Etusivu Historiaa Wicca Keittiönoita ja Vihreä noita Alexsandrialainen wicca Sapatti nyt Linkit
Uusnoituus
Uusnoituus on eräs viimeaikoina otsikoihin noussut sana.Toisille se tuo mielikuvan kukkahippi-tytöistä, toisille saatanapalvojista ja kolmansille sadoissa esiintyvistä koukkuselkäisistä pahoista eukoista. Mikään näistä ei ole totta..
Se uusnoituuden muoto, jota itse harjoitan on wiccalaisuus. Ja tarkemmin wiccalaisuuden aleksandrialainen muoto. Lisää yleistietoa wiccalaisuudesta löydät täältä.

Suomesta löytyy tänä päivänä monenlaisia uusnoituuden ja uuspakanuuden harjoittajia kuten: uusshamaaneja, asatu-uskovia, eklektisiä pakanoita, wiccoja, eklektisiä noitia jne. Uusnoidat voivat toimia ryhmissä tai yksinään. Enemmistö uusnoidista on painottunut suuriin kaupunkeihin, mutta sieltä täältä ympäri Suomen löytyy yksittäisiä noitia. Monet noidat ovat niinsanotusti "Luutakaapissa", koska maailmalla liikkuu niin paljon negatiivista epätosiin uskomuksiin nojautuvaa tietoa. Vaikka asenteet erilaisuutta kohtaan ovatkin jossain määrin pehmentyneet, silti monien noitien sukulaiset saattaisivat esimerkiksi kääntää selkänsä, jos vaikkapa setä paljastuisikin noidaksi. Väärien mielikuvien oikomista faktatietojen tarjoamista suurelle yleisölle yrittävät Suomessa monet yksityiset tahot, Pakanaverkko ry, Lehto - Suomen luonnonuskontojen yhdistys ry ja Suomen Vapaa Wicca Yhdyskunta oikoa.

Uusnoituuden juuret ovat muinaisissa uskonnoissa ja keskiajalla kehitetyissä salaopeissa. Monet poimivat tietoa sieltä mistä saavat ja muokkaavat sitä omiin tarpeisiinsa. Suomessa shamanismista kiinnostuneet ovat etulyöntiasemassa asuessaan pohjoisessa, sillä moni muistaa vielä sukulaisiaan, joilla on ollut "kykyjä". Hämeessäkin niinkin myöhään kuin 1800-luvun lopulla juotiin "ukon vakkoja" eli kunnioitettin muinaista taivaan ja sateen jumalaa, jotta hän turvaisi tulevan sadon. Pakanuutta on viimeisen sadan vuoden aikana pyritty tiukasti kitkemään Suomestakin. Itseasiassa niinkauan kuin kristinuskoa on ollut, se on pyrkinyt muuttamaan vanhat jumaluudet "paholaisiksi" ja mitätöimään muutoinkin vanhan uskon. Uusnoituudessa pyritään palaamaan noille juurille aikaan ennen kristinuskoa, kuitenkin soveltaen elämäntapoja vallitsevaan kulttuuriin ja nykyaikaiseen maailmankuvaan. Ystävältäni, joka on korkeasti koulutettu noita, kysyttiin kerran miten hän voi olla noita ja samalla tiedemies. Hän vastasikin, että ei näe asiassa mitään ristiriitaa.