Április 27.

• A Szent György Napok vendégei voltak a Szélkiáltó Együttes tagjai, akik magyar költők verseit zenésítik meg. A sepsiszentgyörgyi Gábor Áron teremben tartott tegnapi koncert telt ház előtt zajlott, a véget nem érő taps arról tanúskodott, hogy az énekben elmondott verseket szívesen hallgatja, szereti a közönség. Az együttes 33 évvel ezelőtt alakult Pécsett, azóta is együtt énekel a csapat, „szelet kiabálnak", ahogy ők mondják. Műsoraikkal Európa számos országában megfordultak, és pályájuk elejétől kezdve több költő is a barátságába fogadta a zenekart. A Szélkiáltó Együttes a magyar és a világirodalom kortárs és klasszikus költőinek verseit énekli felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt. Céljuk csak annyi: az ők előadásában minél többen hallgassanak verseket, és így talán még az az ember is elővesz majd otthon egy verseskötetet, aki különben nem tenné. Az öttagú együttes vezetőjével, Lakner Tamással a koncert után készült interjú. (mp3, 2,3 MB)

Direkt link                                         A lap nyitó oldalára

Április 26.

• Mától lezárták az autós forgalom elöl Sepsiszentgyörgy központját. A forgalomkorlátozásra a Szent György-napi rendezvénysorozatok miatt volt szükség, ugyanis a Tamási Áron színház előtti térre és a Sugás áruház elé ma már elkezdték felépíteni a városnapok két színpadát, amelyeken holnaptól vasárnapig lépnek fel az előadók. Ugyanakkor a Gróf Mikó Imre utcában a vásárosok is elkezdték építeni sátraikat, így mától hétfőig teljesen kizárják az autókat a városközpontból. A Szent György napok szervezői hétvégén, éjszakánként a központban lévő boltosoknak és a vásári árusoknak megengedik, hogy behajtsanak autóikkal és lerakják áruikat. A városközponti útlezárás miatt ma Sepsiszentgyörgyön nehezen lehetett autóval közlekedni, helyenként forgalmi dugók alakultak ki.

Direkt link                                         A lap nyitó oldalára

• A Szent György-napok idején folytatja a néhány hónapja elkezdett autonómia-népszavazást a Székely Nemzeti Tanács - tájékoztatott Ferencz Csaba, az SZNT egyik alelnöke. Mint korábban beszámoltunk, az SZNT sátorhelyet kért a rendezvény idejére, ahol állóurnát akartak felállítani azoknak, akik az ünnepségre hazatérve leadhatják voksukat az autonómia ügyében, azonban a sátorállítást sem a város, sem a megye vezetése nem engedélyezte. Albert Álmos polgármester azzal az indokkal utasította vissza a szervezőket, hogy nem engedi elpolitizálni a városünnepet, Demeter János megyei önkormányzati elnök pedig nem vétózta felül a városvezető döntését. Ferencz Csaba közölte, a tiltás miatt a Konsza Samu utcai székházban illetve a városközpontban, a Tein teázó mellett lesznek állóurnák, ahol péntektől vasárnapig 9 és 21 óra között várják a szavazni óhajtókat. Az alelnök közölte, akár 3000 hazatérő szavazatát is begyűjthették volna, ha sátrat állíthatnak, így viszont nem tudják, hányan lesznek hajlandóak elmenni az állóurnához, hogy leadhassák voksaikat.

Direkt link                                         A lap nyitó oldalára

• A sepsiszentgyörgyi bíróság tegnap harmadszorra is elhalasztotta a Szövetség a Székelyföldért Egyesület jogi bejegyzésének tárgyalását. Ezt megelőzően április 11-én volt tárgyalás, amikor a bíró arra hivatkozva halasztott, hogy a bejegyzéshez szükséges az ügyészség jóváhagyása is, ezért kérte, hogy a tárgyaláson az ügyészség képviselője is jelenjen meg. Tegnap a testület azért napolta el újból a bejegyzést, mert kiegészítő dokumentumokat kértek az önkormányzati egyesület alapító tagjaitól, amelyeket a következő tárgyaláson kell bemutassanak. A Szövetség a Székelyföldért Egyesület mintegy 200 Kovászna, Hargita, Maros és Brassó megyei polgármester illetve RMDSZ-es elöljáró jelenlétében tavaly december elején Sepsiszentgyörgyön jött létre azzal a céllal, hogy az önkormányzatok együtt dolgozzák ki a térség gazdasági és kulturális fejlesztési stratégiáját. A Szövetség a Székelyföldért Egyesület bejegyezésének újbóli tárgyalását május 15-re halasztották.

Direkt link                                         A lap nyitó oldalára

• A Magyar Polgári Szövetség sepsiszéki szervezete Traian Băsescut támogathatja a májusi referendumon, tájékoztatott Gazda Zoltán, széki elnök. Gazda azt javasolja, hogy az MPSZ intézzen felhívást a romániai magyarokhoz a felfüggesztett államfő támogatása érdekében. Az elnök szerint „inkább Traian Băsescu legyen az államelnök, mint a jelenleg ideiglenes államfői tisztséget betöltő posztkommunista Nicolae Văcăroiu, vagy Gigi Becali". Gazda Zoltán elképzelhetőnek tartja, hogy bekapcsolódnak a Demokrata Párt helyi szervezete által kezdeményezett, Băsescu támogatására szervezett kampányba. A Demokrata Párt eddig erőteljesen bírálta az MPSZ tevékenységét, ám Gazda azt mondja, hogy - idézem - a politikában mindig lehet alkut kötni. Hozzátette: csak azzal a feltétellel vesznek részt a Demokrata Párt kampányában, „ha a párt vezetői elkötelezik magukat, hogy többet nem támadják a magyarság kezdeményezéseit".

Direkt link                                         A lap nyitó oldalára

• Sepsiszentgyörgyön ma 15. alkalommal nyílik meg a városnapok keretében szervezett Szent György Expo. A nemzetközi vásárt és kiállítást a Sportcsarnokban és annak udvarán alakították ki. A szervezők elmondták: idén 72 cég van jelen az expón, közülük 30 kiállító Magyarországról érkezett. A legtöbb cég a gépkocsi-gyártó ipar újdonságait hozta el Sepsiszentgyörgyre, de lesznek más területeken kiállító részvénytársaságok is. Az Expo keretében román-magyar üzletember-találkozóra is sor kerül, melyre várják Nagy Zsolt távközlési minisztert.

Direkt link                                         A lap nyitó oldalára

• Az ötödik napja zajló Szent György-napok mai programja szerint 14 órától Légy te Szent György lovagja! címmel vetélkedők, ügyességi játékok zajlanak az Erzsébet-parkban. A Nicolae Colan Dokumentációs Központban 17 órakor Utazás Európán át címmel fotókiállítás nyílik, ezzel egyidőben a Székely Nemzeti Múzeumban részvénypapír-kiállítás tekinthető meg Tamás Sándor parlamenti képviselő gyűjteményéből. Délután fél hatkor magyar operett- és filmdalok hangzanak el a Plugor Sándor Művészeti Líceum tanárai és canto szakos hallgatói előadásában a Székely Nemzeti Múzeumban. A kultúrpalota nagytermében 18 órától a Székely Golgota című rockoperát láthatja a közönség. Írta és rendezte: Papp Kincses Emese. 18 órától a budapesti Sánta István Csaba fotókiállítása nyílik meg a Bodok Szálloda előtt parkoló teherautón, 19 órától pedig örökség címmel a szintén budapesti Sánta János Botond szoborkiállítása tekinthető meg a belvárosban, a Romtelecom régi épületében. Ma este 7 órától a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron termében a pécsi Szélkiáltó együttes magyar költők megzenésített verseit adja elő, 20 órától az Udvarhelyi Néptánc-műhely lép fel a színház nagytermében. A kultúrpalota Lajtha László Stúdiótermében 21 órától Moliére: Szívek és szarvak című előadása látható, amely a Marosvásárhelyi Színművészeti Egyetem harmadéves bábszínész szakos hallgatóinak vizsgaelőadása. A dzsesszkocsma mai műsora szerint este fél 9-től egymást követően a Snaps Vocal Band és a budapesti Juhász Gábor Trió lépnek fel.

Direkt link                                         A lap nyitó oldalára

Április 25.

• Kovászna megyében 5 hús- és 1 tejfeldolgozó kapott engedélyt, hogy termékeit az uniós piacon forgalmazhassa - tájékoztatott dr. Sikó Barabási Sándor főállatorvos. Sikó szerint a szigorú biztonsági intézkedéseknek köszönhetően az elmúlt időszakban javult a háromszéki gazdák által leadott tej minősége. Az Állategészségügyi Igazgatóság megtiltotta a begyűjtő központoknak és feldolgozóknak, hogy olyan gazdáktól vásároljanak nyersanyagot, akik rendszeresen rossz minőségű, szennyezett tejet próbáltak eladni. Az intézkedésre azért volt szükség, mert egyes gazdák nem tartják be a fejéskor előírt higiéniai követelményeket, illetve a beteg állatok tejét is leadják. Ugyanakkor Sikó közölte, hogy többszöri felszólítás után több háromszéki élelmiszer-feldolgozó cég korszerűsítette berendezéseit, így már 5 hús és 1 tejfeldolgozó kapott engedélyt, hogy külföldön értékesítse termékeit, további 7 cégnél pedig fejlesztési munkálatok zajlanak.

Direkt link                                         A lap nyitó oldalára

• Kovászna megyében 45 kereskedelmi egységet büntetett meg a Fogyasztóvédelmi Hivatal a dohányzást szabályozó törvény megszegése miatt. A hivatal szakemberei az elmúlt 2 hónapban 137 ellenőrzést végeztek, és 89 egység esetében találtak valamilyen rendellenességet, a cégvezetők pedig büntetést vagy figyelmeztetést kaptak. A törvény értelmében, amennyiben a kereskedelmi cég tulajdonosa nem tartja be a dohányzást szabályozó törvény előírásait, akkor a szórakozóhelyet vagy vendéglőt átminősítik kizárólag nemdohányzókat fogadó egységgé. Kovászna megyében 49 kereskedelmi egységet már második alkalommal ellenőrzött le a fogyasztóvédelem, 5 bárt átminősítettek nemdohányzóknak alkalmas egységgé, miután a tulajdonos többszöri felszólításra sem oldotta meg, hogy külön helyiség álljon a dohányzó vendégek fogadására. A fogyasztóvédelem összesen 54 ezer lej büntetéssel sújtotta a háromszéki szórakozóhelyek tulajdonosait.

Direkt link                                         A lap nyitó oldalára

• Sepsiszentgyörgyön negyedik napja zajlanak a Szent György-napi rendezvények. A mai program szerint 17 órától a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron-termében Derűs irodalomóra - Szövegelés a Cimborával címmel nyilvános beszélgetésre kerül sor a kortárs magyar gyermek- és ifjúsági irodalom világáról, szereplőiről, történéseiről a Cimbora ifjúsági havilap néhány állandó szerzőjével. 18 órától Almási Tibor győri műkritikus a Képtárban bemutatja a Gyárfás Jenő emlékalbumot, amely a festő születésének 150. évfordulója alkalmából jelenik meg, fél héttől a Művészeti Líceum dísztermében Bach-, Haydn-, Mozart- és Weber-műveket ad elő a Cantabile Trio. 19 órától Vörösmarty Mihály: Csongor és Tünde című mesejátéka kerül színre. A Tamási Áron Színház bemutató előadását a nagyteremben láthatja a közönség. Ma este 9 órától a kamarateremben Slavomir Mrozek: Mulatság című produkciója tekinthető meg, mely a kolozsvári színészhallgatók vizsgaelőadása. Ugyanakkor ma kezdődik a már hagyományos Szent György napi Jazzkocsma is. A Park vendéglő bárjában 19 órától a Ritmo del Flamenco együttes flamenco és latin zenét játszik, 20 órától dzsessz-fotó kiállítást nyit meg Henning János, Kovács László Attila, Vargyasi Levente és Toró Attila. A mai Szent György napok programját este fél 9-től a marosvásárhelyi Jazz 4 Fun együttes, majd a Session Dzsessz Band előadása zárja.

