Home Η Φυσική στο Δίκτυο
Η Ελληνική πύλη στο χώρο της Φυσικής

Εκδόσεις Κάτοπτρο Επιστημονικά Βιβλία Εκδόσεις Κάτοπτρο

Περιεχόμενα:
1.Για τη Σελίδα μας
2.Ενας χρόνος εκπλήξεων

Για την Σελίδα μας

Από τους Δ. Μιχαηλίδη και Ν. Σφαρνά 1-Μαρτίου-2000

 

Ένας χρόνος εκπλήξεων.

Από τους Δ. Μιχαηλίδη και Ν. Σφαρνά 1-Μαρτίου-2001

Πριν ένα χρόνο, την 1η Μαρτίου 2000, ξεκινούσαμε την πύλη μας με ορισμένους απλούς αλλά όχι κι εύκολους στόχους. Τονίζαμε λοιπόν στο ποιοί είμαστε:

  • Πιστεύουμε οτι με την ανάπτυξη της Πληροφορικής στα σχολεία, θα υπάρχει επιτακτική ανάγκη για καθοδήγηση των παιδιών, στους δρόμους της Πληροφορίας. Οι δρόμοι αυτοί οδηγούν δυστυχώς και σε άχρηστη πληροφορία  που πρέπει οι νέοι να ξέρουν να ξεχωρίζουν.

  • Ορισμένες στρατηγικές διαδασκαλίας χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για την άντληση πληροφοριών με σκοπό την εκπόνηση εργασιών με θέματα από την τεχνολογία, φυσικές επιστήμες αλλά και από τις λεγόμενες θεωρητικές επιστήμες. Η εκμάθηση των μαθητών στη χρήση του διαδικτύου μαζί με άλλες διαδικασίες που σχετίζονται με τους υπολογιστές πχ εκτύπωση των πληροφοριών, χρήση των scanner πρέπει κατά την γνώμη μας να βρίσκονται σε προτεραιότητα στις επιδιώξεις μας, σαν δάσκαλοι της Φυσικής. Η προσπάθεια μας στρέφεται στο να βρούν οι μαθητές αλλά και δάσκαλοι των Φυσικών και Τεχνολογικών μαθημάτων σελίδες με πειράματα, κατασκευές αλλά και εξηγήσεις γύρω από "μαγικά κόλπα".

Ενα χρόνο μετά, πιστεύουμε πως οι εξελίξεις, μας εξέπληξαν αλλά και μας δικαίωσαν. Νέα επιστημονικά portal που έχουν ξεκινήσει από τότε (πχ spin.gr) ή γενικές πύλες με επιστημονικό τμήματα, προσφέρουν μαζί με την δική μας ταχύτατη ενημέρωση για τα επιστημονικά θέματα. Φαίνεται δε καθαρά και από την αύξηση των πωλήσεων των επιστημονικών βιβλίων, πως το κοινό στην χώρα μας διψά για τέτοια ενημέρωση.

Δεν φτάνει όμως αυτό, πρέπει να προσφέρουμε εκλαϊκευμένα άρθρα, κυρίως στο ανήσυχο μαθητικό δυναμικό του τόπου μας, με θέματα από την σύγχρονη επιστήμη. Στον τομέα αυτό, δημοσιεύσαμε άρθρα γύρω από το Χάος, τα τελευταία Nobel της Φυσικής, Κοσμολογικά προβλήματα (quasar, μαύρες τρύπες, εξέλιξη του Σύμπαντος, σκοτεινή ύλη κλπ), θέματα από την επιστήμη των υλικών (Φουλερένια, νανοσωλήνες, συμπύκνωση Bose-Einstein, Laser κλπ), στοιχειώδη σωμάτια (Higgs, νετρίνα κλπ), απαντήσεις σε ερωτήσεις που συνήθως κάνουν τα παιδιά και πολλά άλλα θέματα που ξεπερνούν τα εξήντα, παράλληλα με τα θέματα της καθημερινής ειδησεογραφίας (περίπου 200).

Είμαστε δε οι πρώτοι στην Ελλάδα, που ξεπερνώντας ακόμη και τα επιχειρηματικά sites καταφέραμε να δώσουμε στην Ελληνική γλώσσα, πολύπλευρη επιστημονική ενημέρωση. Για όσους δυσπιστούν ας προσέξουν πως η κάλυψη που προσφέραμε πάνω σε ορισμένα επίκαιρα θέματα, ήταν πιό πλήρης από αυτήν που προσέφεραν για το ίδιο θέμα "εγκυρα" portals. Επίσης δημοσιεύθηκαν άρθρα από τον ερευνητικό χώρο της Φυσικής, αποκλειστικά από την Σελίδα της Φυσικής (για παράδειγμα αναφέρουμε τα πιό πρόσφατα Ο νόμος του Newton και το κυνήγι των νέων διαστάσεων, Ανακαλύφθηκαν αυτοθεραπευόμενα υλικά κλπ).

