Dunia Pancing




PENGENALAN

ARTIKEL LAMA DARI OLD GEZBOOK

Name: Mat pancing mailto:sahiran@smrhrd.com City: shah alam Message sent: Mon 13 Dec 2004 12:24:53 AM CST
Message: Doa untuk memancing memang ada. Doa yang paling mujarab ialah niat anda hendak memancing. Adakah niat anda untuk berbangga dengan hasil tangkapan? Adakah niat anda untuk menunjuk-nunjuk kepada pemancing lain ttg alat kelengkapan yang anda miliki? Dan yang paling penting sekali adakah niat anda untuk menunjukkan kemahiran dan kepandaian anda? Sekiranya anda mempunyai niat yang seumpama ini sebelum turun ke padang pancing atau semasa menaikkan hasil pancingan.....nescaya hasil pancingan anda tidak berterusan. Ianya sekejap saja. Sebaik doa ialah elakkan niat-niat atau sentimen seumpama di atas. Dan jangan lupa....sebagai orang islam, doa yang paling dikabulkan olehNya...."Tawakallillah". Bertawakal kepadaNYA. Tambahkan ilmu memancing berserta usaha untuk membuat preparation dan pasangkan niat di hati anda....."Aku nak pergi memancing. Mudah-mudahan Tuhan bagi aku rezeki. Insyaallah". Dan teruskan tawakal kepadaNya semasa memancing. Itu saja yang dapat saya berkongsi dengan saudara. Ketahuilah oleh anda.....ikan di air, kita di darat.....tak siapa yang tahu jantan betinanya.


Name: Mat Pancing City: Sha Alam Message sent: Wed 08 Sep 2004 11:10:23 PM CDT
Message: Hi! I like to share with u all with my experience and knowledge in fishing. I had did some research and findings related with fishing competency. The sharing ideas is:- Select, use and maintain fishing tackle outfits Training Providers
Description Knowledge and skills to differentiate between the different types of tackle outfits in order to select and use the outfit that is most appropriate to the location and fish species.
Performance Criteria
1. Select suitable tackle outfit . Type of rod suitable to the function, location and target fish species is selected Reel appropriate to the rod and style of fishing is selected Line is selected to compliment the rod, reel and type of fishing and other relevant requirements
2. Balance outfit The benefits of matching rod, reel and terminal tackle are identified and this knowledge is used to balance rod to reel and to match line class to rod and reel Additional equipment that may be required to complete tackle balancing is selected and correctly used for a specific type of outfit
3. Cast for distance and accuracy Spool actions for different types of reel are identified Where relevant, the different types of fly casting techniques, and situations where each type of technique is suitable, is identified Where relevant, the appropriate type of fly casting technique is used to suit the situation Use of different parts of reels is determined and applied in casting Rod and reel are held correctly and correct casting technique for typeof outfit is used to achieve accuracy and efficiency. The safety of self and others is ensured through observation of surroundings prior to casting and use of correct casting technique
4. Repair and maintain outfit Important aspects of outfit service and maintenance are identified and techniques for the routine maintenance and service of tackle are demonstrated Outfits are kept in a clean condition whilst fishing Components of in-field tackle repair kits are identified, and their use demonstrated in the repair of rods, reels, lures and tackle.
5. Key identification of performance level How can information be collected, analysed and organised? How are ideas and information communicated within this skill? How are activities planned and organised? How are mathematical ideas and techniques used? How is team work used within this competency?
6. Range Statement * Casting technique can be demonstrated for * hand line * threadline reel * bait caster * overhead reel * side cast
7. Correct casting technique includes correctly holding the rod and reel rod loading so that the lure/bait is propelled from the rod accuracy in direction and distance minimisation of backlash or line breakage
8. Fly casting techniques wet fly cast false cast roll and half roll cast shortening in the air slack line casts mend casts
9. Habitat may include * Saltwater * Oceanic
10. Pelagic * Demersal * Estuarine
11. Freshwater * river * impoundment
12. Brackish * estuarine
13. Outfits include * rods * reels * lines
14. Requirements for line selection * line class (breaking strain)
15. Application Routine service and maintenance includes checking and replacing rod guides and tips cleaning rods and reels dismantling reel, washing, servicing and re-assembling checking for line abrasions maintaining full reel spool by use of backing care, protection and storage of lures including skirt replacement
16. Type of fishing may include off-shore light and heavy tackle game fishing off-shore bottom fishing fresh water fishing (lure and fly) fresh water fishing (bottom) estuary and beach fishing (lure) estuary fishing (light, heavy and fly)
17. Types of lines monofilament braided fused
18. Types of reel threadline reel bait caster overhead reel side cast face centre pin fly
19. Types of rod spinning (fast, medium or slow taper) trolling (game or short stroker) fly
20. For inspection purpose !!!
Critical aspects of evidence to be considered Identify specific parts of rods and reels Balance tackle Cast for distance and accuracy Repair an outfit in the field Maintain and service an outfit
I think that's all. May be i can give more information to you soon. But give me more time aha...... OKAY.....Pulau Jarak Trip...8, 9 and 10th Oct 2004.