Direkt link                                         A lap nyitó oldalára

Április 24.

• A Demokrata Párt Kovászna megyei szervezete kétnyelvű plakátok révén próbálja meggyőzni a háromszékieket, hogy a május 19-ei népszavazáson ne voksoljanak Traian Basescu felfüggesztése mellett. A Demokrata Párt megyei szervezete a román nyelvű plakátok mellett a magyar nyelvű hirdetményekkel szeretné megszólítani a háromszéki magyarságot, hogy saját belátásuk szerint adják le az államfő felfüggesztését érintő voksukat. A magyarok ne úgy szavazzanak, ahogyan az RMDSZ diktálja, hanem lelkiismeretük szerint - mondta Gheorghe Baciu, a Demokrata Párt Kovászna megyei elnöke. Baciu szerint hamarosan elkezdik a Traian Basescu mellett szóló kampányukat, ezen a héten kiragasztják a plakátjaikat is, de a kampány részleteiről még egyeztetniük kell a párt központi vezetőségével. Terveik szerint a kétnyelvű plakátok révén arra buzdítják a helybélieket, ne szavazzák meg Traian Basescu felfüggesztését.

Direkt link                                         A lap nyitó oldalára

• A Kovászna megyei önkormányzat vezetősége a vadkárokról tárgyal ma Decebal Traian Remes mezőgazdasági miniszterrel, és Dan Ioan Aldeával, a Romsilva vezérigazgatójával. A megye Halász és Vadász Egyesülete azzal a javaslattal fordul a szaktárcához, hogy nyilvánítsák kártevő állatoknak a vaddisznókat, és engedélyezzék azok vadászatát hamarabb, mint ahogy jelenleg a törvény előírja. Demeter János megyei tanácselnök a háromszéki polgármesterek tegnapi munkaülésén közölte, tájékoztató dokumentumot ad át a minisztérium vezetőségének arról, hogy Háromszéken a vaddisznók milyen tetemes károkat okoznak a mezőgazdasági területeken. Az önkormányzati vezető szerint az elmúlt esztendőben 600 ezer lejre tehető a vadállatok okozta kár, ebben az évben pedig a veszteség jóval meghaladja a tavalyi értéket. László Béla Kovászna megye Halász és Vadász Egyesületének elnöke szerint megoldást jelentene, ha a vadászidény nem augusztusban kezdődne el, hanem korábban. A szakember szerint a megyében 1600 vaddisznót tartanak nyilván, az optimálisnak tartott szám pedig ezer darab lenne.

Direkt link                                         A lap nyitó oldalára

• A földtörvény maradéktalan alkalmazására szólította fel ismételten a háromszéki polgármestereket György Ervin prefektus. György Ervin a háromszéki települések vezetőinek tegnapi munkaülésén elégedetlenségét fejezte ki arra vonatkozóan, hogy a polgármesterek a megszabott 30 napos határidőn belül nem válaszolnak a földvisszaigénylők leveleire, vagy valótlan adatokat közölnek a prefektúrával, megnehezítve a terület-visszaadási folyamatot. György Ervin példaként hozta fel, hogy az elmúlt hónapban kiközölt 45 jelentésből 41 hibásnak bizonyult, ugyanakkor a prefektus úgy tudja, hogy a kérésekre egyes polgármesterek több hónapos illetve éves késéssel válaszolnak, vagy válaszra sem méltatják azokat. György közölte, mulasztásaik miatt a polgármestereket 5000-től 15 000 lejig terjedő büntetéssel fogják sújtani. A polgármesterek arra kérték a prefektust, hogy a bírságolások előtt vegye figyelembe a földmérő szakemberek hiányát, és egyes esetekben az erdészet munkatársainak gáncsoskodását is.

Direkt link                                         A lap nyitó oldalára

• A sepsiszentgyörgyi önkormányzat tegnap első ízben vita nélkül fogadta el a Pro Urbe-díjra javasolt személyek névsorát. Az elmúlt esztendőktől eltérően ez alkalommal nem váltott ki vitát a díjazott személyek kiléte, a korábbi években a román közösség képviselői többször is megvétózták az elismerésben részesülők névsorát. A Pro Urbe-díjat 1997-ben alapította az önkormányzat azzal a céllal, hogy elismerésben részesítse azokat, akik „pénz és taps nélkül" évtizedeken át szolgálták a várost és annak közösségét. A helyi tanács úgy döntött, hogy idén a 80 éves Czikó Árpád közgazdász, a 75 éves Gazda László földrajz tanár, a 71 éves Kisgyörgy Zoltán geológus-újságíró és a 70 éves dr. Ioana Georgescu, nyugalmazott gyermekgyógyász részesüljön a Pro Urbe-díjban. A Szent György-napok keretében szervezett Pro Urbe-díjátadó ünnepséget vasárnap 13 órától a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron termében tartják.

Direkt link                                         A lap nyitó oldalára

• Sepsiszentgyörgyön javában zajlanak a vasárnap kezdődött Szent György-napok. A mai program szerint 15 órától a Nicolae Colan Doku­men­tációs Központban a vidék román szellemiségének ajánlott kiállítás nyílik, délután fél 5-től gyermektánc­ház lesz a Míves Házban a budapesti Kolompos együttes közreműködésével. A Gyárfás Jenő Amatőr Kép­zőművész Szövetség tagjainak 17 órakor nyílik közös tárlata a városi művelődési házban Beszélő, verselő képek címmel. Ez alkalommal Kurta Béla a kiállított képek hatására született verseit adja elő, és bemutatja Égő út című verseskötetét. Fél hattól a németországi Knobloch László fotókiállítását láthatja a közönség a Gyárfás Jenő Képtár előcsarnokában, úgyszintén a képtárban tart hangversenyt 18 órától a Flauto Dolce Együttes Tavasz, szerelem, lakodalom címmel. A Bod Péter Megyei Könyvtár olvasótermében 18 órától Bodó Barna bemutatja a Romániai Magyar Évkönyv több kötetét, 19 órától a színház nagytermében a Kolozsvári Állami Magyar Színház előadásában a Jakobi és Lájdentál című darabot láthatják az érdeklődők. Úgyszintén a Szent György-napok keretében a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron termében kamarahangversenyre kerül sor ma este fél 8-tól.

Direkt link                                         A lap nyitó oldalára

Április 23.

• Sepsiszentgyörgyön ötéves adómentességet élveznek azok a beruházók, akik 500 ezer euró értékben fektetnek be a városban - erről döntött a helyi tanács. Az önkormányzat azért hozta meg a telek- és épületadóra vonatkozó határozatát, hogy bátorítsa a befektetni szándékozó cégeket. A kedvezményt igénybe vevő cég meg kell feleljenek a környezetvédelmi és az Európai Uniós előírásoknak, a vállalkozás még ebben az esztendőben be kell induljon, szolgálnia kell a város gazdasági előmenetelét valamint a munkahelyteremtésben is jelentős szerepet kell játszania. Azok a vállalkozók, akiknek cégük megfelel a követelményeknek kérés alapján a városi pénzügyi igazgatóságnál igényelhetnek adómentességet. A kéréshez csatolniuk kell azokat a dokumentumokat, amelyek alapján bizonyságot nyer, hogy vállalkozásuk megfelel az elvárásoknak, és jogosultak az adómentességre.

Direkt link                                         A lap nyitó oldalára

• Sepsiszentgyörgyön 600 és 800 euró közötti fizetések is szerepeltek a hétvégén szervezett állásbörzén. Az időszakosan rendezett eddigi börzék újdonsága volt az euróban ajánlott fizetés, amelyet a gyógyszeriparban és a műszaki szakterületen ajánlottak fel. Az említett állásokat nem töltötte be senki, mert a jelentkezők nem feleltek meg a cég által megszabott követelményeknek. A legtöbb állást a konfekcióiparban ajánlották, azonban a könnyűiparban betöltésre váró munkahelyek az alacsony bérajánlatok miatt nem bizonyultak kelendőknek. Bár az állásbörzén mintegy 200 munkahelyet kínáltak a cégek, és több mint 500-an vettek részt a rendezvényen, a helyszínen csupán néhány személyt alkalmaztak. Három szakképzetlen munkás, egy épület-karbantartó, és egy éjjelőr talált munkahelyet.

Direkt link                                         A lap nyitó oldalára

• Kovászna megyében már több mint félezren foglaltak helyet a besenyői illetve a zabolai táborokba - derül ki a Kovászna megyei Ifjúsági Igazgatóság nyilvántartásából. A besenyői és a zabolai táborok tavalyi korszerűsítésének köszönhetően nőtt meg az igény a táborhelyek iránt. Ugyanakkor a sepsibesenyői tábor megfelel az európai uniós követelményeknek, így bekerült abba a nemzetközi rendszerbe, amely révén külföldi csoportok is érkezhetnek Háromszékre. Tavaly a sepsibesenyői és zabolai táborokban 900 diákot fogadtak, ezzel szemben a 2004-es és a 2005-ös években összesen 300 diák táborozott Háromszéken. Tischler Ferenc, a Kovászna megyei Ifjúsági Igazgatóság vezetője szerint a táborok árát idén nem szándékoznak növelni azért, hogy ezáltal is bátorítsák a vidékre látogató diákokat.

Direkt link                                         A lap nyitó oldalára

• A hagyományokhoz híven komolyzenei hangversennyel vette kezdetét tegnap a Szent György-napi rendezvény-sorozat, mely jövő vasárnapig tart. A Gyár utcai református templomban Kodály Zoltánra emlékezve a Georgius kamarakórus, a Pro Musica, a Vox Humana és a budapesti Stella együttesek léptek fel. A koncert különlegessége volt, hogy 84 évvel budapesti bemutatója után először szólalt meg Sepsiszentgyörgyön Kodály Zoltán Psalmus Hungaricusa, részletek hangzottak el a Háry Jánosból és a Székely fonóból. Felléptek: Szilágyi Zsolt, Georgescu Mária és Sándor Árpád, vezényelt Demény Attila. A mai programban délelőtt 12 órától a színház kamaratermében a budapesti Kolompos Együttes a Furulyás Palkót adja elő, 17 órakor a bazársor sarkán néprajzi kiállítás nyílik, amelyen Bálinth Zoltán gyűjtése tekinthető meg. A Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Teremében 18 órától a budapesti Demény Balázs zongorahangversenye lesz, 19 órától a szintén budapesti Daradics Árpád Grafikák című kiállításának megnyitójára kerül sor a Gyárfás Jenő Képtárban. Úgyszintén ma 19 órától a belvárosi református templomban a Vox Humana Ka­marakórus ünnepi hangversenyt ad fennállásának 35. évfordulója alkalmából. A színház kamaratermében este fél 8-kor kezdődik Dan Puric pantomimművész Álom című előadása.

Direkt link                                         A lap nyitó oldalára

Április 20.

