Főoldal


Ehnaton
Nofretete
Tutankhamen
Kleopátra
Hatsepszut

HATSEPSZUT KIRÁLYNŐ - uralkodott ie.:1498 - 1473 - ig.

Hatsepszut halotti temploma
      Deir el Bahariban.

Luxorban aki átmegy a Nílus nyugati partjára, az ha korábban nem is , de ott biztosan találkozni fog Egyiptom elso női uralkodójának , Hatsepszut királynőnek az emlékével. A Királyok Völgyének szomszédságában van Deir el Bahari, Hatsepszut halotti temploma. Lenyűgöző a kép, ami a látogatót fogadja, háttérben a thébai hegyek, előtte egy építészeti csoda,

amiről nehéz elképzelni, hogy 3500 éve, a fáraók korában épült. De ki is volt Ő?
A családi szálak megértése nem könnyű Hatsepszut esetében sem. Eredetileg nem a királyi család sarja, de a szerencsés fordulatok neki kedveztek. Apja tábornok volt I. Amenhotep fáraó uralkodása idején, akinek fiú örököse nem lévén, az az ötlete támadt, hogy Hatsepszut apját tegye meg utódául, I.Thotmozisz néven. ( Uralkodott: ie. 1524-1518-ig.) I.Tothmozisz a lányát, Maatkare Hatsepszutot jelölte utódául, Ő volt az egyetlen jog szerinti örökös. (Erről a halotti templom feliratai mesélnek.) Az uralkodó azonban nem Ő lett, mert férjet kapott – a szokásoknak megfelelően -a királyi családból. Az új férj nem volt más, mint II. Tuthmozisz, apja egyik ágyasának gyermeke, Hatsepszut mostohatestvére.

Hatsepszut az „Isteni Feleség” címet viselte, de mivel fiú gyermekük nem született – lányukat Neferurénak hívták,akit anyja uralkodónak neveltetett -, így II.Tothmozisz halála után (ie. 1504) a fáraó házasságon kívüli, a háremben született, akkor még csak hat éves fia lett az utód.

Hatsepszut mint szfinksz
      - Kairói múzeum.


Az egyiptomi nagykövetség telefonszáma:
3810475

Vizumkérőlap

Pénzváltó

Ő III.Tuthmozisz néven vált uralkodóvá.
Az új uralkodó fiatal korára való tekintettel a gyakorlatban - régensként – Hatsepszut uralkodott, egészen ie. 1498 - ig, amikor is Hatsepszut magához ragadta a hatalmat, és uralkodóvá nevezte ki magát.
 Hatsepszut fáraó üloszobra
     - New York, Metropolitan múzeum.
    A szobor testét és fejét külön
    találták meg 1929 -ben, ezért csak
    néhány éve látható együtt az alkotás.

Hatalma teljes volt, az ország ügyeit a főpapok támogatását élvezve intézte. Még hadjáratot is vezetett a Puntok földjére. (Ez valószínűleg a mai Szomália területén lehetett ) Tanácsadói között akadtak régi megbízható emberek, akik már az apját is szolgálták, és olyanok is, akik a semmibol tűntek elo. Erre a legjobb példa Szenenmut személye, aki hatalmas karriert futott be Hatsepszut uralkodása alatt, anélkül, hogy ennek pontos magyarázatát ismernénk. Számtalan címmel büszkélkedhetett, Hatsepszut még lányának Neferurénak a nevelését is rábízta, ami akkor a legnagyobb

elismerések közé tartozott. Tudnunk kell, hogy Szenenmut egy nagyon tehetséges ember lehetett, hisz Ő tervezte és építette Hatsepszut halotti templomát. Nőtlensége és hatalmas karrierje számtalan pletykának adott alapot, miszerint közte és úrnője között szerelmi kapcsolat létezett.

