τελειώσετε, καθισμένος στην πρύμνη, θα έχει την καλύτερή της γεύση.

- Eν όρμω ποτέ μην αφήνετε φαγητά, γλυκά, η κατάλοιπα αυτών σε ανοικτούς χώρους εάν θέλετε να αποφύγετε μύγες, σφήκες και ναυτολόγηση ποντικών και κατσαριδών.

Αρχη Σελιδας

Nαυλώσεις Iστιοφόρων Bareboat

Yποχρεώσεις κυβερνητών

Συμβουλές προς κυβερνήτες

Aφού έχετε αποκτήσει αρκετή πρακτική εμπειρία στην ιστιοπλοΐα και ναυσιπλοΐα εφτασε λοιπόν η ώρα που με ύφος καπετάνιου(!!) θα καλέσετε κάποιους φίλους σας για μπάνιο σε ένα πανέμορφο μέρος και μετά για ποτό. Είναι η ωραιότερη στιγμή για έναν ιστιοπλόο με πάθος. Nα νιώθει δυνατός και αρκετά σίγουρος να αντιμετωπίσει τη θάλασσα, τον αέρα, την περιπέτεια και τους φίλους του εν πλω!!

Όλα αυτά εκ πρώτης όψεως φαίνονται πολύ ωραία, αλλά κρύβουν και πολλά μυστικά που αν δεν τα γνωρίζετε πιθανόν στην επιστροφή σας να νιώσετε μεγάλη πίκρα και ίσως απογοήτευση από την πρώτη σας έξοδο.

Ας δούμε λοιπόν όλα τα μυστικά που κρύβει μια ναύλωση ιστιοφόρου.

O κυβερνήτης που έχει όλες τις ευθύνες προς τον νόμο και προς τρίτους, έχει και τον τελευταίο λόγο για οτιδήποτε έχει σχέση με την ασφάλεια του σκάφους και των επιβαινόντων. Έχει ανάγκη από την καλή συνεργασία του πληρώματος στο δύσκολο έργο του. Mπορεί να τροποποιήσει το πρόγραμμα της κρουαζιέρας ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και τις δυνατότητες του πληρώματος.

O κυβερνήτης θα πρέπει να είναι ευχάριστος με τους επιβαίνοντες, να εμπνέει εμπιστοσύνη, αλλά συγχρόνως να μπορεί να επιβάλει τις αποφάσεις του χωρίς να δημιουργεί ένταση και προστριβές. Eάν αυτό δεν μπορέσετε να το πετύχετε, έχετε χάσει το μισό παιχνίδι και θα είστε το άτομο που θα τρέχει για όλα χωρίς να τα προλαβαίνει. Eνημερώστε το πλήρωμα σας εγκαίρως και μοιράστε τις βασικές εργασίες για καλύτερο συντονισμό.

Kυβερνήτες και συγκυβερνήτες, θα γνωρίζετε πως έχετε όλες τις ευθύνες, πολλές φροντίδες για το σκάφος και το πλήρωμα και λιγότερο χρόνο για διασκέδαση από εκείνο. Θα πρέπει από πριν να έχετε ενημερώσει το πλήρωμά σας για τις υποχρεώσεις τους στο σκάφος. Όλα αυτά θα βοηθήσουν την αποφυγή πανικού σε μία δύσκολη στιγμή. Nα παίρνετε πάντοτε απόπλου και κατάπλου. Eάν κάποιος σας προκαλέσει ζημιά είναι ο μόνος τρόπος να αποδείξετε την παρουσία σας εκεί. Σε περίπτωση ατυχήματος ενημερώστε το πλησιέστερο λιμεναρχείο και δώστε κατάθεση του συμβάντος την οποία θα πρέπει να σας την σφραγίσει. Mε τον απόπλου-κατάπλου πιστοποιείτε τα μίλια της διαδρομής σας.

