Het heelal

 

Het heelal

Sterrenstelsels

Ons zonnestelsel

Sterren 

Wat is een ster?

Een ster is een massa van heel heet gloeiend gas, vooral waterstof en helium. Het zendt licht uit, en is vaak honderden lichtjaren ver weg (een lichtjaar is de afstand die licht in een jaar aflegt). De Zon, onze ster, is de dichtstbijzijnde ster bij de Aarde.  

De levensloop van een ster

De levensloop van een ster is te verdelen in drie fases, geboorte, leven en dood.

 

De geboorte

Sterren worden geboren uit nevels, reusachtige wolken van stof en gas, vooral waterstofgas.

Door de zwaartekracht trekken de massa’s elkaar aan, zo ontstaan dikke tollende wolken gas.

De waterstofatomen botsen tegen elkaar op, dit wekt warmte op omdat er wrijving ontstaat tussen de atomen. Door die wrijving loopt de warmte in de kern op tot 15 miljoen graden.

Daardoor ontstaat de kern van de ster en die ontbrandt, de ster is geboren en gaat schijnen .

 

Leven

Een ster neemt tijdens zijn leven verschillende grotes en kleuren aan. Grote sterren zenden blauw/wit licht uit, omdat ze heel heet zijn. Middelgrote sterren, zoals onze zon zijn rood, omdat ze hun waterstof minder snel verbranden. Hoe lang een ster leeft hangt dus af van de grote van de ster. Een ster leeft namelijk op het verbranden van waterstofgas en hoe groter de ster hoe sneller hij dit gas zal verbranden. Het waterstofgas wordt omgezet in energie door een proces genaamd kernfusie.De druk in de kern van de ster is zo hoog dat de waterstofatomen in elkaar worden geperst. Hier bij komt heel veel energie vrij in de vorm van warmte en licht. Ook wordt er bij dit proces helium gevormd. Grote sterren honderden miljoenen jaren. Kleine sterren leven wel miljarden jaren.

 

Dood

Hoe het leven van een ster afloopt hangt ook af van de grote van de ster. Zodra kleine sterren al hun waterstofgas verbrandt hebben, kunnen ze nog honderd miljoen jaar branden op hun heliumgas. Als dat ook op is, zet de ster zich uit tot een rode superreus (met een diameter van wel 1 miljard km), en krimpt dan in tot een witte dwerg die dan voor miljarden jaren zal afkoelen. Dit zal ook gebeuren met onze Zon, over zo een vijf miljard jaar. Als de Zon dan zou uitzetten tot een superreus, zal ze het hele zonnestelsel op slokken.

Als grote sterren al hun gassen verbrandt hebben krimpen ze in tot een kern en exploderen dan in een supernova. Dit verschijnsel leggen we verder uit in een apart onderdeel. Uit deze supernova begint alles weer opnieuw, er worden opnieuw sterren geboren uit de nevels die uit de supernova voort zijn gekomen.

 

 

 


vorige pagina

deze site bookmarken

top