Συγχρόνως όμως πρέπει να   δραστηριοποιηθούν κι άλλοι φορείς μαζί με μας, πχ από τον χώρο της Βιολογίας, της Χημείας αλλά και των άλλων επιστημονικών κλάδων, για ανάλογα vportals (εξειδικευμένες πύλες).

Τα προβλήματα δε που συναντήσαμε σε αυτό το διάστημα, είναι πολλά. Από τα πιό απλά πχ την μετάφραση των νέων επιστημονικών όρων, που δεν υπάρχουν στα λεξικά μας μέχρι το πιό δύσκολο, την έλλειψη αρκετού χρόνου για να προσφέρουμε περισσότερα άρθρα και επιστημονικές ειδήσεις.

Όμως δοκιμάσαμε μια ευχάριστη έκπληξη τον τελευταίο καιρό, γιατί δεν φανταζόμαστε πως θα έτρεχαν τόσο γρήγορα οι εξελίξεις στο θέμα των δικτύων (EduNet, ΕΔΕΤ κλπ), για τον απλό λόγο ότι έχουμε μάθει στην Ελλάδα οι όποιες διαδικασίες, να τρέχουν αργά και με αφάνταστες δυσκολίες. Αλλά από την άλλη μεριά την ώρα που οι Αμερικανοί και Ευρωπαίοι οραματίζονται το σχολείο και το Πανεπιστήμιο τού αύριο, προωθούν την on line μάθηση και αναζητούν τρόπους διασύνδεσης της παιδείας με την κοινωνία της εργασίας, η Ελλάδα κινδυνεύει να μείνει πίσω από τις εξελίξεις.

Γιατί δεν φτάνει ο εξοπλισμός των σχολείων με υπολογιστές αλλά πρέπει να συνοδεύεται με κατάλληλο software και σχέδια για να μετατραπεί το σχολείο σε χώρο μάθησης. Παραδείγματος χάριν σήμερα στο Ιnternet μπορεί κανείς να παρακολουθήσει μαθήματα on line από το σπίτι του ή τη δουλειά του, έχοντας επικοινωνία με τον διδάσκοντα μέσω e-mail ή και video. Αυτό μπορεί να γίνει με ειδικές πλατφόρμες όπως ο Μicrosoft Εncarta Class Server. Το κόστος περιορίζεται στη σύνδεση και τον εξοπλισμό και διαρκώς μειώνεται καθώς η διείσδυση των υπολογιστών στον κόσμο αυξάνεται αλματωδώς.

Αλλά και κοινωνικά να δούμε το θέμα,   μπροστά στο διαδίκτυο δεν υπάρχουν πλούσιοι και φτωχοί μαθητές, μαθητές των πόλεων και απομονωμένων νησιών. Όλοι με μια μικρή σχετικά δαπάνη μπορούν να εισέλθουν σε βιβλιοθήκες των Πανεπιστημίων και να πάρουν τις γνώσεις που θέλουν. Γιατί από την ώρα που οι βιβλιοθήκες ανεβαίνουν στο Διαδίκτυο, τότε είναι προσβάσιμες από τους μαθητές ή φοιτητές οποιουδήποτε εκπαιδευτικού ιδρύματος, σχολείου ή τόπου. Δυστυχώς δεν υπάρχουν τέτοιες βιβλιοθήκες στον τόπο μας.

Από τις εφημερίδες δε μαθαίνουμε πως ο παγκόσμιος τζίρος της ηλεκτρονικής εκπαίδευσης αναμένεται ότι θα φθάσει τα 40 δισ. δολάρια μέχρι το 2005. Το μέγεθος αυτό είναι τέτοιο που ήδη τα μεγάλα Πανεπιστήμια προχωρούν σε συμμαχίες και συγχωνεύσεις, γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του ανταγωνισμού. Ήδη το Πρίνστον, Γέηλ και Στάνφορντ συμμάχησαν με την Οξφόρδη. Στην Ελλάδα ακόμη δεν έχουμε δει τίποτε ακόμα.

Κλείνοντας θεωρούμε πως παρά τις μικρές δυνατότητες μας προσφέραμε αρκετά στην ανάδειξη της κοινωνίας της Πληροφορίας και υποσχόμαστε πως από μια νέα διεύθυνση που σύντομα θα ετοιμάσουμε στον παγκόσμιο ιστό, θα δώσουμε στο μέλλον ακόμη πιό συναρπαστικά ταξίδια,  στην επιστήμη και στην Φυσική.

 

Επιστροφή