Kezdődnek a Szent György-napok


Sepsiszentgyörgyön vasárnap kezdődnek a Szent György-napok. Erdély legnagyobb ilyen jellegű rendezvénye ünnepnyitó hangversennyel veszi kezdetét vasárnap 18 órakor a Gyár utcai Római Katolikus Templomban. A koncertet Kodály Zoltán emlékének ajánlják. A Szent György-napok idén is egyhetes fesztivál lesz, amely vasárnaptól vasárnapig tart. Hétfőtől csütörtökig kulturális rendezvényekre kerül sor, pénteken nyílik a kirakóvásár és -kiállítás, valamint a szabadtéri színpadokon neves együttesek, zenészek, énekesek lépnek fel. A Szent György-napok programjában több mint 200 műsorszám szerepel, és az elmúlt évekhez hasonlóan a szervezők több tízezer embert várnak az ünnepségre. Lázár-Prezsmer Endre főszervező szerint idén is kizárólag csak azok a zenészek léphetnek fel, akik élőben adják elő dalaikat. A hozzávetőleg 300 000 lejbe kerülő városnapokat a hagyományos tűzijáték zárja, amelyet idén 15 percesre terveznek, és több mint 2000 fényjáték lesz látható. A vasárnap kezdődő és jövő vasárnapig tartó rendezvényről a városnapok főszervezője Lázár-Prezsmer Endre nyilatkozott a Marosvásárhelyi Rádiónak. (mp3, 3 MB)

Direkt link                                         A lap nyitó oldalára

• Adrian Zaheu, a Nemzeti Liberális Párt Kovászna megyei szervezetének elnöke panaszt tett a rendőrségen, miután puccsszerűen leváltották tisztségéből. A párt egy közel 30 tagból álló csoportja szerda délután rendkívüli ülést tartva menesztette funkciójából Adrian Zaheut és helyettesét Vasile Iliescut. Zaheu szerint a csoport szószólói Hobincu Zoltán és Milik Ottó voltak. A két személy részt vett az ülésen olyan körülmények között, hogy Hobincu intézményvezető lévén lemondott politikai szerepvállalásáról, Milik Ottót pedig két évvel ezelőtt kizárták a párt soraiból. Az ülés után a jelenlévők jegyzőkönyv alapján átvették a Liberális Párt iratait illetve pecsétjét, és a székház ajtózárát is kicserélték. Adrian Zaheu szerint a párt központi vezetése nem tartja törvényesnek a meglepetésszerű leváltást, és kivizsgálást rendeltek el ebben az ügyben. Dan Motreanu, a Nemzeti Liberális Párt főtitkára által tegnap délután jegyzett közleményben Adrian Zaheu még mindig a szervezet elnöke.

Direkt link                                         A lap nyitó oldalára

• „Milyen Székelyföldet akarunk?" címmel szervez szakmai tanácskozást ma a Pro Regio Siculorum Egyesület az ojtozi Anselmo kastélyszállóban. Az Antal Árpád András és Tamás Sándor háromszéki RMDSZ-képviselők által kezdeményezett konzultáció-sorozat első rendezvényére olyan neves előadókat hívtak mint Csáka József, a Kis- és Közepes Vállalkozók és Szövetkezetek Országos Ügynökségének elnöke, aki ismerteti a vállalkozók által kihasználható idei támogatási lehetőségeket. Emellett a rendezvényen jelen lesz Farkas András Európai Uniós programszakértő, aki a térségfejlesztésről tart előadást, míg Klárik László, a Sapard-ügynökség vezérigazgatója a vidéki önkormányzatok által kihasználható közösségi pályázatokat ismerteti. A tanácskozás célja, hogy a jelen lévő háromszéki önkormányzati vezetőket, polgármestereket, intézményvezetőket és vállalkozókat felkészítsék a rendelkezésre álló Európai Uniós pénzalapok megpályázására és lehívására.

Direkt link                                         A lap nyitó oldalára

Művelődés

• Kovásznafürdőn javában zajlanak a Csoma-napok. A rendezvénysorozat mai programja szerint 13 órától iskolai ünnepség lesz a Kőrösi Csoma Sándor Iskolaközpont udvarán, 18 órától ifjú Szabó András orgonakoncertjére kerül sor a központi református templomban, 19 órától Lovasnomádok utódai Indiában címmel Csáji László Koppány filmje tekinthető meg a Héphaisztosz Szálló épületében. Ma este 8 órától Tetőtéri rózsák egy stílusos könyvben, a debreceni Adyák Színpad előadása lesz a városi művelődési házban, ezt követően 21 órától a nagykanizsai Igricek együttes lép fel Csomakőrösön.

• A sepsiszentgyörgyi színház kamaratermében ma és holnap 19 órától Szabó Tibor bemutatja A pincér dalai című produkciót.

• A Háromszék Táncegyüttes és az M Stúdió ma 18 órától az Ady Endre versei alapján összeállított Ölelésben című közös előadását mutatja be a Lajtha László Stúdióteremben. Rendezte: Juhász Zsolt. A Táncegyüttes és az M Stúdió az előadás teljes bevételét jótékony célra, a sepsiszentgyörgyi súlyosan sérült 33 éves Kisgyörgy Benjámin műtétjére ajánlja fel.

• Az Árkosi Művelődési Központban mától három napon át zajlik a Fiatal Díjazottak Gálájának XVII. hangversenysorozata. A rendezvényen hazai és Moldova köztársaságbeli rangos tanintézmények tanulói, egyetemi hallgatói, mesterképzősei lépnek fel. Az előadások ma és szombaton 18, vasárnap 11 órakor kezdődnek, az előadások kezdése előtt fél órával Sepsiszentgyörgyről a színház épülete elöl autóbusz indul. A belépés ingyenes.

Direkt link                                         A lap nyitó oldalára

Április 19.

„Egy a nép, egy a magyar"

A Háromszéki Magyarok Világtalálkozóját szervezik meg idén Kovászna megyében augusztus 17-e és 20-a között. A méreteiben eddig legnagyobb háromszéki rendezvényt a Kovászna Megyei Művelődési Központ szervezi a Megyei Önkormányzat védnöksége alatt. A négynapos esemény meg kíván szólaltatni minden háromszéki, Háromszékhez kötődő, illetve a vidék iránt érdeklődő személyt, célja a háromszéki öntudat megerősítése, az elszármazottak és itthon élők közötti kapcsolat ápolása, a szellemi és anyagi tőkék egyesítése.

A rendezvény-sorozat kiemelt programja a Szörényi Levente és Bródy János nevével fémjelzett „Egy a nép, egy a magyar..." című produkció, amely premiernek számít. Az alkotás négy rockoperából - az Attila - Isten kardja, István a király, Veled, Uram! és az Árpád népe előadások anyagából áll össze. A négy művet eddig óvatos becslések szerint is sok millióan látták.

Nagy érdeklődés előzi meg a Világtalálkozót, a szervezés javában zajlik. Ezen a héten Kovászna megyében tartózkodik Szörényi Levente és Bródy János, akik a bemutató helyszínét tekintették meg, előadásának körülményeiről tárgyaltak a helyi szervezőkkel, és közönségtalálkozón is részt vettek. Az elképzelés szerint a nagyméretű szabadtéri előadást Maksa település mellett tartják. A Sepsiszentgyörgyön tartózkodó Szörényi Levente, a négy mű keresztmetszetét összesítő „Egy a nép, egy a magyar" című történelmi rockopera alkotója egyebek mellett a produkcióról és annak jelentőségéről nyilatkozott a Marosvásárhelyi Rádiónak. (mp3, 3 MB)

Direkt link                                         A lap nyitó oldalára

• Az Országos Diszkrimináció-ellenes Bizottság elmarasztalta és figyelmeztetésben részesíti az Oktatási Minisztériumot, mert az érettségi és képességvizsga-tételeket másfél hónappal hamarabb jelentették meg az interneten a többségi nemzet számára, mint az öt anyanyelvén vizsgázó nemzeti közösségek nyelvén. A diszkriminációról a Magyar Polgári Szövetség sepsiszéki szervezete tett panaszt a Bizottságnál, és kérte az ügy kivizsgálását illetve a tanügy-minisztérium megbüntetését. Gazda Zoltán, az MPSZ helyi elnöke mai sajtótájékoztatóján közölte, hogy a napokban a Bizottság egy igen részletes és jogi háttérrel alátámasztott választ küldött, amelyben a hazai törvénykezésre hivatkozva, valamint a Románia által is aláírt nemzetközi rendelkezéseket elemezve egyértelműen elismerte, hogy súlyos diszkrimináció áldozatai lettek az érettségi- és képességvizsga előtt álló nem román nyelven tanuló diákok. Az Országos Diszkrimináció-ellenes Bizottság 6 tagja egyöntetű szavazattal hozta meg határozatát, mely kimondja, hogy a 2000. évi 137-es számú sürgősségi kormányrendelet 2-es, 11-es és 15-ös cikkelyei alapján a tanügy-minisztérium diszkriminatív módon járt el a kisebbségekkel, és ezért figyelmeztetésben részesítik. Ugyanakkor a Bizottság kéri, hogy ezentúl minden diák egyidőben jusson hozzá a vizsgatételekhez, megteremtve ezáltal az egyforma esélyegyenlőséget.

Direkt link                                         A lap nyitó oldalára

• Az Egészségügyi Minisztérium mintegy 1520 új mentőautót vásárol, miután Puskás Bálint háromszéki RMDSZ-szenátor figyelmeztető politikai nyilatkozatban tette szóvá a kórházak mentőparkjainak állapotát. Puskás figyelmeztetett arra, hogy sürgősen javítani kell a mentőállomások siralmas helyzetén, és példaként hozta fel azt, hogy a rendőrség autóparkjának felújítására több milliót költ a kormány, miközben az egészségügy e fontos szolgáltatása teljesen háttérbe szorul. Kovászna megyében a mentőállomás autóparkjában 37 gépkocsi található, ezek több mint felét már ki kellene vonni forgalomból és újakkal helyettesíteni. Ugyanakkor nem minden mentő felel meg a követelményeknek, hiányzik az autókból a lélegeztető és intenzív terápiás felszerelés. Az Egészségügyi Minisztérium szabványai értelmében egy Háromszék nagyságú megyében 50 mentőautó kellene működjön.

Direkt link                                         A lap nyitó oldalára

• Kovászna megyében több mint 200 munkahelyajánlat közül válogathatnak a háromszékiek a holnap sorra kerülő állásbörzén - tájékoztatott Kelemen Tibor, a megyei munkaerő-ügynökség vezetője. Az állásbörzére közel 40 cég jelezte részvételét, akik összesen 214 állást ajánlanak fel munkanélkülieknek, vagy azoknak akik munkahelyet szeretnének változtatni. Az igazgató szerint a 214 szabad állásra egyebek mellett 41 szakképzetlen munkást és 14 felsőfokú végzettségű személyt is alkalmaznak. A legtöbb ajánlat a készruhaipar területéről érkezett, szám szerint 40 személynek ajánlanak munkahelyet a textiliparban. A holnapi állásbörzét a megszokott helyen, a sepsiszentgyörgyi Szakszervezetek Művelődési Házában szervezik.

Direkt link                                         A lap nyitó oldalára

• Meglepetésszerűen leváltották a Nemzeti Liberális Párt Kovászna megyei elnökét és alelnökét. Adrian Zaheu és helyettese Vasile Iliescu leváltására tegnap délután, a párt rendkívüli megyei ülésén került sor. A gyűlésen ideiglenes vezetőtanácsot választottak. A döntésről ma tájékoztatják hivatalosan a Liberális Párt központi vezetőségét, ezt követően pedig új választásokat írnak ki a szervezet vezető funkcióira. Adrian Zaheu közel 2 éve töltötte be a párt elnöki tisztségét. Kovászna megyében feszült a viszony az RMDSZ és a Nemzeti Liberális Párt között, miután Adrian Zaheu exelnök nemrégiben kijelentette, hogy az RMDSZ kormányon maradása a „csőd biztosítéka", ami miatt a Nemzeti Liberális Párt népszerűsége a következő időszakban csökkenni fog.

