Welkom bij "honderd en een fretjes"!!
Wat is "honderd en een fretjes" precies?

"Honderd en een fretjes" is een kleine ferretry.
Wij fokken op kleine schaal met de dieren waar we ons hart aan hebben verloren, namelijk fretten!
De jonge fretten zijn te koop, maar alleen voor mensen die accoord gaan met onze voorwaarden.
Die voorwaarden zijn onder andere dat we de mensen willen spreken over voor we ze op de wachtlijst zetten. Dit zodat we weten waar onze fretjes terecht komen!
Mensen zullen ook een formulier moeten tekenen waarin staat dat wanneer er niet meer voor de fretjes gezorgd kan worden, de fretjes weer bij ons gebracht zullen moeten worden.
De fretjes krijgen een stamboom mee waardoor het makkelijk te zien is wie de ouders en grootouders zijn.

We verkopen absolut NIET aan handelaren, dierenwinkels of broodfokkers.
Waarom een fretje van "Honderd en een fretjes"?

Wanneer je een fretje bij ons koopt weet je precies wat je krijgt.
Fretten die bij dierenwinkels of broodfokkers vandaan komen zijn vaak niet gesocialiseerd. Ze kunnen onzindelijk zijn en bijten. Of een erfelijke aandoening hebben omdat er niet goed naar de achtergrond van de ouderdieren wordt gekeken bij het fokken.
Jonge fretjes die moeten vechten om hun eten of die al vroeg bij de moeder weg worden gehaald of fretjes die niet geleidelijk aan worden gespeend kunnen niet allen heel fel en bijterig zijn, maar ook ongezond. Deze fretten blijven vaak wat ieliger en zwakker dan fretten die een 'gezonde start' hebben gemaakt.
Fretpups die daar in tegen de volle tijd bij de moeder zijn gebleven, die heel geleidelijk zijn gespeend en die vanaf de geboorte met mensen in contact zijn groeien op tot gezonde, stevige, lieve fretten.
Wanneer er niet meer voor het fretje gezorgd kan worden nemen wij het hoe dan ook terug, samen met de andere fretten uit die groep. Als er eventuele gezondheids- of gedragsproblemen zijn worden die eerst opgelost voor er een nieuw huis voor de fret(ten) wordt gezocht.
Hoe gaat alles in z'n werk?

Jonge fretjes worden geboren van april tot september. De meeste fretjes worden echter rond mei en juni geboren. Het preciese tijdstip van geboorte is afhankelijk van het tijdstip van de dekking. De dekking kan alleen plaats vinden wanneer het vrouwtje loops is en dit is weer afhankelijk van de hoeveelheid licht per dag.
Omdat we alles zo natuurlijk mogelijk willen houden werken wij niet met kunstlicht.
Door de dagen kunstmatig lang of kort te houden kan de natuurlijk cyclus beinvloed worden waardoor fretvrouwtjes soms wel drie nesten per jaar kunen krijgen.
Wij zijn het hier absoluut niet mee eens! Het is uitputtend voor het vrouwtje en wordt alleen gedaan wanneer mensen uit zijn op zo vel mogelijk geld. Foute boel dus!
Fokken om geld te verdienen is heel moeilijk wanneer je het zo fretvriendelijk mogelijk wil houden. Wij fokken enkel en alleen als hobby. We verdienen er niets mee, maar moeten juist vaak geld toe geven! Voor ons is dat het waard omdat we weten dat we mensen een gezonde (zowel van lichaam als geest) fret hebben bezorgd waardoor we op ons eigen kleine beetje mee helpen aan het goed houden van de frettenpopulatie in Nederland.
Hoe minder fretten er bij dierenwinkels worden gekocht hoe beter!
Ieder jaar fokken we een of twee nestjes, meer zou voor ons te uitputtend worden! Wanneer een vrouwtje twee jaar achter elkaar een nestje heeft gehad wordt ze gesteriliseerd en mag ze haar verdere leven bij blijven. De moeder wordt tijdns ed zwangerschap goed in de gaten gehouden en bijgevoerd. Ze krijgt haar eigen hok waar ze al snel een lekker nest gaat bouwen.
De pupjes zijn al vanaf geboorte iedere dag in handen om even alle "teentjes te tellen".
De moeder krijgt elke dag nog naast haar droogvoer een bijvoedingspapje van hoogwardig blikvoer voor kittens en kittenmilk. Zodra de pupjes toe zijn aan ander voedsel dan de moedermelk eten ze al af en toe een hapje mee. Vanaf dat moment krijgen ze een paar keer per dag hun eigen papje van een groot bord af. Buiten het hok, zodat ook die omgeving al snel niet vreemd meer voor ze is.
Het papje wordt geleidelijk aan steeds vaster tot ze bij acht weken nog maar een keer per dag blikvoer krijgen. Voor de rest eten ze het fijngemaakte droogvoer met de moeder mee.
Hoewel ze met acht weken nauwlijks nog drinken bij de moeder blijven ze tot ze weg geen nog bij de moeder in het hok. Ze leren ontzettend veel van haar en blijven rustiger dan wanneer ze met acht weken al weg gehaald zouden worden. We hebben ook gemerkt dat de moeder als de pupjes tien weken oud zijn ook zelf steeds meer weg wil. Het is dan wel genoeg geweest!
Vanaf een leeftijd van zes weken worden de kleien fretjes ook geintroduceerd aan de andere volwassen fretten. Dit gaat meestal zonder problemen en de fretten leren er heel veel van. Na tien weken zijn de erst zo kwetsbare pupjes echte frettenm geworden!
Al onze fretten zijn huisdieren. Ze leven niet een achteraf schuurtje of in een buitenhok, maar gezellig bij ons in huis. Ze hebben allemaal namen en worden allemaal elke dag geknuffeld.
Het zijn geen fokdieren, maar onze geliefde huisdieren.
Angorafretten?