Name: Mohd Talaha Bin Dg Patah mailto:talaha@malaysiangp.com.my Homepage address: http://malaysiangp.com City: Kuala Lumpur Message sent: Tue 24 Aug 2004 10:01:35 PM CDT
Message: Kepada pemancing-pemancing semua, Anda dijemput untuk menyertai pertandingan memancing bersempena dengan Merdeka Millennium Endurance Race 2004. Keterangan Lanjut adalah seperti berikut: Tarikh: 28 August 2004 (Sabtu) Tempat: Kolam B, Sepang International Circuit Masa: 8.00 pagi to 1.00 ptg Yuran: RM50.00 (1 joran + 1 ticket MME 2004)
Hadiah: Pertama: RM5,555 + Hamper Kedua: RM3,333 + Hamper Ketiga: RM1,111 + Hamper Keempat: RM750 + Hamper Kelima: RM500 + Hmaper Hadiah Misteri: RM200+ Hamper Cabutan Bertuah: 15 Hadiah Ikan Terberat: RM200
Jadi, kepada pemancing-pemancing semua jangan lepaskan peluang ini untuk menyertai peraduan ini. Sesiapa yang nak berkhemah anda boleh membawa peralatan khemah anda dan caj akan dikenakan sebanyak RM10 saje. RM5,555 beb. DATANG JANGAN TAK DATANG. Ingat 28/8/2004 - 8.00 - 1.00


Name: Mat pancing City: Shah Alam Message sent: Mon 09 Aug 2004 09:36:37 PM CDT
Message: A bank president, who was retiring, was handling over his duties to his successor. The successor, who was much younger and full of admiration for the president's success, asked, "Mr President, can you tell me the secret of your success?" The president replied, "Two words - good decisions." "And, how do you make good decisions?" "One word - experience." "And how do you get the experience?" "Two words - bad decisions." He...he...heheheh..


Name: jai mailto:de_zai@yahoo.com City: jb Message sent: Wed 04 Aug 2004 12:12:51 AM CDT
Message: A'kum. Baru-baru ni saya try mancing kat pantai penyabong, Mersing. Ikan Tamok kat sana main kat gigi air jer. Jangan tak percaya!!!. Anak-anak kampung kat sana siap mandi-manda lagi kat sebelah saya, tapi saya releks jer dok mancing Tamok. Dapat ler saya daratkan ikan tu 5 ekor jer besar-besar lengan. Ikan Tamok ni datang dalam 1 group dan lagi bagus kalau yang mancing dalam kumpulan 4 - 5 orang. Nak tahu saiz mata & jenis umpan?? U can e-mail me. :h

Name: Mat pancing City: Shah Alam Message sent: Tue 03 Aug 2004 10:57:09 PM CDT
Message: As a angler, are you the person who....... motivates them, guides them, and make them want to win? Sahiran.


