Het heelal 

 

Het heelal

Sterrenstelsels

Ons zonnestelsel

Mercurius

Mercurius is de eerste planeet vanaf de Zon gezien. Mercurius staat maar 58 miljoen kilometer van de Zon af. Ze is de op één na kleinste planeet van ons Zonnestelsel. Mercurius is een steenwoestijn met veel kraters, deze zijn ontstaan door botsingen met kometen. 

De temperatuur
Omdat Mercurius zo dicht bij de Zon staat is het één van de warmste planeten in ons Zonnestelsel. Het kan er overdag ongeveer 465 ºC worden.
En 's nachts wordt het er erg koud. Het kan er -185 ºC worden. Deze grote temperatuur verschillen zijn ontstaan doordat Mercurius geen atmosfeer heeft.

Leven
Je kunt je waarschijnlijk wel voorstellen dat leven op deze planeet onmogelijk is. Er is ook nooit een spoor van leven gevonden.

Dagen en jaren
De planeet Mercurius draait heel snel om de zon. Als er mensen op Mercurius zouden leven, hadden ze om de 88 aarddagen nieuwjaar kunnen vieren. Mercurius draait namelijk in 88 aarddagen om de Zon. Een 'dag' (de tijd van opkomst van de Zon tot de ondergang van de Zon) duurt op Mercurius 58.6 aarddagen. Een dag krijg je door de omwenteling van de planeet om haar as. Als er mensen op Mercurius zouden leven zou het betekenen dat elke 3 dagen 2 jaren zijn.

Manen en ringen
Mercurius heeft geen maan en ook geen ringen. Het is er 's nachts dan ook erg donker.

Bijzonderheden
- Bijna 4 miljoen jaar geleden sloeg er een rotsblok in op Mercurius. Dat gaf een enorme dreun, want het rotsblok had een diameter van ongeveer 150 kilometer. Nadat de rookwolken weer waren opgetrokken bleef er een krater over met een diameter van 1340 kilometer. Dat is van Amsterdam naar Rome!
- Heel Mercurius zit onder de inslagkraters van meteorieten. Door al deze inslagkraters lijkt Mercurius wel een beetje op onze Maan.
- Mercurius heeft geen manen.

 

 

 

 


vorige pagina

deze site bookmarken

top