Jawel, angorafretten! Fretten met een andere haarstructur dan onze normale fretten. Het haar is veel langer en fijner van structuur.
Angora's zijn nog niet zo bekend en jammer genoeg doen veel vervelende fabeltjes over angorafretten de ronde. Zo zouden angoramoedertjes niet voor hun pupjes willen zorgen, zouden ze absoluut niet tegen hitte kunnen en zouden ze gefokt worden door middel van inteelt. Ze zouden een intensieve vachtverzorging vereisen en de lange vacht zou na enkele maanden al weer kort zijn. Angora's zouden ook meer bijten dan andere fretten.
De angoramoedertjes die wij hebben meegemaakt zorgen prima voor kinderen.
Gewone fretten kunnen ook niet goed tegen hitte. Wij hebben nog nooit gemerkt dat angora's slechter tegen warmte kunnen dan normale fretten.
Alle, maar dan ook alle huisdieren zijn ooit gefokt door middel van inteelt. Door zorgvuldig fokken bestaan er nu echter een aantal bloedlijnen van angorafretten waardoor er geen sprake meer is van inteelt.
De vacht van angorafretten is langer dan die van normale fretten, hij behoeft echter geen dagelijkse verzorging. Grote kans zelfs dat er nooit een borstel of kam aan te pas hoeft te komen, fretten zijn goed in hun persoonlijke verzorging!
Dat angora's meer zouden bijten is ok niet waar.
Wat wel waar is, is dat angora's net zo lief, gezond en intelligent zijn als andere fretten, alleen is hun haar veel langer en zijn ze meestal veel groter en zwaarder! Mannetjes van meer dan twee kilo zijn zeker geen uitzondering!

'Sinds een jaar hebben wij een sandycolour angora vrouwtje. Ze komt bij vrienden uit Denemarken vandaan die een gezonde lijn angorafretten hebben. Ze heeft een geweldig karakter, is erg mooi en goed gezond. Ze weegt meer dan anderhalve kilo!
Omdat we nog geen geschikt mannetje hebben laten we haar zodra ze loops wordt dekken bij onze vrienden in Denemarken door een mooie wildkleur angora man! Wanneer alles goed gaat mogen de pupjes na zestien weken (ze zijn dan tien weken oud) weg.
Omdat we willen voorkomen dat broodfokkers maar wat aan gaan fokken met angora's hebben we na lang nadenken besloten onze angorapupjes te laten castreren/steriliseren voor ze weg gaan.
We willen voorkomen dat ze vanwege hun uiterlijk via via toch in verkeerde handen vallen.
We hebben al vaker in dierenwinkels fretten gezien die tegen abnormale prijzen werden aangeboden onder de naam angorafretten. Nog nooit hebben we echter ook echte angora's gezien in deze winkels, altijd waren het gewone fretten of misschien halfangora's.
Echte 100% angora's zijn te herkennen aan hun heel lange haren, hun vaak behaarde neus die een extra krulletje heeft en de harige pootjes.


Ik wil graag meer weten over de fretjes van "honderd en een fretjes", wat moet ik doen?

E-mailen!
Het adres staat onder aan deze pagina.
We nemen zo snel mogelijk contact met je op.
Ik wil graag een (angora) fretje, wat moet ik doen?

Ook hier weer: E-mailen!
We werken met wachtlijsten, dus het is belangrijk dat je doorgeeft wie je bent, wat je telefoonnummer is, of je al fretten hebt en wat voor fretje je wilt.
We moeten alle voorkeuren weten met betrekking tot geslacht, kleur, etc. We zullen dan zo snel mogelijk contact met je opnemen.
Als de fretjes een week of vijf, zes oud zijn kan je komen kijken en eventueel al uitzoeken. Wanneer de fretjes dan tien weken oud zijn kan je ze op komen halen!
Wat kosten jullie fretjes?

De prijzen zijn op te vragen via e-mail. Voor gewone fretjes zal de prijs rond de honderd gulden liggen. Angora's zullen duurder zijn omdat we de kosten van de moeder en de dierenartskosten mee moeten rekenen.
Voor meer informatie:
frettenstartpagina
ferretcentral
Meld je nu aan bij onze mailinglist!