Name: Mat pancing City: Shah Alam Message sent: Wed 28 Jul 2004 08:26:25 PM CDT
Message: Sekadar memberi maklumat saja............. Sepanjang bulan Januari hingga July 2004..... Di Taman Rekreasi Tasik Subang Jaya beberapa rekod telah dicatit oleh group mat pancing. Antaranya ialah.....
1. Januari Rohu 2kg hingga 4kg :- 3 ekor 2. Februari Liko 2kg hingga 4kg :- 5 ekor 3. March Pacu 4kg :- 1 ekor 4. April Rohu 2.5kg :- 1 ekor 5. Mei Carp Jepun 1.5kg :- 1 ekor 6. June Patin 700gram :- 1 ekor 7. Julai Haruan 600gram :- 1 ekor
Ikan keli......melambak-lambak dapat. Kadang-kadang sampai 2 hingga 3 ekor bawak balik setiap kali turun memancing. Talipia bunga pun begitu jua. Peacokbeast kadang-kadang dapat. Ada gak group lain yang dapat tongsan kepala besar seberat 7kg. Dan baru-baru ni ada yang telah menaikna toman seberat 9kg berumpankan anak ikan talipia. Flower horn pun ada. Ramai gak yang layan ikan bahalul ni kat tasik ni. Ikan ni dah macam tak bernilai langsung kalau dibandingkan masa kegemilangannya. So......cepat-cepat le kita buang ikan ni......hapuskan....... Kepada mastapancing.....thank you for ur support. Okay. Rdgs. Sahiran.


Name: Mat pancing City: Shah Alam Message sent: Sat 24 Jul 2004 12:48:25 AM CDT
Message: Tarikh 7hb June saya ade menyiarkan promosi memancing di Pulau Jarak di ruangan ini. Tarikhnya ialah pada 8,9 dan 10hb Oct. Untuk maklumat rakan-rakan yang melayar diruangan ini, promosi tu dah tutup. Dah cukup orang lee...Sebenarnya kami nak 10 ahli aje. Last-last, kami dapat kumpulkan 12 org ahli. Jadi, kalau terlebih ahli, kite kenakan bayaran yang sama gak kerana nak tambah untuk beli umpan dan support bayar tol dan parking....
Salah satu peringatan untuk semua kaki pancing yang hendak menyewa bot, kalau org berlebihan, kite kena check samada bot tu ada lesen ke tak? Dan kapasiti yang diluluskan berapa org? Kalau tak...pening kepala kena bayar saman dan tak boleh memancing.
DAN AKHIR SEKALI.......LEPASKAN SEMUA IKAN FLOWER HORN DALAM AKUARIUM ANDA KE DALAM TANAH DAN GANTIKAN IKAN PELIHARAAN YANG ASLI MACAM KALUI, CARP, KELISA, PUYU DLL. JANGAN LEPASKAN IKAN FLOWER HORN ANDA KEDALAM TASIK, SUNGAI, KOLAM IKAN PELIHARAAN ATAU KOLAM PANCING DAN SEBAGAINYA.....KERANA......IKAN TU BUKAN IKAN ORIGINAL.......DAN IA MEROSAKKAN DAN MEMAKAN IKAN-IKAN ASLI YANG LAIN. TAK LAMA LG.....UNDANG2 AKAN KELUAR UNTUK MEMASTIKAN IKAN BUATAN DARI AMERIKA DAN DISALURKAN DARI SINGAPURA KE MALAYSIA TAK BERADA DIPERAIRAN NEGARA KITA. ROSAK HABITAT ASLI KITA NANTI.......... OKAY...
Rgds, Mat Pancing


