Yleistä

Hiustenpidennyksiä on olemassa erilaisia, letityksiä tai luonnollisia. Näillä sivuilla keskityn ainoastaan luonnollisiin pidennyksiin, en letteihin enkä rastoihin.

Hiustenpidennyksen voi tehdä joko aidosta hiuksesta tai kuidusta. Yleinen mielipide on, että aitohiuspidennys on helpompi hoitaa ja paremman näköinen kuin kuitupidennys. Kuitupidennys on kuitenkin yleensä halvempi, ja varmasti sen kanssa pärjää jos kärsivällisyyttä löytyy. Riippuen missä pidennyksen laitat, täytyy sinun joko käydä ostamassa hiukset itse, tai sitten voit myös saada pidennyksen pakettina kampaajalta johon kuuluu hiukset + työ. Pidennyshiuksia myydään mm. peruukki- ja kampaamoalanliikkeissä.

Ihan lyhyeen hiukseen ei pidennystä voi laittaa. Suositeltavaa olisi, että oma hius olisi vähintään n. 10 cm pitkä ennen kuin aletaan laittaa pidennystä. Toisaalta, hyvin lyhyt tukka voi näkyä selvemmin pidennyksen seasta. Oma tukka ei saisi olla ihan tasapitkä, vaan sitä on hyvä leikata kerroksittain jottei oma hius näy selkeästi pidennyksen seasta. Jos oma hius ja/tai pidennys on kihartuvaa, ei raja tietenkään näy niin selvästi.

Kiinnitys

Pidennykset kiinnitetään kahdella eri tekniikalla, liimalla tai ommel-tekniikalla. Liimatekniikkaa käyttäessä otetaan pieni osio omaa tukkaa, johon liimataan pidennysosio kiinni. Liimasinetti tulee n. 1,5 sentin päähän päänahasta, eli pidennys siis kiinnitetään päänahan kohdille, ei latvoihin. Liimasinettejä ei laiteta suoraan pään päälle eikä ihan sivuille, ettei sinetit näkyisi. Riippuen osioiden paksuudesta ja oman tukan kunnosta sinettejä laitetaan yleensä 100-200 kpl, 150 kpl voidaan pitää normaalina määränä. Ommeltekniikassa päähän letitetään poikittaisia lettejä päänahan tuntumaan, ja letit vielä kiinnitetään ompelemalla ettei ne purkaudu. Tähän lettiin sitten ommellaan leveä osio hiuksia. Osiot eivät ole siis pieniä kuten liimatekniikassa, vaan ikäänkuin levyjä. Tälläkään tekniikalla lettejä ei letitetä liian ylös tai alas, ettei pidennykset näy.

Kesto ja hoito

Hiustenpidennys kestää hyväkuntoisena yleensä n. 3 kuukautta. Kesto voi kuitenkin vaihdella eri tekijöiden mukaan kuukaudesta puoleen vuoteen. Mitä paremmin pidennystä hoitaa, sen kauemmin se yleensä kestää hyväkuntoisena. Hiustenpidennystä voit pestä ja värjätä normaalisti, mutta pitää muistaa että liian hoitavat, varsinkin öljypohjaiset shampoot ja hoitoaineet haurastuttavat liimasinettejä, joten sellaisten käyttöä tulisi välttää. Perusshampoo, ja jokin kevyt hoitoaine silloin tällöin riittää. Värjäyksessä tulisi myös välttää liian voimakkaita tuotteita, ja käyttää kevytsävytteitä. Hiustenpidennyksille on myös ihan omat shampoo + hoitoaine, mutta niiden ostaminen ei ole välttämätöntä. Pidennys pysyy parempana mitä harvemmin peset. Periaatteena voidaan pitää ettei tukkaa kannata pestä joka päivä, mutta esim. itse jouduin pesemään joka toinen päivä hiusten rasvoittumisen takia.

Pidennetyt hiukset kannattaa pesun jälkeen kuivata hellävaroen. Liika vesi puristellaan pois pyyhkeeseen ja sen jälkeen joko ilmakuivataan tai voi myös käyttää hiustenkuivaajaa. Liikaa ei kannata hiusta pyyhkeellä hieroa, tai laittaa esim. tiukalle turbaanille, koska pidennyshius menee yleensä omaa hiusta helpommin takkuun. Hiusten latvaosaan suositellaan käytettävän jätettävää hoitoainetta, ja muutenkin hoitavampia hoitoaineita voi huoletta käyttää latvaosassa takkuuntumisen estämiseksi. Tyveen taas niitä ei kannata laittaa liiman mahdollisen haurastumisen vuoksi. Pahimpia takkuja selvittäessä kannattaa ottaa hius tiukasti nyrkin sisään ja selvittää latvat harjalla. Ihan suoraan ei kannata takkuista pidennystä selvittää, koska liika veto voi irrottaa sinettejä. Kun takut on poissa, voi hiusta harjata normaalisti. Harjaamiseen suositellaan luonnonharjaksista harjaa, jossa harjakset ovat hieman erillään toisistaan. Myös tyveä kannattaa tällä harjalla harjata vaikka se voi tuntua vähän ikävältä, sillä jos harjaa vain latvoja, voi omat päänahan ja sinetin välissä olevat hiukset mennä takkuun.

Pidennysosioita voi lähteä irti muutamia kymmeniä koko sinä aikana kun pidennys on päässä. Jos osioita lähtee mielestäsi liian paljon ota yhteyttä kampaajaasi. Liimasineteillä tehty pidennys otetaan pois joko asetonia, tai öljyä käyttäen. Asetonia laitetaan pumpuliin ja pumpulituppoa puristetaan sinetin ympärille. Asetoni haurastuttaa liiman ja osion voi nyppäistä pois. Öljyllä poisto taas tapahtuu niin että hierotaan öljyä sinetteihin ja päänahkaan ennen nukkumaan menoa, suojataan pää ja aamulla öljy on heikentänyt sinettejä niin että ne lähtevät irti. Yleensä kuitenkin pidennysten tekijä myös ottaa pidennyksen pois, mutta jos teet sen itse, kannattaa pyytää jotain kaveria auttamaan niin homma sujuu nopeammin.

Hiustenpidennys voi aiheuttaa oireilua päänahassa. Kutina ja erilaiset näppylät ovat yleisiä, niihin auttaa apteekista saatava hydrocortison -liuos. Myös erilaiset päänahkaa rauhoittavat shampoot ja hoitoaineet ovat hyviä, kunhan ne ovat öljyttömiä.

1