Стручне екскурзије

  Једнодневна стручна екскурзија у Београду                                     
   

Дана 13.04.2006. године реализована је стручна једнодневна екскурзија коју су организовали и извели професори физике Милица Андрејић и географије Танасковић Драган.

Екскурзија је организована у знак одржавања 150 година од рођења Николе Тесле, а ученици су, са професорима, отпутовали у Београд.

Циљ стручне екскурзије је у потпуности реализован :

- посећен је Музеј Николе Тесле где је ученицима кустос Музеја испричао све о животу и делу Николе Тесле и демонстрирао Теслине најзначајније огледе,

- посећен је Метеоролошки завод Републике Србије, где су радници Завода ученицима, поред објашњења начина израда метеоролошких прогноза, пружили шансу да и сами узму учешћа у сакупљању и обради података неопходних за један метеоролошки извештај.Ученицима је понуђена сарадња у изради матурских радова које би радили у оквиру Завода и уз њихову стручну помоћ,

- Посећен је Планетаријум астрономског друштва Руђер Бошковић на Калемегдану, где су ученици саслушали предавање из космологије на тему ,,Настанак и будућност васионе".

Ученици трећег разреда, након екскурзије, писали су семинарски рад из физике ,,Живот и дело Николе Тесле", а ученици четвртог разреда семинарски рад из физике, област астрономија ,,Настанак и будућност васионе". На екскурзији је било 100 ученика од првог до четвртог разреда и она је протекла у најбољем реду.У пратњи ученика били су професори Танасковић Драган, Андрејић Милица, Драшковић Богданка и Дмитровић Светлана.

                                                

        

ПОВОДОМ ЈУБИЛЕЈА

Из семинарских радова о Николи Тесли

НИКОЛА ТЕСЛА

(1856-1943)

«Свет ће још морати да чека на ум раван Теслином по стваралачкој способности и имагинацији.»

Е. Х. Армстронг

 

            Ове године прославља се 150 година од рођења научника, генија чијих се 40000 листова научне документације са назнакама или потпуним описима стотина идеја из најразличитијих области чува у Музеју Николе Тесле у Београду.

             Никола Тесла је рођен 10. јула 1856. године у Смиљану (војна граница, тадашња Аустрија, данашња Република Хрватска). Основну школу похађао је у Смиљану и Госпићу, реалну гимназију у Госпићу, високу реалну гимназију у Карловцу. Од 1875. до 1878. године студира на Политехничкој школи у Грацу, а 1880. године уписује студије на једној од најбољих високих школа у Европи «Јоансум». Пут га касније води у Будимпешту, Париз, Стразбур, САД. 1885. године оснива сопствену компанију «Теsla arc & light Co».

              Први патент пријављује америчком патентном заводу већ 6. маја 1885. године. Проналаске јавно приказује у Америчком институту електроинжењера 16. маја 1888. године. У питању су индукциони мотори и систем произвођења, преношења и коришћења електричне енергије. Следеће године почиње производњу тих мотора на велико.

 

 

-1890. године почиње да се бави експериментима са струјама високе фреквенције, проналази генератор струја високе фреквенције.

-1893. године са Вестингхаусом демонстрира систем производње, преношења и коришћења наизменичних струја, што је одлучујуће за усвајање тог концепта приликом градње хидроенергетског система на Нијагариним водопадима.

-1894-1895. године проналази механичке осцилаторе и генераторе електричних осцилација.

-1895-1896. године бави се истраживањима из области рендгенских зрака.

-1897-1898. године истражује могућности бежичног преноса енергије, приказује модел теледиригованог брода.

-1900-1915. године на Лонг Ајленду код Њујорка прави антену светске радио станице са циљем да направи глобални систем преноса вести и енергије.

-1907. године направљен је први радни модел Теслине турбине у којој примењује нов принцип искоришћења енергије флуида путем трења.

-1908. године тестирана је модел пумпа у фабрици америчко – британске компаније.

-1909. године прави скице и прорачуне за аеромобил, врши прве тестове са парном и гасном турбином.

-1913. године добија основне патенте за пумпу и турбину у којима користи нов принцип; почиње сарадњу са компанијом Дресел.

 

-1914. године пријављује патенте за неколико типова брзинометара, рад на конструкцији различитих типова фонтана.

 

-1917. године ради на турбо – динаму

 

           сарађује са компанијама Алис Чалмерс, Бад...

 

-1928. године добија патенте за летелицу са вертикалним полетањем.

 

-1930. године бави се побољшањем процеса производње и прераде сумпора, гвожђа и бакра.

 

-1936. године предлаже пројекте телегеодинамике или вештине преношења енергије механичким путем кроз земљу и одбрамбеног оружја популарно названог «зраци смрти».

 

 

 

     За Теслу је био карактеристичан рад на читавим технологијама које су подразумевале мултидисциплинарно знање и обједињавање више различитих открића.

 

        Син православног свештеника из Смиљана, Никола Тесла, постао је познат по изумима и патентима и усавршавањима електромотора, генератора, трансформатора и по примени наизменичне електричне струје.

 

        Умро је на Божић, 7. јануара 1943. године у хотелском апартману број 3327 на 33. спрату хотела «Њујоркер» у Њујорку.

 

       Међународна комисија стручњака донела је 27. јуна 1956. године одлуку да се јединици магнетне индукције да име «Тесла», као признање генијалном проналазачу:               

 

                                                                T=Wb/m

 

Врх стране...