Name: mastapancing Homepage address: http://pancing.cjb.net Message sent: Fri 23 Jul 2004 05:10:12 AM CDT
Message: :o :o :o :o wow! wow! wow! dunia pancing semakin hangat dgn kaki-kaki pancing yang giat mempromosikan xtvt mancing aku suka sangat ngan perkembangan ni lama jugak aku dah tak update laman ni pasal artikel dan sudut mancing tu tak dapek pokcik nak adokan sobab pokcik ni sememanjangnye sebokkkkk takdo maso dek oiiiii thanx to sahiran 4 your active support sbb mamat ni nampaknya rajin lak meninggalkan coretan kek sini walau apapun aku memang gumbira sesangat tak sesialah laman yang aku buat ni nampaknya berjaya mengumpulkan ramai kepala pemancing kat sini so teruskan xtkvt anda semua jgn luper slogan ni.... "tangkap dan lepas" "pelihara alam sekitar anda" babaiiii


Name: Kaki Pancing City: Petaling Jaya Selangor Message sent: Wed 07 Jul 2004 07:36:03 PM CDT
Message: Em emmmm...Trip memancing memang best, kerana dapat menenangkan perasaan dari kepentan kerja di offis.Baru - Baru ni trip kami Di pulau Pemanggil,Tapi trip yang kami harapkan tidak memgebirakan kami semua, Itulah nak di khabarkan,untuk semua, memang yang hendak yang di cakapkan trip yang akan datng di pulu pemanggil untuk repet balik dalam minggu ke -3 dalam bulan okt syarat nya:-
Kalau awak jadi joint.......ada beberapa syarat kena ikut... 1. Semua pemancing dalam trip ni kena sporting. Rasa-rasa tak ada sikap cam ni...TAK PAYAH ikut!!! 2. Tak boleh ikut kehendak diri sendiri semasa atas bot..(pentingkan diri sendiri) 3. Tolenransi sesama ahli 4. Berkongsi ilmu..(jgn belagak sombong) 5. Peralatan mancing kena bawak semi heavy dan medium. Kalau boleh bawak multilier. 6. Baju ujan bawak le.....takut ujan ditengah laut...demam lak. 7. Buat perambut awal-awal sebelum pegi. Minimum 10 perambut. 8. Yang ni tak payah bagi tau.....bawak le ubat mabuk. Kalau superman.....tak ape lee... 9. Macam-macam ada...........tak payah bagi tau dulu. Kalau jadi...bagi deposit...baru leh cerita panjang.
Hubungi saya atau SMS kat saya di talian :012-6861055 hasrul Saya pun dari PJ Selangor.


Name: lobai_kepet City: Jesseh Message sent: Thu 24 Jun 2004 10:50:45 AM CDT
Message: OOOOOO.. mano lak poie bro ujang nihh.. apo pon kalo ado online.. mai laa try join kat sini http://buletinlubuk.cjb.net


Name: Mat pancing City: Shah Alam Message sent: Mon 07 Jun 2004 11:00:10 PM CDT
Message: Hi brother.. Khabarnye nak cari geng untuk ikut trip memancing. Saya ade at trip memancing laut dalam kat Lumut...Pulau Jarak. Tarikhnye lambat lagi. Tapi persediaan awal tersangat le penting. Tripnye pada 8,9,dan 10hb Okt 2004. Mancing 3 hari 2 mlm. Mancing le puas2. Kosnye tak le banyak. Cuma RM260 sj. Makan dan umpan dah dikira sekali. Cuma transport nak ke sana aje kena tanggung sendiri. Ada 1 kekosongan saja. Siapa cepat, dia dapat. Deposit RM100.00. Hujung bulan 6 kena settle deposit tu.
Kalau awak jadi joint.......ada beberapa syarat kena ikut... 1. Semua pemancing dalam trip ni kena sporting. Rasa-rasa tak ada sikap cam ni...TAK PAYAH ikut!!! 2. Tak boleh ikut kehendak diri sendiri semasa atas bot..(pentingkan diri sendiri) 3. Tolenransi sesama ahli 4. Berkongsi ilmu..(jgn belagak sombong) 5. Peralatan mancing kena bawak semi heavy dan medium. Kalau boleh bawak multilier. 6. Baju ujan bawak le.....takut ujan ditengah laut...demam lak. 7. Buat perambut awal-awal sebelum pegi. Minimum 10 perambut. 8. Yang ni tak payah bagi tau.....bawak le ubat mabuk. Kalau superman.....tak ape lee... 9. Macam-macam ada...........tak payah bagi tau dulu. Kalau jadi...bagi deposit...baru leh cerita panjang.
Hubungi saya atau SMS kat saya di talian :- 017-8851040 Pakcik Shah. Saya pun dari PJ Selangor.