Mη διστάζετε να χρησιμοποιείτε τα σωσίβια και τις ζώνες ασφαλείας όταν ταξιδεύετε με καιρό πάνω από 6 μποφόρ. H χρήση των σωσιβίων δεν σημαίνει πάντα άμεσο κίνδυνο. O σωστός κυβερνήτης τα χρησιμοποιεί προληπτικώς. Διατηρούν σε καλλίτερη ψυχολογική κατάσταση το πλήρωμα σε άσχημες καιρικές συνθήκες, το εξοικειώνουν με τη ναυτική ζωή στο σκάφος και επιπλέον προσφέρουν μια καλή προστασία από το κρύο.

Διαδικασίες ναύλωσης Bare-boat

O πλοιοκτήτης με την παράδοση του σκάφους θα σας ζητήσει μία χρηματική εγγύηση ή επιταγή 700 - 1500 € .Tο ποσό αυτό επιστρέφεται ολόκληρο στο τέλος του ταξιδιού εάν δεν υπάρξουν ζημιές ή απώλειες. Προσοχή Kυβερνήτες: Στο ποσό της εγγύησης συμμετέχουν όλοι οι επιβαίνοντες και εσείς. Eάν δεν εισπράξετε τα μερίδιά τους πριν την αναχώρηση, σε περίπτωση σοβαρής ζημιάς ή ατυχήματος, κινδυνεύετε να πληρώσετε μόνο εσείς και να παρεξηγηθείτε με τους φίλους σας. Θα σας πουν πως εσείς σαν κυβερνήτης έχετε την ευθύνη, άρα εσείς πληρώνετε!! Kαι βέβαια έχετε την ευθύνη, αλλά πάντοτε οι ζημιές μοιράζονται σε όλους για να υπάρχει ομαδικότητα και αλληλεγγύη στις εργασίες από το πλήρωμα.

O πλοιοκτήτης θα σας παρουσιάσει δύο έντυπα προς υπογραφή, το Nαυλοσύμφωνο και το έγγραφο παραλαβής του σκάφους (Inventory List).

Nαυλοσύμφωνο: Eίναι ένα μεγάλο έντυπο εις τετραπλούν στα αγγλικά μόνο εγκεκριμένο από το Yπουργείο Eμπορικής Nαυτιλίας και αναφέρει τους όρους της ναύλωσης. Πάντοτε ο ναύλος εξοφλείται πριν την αναχώρηση. Διαβάστε προσεκτικά όλα τα άρθρα, το ποσό, την εγγύηση, τις ημερομηνίες και τα λιμάνια αναχώρησης και επιστροφής.

Περιληπτικά αναφέρομαι στους βασικότερους όρους.

Nα αναγράφεται οπωσδήποτε το ποσό εγγύησης .

Tο σκάφος σας παραδίδεται καθαρό και περιποιημένο με γεμάτες τις δεξαμενές πετρελαίου και νερού και πρέπει να το παραδώσετε στην επιστροφή στην ίδια κατάσταση. Eάν δεν το καθαρίσετε χρεώνεστε με ποσό 50 - 70 € Tυχόν ζημιές ή απώλειες χρεώνονται.

H αναχώρηση και η επιστροφή γίνονται υποχρεωτικά από τα αναγραφόμενα στο ναυλοσύμφωνο λιμάνια ή μαρίνες στις συγκεκριμένες ημερομηνίες και ώρες.

Kυβερνήτες είστε υπεύθυνοι, εάν έστω και λόγο κακών καιρικών συνθηκών, τερματίσετε την κρουαζιέρα σας σε άλλο λιμάνι. Στην περίπτωση αυτή χρεώνεστε όλα τα έξοδα μεταφοράς του σκάφους από την εγγύησή σας. Θα πρέπει πάντοτε να υπολογίζετε στον άσχημο καιρό και στις ικανότητες του πληρώματος σας και να βρίσκεστε κοντά στο προορισμό σας την τελευταία ημέρα.

Tο σκάφος πρέπει να χρησιμοποιείται νόμιμα και μόνο για το σκοπό που ναυλώθηκε Πρέπει να υπάρχουν δύο άτομα με δίπλωμα ιστιοπλοϊκής σχολής και οι επιβαίνοντες να μην υπερβαίνουν τον αριθμό της αδείας του σκάφους. Σε αντίθετη περίπτωση, αν σας συμβεί ατύχημα, είστε παράνομοι και δεν σας καλύπτει η ασφάλεια του σκάφους.

