Νέα τροπή στην υπόθεση Mumia Abu-Jamal

 

Με ήρεμη φωνή, παρά τις άγριες συνθήκες που επικρατούν στην πτέρυγα των μελλοθανάτων όπου είναι έγκλειστος εδώ και 11 χρόνια, ο Μουμία Αμπού Τζαμάλ επιμένει σθεναρά: «Είμαι αθώος». Ο Αφροαμερικανός δημοσιογράφος - αγωνιστής του Κόμματος των Μαύρων Πανθήρων στη δεκαετία του ’70 Μουμία Αμπού Τζαμάλ έχει καταδικασθεί σε θάνατο από το 1982 για τη δολοφονία του αστυνομικού Ουίλλιαμ Φώκνερ. Η «δίκη» του είχε όλα τα χαρακτηριστικά μιας κακοστημένης σκευωρίας.

 

19 χρόνια μετά, και με ένα διεθνές κίνημα αλληλεγγύης να έχει αναπτυχθεί απαιτώντας την απελευθέρωσή του και παράλληλα την κατάργηση της θανατικής ποινής στις ΗΠΑ, ο Μουμία Αμπού Τζαμάλ έχει μια τελευταία ευκαιρία για να αποδείξει την αθωότητά του σε ακρόαση ενώπιον του Δικαστηρίου Αστικών και Ποινικών Υποθέσεων της Πόλης της Φιλαδέλφειας στις 17 και 18 Αυγούστου. Όμως, όπως δείχνουν τα πράγματα, το κράτος είναι αποφασισμένο με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να στερήσει από τον Μουμία το δικαίωμά του να υπερασπίσει τον εαυτό του. Κατ’ αρχάς, με απίστευτα επιχειρήματα του τύπου «οι φυλακές της πόλης είναι γεμάτες» απαγορεύουν τη μεταγωγή του στο δικαστήριο με στόχο όχι μόνο τη φίμωσή του αλλά και την απογοήτευση όσων θα μεταβούν στη Φιλαδέλφεια για συμπαράσταση. Δεύτερον, ο δικαστής Γουίλιαμ Γιον αποφάσισε στις 19 Ιουλίου να μην δεχτεί την ένορκη κατάθεση του φερόμενου ως δράστη της δολοφονίας Άρνολντ Μπέβερλυ. Η νέα ομάδα νομικής υπεράσπισης ανέδειξε την κατάθεση του Μπέβερλυ από τους φακέλους της υπόθεσης που δεν χρησιμοποιήθηκαν από την προηγούμενη ομάδα. Ο δικαστής Γιον όχι μόνο δεν δέχτηκε την κατάθεση αλλά χρησιμοποίησε τον Αντιτρομοκρατικό Νόμο του 1996 που περιορίζει στο ελάχιστο τη δυνατότητα ενός κατάδικου περίπτωσης κακοδικίας στα πολιτειακά δικαστήρια να προσφύγει στα ομοσπονδιακά δικαστήρια για να ανατρέψει τη σε βάρος του απόφαση.

 

Στη δίκη της 17ης Αυγούστου η δικαστίνα Πάμελα Ντέμπε θα προσπαθήσει να ανακαλύψει τις προθέσεις της υπεράσπισης. Η παρουσία του Μουμία είναι ουσιαστική στο βαθμό που απαιτήθηκε να διεξαχθεί αυτή η ακρόαση (Πράξη Νομικής Αποκατάστασης μετά την Καταδίκη) ώστε να παρουσιαστούν τα νέα στοιχεία στην υπόθεση. Αρχίζει έτσι ένας νέος γύρος νομικών μαχών μέσα στα πολιτειακά δικαστήρια.

 

Το κίνημα υπεράσπισης του Μουμία Αμπού Τζαμάλ για άλλη μια φορά αναμένεται τις μέρες αυτές να κάνει ισχυρή την παρουσία του. Στη Φιλαδέλφεια και το Σαν Φρανσίσκο θα γίνουν συγκεντρώσεις, πορείες και διαδηλώσεις μέσα κι έξω από τα δικαστήρια, με στόχο τη συμπαράσταση στον αγωνιστή πολιτικό κρατούμενο και την καταγγελία-ανατροπή της απάνθρωπης και άδικης απόφασης του δικαστή Γιον.