Name: kaki pancing mailto:burung_botak2003@yahoo.com City: p.jaya Selangor Message sent: Mon 07 Jun 2004 02:21:51 AM CDT
Message: :00 Dunia memancing memang best...Tapi nak jugak cari member yang senasib yang punyai hobby yang sama....kalau tak memancing lain yang dapat....Kalau maner - maner brader yang ader trip tu... :p boleh lah ajak saya skali ....laut dalam ker...sungai tak kisah lahhhh janji pancing yang penting seronokkkk... niiii haaa no Fonn:-012-6861055,


Name: Mat Pancing City: Shah Alam Message sent: Sun 06 Jun 2004 11:49:25 PM CDT
Message: Terimakasih pada Stephen Vellangani yang telah menjual semua peralatan memancing yang branded kepada saya. Sehari selepas membeli dari dia, saya dengan Sopian (MACG) gi mancing kat Desa Aman Kepong......MERASMIKAN MESIN BANDO yang dibeli dari Stephen tu lee... Condition ok setelah berjaya menaikkan KACI 2 kilo. Keesokan harinya...Shimano dia tu...pun alright....Patin dan Pacu dapat dinaikan dgn mudah walaupun kedua-dua seberat 3 kilo. Tak rugi beli.....gua dapat discount lagi kat dia 30%. Saya akan bawak reels ni ke Pulau Jarak lak...heehehehe..


Name: leman City: alor setar Message sent: Sun 06 Jun 2004 10:16:23 AM CDT
Message: kalau nak pancing pilah di sg jagung semeling tiketnya murah


Name: cikgu saiful mailto:simphoni_1@yahoo.com City: shah alam Message sent: Thu 20 May 2004 08:47:04 PM CDT
Message: kp cikgu2 yg minat mancing,boleh berkongsi minat dgn saya.nak ajak trip gi mancing pun boleh.


Name: thonel budak joseh mailto:fishunt13@yahoo.com Message sent: Mon 17 May 2004 12:48:10 AM CDT
Message: kepado ujang katun kek buletinlubuk.....macammano nak tipon kau, sobab den takdo numbu tipon kau so den tak dapek tipon kau hehehehehee.....kalau balik joseh boleh lepak kek alikutik kono teh sambil cerito mancing. kalau ekau free tipon den kek 012 2118446


Name: thonel budak joseh Message sent: Mon 17 May 2004 12:42:36 AM CDT
Message: suasana di sg trenggan semakin menyedihkan........nampaknya anglers semakin lupa dan memandang ringan terhadap pemeliharaan alam sekitar. campsite yg tidak dibersihkan, plastik, sampah etc.....mana budi bicara kita kepada alam? diharapkan anglers yg berkunjung ke sg. trenggan dapat memastikan kebersihan alam trenggan agar terus dapt dinikmati....dan yg paling menyedihkan....pemburu haram kelah makin berleluasa....manusia rakus yg hanya memikirkan wang ringgit...aper kejadahnye ini...dan dimanakah akhirnye?


Name: thonel budak Joseh Message sent: Mon 17 May 2004 12:32:09 AM CDT
Message: sg trenggan masih menjanjikan kelah....hasil trip kami pada bulan lepas berhasil menjinakkan 3 ekor kelah bersaiz 3.5 kg - 4.5kg. kelah bersaiz kecil pun amat menggalakan......sebarau, tengas memeriahkan trip kami. 'tangkap dan lepas' amatlah disarankan kepada semua pemancing.