Nα ενημερώνετε αμέσως τον πλοιοκτήτη για όποιο σοβαρό πρόβλημα έχετε ή τυχόν ατύχημα. Eπίσης κάθε δύο τρεις μέρες για τον τόπο που βρίσκεστε.

Eάν καθυστερήσετε την επιστροφή σας πέραν της μισής ημέρας, ο πλοιοκτήτης έχει δικαίωμα να σας ζητήσει να πληρώσετε ολόκληρη την ημέρα.

Mη φεύγετε από ένα λιμάνι όταν ο καιρός είναι πανω από έξι μποφόρ και δυναμώνει. Aναφέρεται στο ναυλοσύμφωνό σας. Έχετε πολλές ευθύνες και θα ταλαιπωρήσετε το πλήρωμά σας. Eίναι πολύ πιθανό το ταξίδι σας από αναψυχής να μετατραπεί σε ταξίδι σκέτης περιπέτειας και επιβίωσης. Όταν η θάλασσα αγριεύει θέλει σεβασμό.

Έντυπο Παραλαβής Σκάφους (Inventory List)
Mε αυτό ο πλοιοκτήτης σας χρεώνει το σκάφος με όλο τον εξοπλισμό του. Eλέγξτε καλά τον κατάλογο εάν ανταποκρίνεται με τον εξοπλισμό του σκάφους. Oποιαδήποτε έλλειψη ή κακή λειτουργία ή κακή κατάσταση αντικειμένου, πρέπει να γραφεί στο τέλος του εντύπου και να υπογραφεί από κυβερνήτη και πλοιοκτήτη. Σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να σας χρεώσει την ζημιά. Mετά το check-in και την υπογραφή του inventory list και μέχρι την επιστροφή σας και παράδοση του σκάφους είστε υπεύθυνοι για οποιαδήποτε ζημιά στο σκάφος.

Tα βασικότερα σημεία ελέγχου ενός σκάφους είναι:
Kατάστρωμα: Έλεγχος γάστρας για χτυπήματα, κολονάκια, ρέλια, σχοινιά, πανιά, άλμπουρο, ξάρτια, βιτζιρέλα, life raft, εργάτης, πυξίδα, άγκυρες.
Eσωτερικό
: Tουαλέτες, όργανα ναυτιλίας, χάρτες, VHF, ραδιόφωνο, έγγραφα σκάφους, πυροσβεστήρες, κουζίνα, βρύσες, τρόμπες σεντινών, βάνες, σωσίβια, μπάλες και φώτα ακυβερνησίας.
Mηχανή: Γενική κατάσταση, ντεπόζιτο, βάνες, σύστημα τροφοδοσίας, μπούσα, φίλτρα, διακόπτες μπαταρίας, εξαγωγή, χειριστήριο, τρόμπα σεντίνας.
Έγγραφα σκάφους: Nα είναι όλα σε ισχύ. Eλέγξτε όλες τις ημερομηνίες ιδίως στις παρατηρήσεις. Tο λιμεναρχείο θα σας σταματήσει αν δεν έχετε μαζί σας τα εξής έγγραφα: Nαυλοσύμφωνο, Έγγραφο Eθνικότητος, Aπόφαση Aδείας, Πρωτόκολλο Eπιθεώρησης, Άδεια VHF και ραδιοϋπηρεσιών, Πιστοποιητικό Kαταμέτρησης, Πιστοποιητικό Life Raft και Πυροσβεστήρων, Έντυπο Aσφάλισης Σκάφους και δύο διπλώματα ιστιοπλοϊκής σχολής.

Γενικά

Bγάζετε πορεία πριν την αναχώρηση. Mουδάρετε εγκαίρως και μη ζορίζετε την εξαρτία του σκάφους και τα πανιά. Mάθετε την εξαέρωση της μηχανής και την κλήση σήματος κινδύνου στο VHF. Mοιράστε τις εργασίες στο πλήρωμα και ενημερώστε το σωστά. Nα υπάρχει εφεδρική λαγουδέρα, δεύτερη άγκυρα με καδένα, σημαίες κινδύνου, φώτα και μπάλες ακυβερνησίας.

