Voedsel

 

In het wild eten gerbils planten, vruchten en insecten. In gevangenschap eten gerbils 8 tot 13gram voedsel per dag. Je moet altijd iets te knagen in het hok hebben in de vorm van wilgentakken of takken van fruitbomen.

Basisvoer

In de dierenwinkel zijn verschillende soorten voer  te koop voor knaagdieren. Hamstervoer is prima omdat daar veel verschillende soorten voer inzitten (let alleen wel op dat er niet te veel geperste graankorrels inzitten, want daar houden gerbils niet zo van) , maar tegenwoordig is er in de grotere dierenwinkels ook speciaal gerbilvoer te koop. Helaas is dit voer wel wat aan de dure kant... Wat ik daarom aanraad is om een  grote zak gewoon knaagdiervoer te kopen en een zakje hamstervoer/gerbilvoer, als je dit dan met elkaar mengt heb je ook goed voer.

Groete en fruit.

Het is goed voor je gerbils om ze weekelijks even wat groente of fruit te geven. Ik zal hieronder even een lijstje opnoemen van dingen die goed zijn om te geven:

Goed: groenekool, bloemkool, paprika, wortels en takken van fruitbomen.

Matig: sla, appel, peer, mandarijn, druiven, maiskolven/korrels en aardappels.

Slecht: spinazie, rabarber en komkommer.

Voor alle bovenstaande groentes en fruit geld: één of twee keer in de week, of elke dag een inimini stukje, want te veel is slecht! Wat je gerbils NOOIT moet geven is ijsbergsla of takken van naaldbomen, want deze zijn niet goed voor de  gerbil.

Lekkers: In de dierenwinkel heb je wel speciale snoepjes voor knaagdieren, maar bij mij eten ze die niet. Wat gerbils wel heerlijk vinden zijn zonnenbloempitten, (sommige gerbils) rozijnen of ongezoute nootjes geven. Deze dingen zijn alleen wel heel erg vet, dus ook hier geld weer: niet te veel! Pas dus ook een beetje op met welk voer je koopt, want ik sommige pakken voer zitten te veel noten of zonnebloempitten.

Vitamines: wanneer een gerbil gewond is of zwanger is het fijn voor de gerbil als deze wat extra vitamines krijgt. Dit kun je geven in de vorm van meelwormen, droge kattebrokjes(met vlees erin) of knaagblokken/kalkstenen. Er zijn in de dierenwinkel ook speciale drankjes te koop, waarvan je een paar druppeltjes door het water moet gooien of poedertjes waarvan je een beetje over het voer moet strooien.

Water: Gerbils hebben 0,075 ml water per gram lichaamsgewicht nodig, tenzij je de gerbils al heel veel fruit of groente met veel vocht erin geeft, dan wordt het minder. Als je een kooitje hebt is het het beste om een flesje te gebruiken die je kan ophangen tussen de tralies, dit is heel handig, want zo kunnen de gerbils er geen rommel in gooien. Als je een glazen bak hebt zal je een bakje met water neer moeten zetten op een hoge plek, omdat de gerbils er anders allemaal troep in gooien en dan kun je dus om de 3min. met vers water lopen sjouwen.

 

 

Home


Als je een grote zak knaagdiervoer met een zakje hamster/gerbilvoer mengt ben je vaak goedkoper uit.

 

 

 

links gerbilvoer, bovenaan zonnebloempitten+maisjes, rechtsonder knaagdieren voer.

 

Ingrediënten:

(Xtra Vital) hamstervoer: tarwe-ectrudaten, hoogwaardige luzerne, mais, bonen, erwten, hoogwaardige soja, tarwe, zonnebloempitten, haver, pinda`s, johannesbrood, kalkoen, luzerne ectrudaat, wortelvlokken.

 

1