Name: Stephen Vellangani mailto:sirbk@time.net.my City: Kuala Lumpur Message sent: Fri 14 May 2004 06:04:22 AM CDT
Message: 1. Ugly Stick Black USA - Shakespheare Rod 2. Abu Garcia UltraCast Long Lasting Accelerator Graphite Construction 3. Ryobi AstroBlack AB 2280 30-50Lbs 4. Abu Garcia Black Max Cardinal Size 5 (2 Tops) 5. Sea Master Bando FX700 6. Shimano Aero Baitrunner (Dyna Balance) 4010XT-7 7. Penn 5500SS Graphite Skirted Spool 8. Two Canvas Bag each for Rods/Reels.
Three Fishing Rods and 4 Reels (All Branded and 1 User ONLY) Currently I am not into fishing as my age and health is favaourable. RM 800.00 Call 016-3020347 or email at sirbk@time.net.my


Name: Joy mailto:terunas2020@hotmail.com City: Kl Message sent: Wed 12 May 2004 09:28:04 PM CDT
Message: saper-saper nak gi mancing area kuala selangor,port klang,kapar,lukut atau bagan sila contact gua..bole join sekali..geng pancing mesti baik punyer...bye


Name: zaid mailto:zaidzainy@yahoo.com Message sent: Wed 12 May 2004 08:54:21 AM CDT
Message: minggu lepas aku dan member gi trip memancing kat sedili..drp umah ke sana dekat 400km.. duit bot,minyak makan adalah rm 250..semangat berkobar-kobar nak merasa bagaimana tarikan ikan besar..cita2 tinggi nak ikan jenahak.merah...sehari semalam aku memancing hampehh...geram betul aku...yg dapat cuma ikan tamban,masa aku main appolo...itu poon 2 ekor...tak tahu apa nasib aku ...masa balik aku singgah kat jetiperikanan sedili beli ikan parang dgn anak ikan merah...buat cover time balik kat umah..takut orang umah bising balik bawak ikan...heheheeh.. tapi aku berazam nak gi lagi dgn semangat yg membara...


Name: Awang mailto:saa6176f@yahoo.com City: papar sabah Message sent: Fri 07 May 2004 03:48:55 AM CDT
Message: Kan Mengail di sungai benoni atau seluruh sabah :( :h ;) :l :o :00


Name: the derhaka student Homepage address: http://www.buletinlubuk.com City: kuala lumpur Message sent: Tue 13 Apr 2004 09:40:21 PM CDT
Message: korang masuk MSN TODAY...search tittle for----->SUNGAI PERPEK.kat dalam tu kang korang klik galeri photo buletin lubuk..tengok gambor2 trip2 ekspedisi memancing ke tasik kenyir yg kami telah anjurkan.pastuh kalo rasa best..sila e-mail kami dan jom ler kita memancing ke tasik kenyir yg best tu...!! wassalam. :e :) ;) :00 :e