Direkt link                                         A lap nyitó oldalára

• Kovásznafürdőn ma kezdődnek és három napig tartanak a hagyományos Csoma-napok. A program szerint a rendezvény-sorozat 16 órától Szobortól szoborig jeligével futóversennyel kezdődik, ezt követően 18 órától a Jelek című képzőművészeti kiállítás megnyitójára kerül sor a kovásznai Képtárban. Megnyitóbeszédet mond Németh Júlia művészettörténész, fellép a szolnoki Ti­sza­virág Népdalegyüttes. 19 órától a kovásznai Borsika és a zabolai Gyöngyharmat néptáncegyüttesek Ej, haj, gyöngyvirág című műsora tekinthető meg a városi művelődési ház udvari színpadán. Este fél 9-től a rendezvény ünnepélyes fáklyás-gyertyás megnyitója lesz a kovásznai Csoma-szobor előtt, ünnepi beszédet mond dr. Szesztay Ádám, a bukaresti Magyar Köztársaság nagykövetségének titkára, fellép Kézdi­vásárhely és Kovászna Egyesített Ifjúsági Fúvószenekara, a Református Férfidalárda, illetve a Kovászna - Vajnafalva Református Egy­házközség Kama­rakórusa, 21 órától a városi művelődési ház udvari színpadán Nagykanizsa testvérváros műsora lesz, amelyen fellépnek az Igricek, Patkó Banda és a versmondók. A rendezvény-sorozat a szombaton 13 órakor kezdődő, istentisztelettel egybekötött csomakőrösi emlékünnepséggel ér véget, amelyen a Kelet-kutatásban végzett munkája elismeréseként Csoma-emlékérmet adnak át dr. Aradi Éva indológusnak.

Direkt link                                         A lap nyitó oldalára

Művelődés

• A Háromszék Táncegyüttes és az M Stúdió ma 19 órától, illetve pénteken 18 órától az Ady Endre versei alapján összeállított Ölelésben című közös előadását mutatja be a Lajtha László Stúdióteremben. Rendezte: Juhász Zsolt. A Táncegyüttes és az M Stúdió a pénteki előadás teljes bevételét jótékony célra, a sepsiszentgyörgyi súlyosan sérült 33 éves Kisgyörgy Benjámin műtétjére ajánlja fel.

• A sepsiszentgyörgyi színház kamaratermében holnap és szombaton 19 órától bemutatják A pincér dalai című produkciót. Zeneszerző: Apostolache Zénó.

Direkt link                                         A lap nyitó oldalára

Április 18.

Szörényi és Bródy közöttünk


Vastaps fogadta Szörényi Levente és Bródy János népszerű magyarországi zeneszerzőket, dalszövegírókat, énekeseket tegnap Sepsiszentgyörgyön, a Megyei Könyvtár Gábor Áron termében tartott közönségtalálkozón. Még nem szolgáltunk rá - mondta szerényen Szörényi Levente a véget nem érő taps hallatán.

A házigazda szerepében Hadnagy Miklós és Imreh-Marton István művelődésszervezők beszélgettek a ritka, ám ismert vendégekkel, akik abból az alkalomból látogattak Sepsiszentgyörgyre, hogy az augusztusban sorra kerülő Háromszéki Magyarok Világtalálkozójára készülő rockoperájuk bemutatási körülményeiről tájékozódjanak. A közönségtalálkozón azonban nem csak az Egy a nép, egy a magyar… című alkotás volt a téma, hanem az időt több évtizeddel visszapörgetve szó esett a kezdetekről, a legendás Illés együttes megalakulásáról, szétbomlásáról, a dalszövegek miatti politikai konfliktusokról, az akkori karhatalomnak a zenekar szétzilálására irányuló piszkos kis ügyködéseiről, a "raportra" hívásokról, eltiltásokról, majd a későbbi Fonográf együttes slágereiről. Mindezek mellett maguk a zenészek elismerték, hogy a magyar rockzene létét az Illés megalakulásától számítják, és ezzel valamennyi, napjainkban színre lépő komolyabb rock-zenekar is számol.

Az ember sír kívül, belül - mondta Szörényi, amikor a közönség soraiból valaki megkérdezte: mit érzett néhány éve az István, a király című nagysikerű rockopera csíksomlyói bemutatásán. Bródy János elmondása szerint a székelyföldi előadás ugyanazt az érzést ébresztette fel benne, mint az első, amely a nyolcvanas évek elején felért egy óriási demonstrációval, és bemutatása dacolás volt az akkori hatalommal. Azóta Szörényi Levente több történelmi rockoperát alkotott, és úgy érzi: "van jobb is közöttük, mint az István, a király". Az Árpád népe a szívem csücske - fogalmazott, hozzátette: "megírásával végre sikerült kilépnem abból a skatulyából, amelyet az István, a király teremtett". Nem kell mindig az Istvánból élni, amely, most is úgy érzem, agyonnyomja a későbbi produkcióimat - mondta a zenész, akinek augusztusban bemutatásra kerülő Egy a nép, egy a magyar…című műve négy ismert rockoperájának ötvözete. A találkozón szó esett még az alkotás mikéntjéről, arról, ahogyan születik az ötlet, a dal, a szöveg és a mű.

Az emlékek felidézése során elhangzott egy-egy ismert sláger néhány sora, mint a Ne gondold, hogy tied a világ…, a Bye-bye London, a Ki mondta, hogy rám várj… és mások. Ugye ismerik a dalt? - kérdezték a zenészek minden alkalommal a közönségtől. Hát persze, hogy a teremben valamennyien ismerték az idézett slágereket, ám a történelem megbocsáthatatlan fintora miatt sokan csak most találkozhattak személyesen ezek alkotóival. A közönségtalálkozó előtti és utáni taps az elnyűhetetlen, időt álló daloknak is szólt úgy negyven, harminc év távlatából. A meleg fogadtatásra pedig igenis rászolgált az Illés együttes, Szörényi és Bródy, és azok is, akik már távoztak közülük.

Nagy Zsuzsanna
Fotó: Szekeres Attila

Direkt link                                         A lap nyitó oldalára

• A sepsiszentgyörgyi városi rendőr-felügyelőség székház nélkül maradt, miután az ingatlant visszaszolgáltatták egykori tulajdonosának. A rendőrségnek a törvény mindössze 3 év türelmi időt szabott meg, hogy kiköltözzön az épületből. Az ingatlan árát a napokban felértékelték, a szakértői vizsgálat 800 ezer lejt állapított meg, azonban a tulajdonos 3 millió lejre becsüli az épület értékét. Laurentiu Todoran, megyei rendőrfőnök szerint a tulajdonos eladta volna az épületet a belügyminisztériumnak, de több pénzt követelt, mint amennyit a szakértők megállapítottak. A rendőrparancsnok elmondta: az elképzelések szerint a városi rendőrség a megyei parancsnokság épületébe fog költözni, utóbbi részére pedig időközben elkészül az új székház, amelyet a Csendőrlaktanya közelében építenek fel az elkövetkező 3 évben.

Direkt link                                         A lap nyitó oldalára

• Kovászna megyében mindössze 25 veszélyesnek minősített kutyafajtát tartanak számon, de a bejelentetlen, agresszívnek tartott fajkutyák száma több százra tehető - mondta Bălănică Gil, a Kovászna megyei rendőrség közrendészeti osztályának munkatársa. A rendőrtiszt közölte, bár a törvény határozottan tiltja egyes, veszélyesnek minősített ebfajták szaporítását, mégis ezek száma évről évre növekszik. Bălănică Gil emlékeztetett arra, hogy az utcákon póráz és szájkosár nélkül szaladgáló ebek gazdái 500-tól 1500 lejig terjedő pénzbírságot kaphatnak, és a súlyos sérüléseket vagy halált okozó támadásért az ebtulajdonost három évig terjedő börtönbüntetéssel is sújthatják. Háromszéken a legsúlyosabb kutya-támadás 2002-ben történt, amikor egy 50 éves vállalkozót tépett szét előpataki házában 3 Rottweiller kutya.

Direkt link                                         A lap nyitó oldalára

Művelődés

• A sepsiszentgyörgyi M Stúdió az Örkény István Tóték című drámája alapján készült előadását Florin Vidamski rendezésben ma 19 órától mutatja be Sepsiszentgyörgyön, a kultúrpalota Lajtha László Stúdiótermében.

• A Brassói Filharmónia ma 18 órától az Árkosi Művelődési Központban kamarahangversenyt tart. Jegyet a helyszínen lehet vásárolni, az előadásra a sepsiszentgyörgyi színház épülete elöl délután fél hatkor autóbusz indul.

• A sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében ma 18 órától Méder Lóránt László és Sztáncsuj Sándor József régész-muzeológusok vetített képes előadást tartanak Régészet - a múlt arcai címmel.

• A Háromszék Táncegyüttes és az M Stúdió csütörtökön 13 és 19 órától, illetve pénteken 18 órától az Ady Endre versei alapján összeállított Ölelésben című közös előadását mutatja be a Lajtha László Stúdióteremben. Rendezte: Juhász Zsolt. A Táncegyüttes és az M Stúdió a pénteki előadás teljes bevételét jótékony célra, a sepsiszentgyörgyi súlyosan sérült 33 éves Kisgyörgy Benjámin műtétjére ajánlja fel.

Direkt link                                         A lap nyitó oldalára

Április 17.

• Kísérleti vizsgadolgozatok megírására készülnek a 7. osztályos diákok, miután az oktatási minisztérium a közeljövőben készül eltörölni a 8. osztályosok képességvizsgáját. A dolgozatokat kísérleti jelleggel írják meg a 7. osztályosok, az írásos felmérő helyettesíteni hivatott a több éve gyakorlatban levő képességvizsga-rendszert. Kovászna megye szintjén 59 vizsgaközpont és 3 értékelő központ alakult, a felmérő megírására pedig május 4-én kerülne sor. Ezt megelőzően ma a matematika-vizsgatételek interneten való kiközlésének szimulálása zajlik. Ebből a célból közvetlen internet-kapcsolatot alakítottak ki a tanfelügyelőség és az érintett iskolák között. Ugyanakkor bizottságok is létrejöttek, amelyek azokhoz a tanintézményekhez juttatják el a tételeket, amelyeknél az informatikai hálózat fejletlen, vagy távol esnek a megyeközponttól. A minisztérium a szimulálás ideje alatt azt is felméri, hogy a tanfelügyelőségek mennyire képesek felülvigyázni a tételek biztonságát.

Direkt link                                         A lap nyitó oldalára

• A Kovászna megyei roncsautó-tulajdonosok a napokban tehetik le kéréseiket az autókereskedőkhöz, hogy kedvezményes áron vásárolhassanak új járművet. A használtautó-visszavásárlási program keretében ugyanis a tizenkét évesnél régebbi gépkocsikat tulajdonosaik leadhatják bármelyik vásárlásra felhatalmazott ócskavas telepre, és ezt 3000 lej értékben beszámolják egy új autó árába. Kovászna megyében tavalyelőtt 40, míg tavaly 60 Dacia Logant adtak el a roncsautó-program kedvezménye által. Bogyó István, a sepsiszentgyörgyi Dacia-képviselet tulajdonosa úgy látja, hogy idén nem tudnak eleget tenni a kéréseknek, mert a Kovászna megyének leosztott keretből legtöbb 6 autóra futja, holott több száz igénylőt tartanak számon. Bogyó István reményei szerint a gépkocsi-gyártó legkésőbb péntekig leosztja a megyéknek az eladható autók számát, így jövő héten fogadhatják a kéréseket, amelyeket a jelentkezések sorrendjében bírálnak majd el.