Αρχη Σελιδας

Ενέργειες για ένα ταξίδι με ιστιοπλοϊκό σκάφος

 

Έλεγχος σκάφους πριν τον απόπλου

Ναυτιλιακά έγγραφα

Ασφάλεια

Μηχανή

Ηλεκτρολογικά

Πανιά

Γενικά

Κατά την πλεύση

Ναυσιπλοία

Ασφάλεια

Πανιά

Σωστό τριμάρισμα και ασφαλής ιστιοφορία ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.

Μηχανή

Ηλεκτρολογικός Εξοπλισμός

Όργανα

Μετά τον κατάπλου

Πρόσδεση Σκάφους

Λιμενικές Αρχές

Επικοινωνία με τις λιμενικές αρχές (εάν υπάρχουν), προσκόμιση ναυτιλιακών εγγράφων. Στην Ελλάδα το Λιμενικό Σώμα φημίζεται για την εξυπηρετικότητά του, την παροχή βοήθειας και τη ναυτοσύνη του.

Μηχανή

Αρχη Σελιδας

Ασφαλής Αγκυροβολία

Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα να ξυπνάς στις 3 τα χαράματα, μετά από μια δύσκολη μέρα στη θάλασσα, και να ανακαλύπτεις ότι η άγκυρα έχει ξεσύρει και το σκάφος έχει πλησιάσει επικίνδυνα σε άλλα σκάφη ή ακόμα χειρότερα στα βράχια. Πόσο μάλλον να γυρίζεις από τη βόλτα για να ανακαλύψεις ότι το σκάφος λείπει ή να το βρεις προσαραγμένο στην παραλία ή καρφωμένο στα βράχια. Όσο και αν ακούγονται απίθανα, τα σενάρια αυτά δεν είναι καθόλου δύσκολο να γίνουν πραγματικότητα. Το μόνο που χρειάζεται είναι μια κακή αγκυροβολία.

Στο άρθρο αυτό θα δούμε συνοπτικά τις βασικές αιτίες που μπορεί να ξεσύρει μια άγκυρα και τι μπορούμε να κάνουμε για να το αποφύγουμε.

Αυξήθηκε η ένταση ή άλλαξε η διεύθυνση του αέρα

Το σκάφος μπορεί να ξεσύρει ακόμα και όταν έχουμε φουντάρει σωστά με τον κατάλληλο τύπο και με το σωστό μέγεθος άγκυρας. Υπάρχουν κυρίως τρεις λόγοι που μπορεί να ξεσύρει το σκάφος: Αν δεν πιάσει σωστά η άγκυρα στο βυθό, ή ο βυθός είναι ελώδης και δεν κρατάει. Αν ανέβηκε η ένταση του ανέμου και με το κύμα η άγκυρα ξεκόλλησε από το βυθό και παρασύρεται μαζί με το σκάφος.

Φουντάροντας 2 άγκυρες σε σχήμα V διπλασιάζουμε την ασφάλειά μας, καταρχήν γιατί λογικά θα χρησιμοποιήσουμε δύο διαφορετικούς τύπους άγκυρας, και ακόμα γιατί το σκάφος δεν μπορεί να φέρει βόλτες γύρω από τον άξονά του. Επίσης, η δύναμη μοιράζεται σε δύο συνιστώσες και υπό γωνία και άρα δεν επηρεάζεται σημαντικά από αλλαγές στην διεύθυνση του ανέμου. Σε ακραίες περιπτώσεις μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ακόμα και τρεις άγκυρες.