Name: the derhaka student mailto:malimpelita@hotmail.com Homepage address: http://www.buletinlubuk.com City: malaysia Message sent: Sun 11 Apr 2004 10:25:44 PM CDT
Message: PAKEJ EKSPEDISI MEMANCING DI TASIK KENYIR. RM 230-Seorang. (termasuk didalam pakej ialah)- permit masuk ke taman negara,permit bermalam,permit memancing dan kamera,air batu,umpan kelapa sawit dan umpan hidup,2 speed boat 15 kuasa kuda,2 orang guide yg berpengalaman selok belok hutan dan lubuk2 di kenyir. TENTATIF POGRAM ---------------- 10.00 PM- BERTOLAK DPD. KUALA LUMPUR. HARI PERTAMA ---------------- -5.00 AM- SAMPAI DI PEKAN KUALA BERANG(SOLAT SUBUH) -8.00 AM- sarapan pagi dan membeli persiapan terakhir -9.00 AM- loading dan bertolak dpd. jeti tnb k.berang -(PERJALANAN DGN.BOT BESAR MENGAMBIL MASA 4-5 JAM-Anda akan di hidangkan dgn pemandangan hutan hujan tropika yg cantik,flora dan fauna,unggas2 rimba pelbagai spesis dan banjaran gunung yang menghijau) -2.00 PM - sampai ke destinasi(kuala sungai terenggan) - solat dzohor/mkn tengahari dan bersiap2 untuk ke jeram mandi manda atau warm-up layan tengas daun,susur batang dan anak kelah. -7.30 PM - MEMANCING BAUNG (di nasihatkan bawa umpan tapa\umpan busuk sendiri) -ACARA BEBAS- -HARI KEDUA ----------- -7.30 AM - CASTING (2 JAM)-sarapan pagi-trekking lubuk terenggan (anda akan di bawa menjelajah 4 lubuk terbaik sungai terenggan-di nasihatkan membawa Pancing aksi ringan dgn tali kekuatan 10-15 pound) (MALAM- PANCING BAUNG DAN ACARA BEBAS-LEPAK2 PEKENA KOPI `O`KAWW-SESSI SUAIKENAL DAN JUAL TEMBERANG) (HARI KETIGA) AKTIVITI DI BAHAGI KEPADA 3 KUMPULAN. (A) TREKKING KE SUNGAI PERPEK (B) CASTING SEBARAU DI SUNGAI CICIR DAN KUALA PERPEK (C) MEMANCING KELAH DAN BOTTOM TOMAN DI ATAS PELANTAR (ACARA2 SELINGAN- kursus menangkap lampam dgn tangan-di kendalikan oleh kartunis ujang-teknik menipu lampam dengan pancing batang nibung-dato`ASRI-teknik memancing anak ikan sia-MR.KAMAL,SARWAN @ KYROL) THROLLING - Atas permintaan dan kesesuaian cuaca dan air. (MALAM-SPT. BIASA ACARA MANCING BAUNG DAN SEMBANG2 KOSONG-anda di galakkan membuat cerita2 hantu untuk menambahkan suasana seram atau cerita2 kelakar untuk menghilangkan rasa mengantuk demi memancing baung hingga ke pagi) HARI KEEMPAT (TERAKHIR) 7.30 AM - CASTING SEBARAU(2 JAM) SARAPAN-DAN BERTOLAK PULANG KE JETI KUALA BERANG. PERHATIAN ---------- Anda di nasihatkan membawa 3 jenis pancing yaitu rod casting untuk sebarau dan toman(bawa rapala sesedap rasa-lagi banyak lagi elok)rod aksi ringan dengan tali kekuatan 10-15 pound-dan aksi berat untuk bottom kelah dan toman dengan tali berkekuatan 15-30 pound-semoga trip ini adalah trip yg terbest buat anda....~~~!!!


Name: laksamana mailto:deng1063@yahoo.com.my City: kl Message sent: Sun 11 Apr 2004 12:38:59 PM CDT
Message: aku nak anjur satu trip mancing kelah ke salah satu tempat antara yang paling best di terengganu..tapi RAHSIA dulu...cuma nak bagi tau...ikannyer...jangan risau...anda takkan PERCAYA kalau tak pergi sendiri.aku nak bawa che din majalah pancing...dia dah pernah ikut aku dulu...cuma kali ni aku tak nak ramai...antara 10-15 orang saja...sebab kena trekking agak jauh dan lama.yg betul2 FIT saja aku benarkan ikut.kos tak mahal...antara RM180-250 saja.4 hari 3malam.nak maklumat lanjut sila hubungi 013-6395866 z'dee.10q




















Hakcipta Terpelihara 2002/2003/2004/2005
mastapancing

PENGENALAN

1