Direkt link                                         A lap nyitó oldalára

Művelődés

• Szörényi Levente és Bródy János népszerű magyarországi zeneszerzők látogatnak Sepsiszentgyörgyre. A két neves zeneszerző ma 17 órakor a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron termében a sepsiszentgyörgyi közönséggel találkozik. Az eseményre a Háromszéki Magyarok Világtalálkozója alkalmával augusztusban bemutatásra kerülő „Egy a nép, egy a magyar..." című produkció kapcsán kerül sor. A közönségtalálkozón a szerzőpáros ismerteti az előadásra kerülő mű körülményeit és tartalmát.

• A sepsiszentgyörgyi M Stúdió az Örkény István Tóték című drámája alapján készült előadását Florin Vidamski rendezésben holnap 19 órától mutatja be Sepsiszentgyörgyön, a kultúrpalota Lajtha László Stúdiótermében.

• A baróti Erdővidék Múzeum Kászoni Gáspár-termében ma 19 órakor a Tortoma Önképző Kör meghívottja Kinda István sepsi­szent­györgyi néprajzkutató, aki Középkori örökség - társadalom és kultúra a moldvai csángóknál témával tart előadást.

• Kovászna megyében vendégszerepel a Hahota színtársulat. A társulat ma Sepsiszentgyörgyön a Szakszervezetek Művelődési Házában este 7 órától előadja a Légitámadás című rendkívüli zenés kabaréműsorát.

• A Háromszék Táncegyüttes és az M Stúdió csütörtökön 13 és 19 órától, illetve pénteken 18 órától az Ady Endre versei alapján összeállított Ölelésben című közös előadását mutatja be a Lajtha László Stúdióteremben. Rendezte: Juhász Zsolt. A Táncegyüttes és az M Stúdió a pénteki előadás teljes bevételét jótékony célra, a sepsiszentgyörgyi súlyosan sérült 33 éves Kisgyörgy Benjámin műtétjére ajánlja fel.

Direkt link                                         A lap nyitó oldalára

Április 16.

Szörényi-Bródy közönségtalálkozó


Szörényi Levente és Bródy János népszerű magyarországi zeneszerzők látogatnak Sepsiszentgyörgyre. A két neves zeneszerző holnap 17 órakor a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron termében a sepsiszentgyörgyi közönséggel találkozik.

Az eseményre a Háromszéki Magyarok Világtalálkozója alkalmával bemutatásra kerülő "Egy a nép, egy a magyar..." című produkció kapcsán kerül sor. Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ idén augusztus 17. és 20-a között rendezi meg a Háromszéki Magyarok Világtalálkozóját. A négynapos esemény meg kíván szólaltatni minden háromszéki, Háromszékhez kötődő, illetve a vidék iránt érdeklődő személyt, célja a háromszéki öntudat megerősítése, az elszármazottak és itthon élők közötti kapcsolat ápolása, a szellemi és anyagi tőkék egyesítése, valamint Háromszék értékeinek nemzetközi szintű ismertetése, jövőjének kedvező kialakítása érdekében.

A rendezvény-sorozat kiemelt programja a Szörényi Levente és Bródy János nevével fémjelzett "Egy a nép, egy a magyar..." című produkció. A holnapi közönségtalálkozón a szerzőpáros ismerteti az előadásra kerülő mű körülményeit, tartalmát.

Nagy Zsuzsanna

Direkt link                                         A lap nyitó oldalára

A fehér gólyákat védik Háromszéken


Háromszéken mesterséges gólyafészkeket hoznak létre a fehér gólyák védelmében. A gólyavédelmi programban a sepsiszentgyörgyi Rara Avis Természetvédő Egyesület és az Electrica Villanyszolgáltató Részvénytársaság közösen vesznek részt.

Kelemen László, a Rara Avis Egyesület elnöke elmondta: idén több mint 20 mesterséges gólyafészket alakítanak ki Kovászna megye területén. A fészeképítő program akár 4 évig is eltarthat, ez alatt az idő alatt mintegy 75 gólyafészket kívánnak kialakítani. Kelemen szerint évente több tíz fiatal gólya pusztul el Háromszéken, mert a villanyoszlopokra épített fészkekből az első repüléskor a villanyhálózatra esnek, a program segítségével pedig az ehhez hasonló eseteket szeretnék elkerülni. Az első mesterséges gólyafészket már elhelyezték a madárbarát falunak minősített Oltszemen, illetve Kézdivásárhelyre is került egy fészek-állvány, a programot pedig az április végén sorra kerülő Szent György-napok alkalmából szeretnék népszerűsíteni.

Nagy Zsuzsanna

Direkt link                                         A lap nyitó oldalára

Április 13.

Magyar Nyelv és Irodalom Tantárgyverseny országos szakasza

Két első díj Kovászna megyének

A Kovászna megyei diákok két első és egy második díjat szereztek a Mikes Kelemen Magyar Nyelv és Irodalom Tantárgyverseny országos szakaszán. A versenyt Nagyváradon szervezték meg, az Ady Endre Főgimnáziumban. A kilencedik osztályosok versenyében Rangyák Zsuzsa-Kincsem első díjat, és Tóth Enikő második díjat érdemelt ki, mindkét diák a Székely Mikó Kollégiumban tanul, felkészítő tanáruk: Dobra Judit. Ugyancsak első díjjal jutalmazták a Székely Mikó Kollégiumból a 8. osztályos Mihály Juditot is. Dicséretet érdemeltek ki: Csinta Borbála, Gáll Zsuzsanna, Szörcsey Ágnes és Czika Krisztina. Valamennyien a Mikes Kelemen Főgimnázium illetve a Székely Mikó Kollégium diákjai. Az ünnepélyes díjkiosztásra ma délután kerül sor a nagyváradi Ady Endre Líceum dísztermében.

Nagy Zsuzsanna

Direkt link                                         A lap nyitó oldalára

• A szemetelés ellen tiltakozva illetve a tiszta környezet kialakítása érdekében politikusok, önkormányzati elöljárók, intézményvezetők gyűjtötték ma reggel a szemetet a Sepsiszentgyörgy melletti Sugásfürdőn. Az akción mások mellett jelen volt Antal Árpád András parlamenti képviselő, Hobincu Zoltán, a környezetvédelmi hivatal igazgatója, Vranceanu Ciprian a Romtelecom igazgatója, Tischler Ferenc, az ifjúsági igazgatóság vezetője, Sztakics Éva alpolgármester, Demeter János megyei tanácselnök és Tóth-Birtan Csaba, a városi RMDSZ elnöke. A megmozdulást a magyar fiatalokat tömörítő Pro Régió és a román ifjúságért létrejött Közösségért Egyesületek hirdették meg. A két szervezet fiataljai nemzetiségi hovatartozástól függetlenül politikusokat, polgármestereket, intézményvezetőket hívtak meg Sugásfürdőre, ahol a meghívottak szemétösszegyűjtésben vettek részt mintegy 30 magyar és román diákkal közösen, illetve civilben jelen voltak a rendőrség alkalmazottai is. A kezdeményezők célja az, hogy az elöljárók példamutatásával a városlakók is jobban odafigyeljenek a környezetük tisztaságára.

Direkt link                                         A lap nyitó oldalára

• Kovászna megyében még nem neveztek ki új alprefektust a januárban hirtelen elhunyt Nicolae Cirlanescu helyére. György Ervin kormánymegbízott ebben az ügyben tegnap beszélt a belügyminisztérium illetékes államtitkárával, aki közölte: még nem született döntés az új alprefektus személyéről. György Ervin kijelentette, a Demokrata Párt távozása a kormányból egyelőre nem hoz változásokat a Kovászna megyei prefektúrán. Hozzátette: az intézményvezetői tisztségekben is egyelőre maradnak a régi igazgatók, akiket, György Ervin szerint a törvényekre hivatkozva is nagyon nehéz kimozdítani helyükről. Kovászna megyében vannak olyan intézmények, ahol még a Szociáldemokrata Párt által kinevezett igazgatók töltik be a vezető tisztségeket, annak ellenére, hogy a legutóbbi választások után a funkciót más párt jelöltjének ígérték oda.

Direkt link                                         A lap nyitó oldalára

Művelődés

• Erdővidék Múzeuma vasárnap 17 órától bemutatóval egybekötött borkóstolót szervez a múzeum pincéjében. A bemutatót Borbély Zsolt Attila, aradi borszakértő tartja. A borok iránt érdeklődők 10 borfajtát ismerhetnek és ízlelhetnek meg a mátrai, kunsági és tokaji borpincék kínálatából. Részvételi díj 25 lej.

• A magyar nemzeti rockzenét játszó Kárpátia zenekar ma Kézdivásárhelyen koncertezik a Gábor Áron Gimnázium sporttermében. Kapunyitás 20 órakor, koncertkezdés 21 órakor lesz. Előzenekar a sepsiszentgyörgyi Kopor-Show.

Direkt link                                         A lap nyitó oldalára

Április 12.

• A sepsiszentgyörgyi bíróság tegnap elhalasztotta a Szövetség a Székelyföldért Egyesület jogi bejegyzésének tárgyalását. A bíró kérte, hogy az április 25-re halasztott tárgyaláson az ügyészség képviselője is jelenjen meg, és mondjon véleményt az egyesület megalakulásáról. A szövetség létrehozásával megbízott Demeter János megyei tanácselnök kedvezőnek és korrektnek tartja az intézkedést, és bízik a törvényhozás pozitív hozzáállásában. A térség gazdasági és kulturális fejlesztésének stratégiáját kidolgozni hivatott Szövetség a Székelyföldért Egyesület megalakításáról tavaly Csíkszeredában döntöttek a székelyföldi polgármesterek, a hivatalos megalapításra decemberben került sor Sepsiszentgyörgyön. Ezt követően a Hargita, Kovászna és Maros megyei prefektusok sorra kifogást emeltek a Szövetség a Székelyföldért Egyesülethez csatlakozni kívánó önkormányzatok határozatai ellen. Kovászna megyében 17 tanácshatározat visszavonását kérte a prefektus arra hivatkozva, hogy azok nem felelnek meg a törvény betűjének. György Ervin prefektus tegnapi sajtótájékoztatóján elmondta: a napokban 10 önkormányzatnak küldtek ismét felszólítást, hogy a másodjára elfogadott határozatuk sem felel meg a törvényes előírásoknak.

Direkt link                                         A lap nyitó oldalára

• Az állam köteles lakást biztosítani az államosított ingatlanokból kilakoltatott családok számára - erről szól Puskás Bálint és Pete István RMDSZ-es szenátorok törvénytervezete, amelyet a szenátus mindössze 2 ellenszavazattal és egy tartózkodással fogadott el. A tervezet kidolgozói azt szorgalmazzák, hogy központi költségvetésből finanszírozott állami lakásalap jöjjön létre, a kilakoltatott családok pedig bérbe kaphassák a lakásalap ingatlanjait. Puskás szerint országos viszonylatban körülbelül háromezer bérlakásra lenne szükség ahhoz, hogy megoldódjon az egykor államosított, és most visszaszolgáltatott lakásokból kiköltözők sorsa. A politikus tájékoztatása szerint az RMDSZ által benyújtott törvénytervezetet olyan személyek is támogatták, mint Ion Iliescu volt államelnök és Rodica Stanoiu volt igazságügy-miniszter. A törvénytervezet életbe lépéséhez még a képviselőház kedvező szavazata szükséges.