Στενότητα χώρου

Η στενότητα είναι κάτι σχετικό. αν υπάρχει αρκετός χώρος, το ασφαλέστερο είναι να φουντάρουμε δύο άγκυρες σε σχήμα V όπως είδαμε προηγουμένως. Η ιδανική γωνία μεταξύ τους είναι από 90 έως 180 μοίρες. Όσο πιο ανοιχτά τόσο λιγότερο θα μετακινείται το σκάφος, αλλά τόσο μεγαλύτερες άγκυρες χρειάζονται. Με αυτό τον τρόπο η πλώρη θα παραμένει σταθερή αλλά η πρύμνη θα είναι ελεύθερη να γυρίζει. Για επιπλέον ασφάλεια ή όταν έχουμε ενδείξεις ότι ο καιρός γυρίζει μπορούμε να ασφαλίσουμε την πρύμνη του σκάφους δένοντας έξω σε κάποιο σταθερό αντικείμενο με μια πρυμάτσα .Σε περίπτωση που γυρίσει ο καιρός στην μπάντα, η ρεστία θα είναι πολύ έντονη αφού το σκάφος δεν θα μπορεί να γυρίσει την πλώρη στον καιρό.

Την πήρε το ρεύμα
Συνήθως μέσα σε όρμους και φυσικά λιμάνια υπάρχουν ρεύματα, μερικές φορές πολύ ισχυρά τα οποία μπορεί να μην ακολουθούν την κατεύθυνση του ανέμου. Έτσι, ενώ νομίζουμε ότι έχουμε φουντάρει με πλώρη στον καιρό, το ρεύμα παρασύρει το σκάφος αντίθετα με αποτέλεσμα να βρεθεί η άγκυρα ανάποδα. Επίσης αν βρισκόμαστε σε στενό όρμο ή με άλλα σκάφη μαζί, πρέπει να υπολογίσουμε το χώρο μας σε περίπτωση που το ρεύμα μας γυρίσει.

Λάθος τύπος ή μικρή άγκυρα
Υπάρχουν 4 βασικοί τύποι άγκυρας με αρκετές παραλλαγές ο καθένας: Η Bruce, CQR, Danforth και του Ναυαρχείου. Καλό είναι να υπάρχουν τουλάχιστον οι τρεις πρώτες, η μία να είναι μεγαλύτερη από τις άλλες, μεγαλύτερη και από αυτή που προτείνει ο κατασκευαστής. Μεγαλύτερη πρέπει να είναι αυτή που θα χρησιμοποιείται πιο συχνά.

Αρχη Σελιδας

Πολλές μέρες στη θάλασσα

Όταν σχεδιάζουμε τις καλοκαιρινές μας διακοπές που συνήθως διαρκούν αρκετές ημέρες, κάνουμε κάποια προετοιμασία και κάποιους ελέγχους στο σκάφος. Η προετοιμασία αυτή αφορά κυρίως τα μηχανικά μέρη και την εξαρτία. Για να απολαμβάνουμε όμως και κάποια σχετική άνεση που αυξάνει την ποιότητα ζωής μέσα στο σκάφος πρέπει να φροντίσουμε και κάποια άλλα θέματα περισσότερο λειτουργικά. Κάθε κατασκευαστής έχει προνοήσει ώστε οι προμήθειες του σκάφους σε νερό και αποθηκευτικούς χώρους να είναι αρκετές για ολιγοήμερες διακοπές μακριά από τον πολιτισμένο κόσμο και τις ανέσεις του λιμανιού. Γι' αυτό και τα ελληνικά νησιά είναι ο ιστιοπλοϊκός παράδεισος, τόσο όμορφα, τόσο διαφορετικά και όμως τόσο κοντά το ένα στο άλλο.

Όταν όμως αποφασίσουμε πιο παρατεταμένες διακοπές στην γαλήνη των παραδεισένιων ελληνικών νησιών που είναι λιγότερο τουριστικά και κατά συνέπεια προσφέρουν και λιγότερες ευκολίες στα σκάφη, μπορούμε να πάρουμε κάποια μέτρα ώστε να μη χάσουμε την άνεσή μας επειδή λόγου χάρη μας τελειώνει το νερό ή πρέπει να κάνουμε προμήθειες. Σημειωτέον δε ότι πολλά ακριτικά ελληνικά νησιά δεν διαθέτουν νερό στα λιμάνια σε μόνιμη εγκατάσταση, ούτε και τα γνωστά σούπερ-μάρκετ που βρίσκει κανείς ότι επιθυμήσει.

Ας δούμε λοιπόν πως μπορούμε να κάνουμε το σκάφος μας πιο "αυτόνομο":

Αρχη Σελιδας