 

Σε δήλωσή του στο περιοδικό «Ζ», ο Μπομπ Αβακιάν, πρόεδρος του Επαναστατικού Κομμουνιστικού Κόμματος των ΗΠΑ τόνισε ότι «οι επαναστάτες, που ενσαρκώνουν τα υψηλότερα ιδανικά του λαού και τον εμπνέουν στον αγώνα για τα ιδανικά αυτά, είναι μονάκριβοι» και ότι «ο λαός πρέπει να υπερασπιστεί αυτούς τους επαναστάτες και να μην αποδεχθεί το ‘δικαίωμα’ των καταπιεστών να τους καταδιώκουν ή να τους δολοφονούν νομότυπα».

 

Σε δική της έκθεση, η «Διεθνής Αμνηστία» τονίζει ότι «οι διαδικασίες με βάση τις οποίες δικάστηκε, κηρύχθηκε ένοχος και καταδικάστηκε σε θάνατο δεν είχαν την παραμικρή σχέση με τα ελάχιστα διεθνή στάνταρντς μιας δίκαιας δίκης» και ότι από την αρχή η υπόθεση Τζαμάλ είχε πάρει θεσμικό ρατσιστικό χαρακτήρα. Η οργάνωση θεωρεί επίσης ότι η εφαρμογή του Αντιτρομοκρατικού Νόμου του 1996 είχε ως αποτέλεσμα «την αύξηση του αριθμού των εκτελέσεων που αποτελούσαν παραβιάσεις των διεθνών νόμων και στάνταρντς που διέπουν τη χρήση της θανατικής ποινής. Τέλος, έχοντας υπόψη τη μανιασμένη εκστρατεία τρόμου του Αδελφικού Τάγματος της Αστυνομίας Φιλαδέλφειας που απαιτεί την εκτέλεση του Μουμία, η οργάνωση τονίζει ότι «οι αστυνομικοί και οι εκπρόσωποί τους πρέπει να είναι αμερόληπτοι εφαρμοστές του νόμου» και ότι παρ’ όλο που «κατανοεί την αγωνία που αισθάνονται οι αστυνομικοί όταν πεθαίνει ένας συνάδελφός τους πάνω στο καθήκον» θεωρεί ότι «η απόπειρά τους να πιέσουν το δικαστικό σύστημα ώστε να εκτελεστεί ο Μουμία Αμπού Τζαμάλ είναι ανάρμοστη».

 

Πέρα από την άμεση κινητοποίηση του κινήματος για την υπεράσπιση του Μουμία Αμπού Τζαμάλ, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που ίσως συντελέσουν στην ανατροπή της προδιαγραμμένης πορείας προς την εκτέλεση. Όπως είναι γνωστό, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει εκδώσει ψήφισμα υπεράσπιση του Μουμία. Σύμφωνα με πληροφορίες του διεθνούς Κέντρου Ανεξάρτητων ΜΜΕ (http://www.indymedia.org) η Γαλλική κυβέρνηση υπό την πίεση του κινήματος συμπαράστασης στη χώρα αποφάσισε να χορηγήσει τη γαλλική υπηκοότητα στον Μουμία και Γάλλοι αξιωματούχοι να παρακολουθήσουν τη δίκη της 17 Αυγούστου. Η εξέγερση της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης κατά της πολιτικής της κυβέρνησης Μπους σε όλα τα θέματα και, κυρίως, σ’ αυτό της θανατικής ποινής έφερε τα πρώτα αποτελέσματα.

 

Την ώρα που γράφονται οι γραμμές αυτές (Παρασκευή, 17/8, 11:00 μ.μ. ώρα Ελλάδας) χιλιάδες Αμερικανοί, Καναδοί, Μεξικάνοι και Γάλλοι διαδηλωτές έχουν κατακλύσει τους χώρους μέσα κι έξω από το δικαστήριο με συνθήματα όπως «Ο Μουμία είναι αθώος», «Ο Μουμία είναι εδώ κι εμείς είμαστε εδώ» και απαιτούν την απελευθέρωση του αθώου Μουμία Αμπού Τζαμάλ και των υπόλοιπων πολιτικών κρατουμένων, την κατάργηση της θανατικής ποινής. Βέβαια, στον Μουμία ακόμη δεν έχει επιτραπεί να παραστεί στο δικαστήριο όπως τονίσαμε παραπάνω. Στο μεταξύ, από τη νομική ομάδα υπεράσπισης δόθηκε στη δημοσιότητα (http://www.flashpoints.net/) ολόκληρη η ένορκη κατάθεση του Μπέβερλυ και η ανακοίνωση για τα θετικά αποτελέσματα του τεστ του ορού της αλήθειας στο οποίο υπεβλήθη. Τέλος, ο ίδιος ο Μουμία Αμπου-Τζαμάλ μίλησε σε προοδευτικό ραδιοσταθμό για την εξέλιξη της υπόθεσης (http://www.freespeech.org).

 

ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