Direkt link                                         A lap nyitó oldalára

• Egy napig égett a kézdivásárhelyi szeméttelep. A lerakóhely több mint 90 százaléka borult lángba, a tűzoltóknak mintegy 15 különböző helyen levő tűzgócot kellett felszámolniuk, hogy a tüzet eloltsák. Hobincu Zoltán, a Környezetvédelmi Igazgatóság főfelügyelője elmondta: az ügyben vizsgálatot indítottak, ennek eredményét mára ígérte az igazgató. Hobincu szerint borsos pénzbírságra számíthat a szeméttelep gondnoka, amennyiben megállapítják, hogy gondatlan kezelés, vagy meg nem engedett hulladékok tárolása miatt következett be a tűz. György Ervin prefektus elégedetlenségét fejezte ki a Készenléti Felügyelőség hozzáállásával kapcsolatosan, mert az esetről csak a tűz eloltása után értesítették őt. Ilie Rosculet, a felügyelőség szóvivője elmondta, hogy az előzetes vizsgálatok arra utalnak, hogy nyílt láng okozta a tüzet.

Direkt link                                         A lap nyitó oldalára

Művelődés

• A baróti Művelődési Ház nagytermében csütörtökön 18 órától Berecz András budapesti mesemondó és Gyulai Líviusz baróti születésű képzőművész közös estjére kerül sor. Az est szervezője a Magyar Köztársaság Kulturális Koordinációs Központja és a Gaál Mózes Közművelődési Egyesület. A belépés díjtalan.

• A kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Ház emeleti kistermében ma 19 órától A legényanya című, 1989-es magyar vígjátékot vetítik. Rendezte: Garas Dezső.

Direkt link                                         A lap nyitó oldalára

Április 11.

• Kovászna megyében az elmúlt 5 nap alatt 33 hajtási engedélyt vett el a rendőrség a megszigorított közúti ellenőrzések során - tájékoztatott Ioan Hutanu, a megyei közlekedés-rendészet parancsnoka. Mintegy 6 esetben ittas vezetés miatt maradt engedély nélkül a gépkocsivezető, volt olyan sofőr, akinek az alkoholszintje súrolta a kómás állapot határát. A háromszéki közlekedési rendőrök az elmúlt napokban 370 személyt bírságoltak meg, legtöbbet, szám szerint 74-et gyorshatás miatt. A rendőrtiszt szerint az autósok mellett 76 szabálytalankodó gyalogos, és 17 kerékpáros valamint szekeres kapott pénzbüntetést. Ioan Hutanu közölte: a legsúlyosabb autós baleset vasárnap délután Szépmezőnél történt, ahol egy szabálytalan előzés miatt frontálisan ütközött két autó.

Direkt link                                         A lap nyitó oldalára

• A sepsiszentgyörgyi önkormányzat május 31-re írta ki a versenyvizsgát az Andrei Muresanu Színház igazgatói tisztségére. A román társulat februárban maradt igazgató nélkül, amikor Horatiu Mihaiu addigi igazgató lemondott tisztségéről. Az igazgató lemondása indokaként elsősorban a pénz- és személyzethiányt, illetve a társulat kiszállási díjainak és a színdarabok előállítási költségeinek hiányosságait említette. Mihaiu távozása okaként azt is felhozta, hogy méltánytalanul kevés pénzt kapnak a helyi költségvetésből, holott évi átlagban több mint száz előadása van a társulatnak, a leosztott pénz 90 százaléka a személyi költségeket teszi ki, a maradék 10 százalék pedig semmire sem elég, és a méltánytalanul kevés fizetések miatt több színész is távozott már a társulattól. Jelenleg a román színházat ideiglenesen Florin Vidamski színész vezeti, aki úgy nyilatkozott, hogy megpályázza az igazgatói tisztséget.

Direkt link                                         A lap nyitó oldalára

Művelődés

• Ezen a héten több háromszéki városban turnézik Berecz András neves mesemondó és Gyulai Líviusz grafikusművész. A Magyar Köztársaság Kulturális Koordinációs Központjának szervezésében ma 19 órától a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron termében, holnap a baróti Művelődési Ház nagytermében 18 órától kerül sor Berecz András budapesti mesemondó és Gyulai Líviusz baróti születésű képzőművész közös estjére. A Kettévágott pipafüst című rendezvényen Berecz András egyedi mesemondó előadását hallgathatják meg az érdeklődők, és megtekinthetik Gyulai Líviusz néhány animációs filmjét. A belépés díjtalan.

• A magyar nemzeti rockzenét játszó Kárpátia zenekar pénteken Kézdivásárhelyen koncertezik. A jegyek ára elővételben 10 lej, a helyszínen 13 lej.

• A Holló Ernő Sajtópince mai meghívottai a központi, a hazai és anyaországi írott- és elektronikus sajtó Kovászna megyei tudósítói. A városi Művelődési Házban sorra kerülő találkozó ma este 7 órakor kezdődik. Ajánlott téma: Tudósítói élet, tudósítói munka Háromszéken 2007-ben. Az est házigazdája Matekovics János újságíró, a klub vezetője.

Direkt link                                         A lap nyitó oldalára

Április 10.


Sütő Andrásról nevezik el a Nyelvőrzés Díját
Az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége (AESZ) Sütő András tavaly elhunyt íróról, az erdélyi és a kortárs magyar irodalom egyik legjelentősebb alakjáról nevezi el az egyesület több éve alapított Nyelvőrzés Díját - erről döntött Péntek János elnök, egyetemi tanár javaslatára az AESZ elnöksége.

A Nyelvőrzés Díját, idéntől a Sütő András-díjat a Szövetség olyan nyelvészeknek, nyelvművelőknek, közéleti személyiségeknek ítéli oda, akik a magyar nyelv tisztaságának megőrzéséért, az anyanyelvi kultúra ápolásáért, a magyarul beszélők anyanyelv-használati jogaiért munkálkodnak. Az április 27-én átadásra kerülő Sütő András-díjat a Magyar Nyelv Napjain, a Szövetség hagyományos rendezvényén nyújtják át az arra érdemes személynek. A Magyar Nyelv Napjait évről évre változó helyszínen, szórványban vagy tömbmagyarságban ünnepli meg az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége. Idén Déván, április 27. és 29. között kerül sor a rendezvényre, melyet a dévai Téglás Gábor Középiskolával közösen szerveznek meg. A Sütő András-díjat, az író arcképét ábrázoló emlékplakettet Hunyadi László marosvásárhelyi képzőművész készíti el. A tavaly szeptemberben elhunyt Sütő András idén júniusban lenne 80 éves.


Nagy Zsuzsanna

Direkt link                                         A lap nyitó oldalára

• Az autonómia ne legyen politikai támadás eszköze címmel küldött közleményt a sajtónak Albert Álmos Sepsiszentgyörgy polgármestere. A városvezető levelében arra figyelmezteti a referendum-népszavazás szervezőit, hogy a kulturális vagy az egyházi rendezvényeket ne használják politikai eszközként. A közlemény előzménye, hogy a Sepsireform Egyesület a városházától az április végén sorra kerülő Szent György Napok idejére ingyenes sátorhelyet kért, amelyben állóurnával fogadná azokat, akik a népszavazás ideje alatt nem tartózkodtak a városban, és nem nyilváníthattak véleményt a székelyföldi autonómiáról. A polgármester nem engedélyezte a sátor felállítását, az elutasítást megindokló levelében leszögezi: „Senki ne vigyen politikát a kultúrába, művelődési vagy egyházi rendezvényekbe, mert lehet, hogy a különbözően vélekedő, gondolkodó emberekben éppen ellenszenvet, megosztottságot vált ki az erőszakos tolakodás". Albert azt javasolja, hogy a Székely Nemzeti Tanács, a Magyar Polgári Szövetség, illetve a Sepsireform Egyesület saját rendezvényein biztosítson véleménykinyilvánítási lehetőséget bárki számára, vagy a referendum szervezői az eddig gyakorolt megoldással keressék fel lakásaikban azokat, akik a Szent György Napokra hazalátogatnak.• Az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége Sütő András tavaly elhunyt íróról, az erdélyi és a kortárs magyar irodalom egyik legjelentősebb alakjáról nevezi el az egyesület több éve alapított Nyelvőrzés Díját - erről döntött Péntek János elnök, egyetemi tanár javaslatára a szövetség elnöksége. A Nyelvőrzés Díját, idéntől a Sütő András-díjat a Szövetség olyan nyelvészeknek, nyelvművelőknek, közéleti személyiségeknek ítéli oda, akik a magyar nyelv tisztaságának megőrzéséért, az anyanyelvi kultúra ápolásáért, a magyarul beszélők anyanyelv-használati jogaiért munkálkodnak. Az április 27-én átadásra kerülő Sütő András-díjat a Magyar Nyelv Napjain, a Szövetség hagyományos rendezvényén nyújtják át az arra érdemes személynek. A Magyar Nyelv Napjait évről évre változó helyszínen, szórványban vagy tömbmagyarságban ünnepli meg az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége. Idén Déván, április 27. és 29. között kerül sor a rendezvényre, melyet a dévai Téglás Gábor Középiskolával közösen szerveznek meg. A Sütő András-díjat, az író arcképét ábrázoló emlékplakettet Hunyadi László marosvásárhelyi képzőművész készíti el. A tavaly szeptemberben elhunyt Sütő András idén júniusban lenne 80 éves.

Direkt link                                         A lap nyitó oldalára

• A sepsiszentgyörgyi polgármesteri hivatal levélben értesíti a városlakókat, hogy a városháza mire költötte a polgárok által tavaly befizetett adókat és illetékeket. Albert Álmos polgármester aláírásával mintegy 24 ezer sepsiszentgyörgyi kap levelet magyar és román nyelven. A városvezető már több éve hagyományosan levélben számol be a legfontosabb közérdekű megvalósításokról. Bár az elmúlt esztendőkben a polgármester a beszámoló mellett a várható célkitűzéseket is felsorolta, az idei levélben nem szerepelnek a tervezett munkálatok. Albert Álmos 11 pontban sorolja fel a különböző területekre elköltött összegeket. A levélből egyebek között kiderül, hogy az elmúlt esztendőben a városháza 3.7 millió lejt költött szociális gondoskodásra, 2 millió lejt a város takarítására, 2.3 millió lejt az utak javítására. A legtöbb pénzt, mintegy 18,1 millió lejt a polgármesteri hivatal működtetése emésztett fel, derül ki Albert Álmos beszámolójából.

Direkt link                                         A lap nyitó oldalára

• A bejegyzések számát tekintve nem volt túlságosan kiugró a Kovászna megyei kórház sürgősségének a húsvéti ünnepek idején mért forgalma - tájékoztatott az intézményben szolgálatot teljesítő egészségügyi asszisztens. A beutalások számát tekintve átlagosnál egy kicsit magasabbnak mondható a kezelésre szorult betegek száma. Több személyt vittek be szív- és érrendszeri panaszokkal, gyomorproblémákkal, illetve a túlzott alkoholfogyasztás miatt is ellátásra szorultak néhányan. A húsvéti ünnepek ideje alatt közel száz beteghez hívták ki a sepsiszentgyörgyi Mentőállomás munkatársait. Tiberiu Postoaca igazgató elmondta, más hétvégéktől eltérően a húsvéti ünnepek három napja alatt megnőtt a hívások száma, de nem volt magasabb, mint az elmúlt években. A mentőállomás vezetőjének tájékoztatása szerint többnyire szív- és vesebetegekhez szálltak ki, de volt agyvérzéses eset is.

Direkt link                                         A lap nyitó oldalára

Művelődés

• A baróti Erdővidék Múzeum Kászoni Gáspár termében ma 18 órakor megnyílik Kósa Bálint Olaszteleken élő grafikusművész fametszet-kiállítása. Közreműködik: Füzesy Imola, a művész unokája. Megnyitó beszédet mond: Demeter László muzeológus. Ugyancsak a Múzeum Kászoni Gáspár termében ma 19 órától vetítettképes előadással egybekötött könyvbemutatóra kerül sor. Téma: Országzászló-állítások Háromszéken. Meghívott: József Álmos tanár.