Ezt a feltevést, csak úgy mint Hatsepszut életének sok más pillanatát nem bizonyítja semmi. Sajnos életének eseményeit nem tudjuk tovább követni, mert valószínű, hogy ie. 1483-ban meghalt. Erről semmit sem tudunk, egyszerűen eltűnt az utókor számára. Sírját Howard Carter találta meg, de Hatsepszut múmiája máig ismeretlen. Találtak múmiákat, amelyekről feltételezik, hogy az Ő földi maradványai, de a feltevéseket - máig - nem tudták bizonyítani. Ha életérol nem is tudunk mindent, azért küllemérol képet alkothatunk, mert az utókor

A szobor feje
nagy szerencséjére számos épségben lévő szobra maradt ránk. Arcát nézve a szépség és az inteligencia sugárzását érezhetjük.
Hatsepszut másik - noies- üloszobra,
    a New Yorki múzeumban.

A sírja körül is sok a különös dolog. Már életében elkezdte ásatni a sírját - a kor szokása szerint -, mégpedig apja sírjának megnagyobbításaként. Aztán mégis egy másikat is belevéstek a közeli sziklába. Erről olvashatunk Kent Weeks könyvében ( II.Ramszesz fiainak sírja, Gold book kiadó ):
„…néhány kilométernyire a Királyok Völgyétol, a bejáratát pedig, egy száztíz méteres meredek sziklafal közepébe vágták. Ennek az volt az egyedüli megközelítési módja, hogy a csúcsról negyvenkét métert kellett leereszkedni hozzá. A sírt WA-D-nek jelölték

és Howard Carter volt az, aki először megörökítette, 1916-ban.

… A kamrában Carter talált egy nagyméretű, sárga kőből faragott szarkofágot, amelyre a következő feliratot vésték: „ Király lánya, a Király Testvére, Isten Felesége, Nagy Királyi Feleség és a Két Föld Úrnője, Hatsepszut” … Nem kis technikai feladat lehetett bejuttatni a szarkofágot egy ilyen rettenetes fekvésu sírba. Nem kevésbé volt nagy teljesítmény kiemelni sem onnan. Ezt a munkát hét év alatt sikerült végrehajtania Emile Baraize mérnöknek, aki a kairói Egyiptomi Múzeumba szállíttatta.”

Neferuré (Hatsepszut lánya)
    és Szenenmut (a lány nevelője )
    jellegzetesen egyiptomi,
    guggoló szobra.
    A hercegno 11 éves korában meghalt.
Ezt a sírt (is) szerette volna a szerző és csapata feltérképezni, a munkához egy sziklamászót kértek meg...
„ Joel ereszkedése lassú volt, biztos és eseménytelen. Mindenki tapsolni kezdett, amikor megvetette a lábát a bejáratnál, majd óvatosan bemászott a nyílásba, nehéz felszerelésével együtt. Még fél perc sem telt el ezt követően, amikor Joel, a szó szoros értelmében kiugrott a sírból, s szinte néhány pillanat alatt már le is ereszkedett a völgybe. Odarohantam hozzá, arra a helyre, ahová kissé keményen megérkezett. - Mi történt? - Rögtön, ahogy bementem, éreztem, hogy valami mozog odabent. Rávilágítottam a lámpával, s egy kobra volt, körülbelül egy méteres, tízlépésnyire elottem a folyosón. És nem megyek vissza!
… Abban a szezonban félretettük a WA-D felmérését, erős ígéretet téve magunknak , hogy később még visszatérünk oda.
Ez idáig még nem találtunk rá alkalmat.”

3500 évvel ezelott... A szfinksz arca Ilyennek képzeli a művész

Szenenmut és Neferure

Hatsepszut titokzatos egyénisége még sokáig fogja izgatni a fantáziánkat, nagy hatást téve mindenkire, aki a Királyok Völgyében megnézi halotti templomát.

Tetszik oldalunk?
>>> ADDtovább >>>
Ismertesse másokkal is!

 

Webmester

1