• A baróti Művelődési Ház nagytermében csütörtökön 18 órától Berecz András budapesti mesemondó és Gyulai Líviusz baróti születésű képzőművész közös estjére kerül sor a Városi Művelődési Ház nagytermében. Az est szervezője a Magyar Köztársaság Kulturális Koordinációs Központja és a Gaál Mózes Közművelődési Egyesület. A belépés díjtalan.

Direkt link                                         A lap nyitó oldalára

Április 6.

• A sepsiszentgyörgyi városháza szociális irodája ma 230 ajándékcsomagot oszt szét rászoruló gyerekeknek, családoknak. A húsvéti ajándékcsomagot a Csíki negyedi szociális otthon, illetve a baba-mama központ lakói kapják, ahol több száz szegénysorú család, illetve gyerek él. A 230 szeretetcsomagot sepsiszentgyörgyi cégek támogatásával állították össze a polgármesteri hivatal szociális irodájának dolgozói. A csomagok édességeket és élelmiszereket tartalmaznak. Ugyancsak a húsvét alkalmából a Kovászna megyei rendőrség alkalmazottai ajándékcsomagokat visznek ma a sepsiszentgyörgyi kismamaotthon illetve a bodzafordulói gyermek-elhelyező központ kis lakóinak.

Direkt link                                         A lap nyitó oldalára

• Több mint 30 pedagógus marad munkahely nélkül, miután a Kovászna megyei Tanfelügyelőség felszámolja a vidéki iskolák összevont osztályait. Keresztély Irma főtanfelügyelő szerint vannak olyan falusi iskolák, ahol az alacsony gyermeklétszám miatt együtt tanulnak az 1-4 illetve az 5-8 osztályos tanulók. A főtanfelügyelő úgy gondolja, ez az oktatási forma a minőség rovására megy, mert a pedagógusnak egyszerre több tananyagra is oda kell figyelnie. Az elképzelés szerint az összevont osztályban tanuló gyerekeket iskolabusszal a községközpontokba viszik, ahol megfelelő körülmények között tanulhatnak. Keresztély Irma elmondta, több szülői küldöttség felkereste az osztályok megszüntetésének ügyében, de megpróbálta megértetni a szülőkkel, hogy az intézkedés a gyerekek javát szolgálja.

Direkt link                                         A lap nyitó oldalára

• A sepsiszentgyörgyi piacon bárányhúsból egyelőre nagyobb a kínálat, mint a kereslet. A bárányhús kilóját 18 lejért árusítják a magángazdák, legfennebb 17 lejre engednek le az árból, ha a vevő több kiló húst vásárol. Háromszéken az Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság előrejelzése szerint a húsvéti ünnepekre mintegy 30 ezer bárányt vágtak le a 7 engedéllyel rendelkező vágóhídon. Ugyanakkor két húsvéti bárány-szállítmány is érkezett a megyébe, Szeben megyéből 30, illetve Vrancea megyéből 15 állatot hoztak, amelyeket a nagy bevásárló-központok rendelték meg. A sepsiszentgyörgyi szupermarketekben olcsóbb a bárányhús, mint a piacon, kilóját 16 illetve 17 lej között lehet megvenni.

Direkt link                                         A lap nyitó oldalára

• A húsvéti ünnepek ideje alatt Sepsiszentgyörgyön mától csütörtökig a Paius David hadnagy úti Elixir gyógyszertár, Kézdivásárhelyen hétfőig a Szent Anna patika tart éjszakai szolgálatot. Sepsiszentgyörgyön szombaton és vasárnap 10 és 12 valamint 14 és16 óra között a Stadion utcai DHD-fogászat, szombaton 10-től 12 óráig a Kriza János utcai magánrendelőjében dr. Mester Nagy Ildikó teljesít sürgősségi szolgálatot. A sepsiszentgyörgyi Tega Köztisztasági Részvénytársaság felhívja a lakók figyelmét, hogy az ünnepek miatt vasárnap és hétfőn a piacok zárva lesznek, és az ügyfélszolgálat is szünetel. A várostakarítás szombaton, vasárnap és kedden a megszokott ütemterv szerint zajlik, hétfőn rövidített programmal dolgoznak. A tavaszi nagytakarítás és lomtalanítás hétfőn és kedden szünetel.

Direkt link                                         A lap nyitó oldalára

Művelődés

• A sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumban megtekinthető a Hozta a húsvéti nyúl című kiállítás, mely tegnap délután nyílt meg. A rendezvény folytatásaként ma kézműves-foglalkozások lesznek. Az érdeklődőket 10-től 13 óráig várják a múzeumba.

• Az árkosi unitárius egyház tanácstermében ma, az istentisztelet után megnyílik a helyi tájmúzeum nyolcadik írott- és díszített-tojáskiállítása, ugyancsak Árkoson vasárnap 21 órától a helyi művelődési házban húsvéti bált tartanak.

• Húsvét vasárnapján este 8 órától a szentivánlaborfalvi művelődési otthonban a helybeli fiatalok előadják Rejtő Jenő Szabad a vásár című bohózatát. Az előadás után húsvéti bál lesz.

• Az alsócsernátoni Petőfi Sándor Művelődési Otthonban vasárnap 17 órától ünnepi műsort mutat be a Végh Antal Általános Iskola, ezt követően este 8 órától húsvéti bált tartanak.

Direkt link                                         A lap nyitó oldalára

Április 5.

• Nagypéntek tanítási nap lesz - figyelmezteti a háromszéki pedagógusokat a Kovászna Megyei Tanfelügyelőség. Keresztély Irma főtanfelügyelő sajtótájékoztatóján elmondta, a pedagógusoknak kötelezően ott kell lenni holnap az iskolákban, és csak a húsvéthétfő lesz számukra munkaszüneti nap. Hozzátette: tudomása van arról, hogy több iskolában szabadnapra szándékoznak küldeni nagypénteken a diákokat és tanárokat, ezért hívta a fel a figyelmet arra, hogy holnap rendes tanítási nap lesz. Keresztély Irma közölte, főleg a vidéki települések iskoláiban szokás, hogy a pedagógusok nagypénteken elviszik templomba a diákokat. A főtanfelügyelő támogatja a tanárok ezen kezdeményezését, azzal a feltétellel, hogy a diákokat nem lehet erre kötelezni, és hozzátette: a templomlátogatás 12 óra után történjen, addig a tanár köteles megtartani az óráit.

Direkt link                                         A lap nyitó oldalára

• Kovászna megyéből 166 tanuló jutott tovább tantárgyversenyek országos szakaszaira - tájékoztatott Keresztély Irma főtanfelügyelő. Az országos tantárgyversenyeken résztvevő tanulók száma látványos növekedést mutat az elmúlt évekhez viszonyítva, idén 26 diákkal több jutott tovább, mint 2006-ban. Legtöbb tanuló, mintegy 37-en a művészeti és művészet-történeti tantárgyversenyen vesznek részt Kolozsváron, a román nyelv és irodalom tantárgyversenyre 23 általános és középiskolás diák utazik Jászvásárba illetve Rimnicu Vilceara, a magyar nyelv és irodalom tantárgyversenyen, amelyet idén Nagyváradon rendeznek meg 20 háromszéki diák vesz részt. Kovászna megyéből idén a francia nyelv és irodalom tantárgyversenyre nem volt továbbjutó diák. Keresztély Irma főtanfelügyelő szerint ez a tantárgy a megyében teret veszít népszerűségéből, a kedvelt nyelvek az angol és a német.

Direkt link                                         A lap nyitó oldalára

• Nincsen inzulin a Kovászna megyei patikákban, annak ellenére, hogy az Egészségügyi Minisztérium közleménye szerint április elsejétől a cukorbetegek már a nyíltrendszerű patikákban is beszerezhetik a gyógyszert. Háromszéken mintegy négyezer cukorbeteget tartanak nyilván, ők továbbra is a kórházi gyógyszertárakból szerezhetik be az inzulint. Kovács Sándor, a Kovászna megyei Gyógyszerészkamara elnöke elmondta: tudomásuk van arról, hogy a rendelkezés értelmében április elsejétől az inzulin-készítmények illetve más, a cukorbetegség kezelésére használt gyógyszerek kaphatóak kellene legyenek a patikákban, azonban az egészségbiztosító pénztár még nem kötötte meg a patikusokkal a szerződést, így a betegek egyelőre csak a kórházi gyógyszertárakban vehetik át ezeket a gyógyszereket. Kovács valószínűnek tartja, hogy csak április végén vagy május elején jelennek meg a nyíltrendszerű patikákban ezek a gyógyszerkészítmények.

Direkt link                                         A lap nyitó oldalára

Művelődés

• A sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumban ma 19 órakor megnyitják a Hozta a húsvéti nyúl című kiállítást. A rendezvény holnap kézműves-foglalkozással folytatódik, 10-től 13 óráig várják az érdeklődőket a múzeumba.

• A sepsiszentgyörgyi Tanulók Házában ma 17 órától az árapataki tojásíró és -gyűjtő Lőrinczi Etelka tart előadást.

• A Magyar Köztársaság Kulturális Koordinációs Központja szervezésében ma 18 órától az illyefalvi Keresztyén Ifjúsági és Diakóniai Alapítvány konferencia-termében megnyílik Szabóky Zsolt Kárpát-medencei várak című fotókiállítása. Megnyitó és köszöntő beszédet mond: Hadnagyné Portik Piroska Klára és Kató Béla püspök-helyettes. A tárlat április végéig tekinthető meg.

• Gyermeklap-bemutató lesz ma 17 órától Kézdivásárhelyen a Vigadó Művelődési Házban. A Mákvirág néven új, havonta megjelenő gyermeklapot Both Abigél főszerkesztő mutatja be. A lapbemutatóra minden írni, olvasni, rajzolni szerető gyereket, valamint óvónőket, tanítónőket vár a szervező Magyar Újságírók Romániai Egyesü­letének háromszéki területi szervezete

• A brassói Gaudeamus vonósnégyes fennállásának 20. évfordulóját ünnepelve ma 19 órától a sepsiszentgyörgyi színház kamaratermében tart koncertet.

Direkt link                                         A lap nyitó oldalára

Április 4.

• A Kovászna megyei tanács elfogadta a Gazdasági és Területfejlesztési Egyesület megalakításáról szóló határozatot. A döntés értelmében Háromszék 37 települése lép szövetségre a megye fejlesztése érdekében. Az iroda azzal a céllal jön létre, hogy segítse az önkormányzatok közbeszerzési, beruházási és területfejlesztési munkáját. Az egyesület létrehozásáról szóló dokumentum elfogadását heves vita előzte meg. Sabin Calinic, a jogi bizottság elnöke szerint a társulás létrehozása ellentétes a közigazgatási törvény előírásaival, és azzal vádolta a megyei önkormányzat elöljáróit, hogy közpénzekből kísérleteznek. Demeter János tanácselnök az egyesület létének fontosságát hangsúlyozva közölte: a megyében jelenleg 160 pályázati program fut. Ezek adminisztrálásában nyújt majd nagy segítséget az új iroda, mely év végére be fogja bizonyítani létjogosultságát - jelentette ki Demeter. Hasonló ügynökségek működnek az ország más megyéiben is. A háromszéki iroda brassói mintára létesül, és ötven személyt foglalkoztat majd. Az egyesület létrehozását 21 igen, 4 nem szavazattal, és három tartózkodással fogadta el a testület.

Direkt link                                         A lap nyitó oldalára

• Kovászna megyében várhatóan 30 ezer bárányt vágnak le a húsvéti ünnepekre - derült ki a megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság előrejelzéséből. Dr. Sikó Barabási Sándor megyei főállatorvos szerint a gazdák mától kezdik vágni a húsvéti eladásra szánt bárányaikat, és a vonatkozó szigorú szabályok miatt idén kizárólag engedélyezett vágóhidakon szabad a vágást elvégezni. Háromszéken 7 engedéllyel rendelkező vágóhíd van Sepsiszentgyörgyön, Baróton, Kézdivásárhelyen, Kovásznán és Bodzafordulón. Az ünnep előtti napokban a hatóságok szigorú ellenőrzéseket végeznek, a közutakon átvizsgálják az autókat, és büntetik a húsvéti bárányhúst törvénytelenül szállítókat, de vizsgálják a piacokat, üzleteket és vágóhidakat is. Az igazgatóságnál úgy tudják, hogy eddig két húsvéti bárány-szállítmány érkezett Háromszékre, amelyeket a nagy bevásárló központok rendelték.

Direkt link                                         A lap nyitó oldalára

Művelődés

• A sepsiszentgyörgyi Tanulók Házában ma 17 órától Kakas Zoltán néprajzos, csütörtökön szintén 17 órától az árapataki tojásíró és -gyűjtő Lőrinczi Etelka tart előadást.

• A sepsiszentgyörgyi Guzsalyas Alapítvány a Míves Házban ma 17-től 20 óráig tojásírásra várja a gyermekeket, fiatalokat, felnőtteket. Az érdeklődők a foglalkozásra vigyenek magukkal főtt vagy kifújt tojást.

• A Magyar Köztársaság Kulturális Koordinációs Központja szervezésében holnap 18 órától az illyefalvi Keresztyén Ifjúsági és Diakóniai Alapítvány konferencia-termében megnyílik Szabóky Zsolt Kárpát-medencei várak című fotókiállítása. A tárlat április végéig tekinthető meg.

• Fennállásának 20. évfordulóját ünnepli a brassói Gaudeamus vonósnégyes. Ebből az alkalomból holnap 19 órától a sepsiszentgyörgyi színház kamaratermében tartanak koncertet.

• A sepsiszentgyörgyi Városi Művelődési Ház Sajtóklubjának ma esti meghívottja Szonda Szabolcs, a bukaresti Hungarológia Egyetem adjunktusa, a Romániai Magyar Szó, majd az Új Magyar Szó Színkép című kulturális mellékletének szerkesztője. A találkozó 19 órakor kezdődik. Ajánlott téma: Napilap és kultúra. Az est házigazdája Matekovics János újságíró, a klub vezetője.

Direkt link                                         A lap nyitó oldalára

Április 3.

• A székelyföldi településeken megszervezett nem hivatalos autonómia-népszavazás eredményeinek érvényesítése érdekében hazai és nemzetközi szakemberek meghívásával bizottságot alakít a Székely Nemzeti Tanács - tájékoztatott Ferencz Csaba alelnök. A tájékoztatási alelnök közölte, várják, hogy az elkövetkező időszakban hazai és külföldi politológusok, szociológusok, közéleti és politikai személyiségek csatlakozzanak a bizottsághoz. Eddig Eva Maria Barki nemzetközi jogász és Sógor Csaba RMDSZ-es szenátor jelezte együttműködési szándékát, de a testületi munkában való részvételért megkeresik még Antal Árpád András háromszéki RMDSZ-es parlamenti képviselőt, szociológust és Ráduly Róbert csíkszeredai polgármestert is. A székelyföldi településeken zajló népszavazás során a szervezők eddig mintegy 150 ezer szavazatot összesítettek, és számításaik szerint június végéig befejezik a székelyföldi autonómia-referendumot.

Direkt link                                         A lap nyitó oldalára

• Albert Álmos Sepsiszentgyörgy polgármestere 47 pontból álló városfejlesztési tervet kíván idén megvalósítani. Ezt sajtótájékoztatóján jelentette ki a városvezető, aki szerint az elképzelések egy része tervezés alatt van, más munkálatok pedig most zajlanak, vagy befejezés előtt állnak. A nagyszabású fejlesztési terv legfontosabb pontjai: az Erzsébet park korszerűsítése, a Lábasház javítása és átadása, a József Attila utcai munkálatok befejezése illetve a Mihai Viteazul tér modernizálása. Ugyanakkor a polgármester szerint a tervek között szerepel több utca szennyvízcsatorna-rendszerének korszerűsítése, utak javítása, ivóvízhálózatok kiépítése, az Állomás negyedi tömbház-lakások hőszigetelése, a forgalmi dugók felszámolása érdekében pedig több villanyrendőr elhelyezését tervezi a városháza.

Direkt link                                         A lap nyitó oldalára

• A Demokrata Párt hatalomról való eltávolításával a székelyföldi autonómia beteljesült tény lesz - jelentette ki Petre Strachinaru demokrata párti parlamenti képviselő. A politikus úgy látja, hogy a Demokrata Párt eltávolítása után Kovászna megyében az RMDSZ átveszi a hatalmat, és így megvalósulhat a területi autonómia. Strachinaru sajtótájékoztatóján aggodalmát fejezte ki a helyi közigazgatás alakulását illetően, mint mondta, „a kormányon levő politikai pártok vonatkozásában az intézményvezetői tisztségek eddig egyensúlyban voltak, azonban a Demokrata Párt kormányból való eltávolítása után a mérleg az RMDSZ javára billen majd el". A politikus úgy gondolja, hogy a Demokrata Párt ellenzékbe vonulása után helyi szinten elkezdődik a párt által kinevezett igazgatók üldözése és leváltása.

Direkt link                                         A lap nyitó oldalára

Művelődés

• Gyermeklap-bemutató lesz ma 17 órától Sepsiszentgyörgyön a Bod Péter Megyei Könyvtár gyermekrészlegének olvasótermében. A Mákvirág néven új, havonta megjelenő gyermeklapot Both Abigél főszerkesztő mutatja be. A lapbemutatóra minden írni, olvasni, rajzolni szerető gyereket, valamint óvónőket, tanítónőket vár a szervező Magyar Újságírók Romániai Egyesü­letének háromszéki területi szervezete. Csütörtökön szintén 17 órától a kézdivásárhelyi Viga­dóban lesz közönségtalálkozó.

• Fennállásának 20. évfordulóját ünnepli a brassói Gaudeamus vonósnégyes. Ebből az alkalomból csütörtökön 19 órától a sepsiszentgyörgyi színház kamaratermében tartanak koncertet.

• A sepsiszentgyörgyi Tanulók Házában ma 17 órakor megnyitják a péntekig tartó húsvéti tojásfestő napokat. Meghívott: Dezső András református lelkész és Szabó Lajos plébános, kanonok. Szerdán 17 órától Kakas Zoltán néprajzos, csütörtökön szintén 17 órától az árapataki tojásíró és -gyűjtő Lőrinczi Etelka tart előadást.

• Sepsiszentgyörgyön, az Altus Kortárs Művészklubban ma este 7 órától a Peter Greenaway által rendezett Párnakönyv című 1996-os angol filmet vetítik. Az est házigazdája: Daczó Enikő képzőművész, a klub vezetője.

• A sepsiszentgyörgyi Városi Művelődési Ház Sajtóklubjának holnap esti meghívottja Szonda Szabolcs, a bukaresti Hungarológia Egyetem adjunktusa, a Romániai Magyar Szó, majd az Új Magyar Szó Színkép című kulturális mellékletének szerkesztője. A találkozó 19 órakor kezdődik. Ajánlott téma: Napilap és kultúra. Az est házigazdája Matekovics János újságíró, a klub vezetője.

Direkt link                                         A lap nyitó oldalára

Április 2.

• Albert Álmos Sepsiszentgyörgy polgármestere levélben válaszolt Gazda Zoltán azon felszólítására, hogy mondjon le tisztségéről, miután olyan területet adott bérbe egy befektetőnek, amely fölött nem rendelkezhet. A sepsiszéki MPSZ-elnök nyilatkozatát a polgármester „össze-vissza locsogásnak" minősíti. Albert Álmos válaszlevelében kifejti, csak azért nem kérheti Gazda Zoltán lemondását, mert - idézem - „őt a közösség semmivel nem bízta meg, tanácsosnak sem választották meg a sepsiszentgyörgyiek, így baráti társasága kellett megbízza elnökséggel". Albert Álmos hozzátette, arra viszont kérhetné Gazdát, hogy színészi állásáról mondjon le, illetve színészi fizetéséről, melyet, a polgármester megfogalmazása szerint „a közpénzből vág zsebre, és azért semmit sem tesz a színpadon". A városvezető közölte: ha a földvitában pereskedésre kerül sor, a törvény eldönti ki tévedett, de véleménye szerint ebben a kérdésben sem a Polgármesteri Hivatalnak, sem a Tanácsnak semmilyen mulasztása nem volt.

Direkt link                                         A lap nyitó oldalára

• Románia főügyészéhez fordul megkereséssel Petre Strachinaru parlamenti képviselő, miután a Kovászna Megyei Törvényszék nem válaszolt a párt egyik írásos panaszára. A Demokrata Párt Kovászna megyei fiókszervezete február 12-én benyújtott panaszában a nemzetbiztonságról szóló jogszabály megszegésével vádolta az autonómia-referendum szervezőit, és a Székelyföldön zajló népszavazás törvénytelenségét jelezte az igazságszolgáltatásnak, azonban erre a levélre nem kaptak választ. Strachinaru arra a következtetésre jutott, hogy maguk a törvényhozók sem tartják be a törvényeket, ezért a politikus Románia főügyészénél panaszolja be a Kovászna Megyei Törvényszék elöljáróit. A képviselő ugyanakkor közölte, Monica Macovei igazságügy-miniszternél is interpellált az autonómia-népszavazás törvénytelenségét jelezve, a tárcavezető válasza jövő héten esedékes.

Direkt link                                         A lap nyitó oldalára

• Miért van szükség magyar nemzetpolitikára? címmel a Magyar Polgári Szövetség sepsiszéki szervezete előadással egybekötött lakossági fórumot szervez ma 18 órától a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron termében. Meghívott vendég Éhn József a Társaság a Kárpát-medencei Magyarságért elnöke. A vetített-képes előadás után a résztvevőkkel kötetlen beszélgetés lesz az autonómiáról, megmaradásról és nemzetpolitikáról.

Direkt link                                         A lap nyitó oldalára

Művelődés

• A sepsiszentgyörgyi M Stúdió ma 19 órától a kultúrpalota Lajtha László Stúdiótermében bemutatja az Örkény István drámája alapján készült Tóték című színházi előadását. Rendezte: Florin Vidamski, koreográfia: Fatma Mohamed.

• Fennállásának 20. évfordulóját ünnepli a brassói Gaudeamus vonósnégyes. Ebből az alkalomból ma 18 órától az Árkosi Művelődési Központban illetve csütörtökön 19 órától a sepsiszentgyörgyi színház kamaratermében tartanak koncertet.

• A sepsiszentgyörgyi városi művelődési ház Huszárik Filmklubjában ma 19 órától az Úton című sorozatban a Júliusban című, 2000-ben készült filmjét vetítik, utána beszélgetés lesz. Házigazda: Lázár-Prezsmer Endre.

• A sepsiszentgyörgyi Tanulók Házában holnap 17 órakor megnyitják a péntekig tartó húsvéti tojásfestő napokat. Meghívott: Dezső András református lelkész és Szabó Lajos plébános, kanonok. Szerdán 17 órától Kakas Zoltán néprajzos, csütörtökön szintén 17 órától az árapataki tojásíró és -gyűjtő Lőrinczi Etelka tart előadást.

Direkt link                                         A lap nyitó oldalára

1